Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Bobslejs Trinidadā un Tobago? Vai vieglākais ceļš kļūšanai par olimpieti?

Emils Ozerinskis

Bobslejs Trinidadā un Tobago? Vai vieglākais ceļš kļūšanai par olimpieti?
Aksela Brauna pilotētā Tirindadas un Tobago ekipāža. Foto: Ģirts Kehris

Olimpisko spēļu skatuve ir sportistu augstākais mērķis, kur visai pasaulei parādīt savu varējumu cīņā par medaļām starp sava sporta veida lielākajām zvaigznēm. Tomēr olimpiskās spēles reizēm uz vienas trases ar pasaules varenajiem noliek ļoti lielu eksotiku. Kā ziemas olimpiskajās spēlēs pēc 20 gadu pārtraukuma atgriezusies Trinidada un Tobago?

Iepriekšējās ziemas olimpiskajās spēlēs ledus trasē ar skeletona kamanām devās Āfrikas sportisti, kuriem šī gada olimpiskajām cīņām kvalificēties neizdevās. Taču šogad par zīmīgu atgriešanos parūpējās Jamaikas bobsleja četrinieks, kas uz olimpiskā starta ieskrējiena stāsies pēc 24 gadu pārtraukuma. Emocionālais Jamaikas bobsleja stāsts atstājis ēnā citas Karību jūras valsts atgriešanos ziemas olimpiskajās spēlēs pēc 20 gadu pārtraukuma.

Kamēr Jamaikas bobsleja stāsts iegājis popkultūrā un par Kalgari spēlēs jamaikiešu četrinieka piedzīvoto kritienu zināms priekšstats ir arī sportam tuvu nestāvošiem ļaudīm, tad fakts, ka Trinidada un Tobago ar savu bobsleja ekipāžu līdz šim piedalījusies trīs ziemas olimpiskajās spēlēs pavisam nesen par pārsteidzošu jaunumu kļuva šo rindu autoram. Bobslejs Tirinidadā un Tobago - kā? Un kāpēc?

Karību jūras salu valstī, kurā 17. gadsimtā vidū savus koloniālos mērķus mēģināja realizēt Kurzemes hercogiste, saistība ar ziemas olimpiskajām spēlēm bijusi tikai vienā sporta veidā - bobslejā. Trinidadas un Tobago divnieku ekipāža iepriekš startējusi trīs četrgades lielākajās ziemas sporta sacensībās. Ar Gregoriju Sunu pie bobsleja kamanu pilota svirām Lilehamerā un Soltleiksitijā Trinidadas un Tobago divnieks ieņēma 37. vietas. Savukārt starp šīm divām olimpiskajām spēlēm Suns savu labāko rezultātu uzrādīja Nagano spēlēs, ieņemot 32. vietu.

Var šķist loģisks jautājums - kādēļ visi ir dzirdējuši par Jamaikas bobsleju, bet Trinidadas un Tobago ledus trases stāstam virsū sakrājusies bieza putekļu kārta? Vai pasauli 2022. gadā līdz asarām aizkustinās Trinidadas un Tobago bobsleja stāsts Pekinas olimpiskajās spēlēs? Visticamāk - nē!

Trinidadas un Tobago bobsleja divnieku kamanu Pekinas olimpiskajā ledus trasē stūrēs baltādainais Aksels Brauns. Sportists, kuru bez trinidadiešu ekipējuma, no ierindas Lielbritānijas bobslejista atšķirt būs teju neiespējami. Būtu grūti pārmest Latvijas bobsleja līdzjutējiem, kuri sestdienu un svētdienu rītos LTV7 kanālā reliģiski seko mūsu sportistu startiem Pasaules kausa posmos, par to, ka Aksela Brauna vārds neizsaka pilnīgi neko. Vienīgo reizi Pasaules kausa posmā Brauns startējis 2018. gada janvārī, Kēnigzes trasē kā Breda Hola viens no stūmējiem četrinieka kamanā. Toreiz britu ekipāžai neizdevās tikt pie otrā brauciena, paliekot 21. vietā un apsteidzot tikai divas rumāņu ekipāžas.

Pie pilota rokturiem Brauns piesēdās 2019. gada rudenī, Lielbritānijas divnieku stūrējot pa Ziemeļamerikas kausa pakaļgala pozīcijām. Arī Eiropas kausā, kurā startē bobsleja trešais ešelons, Braunam lielākoties sanāca tikt pie rezultātiem ārpus labāko divdesmitnieka. Savu personīgo rekordu Eiropas kausā pilots sasniedza pirms gada, ieņemot 11. vietu Insbrukā. Tajās sacensībās Dāvis Kaufmanis ieguva trešo vietu, par teju sekundi apsteidzot Lielbritāniju pārstāvošo Braunu.

Skaidrs, ka ar neizteiksmīgu muļļāšanos Eiropas kausā Akselam Braunam cerības kvalificēties olimpiskajām spēlēm Lielbritānijas izlasē nebija. Tomēr talkā nāca radu raksti. Brauna māte dzimusi Trinidadā un Tobago, tādējādi tehniski padarot britu sportistu par trinidadieti otrajā paaudzē. Sarežģījumu tikt pie Trinidadas un Tobago pilsonības Braunam neradās, tādējādi atverot bobslejistam ceļu uz Pekinu pa sētas durvīm.

Pirms vēl Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis un Intars Dambis ar saviem spēka un ātruma rādītājiem uzstādīja jaunu standartu bobsleja stūmēju fiziskajā sagatavotībā, Latvijas mājās un dzīvokļos bobsleja pārraižu laikā pus pa jokam pus nopietni varēja spriest, vai nebūtu vērts atjaunot vecās kurzemnieku saiknes ar Tobago salu un atrast kādu spēcīgu vieglatlētu, kas palīdzētu iestumt mūsu pilotu kamanas? Aksels Brauns šādu domu ņēma pavisam nopietni.

2021. gada novembrī Ziemeļamerikas kausa sacensībās Brauns debitēja zem Trinidadas un Tobago karoga. Aizvadīto trīs mēnešu laikā Brauns divas reizes uzrādīja savu labāko rezultātu bobsleja sacīkstēs, divreiz ieņemot sestās vietas un cīnoties vienā katlā ar Brazīlijas un Jamaikas komandām. Izrādās, ka ar trīs nedēļas nogalēm Ziemeļamerikas kausa sacensībās bija pilnīgi pietiekami, lai iegūtu Trinidadai un Tobago olimpisko kvotu.

Kas ir Aksela Brauna stūmēji? Uz olimpiskajām spēlēm kā galvenais Trinidadas un Tobago stūmējs dodas 35 gadus vecais vieglatlēts Andrē Markano, kurš pirms diviem ar pusi gadiem uzstādīja savu personīgo rekordu 100 metru sprintā - 10,34 sekundes. Kāda ir Markano pieredze bobslejā? Tieši nekāda. Sprintera profilā Starptautiskās bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) mājas lapā nav fiksēta dalība nevienās sacensībās.

Uz Pekinu kā Markano dublieris dodas 34 gadus vecais Mikels Tomass. Šī vīra sportiskie sasniegumi ir gana solīdi, Tomasam trīs reizes startējot vasaras olimpiskajās spēlēs 110 metru barjersprintā. Pirms 14 gadiem Pekinas olimpiskajās spēlēs barjerotajā sprintā Tomass ieņēma 20. vietu, četrus gadus vēlāk Londonā bija 32. vietā, bet Rio spēlēs barjerspirnteris sasniedza 26. vietu. Tomass ar 13,17 sekundēm ir Trinidadas un Tobago barjersprinta rekorda turētājs. Cik liela ir Tomasa pieredze bobslejā? Tikpat liela cik Markano.

Olimpiskajās spēlēs ar monobobierm vīri vēl nebrauc. Tādēļ, lai kvalificētos Pekinas mačiem Braunam bija vajadzīgs kāds kurš viņa divnieku iestumtu. Vai to darīja kāds trinidadietis? Izrādas, ka Ziemeļamerias kausā Braunu iestūma Tomass Heriss - vēl viens baltādainais brits, kurš pirms sēšanās šoziem Trinidadas un Tobago kamanās stūma Brauna bobsleja kamanu zem Lielbritānijas karoga. Gaidāms, ka pie starta Pekinā Heriss netiks, tomēr ar Trinidadas un Tobago komandu viņš uz Pekinu dosies kā komandas pārstāvis.

Anonīmos interneta komentāros ar saukļiem "olimpiskais tūrists" mētāties ir viegli. Ir cilvēki, kas to ņem pie sirds. Ir tādi, kas par to pasmaida un dara savu lietu tālāk. Olimpiskās spēles ir sportisko sasniegumu pīķis un augstākais mērķis, tomēr ne visi olimpieši ir vienādi. Ne vienmēr sportists, kurš līdz olimpiskajām spēlēm nonācis ir īpaši talantīgs savā izvēlētajā sporta veidā. Kā arī retos izņēmuma gadījumos par olimpieti ir iespējams kļūt disciplīnā ar kuru nekad iepriekš pat neesi nodarbojies.

Izmantotie resursi:
https://tt.loopnews.com/content/tt-...
https://www.ibsf.org/en/athletes/at...
https://www.ibsf.org/en/athletes/at...
https://www.ibsf.org/en/athletes/at...
https://www.ibsf.org/en/athletes/at...

  +3 [+] [-]

, 2022-01-25 18:53, pirms 2 gadiem
Paldies, bija interesanti palasīt.

Neatbalstu šādu staigāšanu no valsts uz valsti. Īstenībā zuda gandrīz pilnīga jebkāda interese par Braunu kā pilotu. Vienīgais, kas būs interesanti olimpiādē - kā īstais trinidadietis spēs iestumt pseidotrinidadieša bobu.

  +7 [+] [-]

, 2022-01-25 19:42, pirms 2 gadiem
Kaut kādreiz džeki pacenstos par mūsu džekiem un meitenēm uzrakstīt kādu rakstu.
Manuprāt šajā OS ir daudzi debitanti, būtu interesanti. Vismaz kādu mazu aprakstu ievākt, lasītājiem arī būtu interesanti paklausīties.
To pašu Dāvi Spriņģi, zinājāt ka sporta gaitas sāka karatē un izcīnīja Eiropas junioru zeltu?!?! Tagad ir bobslejā džeks un brauks uz pirmajām OS

  +1 [+] [-]

, 2022-01-25 19:45, pirms 2 gadiem
Autor! Gregorijs Suns ir baltādainais??? Tu esi redzējis viņa bildi vismaz? Viņš man ASV bija strenght and conditioning treneris. Mēs viņu saucām par Trini. Baltādainais ir tagadējais pilots.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-25 20:04, pirms 2 gadiem
Trini rakstīja: Autor! Gregorijs Suns ir baltādainais??? Tu esi redzējis viņa bildi vismaz? Viņš man ASV bija strenght and conditioning treneris. Mēs viņu saucām par Trini. Baltādainais ir tagadējais pilots.
Interneta resursi par Sunu ir ļoti skopi. Fotogrāfiju teju vispār nav.

No sacensībām - kur var redzēt tikai rokas:
https://www.alamy.com/trinidad-1-co...

No atklāšanas ceremonijas kā karognesējs:
https://c8.alamy.com/comp/2D3XJE8/b...

Ja esmu izdarījis nepareizu pieņēmumu, mana kļūda.
Ja ir vairāk informācija ar ko vari padalīties par oriģinālo Trinidadas olimpieti, labprāt uzzinātu.

  +2 [+] [-]

, 2022-01-25 20:17, pirms 2 gadiem
Arī Eiropas kausā, kurā startē bobsleja trešais ešelons, Braunam lielākoties sanāca tikt pie rezultātiem ārpus labāko divdesmitnieka.

Eiropas kausa izcina skeletona ir tresais etalons...bobsleja tas ir otrais limenis!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2022-01-25 20:23, pirms 2 gadiem
Paldies par komentāru. Jā, pieņēmums ir nepareizs. Bet piekrītu, ka interneta resursi par viņu ir skopi. Joprojām ar šo vīru sarakstos. Sevišķi bobsleja sezonas laikā. Viņš ļoti seko līdzi mūsu bobslejistu startiem. Prūsis ilgus gadus ir bijis viņa elks. Daudz ko par viņu varu pastāstīt. Ja tiešām interesē, tad laikam tas jādara citā veidā, nevis caur šiem komentāriem.

  -1 [+] [-]

, 2022-01-25 20:26, pirms 2 gadiem
nejega rakstīja: Arī Eiropas kausā, kurā startē bobsleja trešais ešelons, Braunam lielākoties sanāca tikt pie rezultātiem ārpus labāko divdesmitnieka.

Eiropas kausa izcina skeletona ir tresais etalons...bobsleja tas ir otrais limenis!!!!!!
Visi kas brauc Pasaules kausā nav augstākā līmeņa bobslejisti.
Es par pirmā ēšelona sportistiem uzskatu tos, kuri var cīnīties par medaļām, iebraukt sešiniekā, stabili turēties desmitniekā.
Francis Ainričs, rumānis Tentea un tāmlīdzīgie, kas cīnās par tikšanu pie otrajiem braucieniem Pasaules kausā ir otrais ešalons. Starp tiem var skaitīt arī tos, kas Eiropas kausā brauc pa augšu un tik pat labi varētu par patsmitajām vietām PK cīnīties.
Brauns ir tīrākais trešais ēšalons, kuram PK nav ko darīt un arī EK desmitniekā iebraukt nav spējīgs.

     [+] [-]

, 2022-01-25 20:29, pirms 2 gadiem
Nu bet bildēs taču tas cilvēks, kuru dēvē par Gregoriju Sanu, ir baltais... Visas bildes nepareizi parakstītas?

SC uzdevums - uztaisīt interviju ar Sanu.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-25 20:32, pirms 2 gadiem
Emīls Ozerinskis rakstīja: Visi kas brauc Pasaules kausā nav augstākā līmeņa bobslejisti.
Es par pirmā ēšelona sportistiem uzskatu tos, kuri var cīnīties par medaļām, iebraukt sešiniekā, stabili turēties desmitniekā.
Francis Ainričs, rumānis Tentea un tāmlīdzīgie, kas cīnās par tikšanu pie otrajiem braucieniem Pasaules kausā ir otrais ešalons. Starp tiem var skaitīt arī tos, kas Eiropas kausā brauc pa augšu un tik pat labi varētu par patsmitajām vietām PK cīnīties.
Brauns ir tīrākais trešais ēšalons, kuram PK nav ko darīt un arī EK desmitniekā iebraukt nav spējīgs.
Taisnība abiem. Eiropas kauss bobslejā ir otrā ranga mači, bet var piekrist arī autora dalījuma versijai.

P.S. Kamēr Suveizda nav paspējis sabārt - pareizi ir ešelons...

     [+] [-]

, 2022-01-25 20:41, pirms 2 gadiem
Emīls Ozerinskis rakstīja: Visi kas brauc Pasaules kausā nav augstākā līmeņa bobslejisti.
Es par pirmā ēšelona sportistiem uzskatu tos, kuri var cīnīties par medaļām, iebraukt sešiniekā, stabili turēties desmitniekā.
Francis Ainričs, rumānis Tentea un tāmlīdzīgie, kas cīnās par tikšanu pie otrajiem braucieniem Pasaules kausā ir otrais ešalons. Starp tiem var skaitīt arī tos, kas Eiropas kausā brauc pa augšu un tik pat labi varētu par patsmitajām vietām PK cīnīties.
Brauns ir tīrākais trešais ēšalons, kuram PK nav ko darīt un arī EK desmitniekā iebraukt nav spējīgs.
Kads tev Tentea otrais ešelons?

VIņam sezonas otrajā pusē bija trauma,tāpēc viņam tagad ir švakāki rezultāti

     [+] [-]

, 2022-01-25 20:44, pirms 2 gadiem
De Bruinu Dīnu Andriānovs(2niekos) Baumgārtneru Variolu var nosaukt par otro ešelonu, ne jau rumāni vai franci....

  -1 [+] [-]

, 2022-01-25 21:00, pirms 2 gadiem
ice F-1 rakstīja: Kads tev Tentea otrais ešelons?

VIņam sezonas otrajā pusē bija trauma,tāpēc viņam tagad ir švakāki rezultāti
Līnijas starp ešeloniem katram var būt subjektīvas.
Ar vienu septīto vietu Tentea manā pirmajā ēšelonā netiek.

     [+] [-]

, 2022-01-27 07:21, pirms 2 gadiem
Protams, piedalīties olimpiskajās spēlēs ir katra sportista sapnis. Bet, manuprāt, puse vai vairāk no šī sapņa ir piedalīties zem savas valsts karoga. Kaut arī tagad viņš droši vien arī Trinidādā ir kā rokzvaigzne un tautas varonis. Nav ne vainas sportistam, kurš iepriekš tā īsti neko nav sasniedzis.

     [+] [-]

, 2022-01-27 15:03, pirms 2 gadiem
Trini rakstīja: Autor! Gregorijs Suns ir baltādainais??? Tu esi redzējis viņa bildi vismaz? Viņš man ASV bija strenght and conditioning treneris. Mēs viņu saucām par Trini. Baltādainais ir tagadējais pilots.
Nu divās bildēs, ko atradu, kur nes karogu, baltais gan pēc krāsas gan pēc sejas proporcijām.