Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

15 gadus vecā Potapova uzvar dramatiskā junioru finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

15 gadus vecā Potapova uzvar dramatiskā junioru finālā
Anastasija Potapova un Dajana Jastremska
Foto: AP/Scanpix

Otro gadu pēc kārtas Vimbldonas meiteņu turnīrā uzvarēja 15 gadus veca Krievijas tenisiste, Sofijas Žukas panākumu atkārtojot Anastasijai Potapovai.

Potapova finālā ar 6:4, 6:3 pieveica gadu vecāko Ukrainas tenisisti Dajanu Jastremsku, kura šogad jau uzvarējusi vienā ITF 25 000 līmeņa turnīrā, veiksmīgi sacenšoties ar gados daudz vecākām spēlētājām. Jaunāko Potapovu uzvarēt neizdevās Krievijas tenisistes aizsardzības dēļ.

Jastremska mača ievadā ieguva breiku, bet ar kļūdām pārsvaru ātri zaudēja. Tieši Ukrainas tenisistes nekvalitatīvais teniss ar bieži vien ļoti avantūriskiem uzbrukumu variantiem bija viņas zaudējuma iemels. Potapovai būtībā pietika ar mierīgu spēli un bumbiņas turēšanu laukumā, Jastremska viņai palīdzēja ar 42 nepiespiestajām kļūdām. Interesanti, ka Potapova maču uzvarēja ar tikai četrām tīri uzvarētām izspēlēm, turklāt 1. setā viņai šajā statistikas kategorijā bija apaļa nulle!

Mača finišs pēdējā geimā bija ļoti dramatisks, Potapovai punktu spējot pielikt ar septīto mačbumbu. Jaunā Krievijas tenisiste uzvaru nosvinēja jau pēc ceturtās mačbumbas, taču viņas priecāšanās izrādījās pāragra. Jastremska pēc Potapovas serves bumbiņu raidīja autā, bet ar "Hawk-Eye" palīdzību noskaidrojās, ka Anastasijas servētā bumbiņa netrāpīja laukumā.

Identiska situācija bija piektās mačbumbas izspēlē, kad Jastremsku vēlreiz izglāba modernās tehnoloģijas. Sesto mačbumbu Potapova palaida vējā ar dubultkļūdu, bet septīto mačbumbu beidzot realizēja, labi uzsitot ar diagonālo "backhand", un Jastremska nespēja bumbiņu dabūt tālāk par tīklu.

Abas tenisistes pirmoreiz spēlēja junioru "Grand Slam" finālā. Potapovai 2016. gads izdevies gana sekmīgs. Viņa Austrālijā tika līdz ceturtdaļfinālam, bet Parīzē zaudēja pusfinālā. Zīmīgi, ka viņa pirms Vimbldonas uzvarēja vēl vienā prestižā junioru turnīrā Londonā "Nike Junior International". Pirms diviem gadiem ar tādu pašu dubultuzvaru izcēlās Aļona Ostapenko.

Pagājušā gada čempione Žuka, kura pērn Potapovu uzveica ceturtdaļfinālā, šoreiz Vimbldonā nespēlēja, bet ranga līdere Oļesja Pervušina pusfinālā piekāpās Jastremskai. Pervušina un Potapova ir labas draudzenes, regulāri spēlējot kopā dubultspēlēs un šodien zaudēja pusfinālā.

Zēnu finālā divu 17 gadus vecu spēlētāju duelī Kanādas pārstāvis Deniss Šapovalovs ar 4:6, 6:1, 6:3 pieveica Austrālijas tenisistu Aleksu De Minoru. Abiem tas bija pirmais "Grand Slam" fināls, kurā uzvarēja tenisists ar labāku uzbrukumu. Abi finālisti pusfinālos izslēdza turnīra pirmos divus numurus – Šapovalovs pieveica ar pirmo numuru izlikto grieķi Stefanu Cicipu, bet De Minaurs apspēlēja Julisesu Blanšu.

Kanādai otrais zēnu tituls pēdējo piecu gadu laikā. 2012. gadā Vimbldonā triumfēja Filips Pelivo. Arī viņš finālā pieveica Austrālijas tenisistu, toreiz tiekot galā ar iepriekšējā gada čempionu Lūku Savilu.

Vimbldonas junioru vienspēļu turnīru čempioni pēdējos desmit gados

GadsPuišu čempionsMeiteņu čempione
2016.Deniss Šapovalovs (Kanāda)Anastasija Potapova (Krievija)
2015.Railijs Opelka (ASV)Sofija Žuka (Krievija)
2014.Noā Rubins (ASV)Aļona Ostapenko (Latvija)
2013.Džanluidži Kvinci (Itālija)Belinda Benčiča (Šveice)
2012.Filips Pelivo (Kanāda)Juženija Bušāra (Kanāda)
2011.Lūks Savils (Austrālija)Ešlija Bārtija (Austrālija)
2010.Mārtons Fučovičs (Ungārija)Kristina Pliškova (Čehija)
2009.Andrejs Kuzņecovs (Krievija)Nopavana Lertčevakarna (Taizeme)
2008.Grigors Dimitrovs (Bulgārija)Lora Robsone (Lielbritānija)
2007.Donalds Jangs (ASV)Ursula Radvaņska (Polija)

Potapovas un Jastremskas mača dramatiskais finišs