Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1599, Did:0, useCase: 3

Autors: Ilvars Koscinkevičs

Urtāns: "Man olimpiāde ilga piecas sekundes...''

Urtāns: "Man olimpiāde ilga piecas sekundes...''
Lodes grūdējs Māris Urtāns uzsmaidīja un pajokoja tikai tad, kad to piektdien Londonā sarunas beigās ar žurnālistiem palūdza fotogrāfi. Foto: Romāns Kokšarovs, f64 photo agency/SA

Sagremojis lielo rūgtumu par neiekļūšanu lodes grūšanas sacensību finālā dažas stundas pēc neveiksmīgās kvalifikācijas Māris Urtāns turēja doto vārdu un atgriezās olimpiskajā stadionā, lai atbildētu uz žurnālistu jautājumiem. Paškritiski un joprojām emocionāli.

Māris neslēpa, ka bija cerējis iekļūt finālā. Kad tas neizdevās, viņš bijis ļoti vīlies un sarūgtināts. Pēc sacensībām viņš cauri mediju zonai izgāja ar kapuci galvā un skatienu iedurtu zemē. "Sacensības lodes grūšanā ilga pusotru stundu, bet personīgi man - tikai piecas sekundes. Katrs grūdiens ir 1,3 sekundes ilgs... Tajā laikā ir jāizdara viss, bet es nepaspēju. Man ir kauns. Protams, es vēlreiz atvainojos, ka pirmīt pagāju visiem garām, bet man tas brīdis bija mazliet par traku," Māris atvainojās žurnālistiem, ka ar viņiem nav runājis uzreiz pēc sacensībām.

Tagad - vakarā - uz olimpisko stadionu Māris bija ieradies jau mazliet citā paskatā - bez iespaidīgās bārdas. "Gribas visu sākt no gala. Es ceru uz to labāko," Urtāns retu reizi pasmaidīja. Viņš neslēpa, ka dažas iepriekšējās stundas veltījis pārdomām par notikušo. "Domāju par to, ko esmu izdarījis - pareizāk sakot, ko neesmu izdarījis. Ar treneri runājis vēl neesmu. Tas notiks vakarā. Viņš droši vien no biksēm izvilks siksnu, lai var sadot...''

Pirms diviem gadiem Māris izcīnīja 4. vietu Eiropas čempionātā, un šķita, ka vēl pēc diviem varētu būt labs rezultāts arī olimpiādē. "Pirms diviem gadiem viss tiešām bija labi, taču tā jau ir pagātne. Ir jādzīvo ar skatu uz priekšu. Pareizāk sakot, jāskatās uz to, kas ir tagad, bet, ja runājam par tagadni, šobrīd jūtos tā, kā jūtos - nejūtos pārāk labi. Bet, ja skatāmies nākotnē, es ceru uz to labāko."

Bet, kas tad šajos divos gados tik kardināli mainījās, ka līkne aizgājusi uz leju - pat nav palikusi 2010. gada līmenī? ''Ir tāda lieta kā traumiņas. Es negribu par tām runāt, bet no 2011. gada augusta traumas mani nomocījušas tik daudz, ka vienkārši.... Bet tās nav atrunas,'' uzsvēra Urtāns.

Viņš atklāja, ka apzinājies, ka olimpiskajās spēlēs neieradīsies optimālajā formā. "Varēju arī palaist garām un skatīties TV, bet piedalīšanās olimpiādē tomēr ir katra sportista sapnis. Palaist garām kaut ko tādu es nevēlējos, lai arī zināju, ka neesmu labākajā formā. Lai nu kā, es tomēr cerēju uz finālu. Tieši es un neviens cits šajā situācijā ir vislielākais zaudētājs," ar acīmredzamu rūgtuma kamolu kaklā komentēja sportists.

Notikušā sagremošanai noteikti vēl būs vajadzīgs laiks, bet vienu gan Māris jau ir izlēmis - ir vajadzīgas pārmaiņas. Pirmkārt, tas attiecas uz vides maiņu, jo Murjāņu sporta ģimnāzijas bāzē pavadīts tik daudz gadu. Sportists pieļāva, ka tur jau ir mazliet iesūnojis, taču Latvijā jau arī neesot alternatīvu, kur trenēties. Par spīti tam, pārmaiņas būšot.

Un arī par spīti tam, ka drīzumā varētu palikt bez LOV atbalsta, viņš ir apņēmības pilns turpināt trenēties, darot to par saviem līdzekļiem, lai sev, nevis kādam citam, pierādītu, ka lodes grūšanā vēl nav izsmēlis visu savu potenciālu. "Es vēl pamēģināšu īstenot savu sportisko rezultātu," apņēmās Māris.

Sarunas noslēgumā Urtāns veltīja daudz atzinības vārdu savam trenerim Guntaram Gailītim. "Man ir paveicies, ka man ir tāds treneris. Es ar viņu lepojos, ar to, ko viņš ir izdarījis un ko mēs kopā esam panākuši. Man ir liels gandarījums, ka trenējos pie tāda speciālista kā Gailītis."

Urtāns Latvijā atgriezīsies sestdien. Viņš solīja turēt īkšķus par visiem Latvijas sportistiem, kuri vēl startēs Londonā. "Lūdzu, atvediet kaut vienu medaļu!" šķiroties, sacīja 31 gadu vecais Urtāns. "Es šeit savu darbu neesmu izdarījis..."


, 2012-08-03 21:52, pirms 12 gadiem
Ļoti, ļoti pārdzivoja par notikušo, kas ir tikai loģiski! Nekas, pēc traumām bija ļoti grūti. Veiksmi turpmāk un galvenais nepadoties.
, 2012-08-03 21:55, pirms 12 gadiem
Viņš ir Vecis ar Lielo burtu! Nemeklē muļķīgas atrunas, kā daži tatami meistari un citi... Tiešs, paškritisks un patiess! Domāju, ka viens veiksmīgs mēģinājums arēnā viņam vēl būs! Urtāns to būtu pelnījis....
, 2012-08-03 22:20, pirms 12 gadiem
OK, nepārdzīvo.

Kā jūs uzskatāt - vai Urtānam būtu perspektīvas spēkavīros?
Jo 35 gadu vecumā, kas viņam būs pēc 4 gadiem - diez vai uz Rio vēl tiks?
, 2012-08-03 22:29, pirms 12 gadiem
moraless rakstīja: Viņš ir Vecis ar Lielo burtu! Nemeklē muļķīgas atrunas, kā daži tatami meistari un citi... Tiešs, paškritisks un patiess! Domāju, ka viens veiksmīgs mēģinājums arēnā viņam vēl būs! Urtāns to būtu pelnījis....
Ne jau tas ko saki ir svarīgs , bet ko Tu patiesi dari. Izbrīna ka latviešiem patīk ka trenējās par saviem līdzekļiem nevis valsts. Un tad grib labu rezultātus.
Slēpts komentārs: aizermans
, 2012-08-04 00:04, pirms 12 gadiem
Nekādu izgāšanos neredzu, startēt tik augta līmeņa sacenībās ir apsveicami. Nenolaid rokas un uz priekšu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-04 07:30, pirms 12 gadiem
jāatzīst, ka daudzi mūsu olimpieši savus nesasniegumus attaisno ar ....... savām traumām, lai tik varētu aizbraukt uz OS, saprotu viņus- gribās būt Londonā, bet ne jau kā tūristiem!!! Te visi izbļaustījās - nu tik būs, bet reāli savus darbiņus Londonā padarījuši ir..........Cik ????? P&Š, S&S, peldētāji, varbūt Kuzja, pārējie neizvēlās īsto vilcēju, nokrīt no zirga, nepareizi satver pretinieku, pietrūkst 0,48, sop koja..........
, 2012-08-04 10:11, pirms 12 gadiem
serafims rakstīja: jāatzīst, ka daudzi mūsu olimpieši savus nesasniegumus attaisno ar ....... savām traumām, lai tik varētu aizbraukt uz OS, saprotu viņus- gribās būt Londonā, bet ne jau kā tūristiem!!! Te visi izbļaustījās - nu tik būs, bet reāli savus darbiņus Londonā padarījuši ir..........Cik ????? P&Š, S&S, peldētāji, varbūt Kuzja, pārējie neizvēlās īsto vilcēju, nokrīt no zirga, nepareizi satver pretinieku, pietrūkst 0,48, sop koja..........
tu esi atdauziits
, 2012-08-05 10:09, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: Jatiek rio 8niekā
tici man Urcha netrenejas tik smagi, lai tiktu astotniekaa! Vins grib but chempions! Katra zinjaa ar savu personigo rekordu vins vareja panemt Olimpiaadee bronzu!
, 2012-08-05 10:09, pirms 12 gadiem
aizermans rakstīja: Galīgi izgāzies!!!
aiztaisi muti mudak, gribetos tev zokli salauzt par tadiem vardiem!
Māris Štrombergs
Foto: Latvijas Pasts
3

Štrombergs, Pļaviņš un Šmēdiņš iemūžināti pastmarkās

Šodien notiek pirmās dienas zīmogošana divām jaunām pastmarkām, kas veltītas Latvijas olimpisko medaļu ieguvējiem - Mārim Štrombergam, Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam. Pasākums notiek Rīgas Sporta muzejā, Alksnāja ielā 9, no plkst.10 līdz 17, informē LOK mājas lapa.
Ķīna - piecgades līdere pasaules sportā
Foto: AP / Scanpix
5

Ķīna - piecgades līdere sportā, nākotnē dominēs Krievija

Vērienīgā pētījumā noskaidrotas aizvadītās piecgades vadošās valstis sportā – līderes ir Ķīna un Lielbritānija, savukārt nākamā piecgade piedrerēs Krievijai, informē sporta mārketinga kompānija.
Bronzas medaļnieki Jānis Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

LOK izdevusi desmito olimpisko grāmatu "Latvija Londonā"

Šodien,12.novembrī, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ilggadējā atbalstītāja Swedbank Centrālajā ēkā notika LOK izdotās grāmatas „Latvija Londonā” atvēršanas svētki, kur Latvijas Olimpiskā komanda vēlreiz atcerējās aizvadītās vasaras spilgtākos olimpiskos notikumus Londonā, kurus fiksējuši Latvijas ievērojamākie sporta žurnālisti un fotogrāfi.