Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Matulis prāto: zaudēt slovākiem – tas vēl nav pasaules gals!

Matulis prāto: zaudēt slovākiem – tas vēl nav pasaules gals!
Rodrigo Ābols. Foto: LHF

13. maija pusnakts tuvošanās Rīgā bija kā... bēres. Pat cienījamas latvju sievietes “Arēnu Rīga” pameta lādējoties: “Nu, kur tas redzēts? Spēles glābšanai lielajā vairākumā galvenais treneris laukumā laiž Šveices otrās līgas spēlētāju! Kad jaspēlē pašiem labākajiem!” Jā, šī minūte astoņas sekundes tiešām bija traģiska – spēlējot piecatā pret trijiem uzbrūkošā komanda tā arī neuzmeta pa vārtiem...

Pietrūka aukstasinības, pietrūka meistarības? Droši vien. Vai varēja būt savādāk? Ja dzīvojam mūsu iedomātajā pasaulē, tad noteikti jā. Redz, šajā Slovākijas izlasē taču vispār nav vārtsargu! Bet mums grūti izvēlēties, kurš labākais matadors – Zviedrijas otrās līgas čempions Kristers Gudļevskis, jaunais Amerikas iekarotājs Artūrs Šilovs vai Šveicē dažus simtus kilogramu sieru apēdušais Ivars Punnenovs. Ja slovākiem ļoti vajadzētu, tad mēs vienu no trim varētu aizdot viņiem. Un kas gan ir šī Slovākijas izlase? Bez lielām zvaigznēm, trim šosezon NHL pabijušajiem kopā nospēlējot tikai trīsdemit spēļu. Salīdzinot abu izlašu sastāvus, uz papīra favorīts bija Latvija. Sezonas statistikas cipari labāki bija lielākai daļai mūsu spēlētāju. Slovākiem – kāds ducis (faktiski – deviņi) no Čehijas ekstralīgas. Kur tikai Libors Hudāčeks (20+12) var konkurēt ar Robertu Bukartu (21+26). Pārējie? Nu tā. Vairāk klavieru pienesēji nevis rapsodiju spēlētāji... Nu nepiebēra jau šie klavieru nesēji pilnus Šilova vārtus, divas ripas vien iemeta. Bet ar to pilnīgi pietika uzvarai. Un droši vien arī spēlēšanai ceturtdaļfinālā.

Visu šo sezonu un arī krietni pirms tam gaudoju, ka mums nav ripu metēju. Zviedrijā tas izdodas Rodrigo Ābolam (19+22), Robertu Bukartu jau pieminēju. Un tad nāk divi “vācieši” – Kaspars Daugaviņš (21+28) un Miks Indrašis (9+20). Te esmu spiests taisīt mazu atkāpi. Visa šī ciparu jūra attiecas uz šo trīs valstu regulārajiem čempionātiem. Bet Stenlija un citus kausus saņem tās komandas, kurām ir vecis, kurš iemet tieši tad, kad visvairāk vajag. Kā Vācijas otrās līgas spēlētājs Oļegs Znaroks 1996. gadā Eindhovenā Šveices izlases vārtos. Ko šis kvartets izdarīja Vācijas, Čehijas un Zviedrijas “play-off”. Abi “vācieši” tur nemaz netika, Ābols zviedru izslēgšanas spēlēs palika bez iemestā gola (13, 0+6), Bukarts Čehijā arī vairs nebija “Vitkovice” līderis (10, 3+1). Šveices čempions Deniss Smirnovs piecpadsmit spēles bija noturīgs (0+0), divus piespēļu punktus nopelnot 16. spēlē (18, 0+2). Metēji bija citi (Hartikainens, Ūmarks, Vātanens, Tēmerness), taču Latvijas izlasē viņi nedrīkst spēlēt. Visu sezonu Šveices otrajā līgā uguņoja Toms Andersons (18+47), taču pārspēlēs par tikšanu augstāk – NL – Toms vairs nebija lielais uguņotājs (6, 2+3), Lašedefonas klubam zaudējot Peteri Numelina “Ajoie”. Ar milzu cerībām gaidījām no Amerikas glābēju Rūdolfu Balceru: atbrauks Rūdis un visu nokārtos! Kā 2018. gadā Herningā un vispār visos turnīros Latvijas izlases kreklā. A kas? Rūdis bija savas komandas vilcējs Kaldera kausā? Nebija gan, piecās Sirakūzu “Crunch” spēlēs nopelnot vienu piespēles punktu. Tad kurš lai met tās ripas Slovākijas izlases vārtos?

Visu iepriekš rakstīto un daudz vēl neuzrakstītā nevienam pieminētajam nevajag uztvert kā personīgu apvainojumu, bet, ja mēs gribam (gribējām?) savā mājas čempionātā spēlēt ceturtdaļfinālā, tad lietas jāsauc īstajos vārdos. Slovākijas izlase 13. maijā bija pelnīijusi uzvarēt. Skumjākais visā šajā stāstā ir tas, ka viņiem tiešām šī ij ne tuvu nebija stiprākā izlase. Pretējā nometnē, proti, mums. Ar ko Vītoliņš vēl varēja papildināt Latvijas izlasi? Nu, labi, kolēģis Ulvis Brože iestājas par Eduardu Tralmaku no AHL, es gribēju kaut vai starp kandidātiem redzēt Dānijas čempionāta otro rezultatīvāko spēlētāju Gunāru Skvorcovu (22+27). Praktiski visi spēcīgākie bija uz strīpas. Kas tad mums vēl ir? Visvairāk pietrūka Zemgus Girgensona. Stenlija kausā aizņemts ir Teodors Bļugers, Kaldera kausā – Kristiāns Rubīns. Elvis Merzļikins šopavasar īsti nebūtu lielais varonis. Un tas principā arī viss. Kas ir skumjākais šā rakstiņa secinājums: Latvijas izlase ar gandrīz labāko sastāvu vairs nav spējīga uzvarēt stipri novājināto Slovākijas izlasi.

Skaidrs, ka šis 1:2 zaudējums nav pasaules gals. Kā pēc kāda no zaudējumiem 2013. gada čempionātā Helsinkos teica Teds Nolans: “Hokejs ir tikai spēle! Īstā dzīve rit ārpus šīs halles.”

Vai Harijs Vītoliņš un viņa banda jau norakstāmi? Teorētiski nē. Jāuzvar trīs nabagi (norvēģi, slovēņi, kazahi), jācer, ka šveicieši piebeigs slovākus un tad – 23. maijā mēs ar divu vārtu pārsvaru uzvaram Šveici un spēlējam ceturtdaļfinālā.

Noderīgas lietas:

PČ jaunumi, komentāri un viedokļi
PČ kalendārs un rezultāti
MAXIMA prognožu spēle
WILLIAM HILL eksperti un prognozes
TIKKURILA kolorītākais Latvijas hokejists
Baudi PČ hokejā lielākajā sporta bārā Latvijā O'LEARYS


, 2023-05-14 18:43, pirms gada
Vispār ņemot vērā ka dzīvnieki netiek pielaisti,varēja pilnībā atjaunot izlasi..vismaz pusi izlases savākt no jaunajiem..tāpat vietu nosargātu..
Slēpts komentārs: Leitnants
, 2023-05-14 19:23, pirms gada
Nabagus? Kurš te ir nabags?! Slovēņi vismaz divus golus kanādiešiem iebakstīja, nevis pakāsa sausajā 0:6! Daugaviņš un co ir īstie nabagi! Gan jau vēl i no norvēģiem atraus aizvaidzi..
, 2023-05-14 19:25, pirms gada
Leitnants rakstīja: Kā raksta autors trīs nācijas - norvēģus, slovēņus, kazahus uzdrīkstas nosaukt par nabagiem?
Nekādas žurnālista ētikas. Saprotu, ka alkohols rada negatīvas sekas.
Jāņonkuls 100% apzinās, ka tā nav politkorekti un ka tā viņš neteiktu, piemēram, intervijā IIHF.com. Šādi viņš pauž gandrīz visu LV fanu iedomas par spēku samēriem, lai arī pats visdrīzāk tādam skatu punktam nepiekrīt.
, 2023-05-14 21:02, pirms gada
Matulim kā nav bijusi sapratne un sajēga par hokeju tā arī nav uzradusies. Padumš žurnālists ar skila llīmeni no 100 veseli 1.
, 2023-05-14 21:05, pirms gada
Aunu bars,lai jūs saprastu Matuļa sarkasmu, prāta par maz...
, 2023-05-14 21:26, pirms gada
Kāpēc jācer uz Šveices uzvaru pār Slovākiju? Jācer tieši, ka Slovākija uzvar un visu atstāj mūsu pašu ziņā duelī pret Šveici. Respektīvi - uzvarētājs iet tālāk.
Slēpts komentārs: Bujumbura
, 2023-05-14 23:18, pirms gada
Matulis pateica visu precīzi un ar sarkasmu,ko daudziem šeit nav lemts izprast.Arī pēdējais teikums rakstā domāts tādiem pašiem muļķiem.Šī brīža Latvijas izlasei būs krietni jāpacīnās,lai noturētos bijušajā līmenī 9-12 vietā.Agrākie komandas vilcēji palikuši veci un īsti vairs nevelk,jaunie tiek iesaistīti ar lielu piesardzību.Tas vēl nāk no padomju laikiem,jo Haris ir vēl tā laika produkts.Gan jau būs arī kāda uzvara un ar to pietiks,lai noturētos elitē,bet skaidrs,ka paaudžu maiņai ir jānotiek straujāk,jo citādi tiešām paliksim pie sasistās siles.
, 2023-05-14 23:27, pirms gada
backtofire rakstīja: Matulim kā nav bijusi sapratne un sajēga par hokeju tā arī nav uzradusies. Padumš žurnālists ar skila llīmeni no 100 veseli 1.
Tu, knariņ, Matuļu Jānim hokeja zinībās neesi cienīgs pat viņa netīrās zeķes mazgāt! Tāpēc - iekod savā kulaciņā, pirms glupjības te gvelz! Izcils gabals ar lielu jēgu, īpaši taisnība par lielo vairākumu vakardienas mača finišā, ko Latvijas izlase ne bez treneru palīdzības izgāza pilnībā.
, 2023-05-14 23:28, pirms gada
Visa problēma jau tajā ka visi, arī es, gaidām ka nu ir jāņem ceturtdaļfināls, jo toreiz pret Zviedriju čut pietrūka. Bet tā bija izlasē kurā visi atradās savā prime, Bukarti bija top top Bļuģers ar Balceru bija ar lielām cerībām par to ka tūlīt es visiem parādīšu un skrēja kā aizplēsti. Turklāt bija Larijs caur kuru gāja visas vairākuma izspēles. Šito neviens neņem vērā ka Dārziņš bija atslēgas spēlētājs, nevis Daugaviņš Bukarti vai Balcers. Dārziņa kreklam ir jākarājas virs arēnas visās izlases spēlēs.
, 2023-05-14 23:33, pirms gada
Un jā Dinamo Rīga Dārziņa pienesumu varēja aizvietot Jeļisejevs un to arī darīja, Lauris pat teica ka beidzot ir kas viņa vietā spēlē. Bet nu mums jau krievus izlasē nevajag ne ne. Ne nu tas Koļa par Krieviju karo ne karu atbalsta, saka to ko liek teikt tie kas algu dod, bet latvieši jau ar raksturu, atradīsim citu vietā... Slovāki var atļauties tā darīt jo ir kur paņemt. Mums ir sapuvušu OHL līga un klubs kuru Mestis baigi negaida
, 2023-05-14 23:35, pirms gada
edgefall23 rakstīja: Un jā Dinamo Rīga Dārziņa pienesumu varēja aizvietot Jeļisejevs un to arī darīja, Lauris pat teica ka beidzot ir kas viņa vietā spēlē. Bet nu mums jau krievus izlasē nevajag ne ne. Ne nu tas Koļa par Krieviju karo ne karu atbalsta, saka to ko liek teikt tie kas algu dod, bet latvieši jau ar raksturu, atradīsim citu vietā... Slovāki var atļauties tā darīt jo ir kur paņemt. Mums ir sapuvušu OHL līga un klubs kuru Mestis baigi negaida
Tu laikam arī esi viens no tiem, kas gatavs savu miesīgu māti pārdot hokeja dēļ...
Koļa Jeļisejevs ir pārdevās, tādiem nav vieta LV izlasē.
, 2023-05-14 23:50, pirms gada
edgefall23 rakstīja: Un jā Dinamo Rīga Dārziņa pienesumu varēja aizvietot Jeļisejevs un to arī darīja, Lauris pat teica ka beidzot ir kas viņa vietā spēlē. Bet nu mums jau krievus izlasē nevajag ne ne. Ne nu tas Koļa par Krieviju karo ne karu atbalsta, saka to ko liek teikt tie kas algu dod, bet latvieši jau ar raksturu, atradīsim citu vietā... Slovāki var atļauties tā darīt jo ir kur paņemt. Mums ir sapuvušu OHL līga un klubs kuru Mestis baigi negaida
, 2023-05-14 23:56, pirms gada
janka raksta skarbi, bet patiesi
nav jau vairs to mesiju, uz kuriem gaidīt kā glābējiem
šiem pašiem vien nāksies noturēties divīzijā un cerēt uz ko vairāk
nu un haris... viņš nav īstajā vietā un laikā
, 2023-05-14 23:59, pirms gada
Sarkasmu saprast nav grūti, hokeju arī viņš varbūt zina, bet pastulbs sovjets ar ūsām viņš ir gan. Jau kopš Hārtlija uzrašanās pirmsākumiem šis nenogurstoši katrā rakstiņā viņu izteikti tendenciozi mēģināja kaut kā pazemināt, noniecināt, ķipa "nemanāmi", a tas "nemanāmi" tik baltiem diegiem šūts Es saprotu, ka trollis Pernaks var tā darīt, bet kad to pašu izpilda it kā cienījams hokeja apskatnieks, diezgan žēlīgi.
, 2023-05-15 00:45, pirms gada
wolmar rakstīja: Tu, knariņ, Matuļu Jānim hokeja zinībās neesi cienīgs pat viņa netīrās zeķes mazgāt! Tāpēc - iekod savā kulaciņā, pirms glupjības te gvelz! Izcils gabals ar lielu jēgu, īpaši taisnība par lielo vairākumu vakardienas mača finišā, ko Latvijas izlase ne bez treneru palīdzības izgāza pilnībā.
Psrs čempionāta lietās Matuli tiešām nepārspēt!
, 2023-05-15 02:20, pirms gada
par sausu alus kausu, SLO tač' mūsējie pieveiks, lai nākamsezon nav jāspēlē pret ROM un S.Korea
, 2023-05-15 08:37, pirms gada
Kāds vēl fano par izlasi? Man žēl
, 2023-05-15 08:37, pirms gada
Izdzertais alkohols neglābjami atstāj iespaidu uz cilvēka smadzenēm.
, 2023-05-15 08:52, pirms gada
Profila bildē ar alus kausu pie lūpām...!!! Nekavējoties jāziņo atbildīgajām instancēm!
, 2023-05-15 09:29, pirms gada
Piekrītu, vot zāģis Kazahiem un Norvēģiem - tad gan būs pasaules gals
Peteri Nummelins. Foto: mtvuutiset.fi
4

IIHF Slavas zālē uzņems leģendāro Jāgru un arī Latvijas bronzas asistentu Nummelinu

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē šā gada pasaules čempionāta laikā tiks uzņemtas astoņas personas, viņu vidū arī panākumiem bagātais somu aizsargs Peteri Nummelins, kurš pagājušajā bronzas pavasarī bija Latvijas izlases galvenā trenera Harija Vītoliņa palīgu vidū.
Foto: IIHF
9

Hokeja izlase "Sporta Avīzes" aptaujā pārspēj basketbolu, Caune - labākā jaunā sportiste

Laikraksts "Sporta Avīze" veicis ikgadējo aptauju, 50 ekspertu balsojumā par 2023. gada Latvijas sporta izcilnieci kļūstot Latvijas vīriešu hokeja izlasei, kas izcīnīja pirmo medaļu pasaules čempionāta vēsturē.
Artūrs Šilovs. Foto: Gints Ivuškāns/AFP/Scanpix
5

Šilovs un Sietiņa triumfē "Rīgas Sporta laureātā"

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" šovakar notika "Rīgas Sporta laureāta" svinīgā ceremonija. Galvenās balvas ieguva hokejists Artūrs Šilovs un vieglatlēte Anete Sietiņa.