Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

"US Open" junioru turnīros uzvar ASV un Kanādas talanti

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" junioru turnīros uzvar ASV un Kanādas talanti
Keila Deja
Foto: AFP/Scanpix

Ar Ziemeļamerikas jauno tenisistu panākumiem svētdien finišēja sezonas pēdējais "Grand Slam" turnīrs. Meiteņu sacensībās uzvarēja amerikāniete Keila Deja, bet puišu turnīrā nepārspēts palika Kanādas "supertalants" Fēlikss Ožē Aliasims.

Meiteņu turnīrā pēc trīs gadu pārtraukuma uzvarēja ASV tenisiste, titulu iegūstot šovasar valsts U-18 čempionātā uzvarējušajai Dejai. Pēdējā amerikāniete "US Open" čempiones godā bija Samanta Kroforda (2012). Arī iepriekšējā sezonā titulu izcīnīja vietējā tenisiste, uzvarot Greisai Minai.

16 gadus vecā Deja savas labākos rezultātus "Grand Slam" turnīros sasniedza pēdējās divās lielajās sacensībās. Vimbldonā viņa tika līdz pusfinālam, zaudējot nākamajai čempionei Anastasijai Potapovai, bet tagad Ņujorkā sasniedza finālu un tajā arī uzvarēja, itin viegli tiekot galā ar divus gadus vecāko slovākieti Viktoriju Kužmovu – 6:3, 6:2.

Ranga 5. vietā esošā Deja šonedēļ sešos mačos zaudēja tikai vienu setu. "US Open" citām favorītēm nebija labvēlīgs. Ar pirmo numuru izliktā reitinga līdere Potapova tika apturēta ceturtdaļfinālā, bet ar otro numuru izsētā Potapovas tautiete Oļesja Pervušina izstājās jau 2. kārtā.

Zēnu sacensībās karjeras pirmo "Grand Slam" titulu ieguva lielais Kanādas talants Ožē Aliasims (16), kurš jau 14 gadu vecumā guva uzvaras "Challenger" līmenī. Fēlikss šovasar bija ļoti tuvu uzvarai arī "French Open", bet finālu Parīzē zaudēja ar trim mačbumbām. Viņam pēc tam Vimbldonā ceturtdaļfināls, bet tagad "US Open" tituls.

Ar sesto numuru izliktais Ožē Aliasims finālā ar 6:3, 6:0 sagrāva turnīra piekto numuru, Serbijas tenisistu Miomiru Kečmanoviču (17), kurš pērn uzvarēja prestižajā "Orange Bowl" turnīrā, bet "Grand Slam" līmenī līdz šim nebija ticis tālāk par 3. kārtu. Jāatzīmē, ka Ožē Aliasims pusfinālā izslēdza ar pirmo numuru izlikto ranga līderi Stefanosu Cicipasu – 6:4, 7:5. Ožē Aliasims Grieķijas tenisistu uzvarējis visos trīs mačos, bet ar Kečmanoviču iepriekš nebija ticies.

Ožē Aliasima uzvara Kanādai dod otro "Grand Slam" titulu pēc kārtas. Vimbldonā par čempionu kļuva Deniss Šapovalovs. Identisks sasniegums Kanādai bija arī 2012. gadā, proti uzvara gan Vimbldonā, gan "US Open". Tiesa, pirms četriem gadiem to paveica viens tenisists – Filips Pelivo.

Pagājušā gada čempioni Teilors Frics un Dalma Galfi jau pievērsušies profesionālajām karjerām jeb junioru turnīros vairs nestartē. Ungārijas tenisistei šogad bija tikai viens junioru turnīrs – Eiropas U-18 čempionāts jūlijā.

"US Open" junioru vienspēļu turnīru čempioni pēdējos 10 gados

GadsMeiteņu vienspēļu čempioneZēnu vienspēļu čempions
2016.Keila Deja (ASV)Fēlikss Ožē Aliasims (Kanāda)
2015.Dalma Galfi (Ungārija)Teilors Frics (ASV)
2014.Marija Bouzkova (Čehija)Omārs Džasika (Austrālija)
2013.Ana Konjuha (Horvātija)Borna Čoričs (Horvātija)
2012.Samanta Kroforda (ASV)Filips Pelivo (Kanāda)
2011.Greisa Mina (ASV)Olivers Goldings (Lielbritānija)
2010.Darja Gavrilova (Krievija)Džeks Soks (ASV)
2009.Hezere Vatsone (Lielbritānija)Bernards Tomiks (Austrālija)
2008.Koko Vandevei (ASV)Grigors Dimitrovs (Bulgārija)
2007.Kristina Kučova (Slovākija)Ričards Beraņķis (Lietuva)