Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Erani un Vinči pilns "Grand Slam" komplekts, Braieniem fiasko finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Erani un Vinči pilns "Grand Slam" komplekts, Braieniem fiasko finālā
Roberta Vinči un Sāra Erani
Foto: AP/Scanpix

Uzvarot Vimbldonā, Itālijas tenisistes Sāra Erani un Roberta Vinči kļuva par tikai piekto pāri, kuram izdevies triumfēt visos četros "Grand Slam" turnīros. Vīriešu dubultspēļu sacensībās sensacionāli uzvarēja Džeks Soks (ASV) un Vaseks Pospišils (Kanāda), kuri finālā piecos setos šokēja ranga līderis Braienus.

Pagājušā gada čempiones Šuaja Punga un Sūveja Šeja titula aizstāvēšanu beidza 3. kārtā, ar 6:4, 6:7(5), 2:6 zaudējot nākamajām finālistēm Timejai Babošai un Kristinai Mladenovičai. Tālāk par 2. kārtu netika pieckārtējās čempiones māsas Viljamsas, kuras izstājās dīvainos apstākļos.

Ungārijas un Francijas pārim finālā pretī stājās ranga vicelīderes un ar otro numuru izliktās itālietes Sāra Erani un Roberta Vinči. Viņas kārtējo reizi nodemonstrēja, ka ar prātu var apspēlēt spēku. Itāliešu daudzveidīgākais un pacietīgākais teniss bija pārāks par izteikti agresīvu tenisu, kas Babošai un Mladenovičai panākumu gūt neļāva – 1:6, 3:6.

Itālijas duets kļuva par tikai piekto komandu, kurai izdevies uzvarēt visos četros "Grand Slam" turnīros. Pārējie četri pāri ir māsas Viljamsas, Martina Navratilova un Pema Šraivere, Džidži Fernandesa un Nataša Zvereva, kā arī Keitija Džordana un Anna Smita.

Zīmīgi, ka Erani un Vinči bija ļoti tuvu zaudējumam jau 2. kārtā, taču pret ukraiņu māsām Ludmilu un Nadju Kičenokām spēja atspēlēt piecas mačbumbas. Erani un Vinči kopā izcīnīja piekto "Grand Slam" titulu – abas divus gadus pēc kārtas (2013, 2014) uzvarējušas "Australian Open", bet Parīzē un Ņujorkā nepārspētas palika 2012. gadā.

Brāļiem Braieniem neizdevās aizstāvēt pērn izcīnīto titulu, jo viņi 3:06 stundas ilgā finālā ar 6:7(5), 7:6(3), 4:6, 6:3, 5:7 zaudēja Džekam Sokam un Vasekam Pospišilam. Braieni 5. setā servēja otrie, kas neizbēgami uzlika lielu spiedienu. Bobs Braiens ar divām graujošām servēm pie 4:5 atspēlēja divas mačbumbas (15:40), divus geimus vēlāk to pašu pie 5:6, 15:40 izdarīja Maiks. Šoreiz pasaules pirmajam duetam servi noturēt gan nebija lemts. Pospišils pie tīkla ieguva piekto mačbumbu, Maikam nebija pirmās serves, bet otro Soks atsita tā, ka Braieni nespēja bumbiņai tikt klāt.

Soka un Pospišila triumfu īpašu padara fakts, ka viņiem Vimbldona bija pirmais turnīrs kopā. Vimbldonā ne-favorītu uzvaras gan nav nekas jauns. Pirms diviem gadiem par čempioniem sensacionāli kļuva Džonatans Marajs un Fredriks Nīlsens, bet 2010. gadā uzvarēja Filips Petšners un Jirgens Melcers.

Pospišilam pirmais "Grand Slam" dubultspēļu tituls, bet Sokam otrais. Viņš 2011. gadā kopā ar Melāniju Udānu uzvarēja "US Open" jauktajās dubultspēlēs. Soks 21 gada un 285 dienu vecumā ir trešais jaunākais tenisists, kura kontā ir divi "Grand Slam" dubultspēļu tituli – pa vienam vīriešu dubultspēlēs un jauktajās dubultspēlēs. 20 gadu vecumā tas izdevies Džonam Makinrojam un Todam Vudbridžam.

Džeks Soks un Vaseks Pospišils. Reuters Photo.