Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Melburnā atkal Bārtijas un Kvitovas ceturtdaļfināls, Ostapenko divas dubultspēles

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Melburnā atkal Bārtijas un Kvitovas ceturtdaļfināls, Ostapenko divas dubultspēles
Aļona Ostapenko un Gabriela Dabrovski. Foto: AFP/Scanpix

Otrdien Melburnā būs "Australian Open" pirmā ceturtdaļfinālu diena. Saistošākajā mačā gaidāma Ešlijas Bārtijas un Petras Kvitovas tikšanās, savukārt vīriešu turnīrā šķietami neizbēgams ir Novaka Džokoviča un Rodžera Federera duelis pusfinālā. Dubultspēļu turnīros Latviju arvien pārstāv Aļona Ostapenko, kurai plānoti divi iznācieni – sieviešu turnīra ceturtdaļfināls un jaukto dubultspēļu 2. kārtas mačs.

Otrdienas programma

LaiksSpēle
02:00Sofija Kenina – Onsa Žabūra
Pēc tamEšlija Bārtija – Petra Kvitova
05:30Rodžers Federers – Teniss Sandgrens
10:00Novaks Džokovičs – Milošs Raoničs
03:30Ostapenko/Dabrovski – Krejčikova/Sinjakova
~7:00Ostapenko/Paess – Mateka-Sendsa/Marejs

Ceturtdaļfinālu dienas pirmajā mačā tiksies divas tenisistes, kuras "Grand Slam" turnīrā pirmoreiz tikušas tik tālu. Ranga 15. vietā esošajai Sofijai Keninai tas ir loģisks progress pēc karjeras labākās sezonas, kad viņa uzvarēja 49 mačos, spēlēja četros WTA "International" finālos (3-1) un sasniedza divus "Premier" pusfinālus. Četrus gadus vecākā Onsa Žabūra (#78) tikai vienreiz spēlējusi WTA finālā un līdz šim "Grand Slam" turnīros nebija tikusi tālāk par 3. kārtu. Keninai savstarpējos mačos 3-1 pārsvars ar 2-0 WTA līmenī, abas uzvaras gūstot pagājušajā sezonā – 7:6(6), 6:3 Hobārtā un 6:2, 6:0 Maljorkā.

Ranga līdere Ešlija Bārtija otro gadu pēc kārtas ceturtdaļfinālā tiksies ar Petru Kvitovu (#8). Čehiete pirms gada uzvarēja 68 minūtēs ar 6:1, 6:4, panākot 4-0 bilanci pret Austrālijas tenisisti. Bārtija kopš tā laika uzvarējusi nākamajās trīs cīņās – Maiami ceturtdaļfinālā ar 7:6(6), 3:6, 6:2, Pekinas ceturtdaļfinālā ar 4:6, 6:4, 6:3 un "WTA Finals" grupu turnīrā ar 6:4, 6:2. Kvitovai pret Bārtiju ir 2-0 bilance gan "Grand Slam" turnīros (pirmā uzvara 2012. gadā "French Open" ar 6:1, 6:2), gan Austrālijā (pirmā uzvara pērn Sidnejas finālā ar 1:6, 7:5, 7:6(3). Bārtija "Grand Slam" turnīros nav uzvarējusi Top 10 spēlētājas (0-5).

Seškārtējais čempions Rodžers Federers (#3) nav zaudējis "Australian Open" ceturtdaļfinālu mačos (14-0) un perfekto sēriju lūkos turpināt pret tenisistu, kurš tikai otro reizi spēlēs "Grand Slam" ceturtdaļfinālā. Teniss Sandgrens (#100) pirms diviem gadiem Melburnā šajā posmā ar 4:6, 6:7(5), 3:6 zaudēja Hjonam Čonam. Sandgrens trīs no karjeras četrām Top 10 uzvarām guvis "Australian Open", kur 2018. gadā uzvarēja Stenu Vavrinku (#8) un Dominiku Tīmu (#5), bet šogad pieveica Mateo Berretīni (#8).

Septiņu titulu īpašnieks Novaks Džokovičs (#2) ieguvis 9-0 bilanci pret Milošu Raoniču (#35), vienu no deviņām uzvarām gūstot tādā mačā, kāds būs otrdien, proti, "Australian Open" ceturtdaļfinālā. Džokovičs 2015. gadā šajā posmā uzvarēja ar 7:6(5), 6:4, 6:2. Serbijas tenisists toreiz realizēja 3/11 breikbumbām, bet pašam tās atspēlēt nevajadzēja. Raoničs šogad otro nedēļu sasniedza nenobreikots, atspēlējot visas septiņas breikbumbas, turklāt divos mačos viņa pretiniekiem iespēju nebija. Raoničam rīt būs jāservē vēl labāk, jo pretī stāsies pasaules labākais tenisists serves uzņemšanā.

Aļona Ostapenko kopā ar Kanādas tenisisti Gabrielu Dabrovski Melburnā atkārtojusi savu labāko "Grand Slam" rezultātu, trešo reizi tiekot līdz ceturtdaļfinālam. Viņai pagājušajā sezonā bija divi ceturtdaļfināli kopā ar Ukrainas tenisisti Ludmilu Kičenoku (Parīzē un Ņujorkā). Dabrovski divreiz tikusi tālāk, abas bijušas Vimbldonā kopā ar savu bijušo pārinieci Jifanu Su, 2018. gadā sasniedzot pusfinālu, bet 2019. gadā tiekot līdz titula spēlei.

Ostapenko dubultspēļu rangā ir 21. vietā, bet Dabrovski ir 8. pozīcija. Viņas Melburnā izsētas ar sesto numuru, bet šodienas pretiniecēm ir ceturtais. Sinjakova un Krejčikova ieņemt attiecīgi 10. un 13. vietu. Viņas ir bijušas 1. vietā, to sasniedzot 2018. gadā, kad uzvarēja "French Open" un Vimbldonā, kā arī tika līdz "US Open" pusfinālam. Čehietes būs rītdienas mača favorītes.

Ostapenko un 46 gadus vecais Leanders Paess, kurš ir 18-kārtējs "Grand Slam" dubultspēļu čempions, 2. kārtas mačā tiksies ar dubultspēļu speciālistiem Betāniju Mateku-Sendsu un Džeimiju Mareju. Amerikāniete Mateka-Sendsa ir trīskārtēja "Australian Open" čempione, 2015. un 2017. gadā sieviešu dubultspēlēs uzvarot kopā ar čehietei Luciju Šafāržovu, bet 2012. gadā kopā ar rumāni Horiju Tekau iegūts jaukto dubultspēļu tituls. Mateka-Sendsa ar Endija Mareja mazāk slaveno brāli Džeimiju ir pēdējo divu gadu "US Open" čempioni.