Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

"Lāčplēšu krosā" uzvar panākumus guvušie vieglatlēti, ieskaitot Serjoginu un Mauriņu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

"Lāčplēšu krosā" uzvar panākumus guvušie vieglatlēti, ieskaitot Serjoginu un Mauriņu
Starts Bruņinieku un Lāčplēša distancēm. Foto: M.Gaļinovskis

Šo svētdien, 24. septembrī, Mežaparkā devīto gadu pēc kārtas norisinājās biedrības “Piedzīvojumu sacensību apvienība” sadarbībā ar Rīgas domi un SIA “Rīgas meži” rīkotais patriotiskais taku un tematisko šķēršļu skrējiens “Lāčplēšu kross”, kas bija visai kupli apmeklēts, jo visās distancēs kopā startēja nepilns tūkstotis dalībnieku. Labākos rezultātus sasniedza titulēti skrējēji un valsts čempionātu medaļnieki, tajā skaitā 5km, 10km un pusmaratona rekordists Dmitrijs Serjogins un Eiropas U23 fināliste 800m Invida Mauriņa.

Šogad trase bija līdzīga kā pērn jaunizveidotā, kas vijās gar Mežaparka Lielo estrādi. Dalībnieki varēja sacensties trijās distancēs – bērni Laimdotas distancē (no 300m līdz 700m), bet pārējie Lāčplēša 4km un Bruņinieka 12km distancē. “Lāčplēšu kross” deva iespēju sportiskā un patriotiskā noskaņā pārvarēt interesantos tematiskos šķēršļus dažāda garuma distancēs. Skriet gribētāji izmantoja iespēju iesildīties un pārbaudīt savu gatavību “Lāčplēšu krosā” pirms vēsturiskā pirmā pasaules čempionāta trijās skriešanas distancēs Rīgā.

12km Bruņinieka distancē 4km šķēršļu aplis bija jāveic trīs reizes. Jau no paša sākuma līderpozīcijas pārņēma un pārliecinošu uzvaru svinēja Latvijas rekordists trijās distancēs Dmitrijs Serjogins (43:18,1), kurš šādi iesildījās pirms pasaules čempionātā skriešanā Rīgā. Šogad “Stirnu bukā” Zaķa distancē dominējošais daudzkārtējais Latvijas čempions vieglatlētikā Jānis Girgensons finišēja otrais gandrīz divas ar pusi minūtes aiz uzvarētāja, jo šobrīd daudz laika aiziet darbā Nacionālajos bruņotajos spēkos. Arī par trešo vietu nenotika līdzīga cīņa, un trijnieku noslēdza pāris medaļas valsts čempionātos nopelnījušais Arnis Ozoliņš, kurš pērn bija pirmais.

Vēl nogurums jutās pirms nedēļas pasaules čempionātā šķēršļu skrējienā Beļģijā ļoti labi nostartējušajiem Artjomam Rekuņenko un Aleksejam Ivaškinam. Piekto vietu vecuma grupā ieguvušais Ivaškins finišēja ceturtais, bet sudrabu pasaules čempionātā vecuma grupā izcīnījušais Rekuņenko, kurš allaž ir trijniekā arī “Stirnu bukā”, finišā ieradās tūlīt aiz komandas biedra piektajā vietā.

Sievietēm 12km Bruņinieku distancē par godalgoto vietu sadali izvērtēs ļoti aizraujoša cīņa. Pēdējā trešajā aplī līderpozīcijas pārņēma un uzvaru ar pusminūtes pārsvaru svinēja medaļniece pusmaratonā Klinta Lauska, kura “Lāčplēšu krosā” bija uzvarējusi arī iepriekš. Beigās par otro vietu izvērtās spraigs finiša spurts, kur virsroku ņēma valmieriete Līva Puriņa. Tādējādi trešajā vietā ierindojās Latvijas čempionāta medaļniece un šogad četras uzvaras “Stirnu bukā” izcīnījusī Zanda Malančuka, kurai arī 2022. gadā bija trešā vieta.

4km Lāčplēša distancē sacentās dažāda līmeņa sporta entuziasti, no kuriem lielais vairums izbaudīja pārbaudījumus un skaisto rudens dienu. Taču sportiskā režīmā skrēja un uzvaras izcīnīja panākumus guvušie vieglatlēti. Vīriešiem ar vairāk nekā minūtes pārsvaru uzvarēja Latvijas čempionāta medaļnieks 3000m kavēkļu skrējienos Aigars Feteris, kurš pērn bija pieciniekā Bruņinieku distancē. Līdzīgajā cīņā par otro vietu nedaudz ātrāks izrādījās Raivis Berkolds, bet 2020. gada uzvarētājs Mareks Zālītis, kurš ir viens vadošajiem “Stirnu bukā” Vāveres distancē, ar trešo vietu atgriezās trijniekā. Jāatzīmē U12 grupas pārstāvja Ringolda Gagaiņa 4. vieta, kurš ar godalgotajām vietām atzīmējas skolu čempionātā “Stirnu bukā” un iepriekš arī skrituļslidošanā.

Sievietēm “Lāčplēšu krosā” debitēja Eiropas U23 fināliste 800m Invida Mauriņa. Latvijas sezonas līderei šajā distancē un šī gada Latvijas čempionei telpās šķēršļu trase problēmas nesagādāja, un SS “Arkādija” pārstāve Mauriņa svinēja uzvaru ar minūtes pārsvaru. Otro vietu ieguva Invidas komandas biedrene no “Arkādijas” – Latvijas jauniešu čempionāta bronzas medaļniece kavēkļu skrējienā Karlīna Utkina, bet trijnieku noslēdza jūrmalniece Marta Špundzāne.

Ap 350 dažāda vecuma bērnu sacentās 300m līdz 700m garajās Laimdotas distancēs. “Lāčplēšu krosa” atbalstītāji arī šogad bija parūpējušies par dažādām vērtīgām balvām un pārsteigumiem. Visi dalībnieki finišā tika pie unikālas medaļas, gardumiem no “Baltais” un “Lāčplēsis” bezalkoholiskā alus. Visu dalībnieku slāpes veldzēja “Venden” gardais ūdens. Bruņinieku 12km distances absolūtie uzvarētāji – Serjogins un Lauska – saņēma 250 eur dāvanu kartes no “Nike Trail”, kā arī divi laimīgie loterijā tika pie vērtīgām Garmin balvām no Intervals Latvija. Tāpat šogad īpašs pārsteigums pasākuma noslēgumā bija Mika Dukura un bērnu ansambļa "Spāre" koncerts. Pasākumu atbalstīja arī Intervals.lv, Isostar, Garmin, Venden, Orthomol, Baltais Protein, MyFitness, Teamsport.lv, Merrild, Cido, Lāčplēša alus.