Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Aizraujošā medisona braucienā Dānija nosargā uzvaru un tiek pie zelta

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Aizraujošā medisona braucienā Dānija nosargā uzvaru un tiek pie zelta
Lāse Normans Hansens un Mihaels Morkovs. Foto: AFP/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas sacensībās pie pirmās zelta medaļas tikuši Dānijas riteņbraucēji. Viņiem izdevās nosargāt uzvaru medisona braucienā no Lielbritānijas un Beļģijas sportistiem, kuri pēdējos apļos centās nobīdīt dāņus uz trešo vietu.

Treka riteņbraukšanā Tokijas olimpiskajās spēlēs vēl atlicika sadalīt četrus medaļu komplektus, bet trīs no tiem atstāti uz pēdējo sacensību dienu. Šodien vīriešu komandas, ko veido divi riteņbraucēji, aizvadīja medisona braucienu. Riteņbraucējiem bija jāveic 50 kilometru distanci (200 apļi), regulāri mainoties. Ik pēc 10 apļiem komandas vāca sprinta punktus, visvairāk punktus savākušajam duetam kļūstot par uzvarētāju. Kopā startēja 16 komandas, bet par galvenajiem favorītiem varēja uzskatīt pasaules čempionus no Dānijas, Lāsi Normanu Hansenu un Mihaelu Morkovu.

Vēl nebija veikti 10 apļi, kad pirmajā kritienā cieta Jaunzēlandes riteņbraucējs, bet pirmos 10 punktus pēc 20 veiktiem apļiem paņēma Francijas riteņbraucēji Bendžamins Tomā un Donavans Grondīns. Pirms nākamajiem sprinta apļiem neviena no komandām nemēģināja veikt tālākus izrāvienus, bet sadalīja sprinta punktus grupā. Šajā ziņā neveicās Francijas duetam, kas spēja tikt tikai pie punkta, kamēr Lielbritānija pārņēma vadību ar 13 punktiem, bet trešajā vietā izvirzījās Nīderlandes riteņbraucēji.

Nākamajos 30 apļos saaktivizējās dāņi, izvirzoties otrajā vietā, bet francūži ar pāris labiem sprinta apļiem bija turpat līdzās. Lielbritānijas riteņbraucējiem Ītanam Haiteram un Metjū Volam steidzīgi vajadzēja sākt krāt punktus, lai nepazaudētu vadību. Viņi līdz sacensību vidum paņēma piecus punktus, kas ļāva saglabāt vadību ar 20 punktiem, bet vien par punktu mazāk bija pēdējā sprinta apļa uzvarētājiem no Dānijas. Tikmēr par trešo vietu aktīvi cīnījās Nīderlandes, Francijas un Itālijas riteņbraucēji. Pamatīgu neveiksmi piedzīvoja ASV duets, abiem sportistiem vienalicīgi piedzīvojot kritienu un izstājoties no tālākas cīņas.

Nākamajā sprinta aplī dāņi par mata tiesu pārspēja britus, izlīdzinot rezultātu, kamēr 10 vērtīgus punktus divos sprinta apļos paņēma francūži, iesaistoties cīņā par uzvaru. Francūži bija uzņēmuši ļoti labu tempu, domājot par pārējo apsteigšanu par apli. Tas dotu 20 ekstra punktus un ļautu spert ļoti platu soli pretī uzvarai. Tāpat francūži šādi garantēja sev regulārus piecus sprinta punktus, kamēr pārējie varēja cīnīties vien par trim. Francijas duetam noķert pārējos neizdevās, bet 60 apļus līdz beigām izrāviens bija likvidēts. Tomēr francūži nu jau bija vadībā ar 32 punktiem, kamēr dāņiem bija 28.

Trīsdesmit apļus pirms finiša izkristalizējās labāko trijnieks, bet briti sāka atpalikt cīņā par uzvaru, uz ko drošāk pretendēja Francijas un Dānijas dueti. Tikmēr spāņi centās doties atrāvienā, vien šādi cenšoties iesaistīties cīņā par medaļām. Spānijas duetam vajadzēja noķert konkurentus par apli, bet dāņi un beļģi noķēra Spānijas duetu, turpinot izrāvienu kopā. No trio centās aizbēgt beļģi, bet neko vairāk kā piecus sprinta punktus neieguva. Pirms pēdējiem 20 apļiem jau bija skaidrs, ka briti šajās sacensībās nespēs uzvarēt, ja neapsteigs grupu par apli. Tikmēr cīņā par uzvaru situāciju kontrolēja dāņi, kuriem vajadzēja uzvarēties no beļģu centieniem apsteigt pārējos par apli. Pēdējos 10 apļos savu mēģinājumu izrauties veica arī briti, kuri četrus apļus līdz finišam apsteidza beļģus, kopā cenšoties izpildīt misiju un izraut uzvaru.

Lielbritānijas un Beļģijas komandai pietrūka apļu un laika, lai noķertu pārējos un izcīnītu attiecīgi pirmo un otro vietu. Dānijas riteņbraucēji finišā paņēma vēl divus sprinta punktus, ar 43 punktiem izcīnot zelta medaļas, kamēr briti, finišējot pirmie šajā braucienā, nopelnīja 10 punktus, ar 40 punktiem izraujot sudraba medaļu. Tikmēr francūžiem finišā izdevās tikt pie četriem punktiem, arī sakrājot 40 punktus, bet, tā kā braucienā uzvarēja briti, tad Francijas komanda ierindojās trešajā vietā, samierinoties ar bronzas godalgām.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medisona brauciens vīriešiem

VKomandaRezultāts
1.Dānija43 pts
2.Lielbritānija40 pts
3.Francija40 pts
4.Beļģija32 pts
5.Nīderlande17 pts
6.Spānija14 pts
7.Šveice8 pts
8.Polija0 pts

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
02.08Komandu sprints sievietēmĶīnaVācijaROC
03.08Komandu iedzīšana sievietēmVācijaLielbritānijaASV
03.08Komandu sprints vīriešiemNīderlandeLielbritānijaFrancija
04.08Komandu iedzīšana vīriešiemItālijaDānijaAustrālija
05.08Kērings sievietēmBraspeninksa (NED)Endrjūsa (NZL)Genesta (CAN)
05.08Omniums vīriešiemVols (GBR)Stjuarts (NZL)Viviani (ITA)
06.08Medisona brauciens sievietēmLielbritānijaDānijaROC
06.08Sprints vīriešiemLavrejsens (NED)Hoglands (NED)Kārlins (GBR)
07.08Medisona brauciens vīriešiemDānijaLielbritānijaFrancija
08.08Sprints sievietēm
08.08Kērings vīriešiem
08.08Omniums sievietēm

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!