Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Treneri aicina atjaunot Āfrikas kvotas olimpiskajos renes sportos

Emils Ozerinskis

Treneri aicina atjaunot Āfrikas kvotas olimpiskajos renes sportos
Ganas skeletonists Akvasi Frimpongs. Foto: Imago/Scanpix

Āfrikas ziemas sporta veidu pārstāvji piedzīvos graujošu triecienu, ja Starptautiskā olimpiskā komiteja (IOC) neatjaunos Āfrikas sportistu kvotu skeletona un bobsleja sacensībās Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Šādu skaļu apgalvojumi izteikuši amerikāņu skeletona treneri Braiens Makdonalds un Zeks Luns, kurš pats savā skeletonista karjerā Vankuveras olimpiskajās spēlēs ieņēma piekto vietu uzreiz aiz Tomasa Dukura. Amerikāņi apelējuši pie Starptautiskās olimpiskās komitejas, ka liegt Pekinas olimpiskajās spēlēs startēt Āfrikas renes sporta pārstāvjiem būtu graujošs trieciens melnā kontinenta atlētiem.

Pirms četriem gadiem Phjončhanas olimpiskajās spēlēs skeletonā ar Āfrikas kvotu uz starta stājās Ganas skeletonists Akvasi Frimpongs un Nigērijas skeletoniste Simidele Adeagbo. Abi Āfrikas skeletonisti palika pēdējās vietās. Frimpongs ieņēma 30. vietu, bet Adeagbo bija pēdējā starp 20 dalībniecēm, no uzvarētājas četru braucienu summā atpaliekot 9,5 sekundes.

Treneru Makdonalda un Lunda publiskajā vēstulē teikts: "Āfrikas pārstāvniecības nozīme Ziemas olimpiskajās spēlēs ir ārkārtīgi svarīga olimpiskajai kustībai. Šobrīd olimpiskie šļūkšanas sporta veidi Pekinā būs bez Āfrikas pārstāvniecības, kas ļāva iegūt lielu popularitāti pēc dalības 2018. gada spēlēs Phjončhanā."

"Mēs nedrīkstam atļaut olimpiskajam sportam spert soli atpakaļ Āfrikas sportistu iekļaušanā un sekmīgos startos Ziemas olimpiskajās spēlēs. Šobrīd dalībai spēlēs nav iekļauts neviens Āfrikas sportists nedz bobslejā, nedz skeletonā, kurā faktiski nevienam citam olimpiskajam sporta veidam Āfrikas nācijās neseko līdzi tik liela auditorija kā Akvasi Frimpongam Ganā," teikts paziņojumā.

Ganas karognesējam 2018. gada spēlēs Frimpongam bija nepieciešams iekļūt pasaules ranga labāko 60 sportistu vidū, tomēr tas ir piecas vietas augstāk nekā Ganas sportists atrodas. Būtiski ganieša cerības iedragāja inficēšanās ar Covid-19, kas lika izlaist divas sacensības, kurās varēja iegūt kvalifikācijas punktus.

Tikmēr Nigērijas sportiste Simidele Adeagbo no skeletona pārgājusi uz sieviešu monobobiem, kur nigēriete ieņem 37. vietu rangā un viņai Pekines spēles ies garām.

Makdonalds atklājis, ka uz vēstuli Starptautiskā olimpiskā komiteja nekādu atbildi nav sniegusi. Savukārt Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) sazinājusies ar Frimpongu par viņa situāciju.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/espn/story/_/i...

     [+] [-]

, 2022-01-12 15:19, pirms 2 gadiem
Bīstami jau, jo citreiz bija bail skatīties un jātur īkšķi lai Āfrikas sportisti tiktu līdz finišam sveiki un veseli ...

     [+] [-]

, 2022-01-12 17:46, pirms 2 gadiem
sporta lidzzinatajs rakstīja: Bīstami jau, jo citreiz bija bail skatīties un jātur īkšķi lai Āfrikas sportisti tiktu līdz finišam sveiki un veseli ...
Bet jāatzīst, ka arī tādi brīži ir vajadzīgi sportā.

Frimpongs it kā bijušais sprinteris, bet neko īpašu startā nerāda. Šļūc arī jau ilgi, bet progress minimāls.

     [+] [-]

, 2022-01-12 22:20, pirms 2 gadiem
Ja viņi uzrādītu pietiekamus rezultātus, tad nekādu problēmu. Bet paredzēt speciālas kvotas cilvēkiem, kas brauc pa pēdējām vietām, tikai tāpēc, ka viņi ir no Āfrikas, būtu stulbums. Lai viņi nodarbojas ar tādiem sporta veidiem, kuros ir konkurētspējīgi, vai sasniedz pietiekamu līmeni konkurencē ar citiem.