Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Daiga Jansone: "Meklēsim risinājumus pirmā numura pozīcijā"

Daiga Jansone: "Meklēsim risinājumus pirmā numura pozīcijā"
Daiga un Ziedonis Jansoni
Foto: Renārs Buivids, Sportacentrs.com

"Divas reizes pēc kārtas izlasei tika ielozētas vienādas apakšgrupas, kur pretiniekos bija Spānija, Beļģija un Turcija. Par laimi, šoreiz divas komandas ir pamainījušās, tāpēc esmu priecīga par izlozes rezultātiem," Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienības galvenā trenere Daiga Jansone pozitīvi vērtē Eiropas čempionāta izlozes rezultātus un norāda, ka finālturnīrā jārespektē jebkurš pretinieks.

Latvijas jaunietes Krakovā notikušajā izlozē tika ielozētas D grupā, kur 1991. gadā dzimušajām un jaunākām meitenēm 7. jūlijā būs jāsacenšas ar Spāniju, 8. jūlijā ar Lielbritāniju un 9. jūlijā ar Slovākiju. C grupā spēlēs Baltkrievija, Nīderlande, Itālija un Francija.

“Spānija jau kļuvusi par tradicionālu pretinieci. Pārējās divas komandas pagaidām nepārzinu, bet sagatavošanās laikā lietām jāpieiet ļoti nopietni,” teica Daiga Jansone. Treneres vadītās Latvijas izlases divas reizes spēlējušas Eiropas čempionātu ceturtdaļfinālos. 2007. gadā Valmierā to paveica U16 valstsvienība, bet 2009. gada Eiropas čempionātā Sēderteljē, Zviedrijā, līdzīgs panākums bija pa spēkam U18 izlasei. Spānietes Valmierā finišēja otrās, bet Baltijas jūras rietumkrastā izcīnīja zelta medaļas.

“Slovākija pirms trīs gadiem spēlēja Eiropas čempionātā Valmierā un izkrita no A divīzijas. U18 čempionātā viņas nespēlēja, tāpēc nav iznācis viņas redzēt. No Lielbritānijas var sagaidīt pārsteigumus, sākot ar naturalizētām spēlētājām un meitenēm, kuras spēlē Amerikas koledžās. Neatkarīgi no vietējā čempionāta līmeņa Lielbritānija var savākt spēcīgu komandu, vēl jo vairāk tāpēc, ka šajā vecumā notikusi Anglijas, Skotijas un Velsas izlašu apvienošana,” par pretiniecēm stāsta Jansone. “Nav tā sliktākā apakšgrupa. Cīnīsimies!”

Izlases kodolu veidos 1991. gadā dzimušās spēlētājas, tomēr iespējas cīnīties par vietu sastāvā būs arī vienu un divus gadus jaunākām meitenēm. Pirms trīsarpus gadiem Valmierā komandas sastāvā bija deviņas sešpadsmitgadnieces, pārsvarā uzbrucējas un centra spēlētājas. Astoņas no viņām turpina basketbola gaitas, turklāt sešas – Kristīne Vītola, Arta Kublačova, Anna Sonka, Ance Celmiņa, Ilze Gotfrīda, Sabīne Niedola – to dara ASV un Francijā, savukārt Līga Šurkusa un Linda Sarja pārstāv “TTT juniores”.

U16 izlase 2007. gadā Valmierā

U18 valstsvienība 2009. gadā Sēdertēljē, Zviedrijā

Sēderteljes čempionātā startēja astoņas no Valmieras turnīra dalībniecēm, klāt nākot četrām 1991. gadā dzimušām spēlētājām – Lindai Rubenei, Kristīnei Brancei, Anetei Čundai un Zentai Meļņikai. Visas spēlē vai mācās ārzemēs – Rubene un Brance Amerikā, Čunda Nīderlandē un Meļņika Grieķijā. Anetei Čundai gada sākumā tika veikta krustenisko saišu operācija, tādējādi mazinot spēlētāju atlases iespējas pirmā numura pozīcijā.

Daiga Jansone uzskata, ka ārējā līnijā ir iespējams sameklēt risinājumus, jo agrāk līdzīgā situācijā nokļuvusi pieaugušo izlase. “Par pirmajiem numuriem domāju jau ilgi. Ļoti cerēju uz Aneti Čundu, kura pagājušajā gadā ieguva labu pieredzi pie U20 izlases. Domāju, ka viņa varētu būt labs pirmais numurs, tagad jāmeklē jauni risinājumi.”

Kandidātu sarakstā pavisam ir astoņpadsmit basketbolistes, no kurām vairāk nekā puse spēlē ārzemēs. Zināms septiņu spēlētāju kodols, savukārt treniņnometnē un pārbaudes spēlēs iezīmēsies izlases divpadsmitnieka kontūras, stāsta trenere. “Ideālais variants būtu meiteņu ierašanās 1. jūnijā, piecas nedēļas pirms čempionāta sākuma. Jārēķinās, ka dažām kandidātēm vēl turpināsies sesija augstskolās. Skaidrs, ka sagatavošanās posmā būsim vismaz bez vienas līderes. Niedola noteikti tiks uzaicināta sieviešu valstsvienībā, varbūt kandidātu sarakstā būs vēl kāda meitene no U20 izlases. Ar Sabīni problēmu nebūs, viņa līdzīgā situācijā bija jau pirms U18 čempionāta. Sabīne ir gudra meitene, visu saprot un zina prasības.”

Eiropas čempionāts no 7. līdz 17. jūlijam notiks Serbijā. Izšķirošās spēles paredzētas Novisadā, bet priekšsacīkšu spēles var tikt aizvadītas apkārtējās pilsētās.

U20 European Championship Women, A divīzija, 7. - 17. jūlijs, Serbija

GrozsA grupaB grupaC grupaD grupa
1SerbijaLietuvaFrancijaSpānija
2UkrainaKrievijaItālijaLatvija
3PolijaTurcijaBaltkrievijaSlovākija
4VācijaRumānijaNīderlandeLielbritānija

Agris Galvanovskis un jauniešu izlase dosies uz Eiropas U20 čempionātu Spānijas pilsētā Bilbao. Latvijas valstsvienība sacensības sāks B grupā, tiekoties ar Franciju (1. grozs), Horvātiju (2. grozs) un Zviedriju (4. grozs). Turnīrs notiks no 14. līdz 24. jūlijam.

U20 European Championship Men, A divīzija, 14. - 24. jūlijs, Spānija

GrozsA grupaB grupaC grupaD grupa
1SerbijaFrancijaTurcijaLietuva
2KrievijaHorvātijaSpānijaItālija
3SlovēnijaLatvijaGrieķijaVācija
4MelnkalneZviedrijaAustrijaUkraina

Vasarā notiks vēl trīs nozīmīgi jaunatnes turnīri. No 30. jūnija līdz 10. jūlijam Liepājā, Valmierā un Rīgā risināsies FIBA U19 pasaules čempionāts junioriem, savukārt juniores sacentīsies no 21. līdz 31. jūlijam. Universiādes sacensības no 8. līdz 18. augustam risināsies Šenžeņas pilsētā Ķīnā. Pieaugušo izlasēm grafiks būs nedaudz savādāks. EuroBasket Women 2011 finālturnīrs Polijā paredzēts no 18. jūnija līdz 3. jūlijam, bet EuroBasket 2011 cīņas Lietuvā notiks no 29. augusta līdz 18. septembrim.


Liepājas treneris Rūdolfs Rozītis 2024. gada 25. aprīlī

Liepāja turpina tradīciju un devīto gadu pēc kārtas nopelna medaļu

Ceturtdien, 25. aprīlī, Daugavpils kultūras un sporta pilī finišēja Latvijas Sieviešu basketbola līgas trīsdesmit trešā sezona. Liepāja izbraukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 76:67, bronzas sērijā līdz divām uzvarām svinot panākumu ar 2-0. Komandas apbalvoja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.
Anna Liepiņa 2024. gada 11. aprīlī. Foto: Margarita Vigule

Bronzas intriga turpinās Daugavpilī: vai Liepāja mājās brauks ar kausu?

Ceturtdien, 25. aprīlī, turpināsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēles. Daugavpils Universitāte plkst. 18:00 uzņems Liepāju, kura bronzas sērijā līdz divām uzvarām atrodas vadībā ar 1-0. Tiešraidi skaties rakstā.
Līna Loceniece 2024. gada 24. aprīlī. Foto: Smartway MLKL

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa pirmo reizi nopelna Lietuvas sudrabu

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa trešdien, 24. aprīlī, izcīnīja sudraba medaļu Lietuvas čempionātā basketbolā sievietēm. Latviešu pārstāvētā Klaipēdas komanda "LCC International University" tādu atzinību nopelnīja pirmo reizi.