Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Dārznieks

Ikstens: ''RSU ir neprognozējama komanda''

Ikstens: ''RSU ir neprognozējama komanda''
Ivars Ikstens (centrā)
Foto: Renārs Buivids

Jau pēc divām dienām tiks dots starts Latvijas 23. Universiādes sacensībām basketbolā ''Studentu Basketbola trakums'', kas no 3. līdz 5.maijam risināsies Rīgā. Pirms gaidāmā turnīra iespaidos dalījās ilggadējais Rīgas Stradiņa universitātes komandas saspēles vadītājs Ivars Ikstens, kurš intervijas gaitā arīdzan uzslavē savas augstskolas basketbola sistēmas attīstību.

Līdzīgi kā vairums citu Latvijas augstskolu komandu basketbolisti, basketbola spēli Ivars praktizē visas sezonas garumā, Rīgas Stradiņa universitāti pārstāvot Latvijas Basketbola līgas 2.divīzijā un Studentu Basketbola līgā. Kā tika noskaidrots intervijas gaitā, paralēli tam basketbolists spēlē arī DAL Elites grupas komandā ''BK Ķekari'', taču, neskatoties uz ievērojamo slodzi, sekmīgi tiek turpinātas arī studijas savā izvēlētājā specialitātē. 22 gadus vecais madonietis pamatoti var tikt uzskatīts par vienu no RSU komandas galvenajiem spēkiem, tādēļ aicinājām spēlētāju uz nelielu interviju.

Basketbola pamatus esi apguvis Madonas BJSS trenera Agņa Beķera vadībā. Kā nonāci līdz lēmumam pēc vidusskolas absolvēšanas uzsākt studijas Rīgas Stradiņa universitātē?
Šķiet, ka jau 10. klasē biju nolēmis, ka gribu studēt medicīnu. Sākotnēji bija doma par ārstiem, taču rezultātā nosliecos par labu fizioterapijai, jo tas ir ļoti saistīts ar sportu, vismaz ar tādu motivāciju uzsāku studijas. Nenoliegšu, iespējams arī nobijos no studiju gadu skaita, kas jāziedo, lai kļūtu par ārstu. Lai nu kā, šobrīd, kad studiju procesā ir pavadīti četri gadi, esmu pilnībā pārliecināts, ka tolaik pieņēmu pareizo lēmumu, jo jūtu, ka varu dot svarīgu ieguldījumu ārstniecības procesā arī kā terapeits.

RSU komandu pārstāvi SBL un LBL 2.divīzijā. Vai paralēli tam spēlē vēl kādā līgā?
Jā, bez dalības RSU komandā spēlēju arī DAL (Dubultamatieru līga, aut.) Elites grupas komandā ''BK Ķekari''.

Vai spēj atcerēties, cik Latvijas Universiādes sacensībās basketbolā, kāds ir arī gaidāmais Studentu Basketbola trakums, tu esi piedalījies?
Šķiet, ka esmu piedalījies pēdējos trijos turnīros, jo tik ilgi studēju augstskolā. Man vienmēr ir paticis spēlēt turnīros, tādēļ nedomāju, ka kādu būtu izlaidis.

Tādā gadījumā kurš no aizvadītajiem turnīriem visspilgtāk palicis atmiņā?
Noteikti iepriekšējais (Aprīļa trakums 2012, aut.), jo esmu pārliecināts, ka pagājušajā gadā es noteikti spēlēju. (smejas) Bija trauma, sastieptas saites potītei, tādēļ nevarēju komandai palīdzēt ceturtdaļfināla un pusfināla cīņās. Lai nu kā, komandas biedri nospēlēja godam, un beigās pat izkapājām trešo vietu.

Runājot par gaidāmo turnīru, kas tavuprāt būs RSU komandas galvenais trumpis?
Es domāju, ka mūsu lielākais trumpis ir tas, ka mēs esam neprognozējami. Pretinieks nevar koncentrēties uz viena pretinieka neitralizēšanu, arī spēlētājs, kas nāk no soliņa, var dot lielāko pienesumu komandas uzvarai. Kopumā radies priekšstats, ka mēs labāk spēlējam tieši šāda veida turnīros, „Stradiņiem” nav parocīga gara sezona ar daudz spēlēm.

Kādi būs komandas mērķi?
Grūti ko precīzi atbildēt, ar komandu neesam runājuši par konkrētiem mērķiem, bet domāju, katram no mums gribas parādīt savu labāko spēli. Teikšu klasiski un apsolīšu, ka cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē!

Vai aizvadītās garās basketbola sezonas SBL un LBL-2 čempionātos atmiņā palikušas ar ''+'' zīmi?
Es pats komandai pieslēdzos tikai otrajā aplī un varētu teikt, ka pēc manas atgriešanās sākām zaudēt, tabulā tas ir ļoti labi redzams. (smejas) Par to iekšā sēž neliels rūgtums, jo pēc manām domām mēs varējām nospēlēt labāk abos turnīros. Studentu līgā mūsu vieta ir adekvāta (2.vieta, aut.), bet domāju, ka finālā mēs varējām rādīt krietni lielāku pretestību Turības komandai. Šoreiz viņi mūs uzveica pastaigājoties. Visvairāk nepatīk kā beidzās LBL-2 sezona. Visu cieņu Ventspils augstskolas komandai, veiksmi puišiem viņu tālākā attīstībā, bet dotajā brīdi mūsu komandai vajadzēja rādīt saturīgāku sniegumu.

Vai basketbola kontekstā ir jau kādi plāni vasaras sezonai? Varbūt plāno piedalīties kādos strītbola turnīros?
Jūlija beigās mēs ar komandu dodamies uz Horvātiju, kur norisināsies Eiropas universitāšu basketbola čempionāts. Noteikti uzspēlēšu strītbolu arī Ghetto Family rīkotajos pasākumos. To gan aktīvāk darīšu vien augustā, taču kādā posmā arī uzspēlēšu pirms Horvātijas. Tas noteikti nāks tikai par labu cīņai uz basketbola laukuma.
Vēlējos izmantot iespēju un pateikties savas augstskolas vadībai un trenerim par labi nodrošinātajiem apstākļiem, lai mēs varētu apvienot basketbola spēlēšanu ar studijām augsta līmeņa augstskolā Rīgas Stradiņa universitātē! Pēdējos gados šis atbalsts ir tikai audzis. Paldies!

Studentu Basketbola trakums ir Latvijas 23. Universiādes sacensības basketbolā, kas no 3. līdz 5.maijam risināsies Rīgas Olimpiskajā Sporta centrā, Rīgas Hanzas vidusskolā un Rīgas 49.vidusskolā. Kopumā piedalīsies komandas no 12 Latvijas augstskolām, 12 vīriešu un 6 sieviešu konkurencē. Plašāka informācija par turnīru atrodama Lapas - Studentu Basketbola trakums - Sākumlapa...

Studentu Basketbola trakumu atbalsta: Rīgas pilsētas dome, Venden, Nike, Ghetto Games un Sportacentrs.com.


Rolands Šmits. Foto: basketnews.lt
11

Šmits starpsezonā, visticamāk, pārcelsies uz Eirolīgas 1/4 finālisti ''Monaco''

Latvijas basketbola izlases uzbrucējs Rolands Šmits, kurš šobrīd pārstāv Lietuvas grandu Kauņas ''Žalgiris'', starpsezonā, visticamāk, pārcelsies uz Francijas čempionāta vienību ''Monaco'', liecina portāla ''Sportacentrs.com'' rīcībā esošā informācija.
Šejs Gildžess-Aleksandrs un Kairijs Ērvings. Foto. AFP. Scanpix
40

Gildžesam-Aleksandram 29+9+9, "Thunder" sēriju startē ar uzvaru pār Dončiču un "Mavs"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvadīts pirmais Rietumu konferences pusfināla mačs starp Oklahomsitijas "Thunder" un Dalasas "Mavericks". Pateicoties Šeja Gildžesa-Aleksandra sniegumam, Rietumu konferences regulārā turnīra čempione sēriju iesāka ar pārliecinošu panākumu.
Rudī Gobērs. Foto: AFP/Scanpix
4

Gobērs atkārto NBA rekordu, ceturto reizi kļūstot par labāko aizsardzības spēlētāju

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) paziņojusi, ka par 2023./24. gada regulārās sezonas labāko aizsardzības spēlētāju kļuvis Minesotas "Timberwolves" centra spēlētājs Rūdi Gobērs. Francijas basketbolists šo godu izpelnījies ceturto reizi karjerā, kas ir atkārtots NBA rekords.