Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2943, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

PČ otrā diena: norvēģi sāks pret Vāciju, Somija pret ASV, britiem cīņa pret krieviem

PČ otrā diena: norvēģi sāks pret Vāciju, Somija pret ASV, britiem cīņa pret krieviem
Vācijas izlase PČ pirmajā dienā pret Itāliju. Foto: AP/Scanpix

Šodien pasaules čempionātā hokejā Latvijā norisināsies sešas spēles, un papildus Latvijas mačam pret Kazahstānu B grupā sagaidāmi svarīgi dueļi starp Norvēģiju un Vāciju (jau plkst. 12:15) un starp Somiju un ASV. Savukārt A grupā Lielbritānijai gaidāms grūts uzdevums pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu (16:15), bet vakarā Čehija tiksies pret Šveici.

Latvijas grupā divas spēles starp tiešajiem konkurentiem

Kamēr Latvija savā vakara mačā pret Kazahstānu būs favorītes statusā, it sevišķi pēc uzvaras pār Kanādu, tikmēr abos pārējos mačos sacentīsies izlases, kas ir tiešās konkurentes. Dienas pirmajā spēlē B grupā sacentīsies Vācija, kas vakar iemeta deviņas ripas Itālijas vārtos, un Norvēģija.

Norvēģijai pirms došanās uz Rīgu bija divas pārbaudes spēles pret Dāniju, kurās abās izdevās uzvarēt (4:0 un 4:3). Vācija pasaules rangā atrodas augstāk un pēdējos gados panākumus guvusi lielākus nekā Norvēģija, taču savstarpējos mačos tik labi nemaz nav klājies. Pirms trim gadiem PČ mačā norvēģi uzvarēja ar 5:4, kamēr iepriekšējo divcīņu pasaules čempionātā Vācijā vispār negrib atcerēties – 2012. gadā tika zaudēts ar 4:12, spēles gaitā nonākot iedzinējos ar 0:9.

Lai arī čempionāts tikko sācies, tomēr jāuzsver, ka Vācijas un Norvēģijas cīņa var izrādīties ar nozīmīgām sekām, domājot par vietu ceturtdaļfinālu, un tieši šīs abas izlases tiek uzskatītas par Latvijas tiešajām konkurentēm cīņā par vietu četriniekā B grupā.

Tikmēr pēcpusdienas mačā gan Somijai, gan ASV paredzēts čempionāta ievads. ASV izlase ir nosacīti līdzīgā situācijā kā Kanādas izlase, proti, tā savākta kopā tikai pēc NHL regulārās sezonas beigām, kopā bijuši tikai daži treniņi, bet šādā sastāvā nav aizvadīta pat neviena pārbaudes spēle. Arī ASV šo ne tuvu nevar uzskatīt par spēcīgāko iespējamo izlasi, taču Somijai vispār ir tikai viens NHL spēlētājs sastāvā, kamēr izlase kopumā nokomplektēta lielākoties no KHL, Zviedrijas un vietējās līgas spēlētājiem.

Somijas priekšrocība gan ir tā, ka tā varēja izmantot IIHF starptautiskā kalendāra logus un šosezon piedalījās pārbaudes mačos Eirotūrē. Trīs pārbaudes spēles tika aizvadītas īsi pirms došanās uz Rīgu, pieveicot Krieviju, bet minimāli zaudējot Zviedrijai un Čehijai.

Somija ar šo maču sāks savu pasaules čempiones titula aizstāvēšanu, kamēr ASV izlase sāks savu kārtējo čempionātu, kurā cer pārtraukt savu ļoti garo laika posmu bez PČ fināla sasniegšanas – iepriekšējā reize, kad ASV spēlēja finālā, bija jau pirms 61 gada. Jāatzīmē, ka pirms diviem gadiem abu komandu savstarpējā mačā ASV papildlaikā uzvarēja ar 3:2, sarūpējot Somijai vienu no diviem zaudējumiem šajā turnīrā.

A grupas cīņās iesaistās Zviedrija, britiem pārbaudījums pret ROC komandu

A grupas agrajā spēlē paredzēts skandināvu duelis – Zviedrija cīnīsies pret Dāniju. Arī šīs abas izlases nav visspēcīgākajā sastāvā, un Zviedrija pirms PČ sākuma ziņoja pat par 15 NHL spēlētāju atteikumiem izlasei, taču tāpat tiek pieskaitīta pie turnīra galvenajām favorītēm. Abas izlases aprīļa beigās tikās divās pārbaudes spēlēs, kurās tika fiksēti līdzvērtīgi rezultāti – Dānija uzvarēja 3:2 un zaudēja 2:4. PČ mačos Dānijai gan vēl ne reizi nav izdevies pieveikt zviedrus.

Pēcpusdienā OSC laukumā norisināsies kontrastu ziņā lielākais Dāvida un Goliāta duelis, kādu vien var piedāvāt šis čempionāts, proti, Lielbritānijas izlase cīnīsies pret krieviem, kuru komanda starptautisko sankciju dēļ šajā PČ atpazīstama kā Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) komanda. Lielbritānijai šī būs pirmā spēle turnīrā, kamēr ROC jau pirmo uzvaru guvusi, vakar ar 4:3 pieveicot Čehiju. Uzvaras vārti tika gūti 19 sekundes pirms pamatlaika beigām.

Lielbritānija pret Krievijas izlasi līdz šim aizvadījusi tikai vienu PČ spēli, un tā notika pirms 27 gadiem, toreiz krieviem uzvarot ar 12:3. Šāds milzīgs rezultāts droši vien nebūs liels pārsteigums arī šodien, galu galā, Lielbritānija arī 2019. gada čempionātā septiņās spēlēs paguva ielaist 41 vārtus, tiesa, izšķirošajā mačā prata pieveikt Franciju un noturēties elites divīzijā.

Savukārt vakara spēlē Čehija cīnīsies pret Šveices izlasi, kas Rīgā jau paspēja uzspēlēt, iemēģinot gan Arēnas Rīga, gan OSC ledu, divreiz pārspējot Latvijas izlasi. Kopš spēlēm pret Latviju Šveicei pievienojušies vairāki NHL spēlētāji ar Niko Hišīru un Timo Maieru priekšgalā, un Šveice centīsies sarūpēt Čehijai otro zaudējumu šajā turnīrā.

Šveice pret Čehiju oficiālos mačos iepriekšējos gados cīnījusies visnotaļ regulāri – kopš 2010. gada PČ un OS aizvadītas desmit savstarpējas spēles. Čehija uzvarējusi trīs iepriekšējās pēc kārtas (5:4, 5:4 un 4:1), taču kopumā šajā laika posmā bilance ir par labu šveiciešiem – piecas uzvaras un iegūti 12 punkti no 20 iespējamajiem.

Šīs nedēļas kalendārs

DatumsLaiksSpēleRez
21. maijs16:15ROC – Čehija4:3
16:15Vācija – Itālija9:4
20:15Kanāda - Latvija0:2
20:15Baltkrievija – Slovākija2:5
22. maijs12:15Dānija – Zviedrija
12:15Norvēģija – Vācija
16:15Somija – ASV
16:15Lielbritānija – ROC
20:15Čehija – Šveice
20:15Latvija - Kazahstāna
23. maijs12:15Lielbritānija – Slovākija
12:15Norvēģija – Itālija
16:15Kazahstāna – Somija
16:15Zviedrija – Baltkrievija
20:15Kanāda – ASV
20:15Dānija – Šveice

, 2021-05-22 11:11, pirms 3 gadiem
Kamēr Latvija savā vakara mačā pret Kazahstānu būs favorītes statusā, it sevišķi pēc uzvaras pār Kanādu(autors)

Laikam grūti tikt ārā no tādas eiforijas?Nu varētu taču piezemētāk tos rakstus rakstīt.Man bail,ka nenoskauž.Vēl tagad atceros 2001.gadu,kad komandas vēl bija dalītas pa četrām četrās apakšgrupās.Uzvarējām amerikāņus ar 2:0 un visi eiforijā berzējām rokas,jo bija atlikusi pēdējā spēle ar grupas"pastarīti" Ukrainu.Uzvaras gadījumā ar diviem punktiem iekļūtu grupas turnīrā ,cīņā par 1/4 finālu.Rezultātā ZAUDĒJUMS ar 2:4 un pēdējā vieta grupā,kā rezultātā nācās cīnīties ar baltkrieviem ,japāņiem un norvēģiem par palikšanu augstākajā divīzijā.
VAJAG MĀCĪTIES NO SAVĀM KĻŪDĀM un pirms galvenais uzdevums nav atrisināts,nelidinātos mākoņos.
, 2021-05-22 11:53, pirms 3 gadiem
Mums labi būtu ja Norvēģi atņemtu punktus Fričiem. Pa lielam Norvēģi ļoti vāji.
Pagaidām pēc pirmās dienas varētu teikt ka galvenie favorīti uz Zeltu ir krievi ar savu piekto sastāvu un protams, čehi arī izskatījās vakar ļoti labi. Redzēs ko spēcīgie Somi parādīs. Neredzu variantus ASV pret Somiju.
Pēc šodienas varēs jau mazliet rezumēt kas ir kas.
Roberts Pļāvējs. Foto: LHF
5

LHF ģenerālsekretārs Pļāvējs: ''Pēc čempionāta Rīgā palika rūgtuma sajūta''

LETA. Pēc 2021.gada pasaules čempionātā Rīgā rūgtuma sajūta palika ne tikai meistarsacīkšu organizētājiem, bet arī līdzjutējiem, intervijā ar aģentūru LETA atzina Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs.
Jaunais IIHF prezidents Liks Tardifs. Foto: Reuters/Scanpix
54

IIHF diskvalificē Krievijas un Baltkrievijas klubus un izlases

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) paziņojusi, ka tās padome pieņēmusi lēmumu diskvalificēt no visiem saviem turnīriem visas Krievijas un Baltkrievijas izlases un komandas, kā arī atņēmusi Krievijai 2023. gada junioru pasaules čempionāta rīkošanas tiesības. Savukārt pēc gada paredzētā pieaugušo pasaules čempionāta liktenis paziņojumā nav pieminēts.
Rodrigo Ābols. Foto: Örebro Hockey
8

Rodrigo Ābols: "Nebūtu pret, ja Hārtlijs turpinātu darbu ar izlasi"

Vienam no Latvijas vadošajiem hokeja uzbrucējiem Rodrigo Ābolam nebūtu iebildumu, ja kanādietis Bobs Hārtlijs turpinās vadīt nacionālo izlasi, podkāsta “Ārpus kadra” jaunākajā epizodē atklāja spēlētājs.