Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Ārzemju fani Rīgā: sidrs pret alu, biļešu cenas un negaidītais viesis fanu zonā

Ārzemju fani Rīgā: sidrs pret alu, biļešu cenas un negaidītais viesis fanu zonā
Par biļešu cenām pārsteigti bijuši arī Norvēģijas izlases fani. Foto: Gints Ivuškāns/AFP/Scanpix

Pasaules čempionātā hokejā jau sasniegts grupu turnīra viduspunkts. Vairumam izlašu gūtas gan pirmās uzvaras, gan piedzīvoti pirmie zaudējumi. Līdzjutējiem – piedzīvotas pirmās emocijas un pārdzīvojumi. Rīgā savas komandas atbalstīt ieradušies arī hokeja fani no pārējo B grupas valstu izlasēm, kurus Sportacentrs.com iztaujāja par pieredzēto gan arēnā, gan ārpus tās, gan arī daudz aprunātajām biļešu cenām.

Pirmo reizi fanu zonu apmeklēju 15. maijā. Tikko noslēgusies Kanādas un Slovākijas izlašu spēle – pateicoties dzelžainai aizsardzībai, Samuela Hlavaja 43 atvairītiem metieniem un Petera Cehlārika vārtu guvumam, slovāki nodrošina sev vienu punktu duelī ar grupas favorīti, bet pēcspēles metienos otru sev tomēr savāc kanādieši. Izšķirošo bullīti realizē Bufalo “Sabres” uzbrucējs Džeks Kvins.

Slovākijas izlases līdzjutēji uz Rīgu atbraukuši salīdzinoši kuplā skaitā, un savas komandas spēlēs parūpējas par labu atmosfēru. Fanu repertuārā ir gan dažādi saukļi – ne tikai ierastais “Slovensko, Slovensko” [Slovākija – no slovāku val.], bet arī pa kādam garākam pantiņam, kuru laikā, līdzīgi futbola līdzjutēju paraugiem, fani saucamo papildina ar kopīgu lēkāšanu ritmā, apķeroties blakus stāvošajam ap pleciem.

Pēc Slovākijas valstsvienības vārtu guvumiem arēnu pieskandina slovāku rokgrupas “Gladiator” dziesma “Slovensko”, kuras piedziedājumam meldiņu līdzi velk arī fani: “Slovensko, Slovensko, héja, héja, héja, Slovensko!”


Spēlēm noslēdzoties, vairums līdzjutēju no čempionāta norises vietas vēl neizklīst, bet dodas uz turnīra oficiālo fanu zonu arēnas pagalmā. Tur vienkopus satiekas gan fani, kuru komandas tikko aizvadījušas savas spēles, gan arī tie atbalstītāji, kuri savu izlašu iznācienus vēl tikai gaida. Ja arēnas tribīnes lielākajā daļā spēļu, tostarp – arī Latvijas mačos – palikušas neaizpildītas, tad fanu zonā pirmdienas pēcpusdienā apmeklētāju netrūkst. Iemesls – jau minētā slovāku spēle ar kanādiešiem, kā arī Latvijas un Čehijas duelis, kas automātiski nozīmē arī lielāku līdzjutēju pieplūdumu. Tieši abas Eiropas vidienes kaimiņvalstis uz Rīgu deleģējušas daudzskaitlīgāko fanu sastāvu no ārzemēm.

Slovāki nupat sīvā cīņā piedzīvojuši zaudējumu pret Kanādu, taču līdzjutēji nešķiet esam pārāk saskumuši, tāpēc dodos aprunāties ar četru slovāku fanu pulciņu. “Esmu ļoti lepns par mūsu komandu un treneri. Spēlējām labi un izcīnījām punktu. Šogad mums sastāvā trūkst vairāku hokejistu, bet tas nekas. Mums ir vairāki talantīgi jaunie spēlētāji, kas ienāk izlasē. Šodien atbrauca Šimons Nemecs [2022. gada NHL drafta 2. numurs], vēl ir arī Jurajs Slafkovskis [2022. gada NHL drafta 1. numurs], kurš nevarēja pievienoties, un citi. Bijām ļoti priecīgi dzirdēt, ka Nemecs ieradīsies – viņš ir lielisks, jauns hokejists, kurš vēl liks par sevi runāt,” saka Jozefs, kurš ar draugiem Rīgā ieradies sestdien, un vērojis, kā viņu atbalstītā komanda apspēlē turnīra saimnieci Latviju (2:1).

“Redzējām ne tikai sacensību uz ledus, bet arī tribīnēs starp faniem – kuri tad būs skaļāki, atraktīvāki. Tas bija lieliski, un izveidoja ļoti labu atmosfēru,” atceras slovāku līdzjutējs, kurš noskaita arī “Sarauj, sarauj!”. Jozefs norāda, ka līdzjutēju vidū gan arēnā, gan fanu zonā kopumā valdot draudzīga gaisotne: “Visi šeit ir kopā. Slovāki, latvieši, čehi, un citi. Vakar bija arī daudz kazahu fanu.”

Runājot par biļešu cenām, kas bijis sāpīgākais jautājums Latvijas skatītāju vidū, arī Slovākijas fans nenoliedz, ka tās bijušas augstākas kā gaidīts: “Jā, par to biju nedaudz pārsteigts. Dzirdēju gan, ka esot bijuši arī kādi atlaižu kodi.” Vienlaikus – pārējās sadzīves izmaksas gan Rīgā bijušas mazākas nekā paralēlajā grupā Tamperē. “Tāpēc priecājos, ka mums tika šī grupa,” saka Jozefs.

Viņš uzteic arī Latvijā piedāvātā alus kvalitāti: “Šis [fanu zonā tirgotais “Bauskas alus”] ir ļoti labs, tāpat man garšoja arī Madonas. Arī pati fanu zona ir augstā līmenī – ir daudz cilvēku un laba atmosfēra.” Vai bez hokeja un alus atlicis laika vēl kam citam? “Bijām pastaigāties arī pa pilsētu. Protams, arī kultūru un arhitektūru arī novērtējām,” galvo slovāku līdzjutējs.

Ejot cauri fanu zonas galdiņu rindām, slovāku, čehu un latviešu piepildītajā pūlī izceļas divi hokeja skatītāji Kanādas izlases kreklos, kas iestiprinās un pārrunā aizvadīto maču. “Es biju ļoti nervozs – Slovākija spēlēja ļoti labi un spēle bija sīva. Bullīši bija kā perfekts drāmas noslēgums lieliskam pasākumam,” saka pirmais no faniem. Otrs piebalso: “Bija ļoti jautri. Arēnā droši vien 90% bija slovāku atbalstītāju, tā kā bijām vieni. Bet slovāki bija lieliski, tāpat arī spēle.”

Piebilstu, ka pēc izšķirošā pēcspēles metiena arī saujiņa kanādiešu atbalstītāju bija sadzirdami. Zināms, ka, līdzīgi kā hokejistiem, arī Kanādas hokeja faniem hokeja pavasaris drīzāk saistās ar Stenlija kausa izslēgšanas cīņām, un primārais izlašu turnīrs ir U20 čempionāts ziemā, līdz ar to arī mans jautājums – kā esiet nonākuši šeit? Atbilde no vienas puses ir likumsakarīga, bet tomēr negaidīta, tāpēc nedaudz pārsteidz mani.

“Dzīvojam un strādājam šeit. Esmu Kanādas vēstnieks – tas ir mans kolēģis Deivids, kurš arī strādā vēstniecībā,” saka pirmais no runātājiem – Braiens Svorks, Kanādas vēstnieks Latvijā. Savus pienākumus viņš pilda kopš pagājušā gada septembra.

“Esam ļoti priecīgi būt šeit laikā, kad notiek pasaules čempionāts, un arī Kanādas hokeja izlase ir šeit. Mums tas ir perfekts taimings,” piebilst vēstnieks. Nosmeju, ka sarunas turpinājumā tad droši vien jāsagaida diplomātiskas atbildes, un Braiens paturpina: “Jā, tā ir. Redzi, kā sanāk - sports var savest cilvēkus kopā. Šeit esam gan mēs, gan mūsu karavīri. Kopā apmeklējām hokeja spēles un ar sporta palīdzību varam nodarboties arī ar diplomātiju. Mums tiešām prieks būt šeit – papildus darbam, kas jāizdara, tas komplektā ir arī jautri un interesanti.”

“Mums tā ir unikāla pieredze. Ja čempionāts notiek Kanādā, tad ir ļoti grūti tikt pie biļetēm. Viss ir arī ļoti labi noorganizēts. Fanu zona ir vienkārši fantastiska – šeit ir tiešām jautri un pavisam citādāk, nekā būtu Kanādā. Iespēja izbaudīt hokeju ne tikai sēžot arēnā ar biļetēm, bet arī būt šeit kopā ar pārējiem faniem, skatīties spēles uz lielā ekrāna – tas ir super,” pauž Kanādas vēstnieks.

Arī spēļu laikā līdzjutēji sadzīvo labi: “Arēnā sēdējām daži kanādieši, un apkārt bija bariņš ar slovāku faniem. Bet visi bija ļoti draudzīgi – visi kliedzām par savām komandām, devām viens otram pieci, un viss bija perfekti.” Iepriekš iesākto domu par nacionālo izlašu čempionāta vietu Kanādas hokeja fanu hierarhijā paturpina vēstnieka kolēģis Deivids: “Kanādā ir svarīgs viss hokejs. Protams, numur viens šobrīd ir NHL play-off, bet arī pasaules čempionātu rāda galvenais pārraidītājs mūsu valstī. Mūsu komandā ir daudz jaunu spēlētāju, un cilvēkiem interesē, kā attīstīsies viņu karjeras.”

Titulētie kanādieši katru gadu uz pasaules čempionātu atved gandrīz pilnībā nomainītu sastāvu, kas arī līdzjutējiem šo spēļu vērošanu padarot interesantāku: “Nekad nezini, kāds sastāvs beigās ieradīsies. Ja nemaldos, tad uz šo turnīru jaunu spēlētāju pievienošanās tika izziņota vēl divas dienas pirms sākuma. Visi kopā viņi nekad nav spēlējuši, un bija tikai viena pārbaudes spēle pirms čempionāta. Redzam, ka tagad saspēle sāk veidoties. Biju šeit gan spēlēs pret Latviju, gan Slovākiju – bija tik daudz fanu, visi kliedza un atbalstīja savas komandas. Atmosfēra bija lieliska.”

Ar gados jaunu un eksperimentālu sastāvu šo pasaules čempionātu aizvada Norvēģijas izlase. Ja ierasti norvēģi pieskaitāmi to komandu pulciņam, kas veiksmes gadījumā drīzāk cīnītos par iekļūšanu ceturtdaļfinālā, nevis vietas saglabāšanu elites divīzijā, tad šogad lielas cerības ar savu komandu nesaista arī pirms Latvijas – Norvēģijas izlašu dueļa fanu zonā sastaptie vikingu līdzjutēji.

Toms, Madlēna un Annikena ieradušies uz savu trešo pasaules čempionātu. Uz Rīgu viņi atlidojuši 12. maijā – dienu pirms tam, kad Norvēģijas izlase aizvadīja savu pirmo spēli, bullīšos piekāpjoties Kazahstānai (3:4 PM), un plāno šeit palikt līdz grupu turnīra beigām. Jautāju, vai līdz šim piedzīvotais atbildis ekspektācijām? “Jā, šeit ir ļoti forši,” iesāk Toms, bet Madlēna atjoko: “Top 3 no čempionātiem – noteikti.” Arī viņa par fanu zonu gan saka tikai labus vārdus. Atšķirībā no pirmajām čempionāta dienām, trešdienas pēcpusdienā debesis ir apmākušās. “Laikapstākļi fanu zonā arī daudz ko maina – ja ir silts, tas daudz ko uzlabo,” viņa piebilst.

Draugu pulciņš, kura ceturtais biedrs šoreiz paliek klausītāja lomā, iegādājies biļetes uz visām Norvēģijas izlases grupu turnīra spēlēm. Lai arī vidējā Norvēģijas hokeja skatītāja pirktspēja, visticamāk, ir kriteni augstāka kā latvieša, arī turīgās Skandināvijas valsts fanus pārsteigusi biļešu dārdzība. “Jā, biļetes ir diezgan dārgas. Kronas kurss pret eiro arī nav strādājis mums par labu. Lētākās biļetes vēl ir ok, bet, meklējot augstākās kategorijas, tās tiešām ir padārgas,” atzīst Madlēna.

Ārpus hokeja halles primārais virziens faniem esot skaidrs. “Neko tādu neesam ieplānojuši, bet diezgan daudz staigājam pa pilsētu. Esam redzējuši daudz krogu, un noteikti iesim vēl,” stāsta Toms, kuram piebalso abas kompanjones. “Bijām uz dažām brokastu vietām, aizgājām arī iepirkties. Dzīvojam Vecrīgā, un esam daudz apskatījuši – torņus, baznīcas,” saka Madlēna. “Skaista pilsēta,” piebalso Toms.

Viņi atklāj, ka ar vietējo virtuvi vēl nav paguvuši kārtīgi iepazīties, bet meitenes līdz šim pārsteidzis plašais sidru piedāvājums Rīgas lokālos. “Esam pamēģinājuši dažādu alu, arī sidrus. Manuprāt, jums ir ļoti laba sidru izvēle. Tas nav tāpat kā citās Eiropas valstīs - dažās sidru nav vispār. Šeit ir dažādi sidru veidi, un man tas ļoti patīk,” hokejam varbūt mazāk tipisko dzērienu izceļ Madlēna. “Par alu jāsaka tā – esam pamēģinājuši dažādus. Citi ir ļoti garšīgi, bet citi īsti ne.”

17. maijs ir brīvdiena gan Čehijas, gan Slovākijas izlasēm, un arī to atbalstītājiem, līdz ar to fanu zona ir nedaudz tukšāka kā ierasts. “Man patīk. Visi tomēr esam šeit viena iemesla pēc. Ir ļoti laba atmosfēra, nevienam nav kādu sliktu jūtu pret citiem faniem,” fanu zonā valdošo atmosfēru raksturo Toms. Annikena piebalso: “Piemēram, naidošanās vai sāncensība [rivalry – angļu val.] starp faniem vairāk raksturīga futbola videi. Hokejā visi ir vienotāki, atbalsta viens otru un izbauda hokeju.”

Norvēģijas izlases līdzjutēja turpina savu domu, ar pēdējo piebildi izsaucot visu smieklus: “Mēs, norvēģi – mēs zinām, ka zaudēsim, bet mēs tik un tā varam labi pavadīt laiku ar saviem pretiniekiem. Tas ir forši.”

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS


Peteri Nummelins. Foto: mtvuutiset.fi
4

IIHF Slavas zālē uzņems leģendāro Jāgru un arī Latvijas bronzas asistentu Nummelinu

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē šā gada pasaules čempionāta laikā tiks uzņemtas astoņas personas, viņu vidū arī panākumiem bagātais somu aizsargs Peteri Nummelins, kurš pagājušajā bronzas pavasarī bija Latvijas izlases galvenā trenera Harija Vītoliņa palīgu vidū.
Foto: IIHF
9

Hokeja izlase "Sporta Avīzes" aptaujā pārspēj basketbolu, Caune - labākā jaunā sportiste

Laikraksts "Sporta Avīze" veicis ikgadējo aptauju, 50 ekspertu balsojumā par 2023. gada Latvijas sporta izcilnieci kļūstot Latvijas vīriešu hokeja izlasei, kas izcīnīja pirmo medaļu pasaules čempionāta vēsturē.
Artūrs Šilovs. Foto: Gints Ivuškāns/AFP/Scanpix
5

Šilovs un Sietiņa triumfē "Rīgas Sporta laureātā"

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" šovakar notika "Rīgas Sporta laureāta" svinīgā ceremonija. Galvenās balvas ieguva hokejists Artūrs Šilovs un vieglatlēte Anete Sietiņa.