Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

"US Open" pusfināli: Čempions pret Džokoviču un Šveices derbijs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" pusfināli: Čempions pret Džokoviču un Šveices derbijs
"US Open" pusfinālisti
Foto: AFP/USA Today Sports/Scanpix

Lai turpinātu "US Open" titula aizstāvēšanu, Marinam Čiličam būs jāpaveic kas tāds, kas viņam nav izdevies 13 mēģinājumos – jāuzvar Novaks Džokovičs. Čempiona un pasaules pirmā numura duelis pusnaktī, bet otrajā pusfinālā pēc tam sacentīsies abi Šveices labākie tenisa spēles meistari – Rodžers Federers un Stens Vavrinka. Tiešraide Eurosport.

Džokoviča un Čiliča ceļi "US Open" krustojas tikai otro reizi. Pirmā bija 2008. gadā, kad Serbijas tenisists 3. kārtas mačā atspēlējās pēc zaudēta 1. seta – 6:7(7), 7:5, 6:4, 7:6(0). Abi pēdējo reizi tikās Vimbldonas ceturtdaļfinālā, kur Džokovičs uzvarēja ar 6:4, 6:4, 6:4.

Čiličs vienu vai divus setus Džokovičam atņēmis trijās no četrām "Grand Slam" cīņām, bet allaž kortu pametis zaudētāja lomā. Vislabākā situācija viņam bija pagājušā gada Vimbldonas ceturtdaļfinālā, kad Čiličs bija vadībā ar 2-1, bet nākamos divus setus zaudēja ar vienādu rezultātu 2:6.

Horvātijas labākā tenisista bezcerība mačos pret Džokoviču ir viegli izskaidrojama. Novaks ir labākais tenisists uzņemšanā, bet izcili un stabili saservēt Čiličam izdodas reti. Pēdējo divu nedēļu laikā Marins Ņujorkā nav spēlējis spīdoši, taču atradis veidu, kā uzvarēt. Pieci seti viņam bija nepieciešami gan pret Mihailu Kukuškinu, gan Žo-Vilfrīdu Tsongu.

Šī turnīra laikā Čiličs spējis savākties grūtos brīžos, jo ir pagājušā gada čempions. Vairākos iepriekšējos šīs vasaras turnīros neko tādu novērot viņa spēlē nevarēja. Skaidrs, ka 0-13 būs zemapziņā, un uzvaras formula pret Džokoviču tā arī nav atrasta. Džokovičam "US Open" pusfinālos ir 5-3 bilance, pēdējo viņš zaudēja, Ņujorkā pirms gada piekāpjoties Kei Nišikori. Šoreiz uzvarot pusfinālā, Džokovičs pirmoreiz karjerā vienas sezonas laikā būs sasniedzis visu četru "Grand Slam" turnīru finālus.

Federeram arī ir 13 uzvaru pārsvars pār savu nākamo pretinieku, kuram viņš gan ir zaudējis, iekrājot 16-3 bilanci pār Vavrinku. Stenam visas trīs uzvaras uz māla. Pirmā bija 2009. gadā Montekarlo neilgi pēc Federera kāzām, arī otrā uzvara Montekarlo, to gūstot 2014. gada finālā. Visbeidzot trešo māla maču pret Rodžeru Vavrinka uzvarēja šogad "French Open". Tā spēle bija zīmīga ar to, ka Federeram lietus dēļ nācās spēlēt otro dienu pēc kārtas. Rodžers pret graujoši spēlējušo Vavrinku uz noguruma fona neko daudz nevarēja izdarīt, kapitulējot trīs setos.

Uz "hard" Federers pret Vavrinku ir perfekts ar 11-0 bilanci. Vistuvāk pirmajai uzvarai pār savu titulēto tautieti uz šī seguma Vavrinka bija abu pēdējā tikšanās reizē, kad novembrī "ATP World Tour Finals" pusfinālā neprata izmantot četras mačbumbas! Šoreiz Federers nav piekusis kā "French Open" gadījumā, turklāt "US Open" līdz šim spēlējis žilbinošu tenisu un piecos mačos nav zaudējis ne seta. Pēdējo reizi līdz "US Open" pusfinālam bez zaudētiem setiem viņš tika 2010. gadā.

Federers ir labi atpūties, ko varēja spilgti redzēt Sinsinati turnīrā. Kopš Vimbldonas zaudētā fināla Džokovičam Federers guvis 10 uzvaras pēc kārtas un ir uzvarējis arī 25 setus pēc kārtas. Tā ir piektā garākā pēc kārtas uzvarēto setu sērija Federera karjerā. Rekordu ar 31 setu viņš sasniedza 2006. gada "Masters Cup" līdz 2007. gada Dubaijas 1. kārtai. Federers piecās cīņās Ņujorkā servi zaudējis tikai divreiz un ir uzvarējis 82% pirmās serves punktu. Bet jāizceļ ne tikai teicamā servēšana, bet arī agresīvā un, varētu pat teikt – interesantā spēle uzņemšanā.

Federers "US Open" finālā nav spēlējis kopš 2009. gada, jo zaudējis pēdējos trīs (6-3) pusfinālus šajā turnīrā. 2010. un 2011. gadā viņu soli no fināla apturēja Džokovičs, bet pērn Čiličs. Vavrinkam šodien būs tikai otrais "US Open" pusfināls. Pirmo viņš 2013. gadā zaudēja Džokovičam. Skaidrs, ka Vavrinka kopš tā laika ir vēl progresējis un viņam ir spēle, ar kuru uzveikt Federeru. Pagaidām gan tas uz "hard" seguma vēl nav noticis.

     [+] [-]

, 2015-09-11 17:23, pirms 9 gadiem
Eh, baigi vēlu. Būs jāpieceļas ātrāk un jānoskatās pa esp2 atkārtojumā.

  -2 [+] [-]

, 2015-09-11 17:48, pirms 9 gadiem
Par Fedju!
Ar to attieksmi ko viņš parāda, fedja vienkārši ir pelnījis šo titulu, viennozīmīgi lielākā personība tenisā kopš makinroja

     [+] [-]

, 2015-09-11 17:55, pirms 9 gadiem
Lielaka dala teica,ka cempions nekur talu netiks,bet vai tiks pari Nolem?

  -2 [+] [-]

, 2015-09-11 18:33, pirms 9 gadiem
Staņislavs būs grūts pretinieks Rodžeram. Par Fedju!

  +1 [+] [-]

, 2015-09-11 20:26, pirms 9 gadiem
Čilič ir formā Džoko manuprāt nepavasim nav labākajā...