Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Neskaidrība ar kopējo šī gada valsts budžeta finansējumu sportam kavē nozares darbības plānošanu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Neskaidrība ar kopējo šī gada valsts budžeta finansējumu sportam kavē nozares darbības plānošanu
LSFP prezidents Einars Fogelis. Foto: F64

Vairāk nekā 70 Latvijas atzīto sporta federāciju pārstāvji šodien tikās Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) ierosinātās konsultācijās par 2023. gada valsts finansējumu federāciju darbībai. Izprotot situāciju un apstākļus, kādos šogad valdībai jālemj par valsts budžetu, federācijas tomēr vērš Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), kā arī Saeimas Sporta apakškomisijas uzmanību – būtiski ilgāka kavēšanās un neskaidrības par finansējumu sportam šim gadam apdraud plānoto sporta nozares darbību.

“Mēs ļoti novērtējam līdzšinējo konstruktīvo sadarbību ar IZM, īpaši – ārkārtas apstākļos rodot iespēju piešķirt finansējumu pirmajam ceturksnim. Šāds pagaidu risinājums noteikti bija labāks par ilgstošu neskaidrību gada sākumā. Vienlaikus tālākā neskaidrība ar kopējo pieejamo valsts finansējumu 2023. gadam apgrūtina federāciju darbības savlaicīgu plānošanu, liek pārskatīt sacensību grafikus, diemžēl arī samazināt notiekošo sacensību skaitu vai Latvijas sportistu dalību starptautiskās sacensībās,” pēc sanāksmes uzsver LSFP prezidents Einars Fogelis. "Tāpat federācijas uztraucas par savu starptautisko reputāciju, nezinot, ar ko rēķināties, plānojot Latvijā starptautiskas sacensības."

Atzītās sporta federācijas darbības nodrošināšanai līdz šim saņēmušas valsts budžeta finansējumu 2023. gada pirmajam ceturksnim (1/4 daļa jeb 25% no 2022. gadā sporta federācijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma). Saeimā valsts budžets pieņemts marta sākumā, taču Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde, kurā, atbilstoši līdzšinējai praksei, būtu jāskata jautājums par attiecīgo sporta apakšprogrammu sadalījumu 2023. gadā, ir divas reizes pārcelta.

Šī gada 28. martā LSFP nosūtīja IZM vadībai vēstuli, vēršot uzmanību uz esošo situāciju sporta nozarē, lūdzot iespējami operatīvi risināt 2023. gada sporta budžeta apstiprināšanas un piešķiršanas jautājuma virzību, aicinot informēt par plānoto sporta budžeta apstiprināšanas gaitu.

Kā norāda Einars Fogelis: “Sadarbība pēc vēstules nosūtīšanas bijusi konstruktīva – notikušas vairākas konsultatīvas sarunas ar IZM vadības pārstāvjiem, detalizēti skaidrota situācija par nepieciešamību savlaicīgi plānot finansējumu gan federāciju darbības nodrošināšanai, gan sporta pasākumu organizēšanai, gan sportistu dalībai starptautiskajās sacensībās kā pirmajā pusgadā, tā arī turpmākajos mēnešos.”

Šobrīd, pēc LSFP rīcībā esošās informācijas, IZM tuvākajā laikā gatavojas apstiprināt valsts budžeta finansējumu sporta federācijām vēl šī gada otrajam ceturksnim – taču joprojām ne pilnā 2023. gada apjomā.

Taču, kā šodienas sanāksmes laikā norādīja federāciju pārstāvji – vasaras sporta veidu sezona jau sākusies, tāpēc gaidīt pirmā pusgada beigas jūnijā, lai saprastu, ar ko iespējams rēķināties šogad, federācijām rada būtiskas problēmas.

Informāciju sagatavoja:
Zane Šteinberga
Komunikācijas speciāliste
Latvijas Sporta federāciju padome