Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Vols atnes Lielbritānijai zeltu omniumā, kēringā labākā Braspeninksa

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Vols atnes Lielbritānijai zeltu omniumā, kēringā labākā Braspeninksa
Metjū Vols. Foto: AFP/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas sacensībās noskaidroti divi jauni olimpiskie čempioni. Vispirms kēringā sievietēm pie zelta tika Šane Braspeninksa, bet pirmo zeltu trekā šajās olimpiskajās spēlēs Lielbritānijai omniumā atnesa Metjū Vols.

Ceturtajā sacensību dienā treka riteņbraukšanā Tokijas olimpiskajās spēlēs tika sadalīti divi medaļu komplekti. Jau vakar sākās sacensības sievietēm kēringā, aizvadot priekšbraucienus. Riteņbraucējām vajadzēja veikt sešus apļus (1500 metri), no kuriem pirmos divus, uzņemot ātrumu līdz 50 km stundā, veic aiz motorizēta velosipēda, bet pēc tam sāk cīņu par uzvaru. No priekšbraucieniem un gandarījuma braucieniem ceturtdaļfināla kārtai kvalificējās 18 riteņbraucējas. Sacensībās piedalījās arī divas Lietuvas sportistes, Migle Marozaite un Simone Krupečkaite, bet nespēja tikt tālāk par gandarījuma braucieniem.

No četriem ceturtdaļfināla braucieniem pusfinālā iekļuva četras labākās sportistes, bet no diviem pusfināla braucieniem trīs labākās riteņbraucējas iekļuva fināla braucienā. Jau pirmajā ceturtdaļfinālā sadūrās un kritienu piedzīvoja Ketija Maršanta no Lielbritānijas un Laurīne van Rīsena no Nīderlandes. Ja britu sportistei vēl bija iespēja gandarījuma braucienā, tad nīderlandiete treku pameta uz nestuvēm. Caur šo braucienu vien kā ceturtā pusfinālā spēja iekļūt pašreizējā pasaules čempione Emma Haince no Vācijas. Pārējie ceturtdaļfināla braucieni noslēdzās bez pārsteigumiem vai incidentiem.

Pirmajā pusfinālā cīņa sākās vien pēc trim veiktiem apļiem, kad vadībā izvirzījās jaunzēlandiete Elīsija Endrjūsa. Visu distanci sportistes bija cieši plecu pie pleca, bet izvairījās no kritieniem. Viss izšķīrās pēdējā taisnē, kurā lielisku darbu paveica Ukrainas sportistes. Oļena Starikova izrāva uzvaru no Endrjūsas rokām, bet trešā finišēja Ļubova Basova, arī iekļūstot finālā. Otrā pusfinālā arī cīņa sākās trīs apļus pirms finiša, vadībā izvirzoties kanādietei Kelsijai Mičelai, pirms pēdējā apļa vadībā izvirzījās nīderlandiete Šane Braspeninksa, pārliecinoši noturot uzvaru braucienā. Savu darbiņu paveica kanādietes Mičela un Laurēna Genesta, arī iekļūstot finālā, kamēr pasaules čempione Haince braucienā palika pēdējā, bet pēc tam izcīnīja septīto vietu.

Līdz ar to fināla cīņā par vakanto olimpiskās čempiones vietu bija divas Ukrainas un Kanādas riteņbraucējas, kā arī Nīderlandes un Jaunzēlandes pārstāve. Trīs apļus riteņbraucējas centās sasniegt 50 kilometru stundā lielu ātrumu un tad varēja sākt sacensties atlikušajos trijos apļos. Starikova sākumā izrāvās uz priekšu, bet ātri vien tika panākta. Pēdējo apli vadībā sāka nīderlandiete Braspeninksa, bet pakaļ dziās jaunzēlandiete Endrjūsa. Braspeninksa finiša taisnē noturēja uzvaru, kļūstot par olimpisko čempioni. Sudraba medaļa tika Endrjūsai, bet bronzas godalgu izcīnīja kanādiete Genesta.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, kērings sievietēm

VSportisteRezultāts
1.Š.Braspeninksa (Nīderlande)Uzvarētāja
2.E. Endrjūsa (Jaunzēlande)+0.061
3.L.Genesta (Kanāda)+0.148
4.O.Starikova (Ukraina)+0.396
5.K.Mičela (Kanāda)+0.566
6.Ļ. Basova (Ukraina)+0.580

Sacensības omniuma disciplīnā jeb treka riteņbraukšanas daudzcīņa vīriešiem sastāvēja no četriem atsevišķiem braucieniem, kas dienas gaitā riteņbraucējiem izvēršas par īstu maratonu. Vispirms riteņbrauci sacentās 10 kilometru (40 apļi) braucienā, tad veica tempa braucienu, veicot vēl 40 apļus. Tālāk sekoja izslēgšanas braucieni, bet noslēgumā vīri veica 25 km (100 apļi) garu punktu braucienu, ik pēc 10 apļiem vācot sprinta punktus. Pēc uzrādītajiem rezultātiem braucienos riteņbraucēji saņēma punktus, bet punktu braucienā varēja vēl papildināt savu bagāžu visa brauciena laikā.

Sacensību pirmajā braucienā grupā startēja 20 riteņbraucēji, sākot cīņu par olimpiskā čempiona titulu, ko centās aizstāvēt itālis Elia Viviani. Tuvojoties pirmajai ceturtdaļai, no pārējiem mēģināja atrauties polis Šimons Sajnoks un Deivids Marī no Dienvidāfrikas Republikas. Viņu izrāviens ātri tika apturēts, grupai turoties daudz maz kopā. 18 apļus līdz beigām izrāvienā devās Niklas Larsens. Viņu pēc pieciem apļiem noķēra vēl trīs sportisti, bet 11 apļus līdz beigām līderu grupu veidoja seši sportisti. Viņi arī sadalīja savā starpā augstākās vietas šajā braucienā. Līderu grupa noķēra lielo grupu par apli, bet pēdējā aplī starp visiem sportistiem labākais finišā bija pasaules vicečempions Metjū Vols no Lielbritānijas, tiekot pie 40 punktiem, otro vietu un 38 punktus ieguva pasaules čempions Bendžamins Tomā no Francijas, bet trešā vieta un 36 punkti tika Janam van Šipam no Nīderlandes.

Tempa braucienā riteņbraucēji 36 sprintos varēja tikt pie punkta katrā. Distances pirmajā pusē izteikti līderi vai to grupas neizveidojās. Distances vidū ar trim sprinta punktiem vadībā bija Tomā. Pēc tam pieci riteņbraucēji veica izrāvienu, noķerot arī pārējo grupu pa apli, kas četriem no viņiem deva 20 punktus. Tomā saglabāja līderpozīciju ar 23 punktiem, bet tikpat bija arī Volam un Terī Šīram no Šveices. Sacensību izskaņā notika vēl viens atrāviens, kas vēl virknei riteņbraucēju atnesa 20 punktus. Tādējādi ar 10 sprinta punktiem un 20 ekstra punktiem labākais bija nīderlandietis Jans van Šips, aiz sevis ar 23 punktiem atstājot jau minēto trio. Pēc diviem braucieniem ar 76 punktiem labāko trijnieku veidoja Van Šips, Vols un Tomā.

Ja tempa braucienā līderis varēja tikt pie sprinta punkta, tad izslēgšanas braucienā pēdējais braucējs konkrētā starpfinišā izstājās no tālākas cīņas līdz noskaidrojās uzvarētājs. Visi galvenie favorīti turējās vadībā, pirmajās desmit izslēgšanās par neko nesatraucoties. Kad palika septiņi labākie, tad no izslēgšanas izbēga Tomā un Vols, bet jau nākamajā izslēgšanā Tomā nespēja noturēt savu pozīciju un izstājās. No labāko četrinieka negaidīti izkrita Van Šips, kurš visu laiku turējās vadībā. Tad padevās Šīrs, uzvarētāju noskaidrojot Volam un Viviani. Vivisani pārliecinoši pārspēja Volu, bet kopvērtējumā ierindojās vien sestajā vietā. Vadībā ar 114 punktiem bija Vols, 110 punkti bija Van Šipam, bet 106 Tomā.

Nu viss izšķīrās punktu braucienā. Ļoti ātri atrāvienā devās Rodžers Klūge no Vācijas un baltkrievvs Jauhēnijs Karaļuks. Viņi arī cīnījās par pirmajiem pieciem punktiem, bet kļūdījās Klūge, pievienojoties grupai nedaudz par ātru. Piecus punktus paņēma Karaļuks, kurš tika arī pie 20 punktiem, apsteidzot pārējos par apli, bet trīs punkti tika uzdāvināti Tomā, kurš bija lielās grupas vadībā. Tikmēr Vols atbildēja ar pieciem punktiem nākamajā starpfinišā. Pēc 40 veiktiem apļiem Vols bija izvirzījies vadībā sacensībās ar 139 punktiem, bet Tomā bija 112, kopumā par otro vietu reāli cīnoties vēl vismaz septiņiem riteņbraucējiem.

Sacensību otrā puse sākās ar to, ka Viviani tika pie 20 punktiem, paceļoties uz sudraba pozīciju. Tikmēr pretī trešajai apdzīšanai par apli devās Karaļuks, cenšoties ielauzties cīņā par vietu sešiniekā. Vadošais četrinieks, Vols, Viviani, Tomā un Van Šips, sāka braukt kopā, kontrolējot konkurentu darbības. Pāris lejasgala riteņbraucēji devās izrāvienos, lai uzlabotu savu pozīciju, bet īstā cīņa notika starp Viviani, Tomā un Van Šipu, jo Vols bija komfortablā 28 punktu vadībā 30 apļus pirms beigām. Nīderlandietis šo cīņu sāka zaudēt, bet Viviani pamazām izvirzījās sudraba pozīcijā.

Izmisīgā pēdējā izrāvienā devās Stjuarts no Jaunzēlandes, jo tā bija viņa pēdējā iespēja tikt pie medaļas. Vajadzēja par apli apdzīt grupu, bet piecos apļos vajadzēja veikt ekstra ceturtdaļapli. Viņam tas izdevās, izraujot sudraba godalgu ar 129 punktiem. Tikmēr par jauno olimpisko čempionu kļuva Metjū Vols, kopā savācot 153 punktus. Bronza tika itālim Elijam Viviani, kurš savāca 124 punktus.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, omniums vīriešiem

VSportistsPunkti
1.M.Vols (Lielbritānija)153
2.K.Stjuarts (Jaunzēlande)129
3.E.Viviani (Itālija)124
4.B.Tomā (Francija)118
5.N.Larsens (Dānija)113
6.J.van Šips (Nīderlande)112
7.T.Šīrs (Šveice)109
8.G.Hūvers (ASV)99

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
02.08Komandu sprints sievietēmĶīnaVācijaROC
03.08Komandu iedzīšana sievietēmVācijaLielbritānijaASV
03.08Komandu sprints vīriešiemNīderlandeLielbritānijaFrancija
04.08Komandu iedzīšana vīriešiemItālijaDānijaAustrālija
05.08Kērings sievietēmBraspeninksa (NED)Endrjūsa (NZL)Genesta (CAN)
05.08Omniums vīriešiemVols (GBR)Stjuarts (NZL)Viviani (ITA)
06.08Medisona brauciens sievietēm
06.08Sprints vīriešiem
07.08Medisona brauciens vīriešiem
08.08Sprints sievietēm
08.08Kērings vīriešiem
08.08Omniums sievietēm

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

     [+] [-]

, 2021-08-05 13:11, pirms 3 gadiem
Trekā vien “tikai” 12 disciplīnas, kur var izcīnīt Olimpisko zeltu!
Tad vēl visas šosejas, mauntainbaiku, BMX disciplīnas, kuras arī tagad savairojušās