Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Ņujorkā sieviešu pusfināli - gaidot pagājušā gada fināla atkārtojumu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ņujorkā sieviešu pusfināli - gaidot pagājušā gada fināla atkārtojumu
Flāvija Penneta
Foto: AP/Scanpix

Šodien "US Open" turnīrā visa uzmanība sieviešu turnīra pusfināliem. Ja nenotiks pārsteigumi, Ņujorkā arī šogad finālā būs Serēnas Viljamsas un Viktorijas Azarenkas tikšanās. To nepieļaut var Na Lī un/vai Flāvija Penneta. Čempione Viljamsa sacentīsies ar Ķīnas labāko tenisisti Lī, bet Azarenkas pretiniece būs Penneta.

Pusfinālu fakti

● Trīs no pusfinālistēm – Viljamsa (16), Azarenka (2) un Lī (1) – ir iepriekš uzvarējušas "Grand Slam" turnīrā. Pennetai pirmais pusfināls
● Ņujorkā pusfinālu sasniegušo tenisistu pieredze "Grand Slam" pusfinālos (ieskaitot šo turnīru) – Viljamsa (24), Azarenka (7), Lī (5) un Penneta (1)
● Trīs no pusfinālu dalībniecēm ir 31 gadu vecas. Atklātajā ērā tā ir tikai otrā reize pēc Vimbldonas, kad labāko četriniekā iekļuvušas trīs 30+ gadus vecas tenisistes. Toreiz tāds gods bija Martinai Navratilovai, Džidži Fernandesai un Lorijai Maknīlai
● Penneta ir tikai ceturtā tenisiste, kura savu pirmo "Grand Slam" pusfinālu sasniegusi 31 gada vecumā. Pārējās trīs ir Fernandesa, Natālijā Toziā un Vendija Tērnbula
● No četrām pusfinālistēm Ņujorkā iepriekš uzvarējusi tikai Viljamsa (1999, 2002, 2008 un 2012). Azarenka pērn zaudēja finālā
● Ja pusfinālos uzvarēs Viljamsa un Azarenka, otro gadu pēc kārtas būs vienāds fināla sastāvs. Pēdējo reizi divos gados pēc kārtas vienas un tās pašas tenisistes finālā spēlēja 2001. un 2002. gadā, kad bija māsu Viljamsu fināls
● Viljamsa un Penneta līdz pusfinālam tikušas bez zaudētiem setiem. Pēdējā tenisiste, kura visu turnīru izspēlēja, nezaudējot setu, ir Viljamsa 2008. gadā.
● Vismazāk laika kortā pavadījusi Viljamsa – 5:42 stundas. Viņai arī vismazāk zaudēto geimu – 13
● Azarenka spēlējusi visilgāk – 8:19 stundas un zaudējusi visvairāk geimu - 34

Serēna Viljamsa – Na Lī

Kā pret lielāko daļu pretinieču, Viljamsai ir nospiedošs pārsvars savstarpējos mačos, pret Lī tas ir 8-1! Ķīniete vienīgo uzvaru guva 2008. gadā Štutgartē, kur viņai izdevās uzvarēt pēc "sausā" zaudēta pirmā seta – 0:6, 6:1, 6:4. Abu pēdējais mačs bija pēdējā turnīrā pirms "US Open", kur Sinsinati pusfinālā amerikāniete bija pārāka ar 7:5, 7:5. Augusta vidū notikušajā spēlē Lī pie 5:4 servēja par uzvaru abos setos, taču zaudēja trīs geimus pēc kārtas. 1. setā Na pat bija setbumba.

Atskaitot vienīgo Lī uzvaru, visos pārējos mačos bijis vismaz viens 7:5 vai 7:6 sets. Tādējādi mači patiešām bijuši sīvi. To apzinās arī pašreizējā "US Open" čempione: "Spēles bijušas līdzīgas. Kas zina, varbūt šoreiz viņa vēlēsies spert nākamo soli – no līdzīgas spēles uz uzvaru. Tāpēc man tam jābūt gatavam."

Abas tenisistes turnīrā spēlējušas diezgan iespaidīgi – Viljamsai nav zaudētu setu un tikai vienā no setiem zaudēts vairāk par trim geimiem. Tikmēr Lī vienu setu zaudējusi, lai gan tam iepriekšējā mačā pret Jekaterinu Makarovu nebija jānotiek – vairākas reizes izlaists breiks, kā arī taibreikā nenoturēts pārsvars.

Lī ir ieroči, lai sagādātu Viljamsai tikai piekto zaudējumu sezonā, taču tādā gadījumā pašai jāspēlē gana precīzi, izvairoties no liela daudzuma nepiespiesto kļūdu. Šajā turnīrā Lī pārsteidzoši spējusi darboties gana stabili un no lieliem formas kritumiem maču laikā spējusi izvairīties. Domājams, ka tieši Lī kļūs par Viljamsas nopietnāko pārbaudījumu šajā turnīrā. Pat, ja Serēna tiks finālā un tajā spēlēs pret Viktoriju Azarenku.

Viktorija Azarenka – Flāvija Penneta

Vairākus mēnešus plaukstas locītavas savainojuma dēļ izlaidusī Penneta Ņujorkā nospēlējusi izcili, sasniedzot karjeras pirmo "Grand Slam" pusfinālu vienspēlēs. Daudziem tas ir pārsteigums, taču tiem, kuri seko tenisam, gan ne. Pennetai "US Open" ir īpašs turnīrs, kur lieliski rezultāti bijuši arī agrāk. Itāliete turnīrā nav zaudējusi ne seta, pie tam spēlēts pret laba līmeņa tenisistēm – Sāru Erani, Svetlanu Kuzņecovu, Simonu Halepu un Robertu Vinči. Vien 1. kārtas pretinieci Nikolu Gibsu nevar likt šajā kategorijā.

Azarenka divās no piecām spēlēm zaudējusi pirmo setu, atspēlējoties gan pret Alizē Kornē, gan Anu Ivanoviču. Pēc tam sekoja labāks sniegums pret Danielu Hantuhovu, taču sava serve tika zaudēta trīs reizes, atkal norādot uz Vikas servēšanas problēmām. "Hard" bez šaubām ir Azarenkas ērtākais segums. Vika uz āra "hard" kopš pagājušā gada "US Open" fināla sasniegusi iespaidīgu 38-1 bilanci. Vienīgais zaudējums piedzīvots Karlsbādes finālā pret Samantu Stousuru. Tas gan bija Azarenkas pirmais turnīrs pēc Vimbldonā gūtā savainojuma, un ranga vicelīdere vēl nebija optimālā formā.

Azarenkai pret Pennetu pagaidām bijuši tikai divi mači, uzvaras dalot uz pusēm. 2010. gadā Štutgartē uz māla pārāka ar 6:1, 6:4 bija Azarenka, bet 2011. gadā Dubaijā uz "hard" Penneta spēja uzvarēt trīs setos – 6:3, 6:7(2), 6:4. Itālijas tenisiste pēc uzvaras ceturtdaļfinālā pār Robertu Vinči atzina, ka šīs ir pirmā nedēļa pēc atgriešanās, kad viņa jūtas labi un savā ādā. Bez tam atrašanās Ņujorkā dod papildus enerģiju un pozitīvas emocijas.

Pirmais mačs ar Azarenkas un Pennetas piedalīšanos sāksies ap plkst. 21:00. Pirms tam no plkst. 19:30 jāizspēlē jaukto dubultspēļu fināls. Savukārt otrs pusfināls sāksies ne ātrāk kā plkst. 22:45.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-09-06 15:58, pirms 11 gadiem
SKALS rakstīja: Bērziņ, nekad nenoticēšu ka paredzēji Pennetai pusfinālu. Konkursā laikam baidies piedalīties lai nenāktu gaismā tavas izcilās pareģa spējas vai varbūt piedalies zem segvārda? Starp citu par eksperta zināšanām varēja spriest turnīra sākumā kad izvēlētās dienas spēles lielākoties neattaisnoja cerības.
1. Neko neprognozēju, vienkārši saku, ka tas nav nekāds pārsteigums, ka Penneta tika līdz ceturtdaļfinālam (tagad arī pusfināls). Tāpat kā Južnijam, viņai US Open ir īpašs turnīrs - Flāvijai 4 ceturtdaļfināli Ņujorkā, Južnijam 2 pusfināli (to jau minēju pirms Gulbja spēles ar Mišu Cincy). Domāju, katram tenisistam ir īpašie turnīri. Piemēram, Gulbim tāds ir Delrejbīča, kur var uzvarēt, jo ir ļoti vājš sastāvs (kā visos ASV 250niekos).
2. Dienas spēlēm ne vienmēr bija jābūt ar pārsteigumiem, bet gan, galvenokārt, skatāmām. + šī gada turnīrā bieži vien vairāki potenciāli labi mači bija kortos bez TV translācijām. Ieskaitot divas Dolgopolova spēles, nemaz nerunājot par vēl virkni maču.
3. Savas organizācijas konkursos piedalīties nav ētiski.