Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Itāļi pēdējā aplī nozog dāņiem zeltu komandu iedzīšanā, britiem pēc incidenta fiasko

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Itāļi pēdējā aplī nozog dāņiem zeltu komandu iedzīšanā, britiem pēc incidenta fiasko
Simone Konsoni izplūst emocijās pēc zelta izcīnīšanas. Foto: AFP/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu sacensībās treka riteņbraukšanā dramatisku uzvaru komandu iedzīšanā vīriešiem izcīnījusi Itālijas komanda. Itāļi priekšbraucienā uzstādīja jaunu pasaules rekordu, bet finālā to laboja, pēdējā aplī pārspējot Dānijas komandu. Tikmēr vien ar septīto vietu samierinājās Lielbritānija.

Trešajā sacensību dienā treka riteņbraukšanā Tokijas olimpiskajās spēlēs tika beidzot noskaidroti jaunie olimpiskie čempioni komandu iedzīšanā vīriešiem, jo šīs sacensības izvērstas trīs dienu garumā. Jau kvalifikācijā parādījās, ka galvenie favorīti būs Dānijas riteņbraucēji, kuri četrus kilometrus garo iedzīšanas distanci veica ar jaunu olimpisko rekordu, uzlabojot Lielbritānijas uzstādīto olimpisko rekordu 2016. gadā Rio par vairāk nekā piecām sekundēm - 3:45.014 minūtes.

Tiesa dāņu cerības uz zeltu varēja pārtrūkt pēc incidenta priekšbraucienā, kurā par vietu finālā viņi cīnījās ar Lielbritānijas komandu. Pirms tam aizraujošu braucienu aizvadīja Jaunzēlandes un Itālijas riteņbraucēji, jaunzēlandiešiem distances otrajā pusē izlaižot lielāku pārsvaru. Uzvaru un vietu finālā izrāva Itālijas kvartets, tostarp pamanoties labot dāņiem piederošo pasaules rekordu - 3:42.307 minūtes.

Dānijas riteņbraucēji bija gatavi dot atbildi, kamēr briti vairāk varēja sākt domāt, kā uzstādīt gana labu laiku, lai tiktu bronzas duelī. Briti sākumā ieguva vairāk nekā trīs desmitdaļu pārsvaru, bet pēc kilometra komandas bija līdzās. Dāņi pārņēma vadību un audzēja pārsvaru, kas jau bija virs pus sekundes. Likās, ka dāņi iet uz pasaules rekordu, bet tad notika neiedomājamais. No komandas biedriem atpalikušajam britu riteņbraucējam Čārlijam Tenfīldam uztriecās Dānijas riteņbraucējs Frederiks Madsens, braucienam noslēdzoties ar kritienu un bez rezultāta. Nu lēmums bija tiesnešu un žūrijas ziņā, kas varēja būt labvēlīgs jebkurai no komandām, vai arī nevienai no tām, par zelta medaļu ieguvēju ieceļot Itāliju.

Kad sacensību programma vakar noslēdzās, Dāniju iecēla finālā, bet Lielbritānijai vajadzēja cīnīties vien par septīto vietu, ko varēja uzskatīt par pilnīgu izgāšanos. Gandarījumam vajadzēja pieveikt Šveices komandu, kas nebija grūts uzdevums. Ar katru apli briti audzēja pārsvaru, cenšoties iedzīt un noķert pretiniekus. Priekš Lielbritānijas komandas svarīgs bija arī laiks, kādu uzstādīja, respektīvi, vai tas būtu devis bronzas godalgu, ja nenotiktu sadursme ar dāņiem. Briti šveiciešus nenoķēra, bet droši izcīnīja septīto vietu ar laiku 3:45.636 minūtes.

Cīņā par bronzu varēja vērot Okeānijas dueli starp Austrāliju un Jaunzēlandi. Pirmajos divos apļos nedaudz ātrāki bija Austrālijas dirteņbraucēji, bet pēc trešā apļa viņu pārsvars bija vien sekundes tūkstošdaļa. Uz brīdi jaunzēlandieši pārņēma vadību, bet austrālieši ātri atguvās. Pēc pusotra kilometra atkal vadībā bija Jaunzēlande, bet pārsvars bija nosacīts. Pēc pus distances Jaunzēlande vēl bija nedaudz priekšā, bet tad viens no Jaunzēlandes riteņbraucējiem zaudēja līdzsvaru pēc maiņas un piedzīvoja kritienu. Jaunzēlandieši pēc šīs neveiksmes izretojās, principā noslēdzot cīņu par medaļu. Austrālijas komanda, Kelands O'Braiens, Sems Velsfords, Leis Hovards un Lukas Plaps, drīz vien noķēra pēdējo pretinieku braucēju, ar ko brauciens jaunzēlandiešiem bija galā, bet Austrālijas komanda varēja svinēt uzvaru.

Finālā Dānijas riteņbraucēji (Lāse Hansens, Niklas Larsens, Frederiks Madsens, Rasmus Pedersens) centās paveikt to, kas nezidevās vakar - atgūt pasaules rekordu un arī kļūt par olimpisko čempioni. Uz to pretendēja arī Itālijas komanda (Simone Konsoni, Filipo Gana, Frančesko Lamons, Džonatans Milans). Pēc pirmajiem trim apļiem itāļi bija drošā vadībā, bet tad dāņi sasparojās un strauji samazināja deficītu. Pēc pus distances Itālijai vēl bija 0.142 sekunžu pārsvars, bet vēl pēc pusotra apļa dāņi jau bija vadībā. Kilometru līdz beigām Dānijas komandas pārsvars jau bija 0.867 sekundes, bet itāļus vēl nevarēja norakstīt, jo tieši pēdējos apļos itāļi izrāva pasaules rekordu. Apli līdz beigām dāņiem bija nepilnu trīs desmitdaļu pārsvars, bet atkal itāļi paveica lielisku darbu, izraujot uzvaru ar jaunu pasaules rekordu - 3:42.032.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, komandu iedzīšana vīriešiem

VValstsRezultāts
1.Itālija3:42.032 WR
2.Dānija+0.116
3.Austrālija2:49.524 (3km)
4.Jaunzēlande(+1 lap)
5.Kanāda3:46.324
6.Vācija+3.699
7.Lielbritānija3:45.636
8.Šveice+4.405

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
02.08Komandu sprints sievietēmĶīnaVācijaROC
03.08Komandu iedzīšana sievietēmVācijaLielbritānijaASV
03.08Komandu sprints vīriešiemNīderlandeLielbritānijaFrancija
04.08Komandu iedzīšana vīriešiemItālijaDānijaAustrālija
05.08Kērings sievietēm
05.08Omniuma brauciens vīriešiem
06.08Medisona brauciens sievietēm
06.08Sprints vīriešiem
07.08Medisona brauciens vīriešiem
08.08Sprints sievietēm
08.08Kērings vīriešiem
08.08Omniuma brauciens sievietēm

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

     [+] [-]

, 2021-08-04 12:59, pirms 3 gadiem
Dānis neskatījās uz ceļu un nepamanīji britu. Labi, ka tāds maigs kritiens abiem sanāca.

https://www.youtube.com/watch?v=J9G...