Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Vairāki pretendenti uz Latvijas taku skriešanas čempionu titulu sestdien Siguldā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vairāki pretendenti uz Latvijas taku skriešanas čempionu titulu sestdien Siguldā
Foto: Uldis Muzikants

Sestdien, 23. septembrī, Siguldas kalnu maratons (SKM) atzīmēs 20 gadu jubileju, un 70 kilometru pamatdistancē ar 2600 augstummetru summu vairāk nekā 70 taku skrējēji sadalīs Latvijas čempionāta (LČ) medaļas. Pagājušā gada uzvarētāji šoreiz nestartēs, kas dos iespēju citiem triumfēt Siguldas svētku laukumā – Ziediņa kalna virsotnē.

SKM ir tradīcijām bagātākās taku skriešanas sacensības Latvijā un vien par gadu ir jaunākas nekā slavenais skrējiens apkārt Monblāna virsotnei Alpu kalnos. Kopš 2015. gada sacensību norise tika pārcelta no oktobra beigām uz septembra otro pusi, tādējādi atstājot mazāku ietekmi uz takām Gaujas nacionālajā parkā (GNP). No tā laika pierasts bija pie 70, 35 un 15 kilometru distanču garumiem ar izņēmumu 2017. gadā, kad garākā distance sasniedza 80 kilometrus un noslēdzošie dalībnieki finišēja nedaudz pirms pusnakts.

Šogad par godu 20 gadu jubilejai vidējā distance būs 20 kilometrus gara, bet īsākā būs pusaplis jeb 10 kilometri. Savukārt pamatdistancē, kurā tiks noskaidroti jaunie Latvijas čempioni, vairāk nekā 70 skrējēji veiks trīs jubilejas apļus un desertā izbaudīs vēlreiz mazo 10 kilometru apli. Tādējādi starta kalnā jeb Ziediņkalnā būs iespēja skriet pat piecas reizes sacensību gaitā. Tāpat kā pēdējos gados ātrākais Ziediņkalna pieveicējs tiks pie atsevišķas balvas – skriešanas apaviem. Lai to izcīnītu, aptuveni 280 metru garais posms ar 80 metru kāpumu jāpieveic tuvu divām minūtēm.

Sacensību nedēļā starta sarakstā nav pagājušā gada uzvarētājas Iritas Puķītes, taču vairākkārtējs Ziediņkalna karalis Dainis Limanāns sola cīnīties ar konkurentiem un nosacītā kalna virsotni sasniegt ar prieka bļāvienu. Krietni prātīgāk starta kalnā skries 70 kilometru distances dalībnieki, kuriem dienas gaitā būs jāpieveic arī 2600 augstummetri augšup un lejup stāvajās Siguldas nogāzēs. Zināms, ka savus titulus neaizstāvēs ne pagājušā gada uzvarētāji Andris Ronimoiss un Linda Meirēna, ne pašreizējie Latvijas taku čempioni Artūrs Vadzis un Amanda Krūmiņa, kuri pie zelta medaļām pērn tika "Stirnubuka" distancē "Vilks".

Ātrākie taku skrējēji sestdien, 23. septembrī, papildinās ne tikai SKM uzvarētāju sarakstu, bet arī pirmo reizi uzvarēs pašmāju nacionālajā čempionātā savā sporta veidā. Starp reģistrētajiem dalībniekiem Starptautiskās taku skriešanas asociācijas (ITRA) reitingā visaugstāk atrodas Pēteris Grīviņš (788 punkti), kuram līdz LČ pilnam medaļu komplektam pietrūkst tikai uzvara.

Pirmajā taku čempionātā 2017. gadā "Cēsis Eco Trail" (CET) ietvaros izcīnīta sudraba medaļa, piekāpjoties Dmitrijam Ničiporam. Nākamajā gadā, kad pirmo reizi LČ risinājās SKM, Raunas pārstāvis tika pie bronzas, finišējot aiz Andra Ronimoisa un Kristapa Magones. Šogad jūnijā Pēteris Grīviņš bija vienīgais no Latvijas pārstāvjiem, kurš spēja finišēt pasaules čempionātā (PČ) taku skriešanā 87 kilometru distancē Austrijas Alpos. Nepilnu mēnesi vēlāk tikpat garā, taču krietni vieglākajā "Vilka" distancē, startējot Igaunijā pie Munameģa un lielāko daļu atrodoties vadībā, tomēr nācās atzīt Andra Ronimoisa pārākumu, kurš šoreiz skatīsies sacensības no malas.

Otrs pretendents uzvarai būs jaunais un daudzsološais Kārlis Eiduks (747 ITRA punkti), kurš studē Norvēģijā un tur arī aizvada savus ikdienas treniņus. Jaunietim vienīgās sacensības Latvijā bijušas Vilkaču maratons (VM) pērn un aizpērn, kam sekojuši divi veiksmīgi starti Polijā un šīs vasaras sākumā pārstāvēta Latvija PČ Austrijā, kur startēja 44 kilometru distancē.

Trešais augstākais ITRA reitings SKM trasē būs Jānim Kūmam (720 punkti), kuram līdzīgi kā Pēterim Grīviņam ir izcīnītas otrās un trešās vietas SKM, taču pietrūkst uzvaras garšas. Tieši pirms 10 gadiem, kad distances garums vēl bija 55 kilometri, tikai trīs minūtes tika zaudētas Mārtiņam Puriņam. Tiesa, 2013. gadā taku skriešanā vēl netika noskaidroti valsts čempioni. 2019. gadā Jānis Kūms kā VM un CET vidējās distances uzvarētājs startēja SKM, kam otro gadu pēc kārtas bija LČ statuss, un tika pie bronzas medaļas, paliekot aiz Aināra Kumpiņa un Artūra Vadža. Vēl pēc gada LČ labākos noskaidroja "Stirnubuka" distancē "Vilks", kas Jānim Kūmam rezultējās ar otru bronzas medaļu, zeltu un sudrabu atstājot pieminētajam Artūram Vadzim un Ģirtam Dakšam. Šogad Austrijā 44 kilometru skrējienā PČ latvietis ierindojās 181. vietā, par 41 pozīciju zemāk nekā augstākminētais Kārlis Eiduks.

Neviens no trim galvenajiem favorītiem pērn nestartēja, taču ņemot vērā, ka ierindā uz starta līnijas būs visi 2.–5. vietas ieņēmušie, cīņa par medaļām būs divtik sīva nekā pirms gada. Vismaz otro un trešo vietu vēlēsies atkārtot Andrejs Pupurs (695 ITRA punkti) un Kristaps Čehovičs (701 ITRA punkts). Pēdējā LČ pērnvasar "Stirnubuka" "Vilka" distancē 75 kilometros Jevgēņijs Stepanovs (699 ITRA punkti) izcīnīja augsto 4. vietu, aizliekot kāju priekšā medaļu pretendentam Jānim Kūmam. SKM startēts vienīgi 2017. gadā, kad vienīgo reizi distances garums bija 80 kilometri, taču arī tad Jevgeņijam Stepanovam tika 4. vieta. Šovasar labdarības skrējienā Rīga–Valmiera izcīnīta 3. vieta un bronzas medaļa LČ 100 kilometros šosejā, pirms tam teju lielāko daļu atrodoties sacensību vadībā. Piebilstams, ka pēdējā "Stirnubuka" posmā Raiskumā, skrienot garāko "Lūša" distanci, Jevgēņijs Stepanovs spēja uzvarēt kalnu karaļa ātrumposmu.

Bez nosauktā sešinieka par vietu TOP 10 cīnīsies pērn piekto vietu ieņēmušais Mārtiņš Plaudis (638 ITRA punkti), kā arī Henrijs Lērme (693 ITRA punkti), Rubens Šulcs (669 ITRA punkti), Mārcis Grīnšteins (664 ITRA punkti), kuri visi trīs šovasar iespraucās Vilkaču maratona (VM) labāko desmitniekā. Kā zināms, tad VM ar saviem 2400 augtummetriem daudz neatpaliek no SKM reljefainās trases.

Sieviešu konkurencē sacentīsies aptuveni 10 taku skrējējas, un par galveno favorīti uzskatāma vietējā Siguldas pārstāve Agate Ārmane (683 ITRA punkti), kura šosezon uzvarēja pirmos četros "Stirnubuka" posmos, ieskaitot 86 kilometru garajā "Vilka" distancē, un ir taku skriešanas seriāla kopvērtējuma līdere. Jūnijā piedzīvota debija PČ Austrijas Alpos, kur pirmo reizi startēja arī Aiga Taulīna (600 ITRA punkti) no Saldus. Kurzemniece Siguldā būs galvenā kandidāte uz sudraba medaļu. Virs 500 ITRA reitinga punktiem ir vēl tikai Kristīnei Žogotai (545), kura šovasar "Vilka" distancē izcīnīja 7. vietu. Lielāka pieredze garajās taku skriešanas distancēs būs izturīgajai seniorei Ivetai Šķiņķei (473 ITRA punkti) un piedzīvojumu sacensībās rūdītajai Svetlanai Kuļčihinai (409 ITRA punkti), kurai šis būs desmitais starts SKM trasēs.

Vairāk reižu SKM pieveikts tikai septiņiem vīriem, no kuriem pieminams ir Emīls Gailis (14 finiši), kam seko Edgars Kokorevičs (13 finiši), Aigars Kalējs un Dainis Limanāns ar 11 finišiem. Tiesa, pēdējais šogad iepauzē un startēs 20 kilometru distancē, kur savu pagājušā gada triumfu centīsies atkārtot Edgars Daugulis pēc debijas PČ Austrijas Alpos.

Nākamais PČ taku un kalnu skrējienos risināsies 2025. gada septembrī Spānijā 10 gadus pēc pirmajām meistarsacīkstēm, kurās tika pārstāvētas nacionālās izlases. Latvijā labākos taku skrējējus noskaidro kopš 2017. gada, un, nevienu sezonu neizlaižot, vienmēr tas noticis Gaujas krastos. Pirmajā gadā CET ietvaros, pēc tam divus gadus SKM, kam sekoja trīs gadu pandēmijas izaicinājumi, realizējot LČ Stirnubuka "Vilks" trasēs. Šogad trešo reizi medaļu ieguvēji tiks noskaidroti SKM laikā.

Pirmo gadu ITRA piedāvā cīnīties nacionālajā līgā, savā valstī noskrienot vismaz trīs taku skrējienus un summējot iegūtos reitinga punktus. Tā kā līdz sezonas beigām atlikušas divas reģistrētas sacensības, tad SKM laikā būs iespēja uzlabot savas iespējas arī šajā vērtējumā. Protams, sacensību sezona turpināsies arī pēc zelta rudens baudīšanas Siguldā.

Nākamnedēļ Rīgas ielas un viesnīcas pārņems PČ dalībnieki, kas skries kuplo pusmaratona distanci, savukārt taku skrējējiem būs iespēja doties, piemēram, uz Francijas Nicu, kur 115 kilometru kalnainā trasē piedalīsies arī pēdējā "Stirnubuka" uzvarētāja Linda Boldāne. Septembra izskaņā Grieķijā risināsies vēsturiskais Spartatlons, kur 246 kilometru distancē trešo uzvaru pēc kārtas mēģinās izcīnīt Latvijas varenākā ultramaratoniste Diāna Džaviza. Pirmo finišu ar otro reizi mēģinās sasniegt Ainārs Kumpiņš, bet sesto reizi ceļu mēros Laimonis Skadiņš.

Informāciju sagatavoja
Matīss Vecvagaris/LSM