Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3029, Did:0, useCase: 3

Jauns sporta analītiskais raidījums kanālā TV4 - "(Bez)maksas sports"

Rolands Eliņš

Profesionālais sports un nauda - lietas, kas bieži vien soļo roku rokā un savijas arvien ciešāk. Jaunais TV4 kanāla raidījums "(Bez)maksas sports", kas savu pirmizrādi piedzīvos 24. oktobra vakarā, pievērsīsies tieši sporta finansiālo jautājumu analīzei un izvērtēšanai, to darot 12 stāstu un diskusiju sērijās.

Profesionālais sports globāli ir kļuvis par biznesu, kurā uzvaras un zaudējumi vairs nav izšķirošie, svarīgākie ir ienākumi un peļņa. Latvijas sports savukārt ir specifiskā situācijā, jo to par biznesu nosaukt jau ir krietni grūtāk. Raidījumā "(Bez)maksas sports" tiks sīkāk apskatīta Latvijas sporta nozares finansiālā puse, vērtējot to gan no pašu sportistu, gan klubu, gan valsts organizāciju, gan skatītāju perspektīvas.

"(Bez)maksas sports" ir raidījums 12 sēriju garumā, kas meklēs un piedāvās atbildes uz vairākiem Latvijas sportā aktuāliem jautājumiem, pārbaudīs mītus un stereotipus, pārbaudīs, kas patiesībā redzams aiz kailajiem faktiem, un kā mūsu sporta sistēmas zobratu ieeļļot efektīvākai ripošanai uz priekšu.

“Esmu strādājis gan dažāda mēroga sporta raidījumu, gan sporta pārraižu TV ekspertu studiju un dažādu diskusiju vadīšanā, kā arī to producēšanā, taču šī man būs jauna un ļoti interesanta pieredze. Nopietnā satura par Latvijas sportu medijos, manuprāt, ir pārāk maz, taču tēmas, par kurām runāsim “(Bez)maksas sports” 12 epizodēs ir sabiedrībai svarīgas un būtiskas. Ļoti ceru, ka Latvijas sporta plašā saime novērtēs un sapratīs, ka diskusijas par raidījumā skartajiem tematiem ir tiešām nepieciešamas. Noteikti aicināsim sporta sabiedrības pārstāvjus piedalīties un diskutēt par, mūsuprāt, būtisko,” saka Sportacentrs.com galvenais redaktors un raidījuma “(Bez)maksas sports” vadītājs Jānis Celmiņš.

Raidījuma tēmu saraksts aptver tādus jautājumus kā "Latvijas klubu finansiālā situācija", "Lielo starptautisko sporta pasākumu rīkošana" un "Latvijas sporta finansēšanas kārtība", kas beigās novedīs pie galvenā jautājuma - kas ir sporta primārais mērķis Latvijā?.

"(Bez)maksas sports" 1. epizode TV4 kanālā būs pieejama 24. oktobra vakarā 21:00 un pēc tam katru otro otrdienu pusgada garumā. Raidījums būs pieejams arī vietnē "YouTube" un portālā Sportacentrs.com, turklāt audio formātā būs klausāms arī populārākajās audio straumēšanas vietnēs. TV4 kanālā un "YouTube" vietnē raidījums būs pieejams ar surdotulkojumu un subtitriem.

Atklāšanas raidījums veltīts tēmai "karjeras izvēles - profesionāls sportists", kurā Jānis Celmiņš studijā aicinājis bijušo skeletonistu Tomasu Dukuru un futbola funkcionāru Askoldu Uldriķi, kuriem abiem papildus savai lielajai pieredzei profesionālais sports saistās arī ar savu nākamo paaudzi. Raidījumā savos viedokļos par sportista kā profesijas plusiem un mīnusiem dalīsies arī "VEF Rīga" basketbolists Māris Gulbis un pazīstamais sporta žurnālists Armands Puče.

Raidījuma veidošanā aktīvi tiek iesaistīta Latvijas sporta sabiedrība, ieskaitot arī skatītājus. Aicinām izteikt savu viedokli sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi "#BezMaksasSports".

Raidījums tiek veidots no Mediju atbalsta fonda līdzekļiem, par raidījuma saturu atbild TV4.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-23 15:40, pirms pusgada
Valsts dod naudu šim raidījumam, lai analizētu to, ka valsts sportā sistēmas īsti nav.

     [+] [-]

, 2023-10-23 16:18, pirms pusgada
Tad raidījums par komandu sporta spēļu finansēšanu? Gribās tiem pie lielākas valsts naudas tikt?

  +3 [+] [-]

, 2023-10-23 16:21, pirms pusgada
daudz muldētāju saviesies, darītāju maz

     [+] [-]

, 2023-10-23 16:33, pirms pusgada
Finansēt varat ko gribat, bet cik reāli naudas aiziet līdz sportistam???

Saskaņā ar apsūdzību 2018. un 2019. gadā treneris Raivo Aglenieks savā bankas kontā no Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta četros maksājumos saņēmis kopumā 3127 eiro, kas bija paredzēti viņa audzēkņiem kā dienas nauda par laiku, kad viņi piedalījās mācību treniņos.

Treneris naudu paturēja sev, turklāt atpakaļ departamentam neaizskaitīja pat to summu, kas bija paredzēta tiem airētājiem, kuri šajos treniņos nemaz nepiedalījās.

Tāpat R. Aglenieks piesavinājies naudu, kas viņa kontā ienāca no biedrības "Latvijas Kanoe federācija" kā komandējuma nauda talantīgajiem sportistiem, kuri mūsu valsti pārstāvēja starptautiskās sacensībās. No 2017. līdz 2019. gadam treneris saņēmis septiņus maksājumus, kuru kopsumma – 10 871 eiro. Arī šī nauda līdz Raivo Aglenieka audzēkņu maciņiem nemaz nenonāca, viņš federācijai atpakaļ neaizskaitīja komandējuma naudu arī tajos gadījumos, kad tās gala adresāts sacensībām nekvalificējās, tādēļ uz tām nemaz nedevās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2023-10-23 21:40, pirms pusgada
Nu paskatīsimies, paskatīsimies…..Žēl ka nav neatkarīgs pētījums, bet gan valsts subsidēts….

     [+] [-]

, 2023-10-24 16:21, pirms pusgada
Latvijā ir ļoti švaki ar to sporta analītiku vai šo vispār ir vērts skatīties?