Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Treka riteņbraukšanas sacensības noslēdzas ar Valentī uzvaru omniumā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Treka riteņbraukšanas sacensības noslēdzas ar Valentī uzvaru omniumā
Dženifera Valentī. Foto: Reuters/Scanpix

Tokijas olimpiskajās spēlēs sadalīts pēdējais medaļu komplekts treka riteņbraukšanā. Par to omniumā jeb četru braucienu daudzcīņā sacentās sievietes, par jauno olimpisko čempioni kļūstot ASV riteņbraucējai Dženiferai Valentī.

Tokijas olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas programma noslēdzās ar sieviešu sacensībām omniumā, jeb treka riteņbraukšanas daudzcīņā. Līdzīgi kā vīriem, arī sievietēm vajadzēja veikt četras sacensības, kurās tika vākti punkti, noskaidrojot labāko. Vienīgais, kas mainījās, bija distances garums braucienos. Kopā omniuma sacensības sāka 21 riteņbraucēja.

Pirmajā braucienā riteņbraucējām vajadzēja veikt 30 apļus garu distanci, kuras uzvarētāja varēja tikt pie 40 punktiem, bet nākamajās vietās finišējušās riteņbraucējas saņēma arvien mazāk punktu. Pirmajos 10 apļos riteņbraucējas turējās grupā, regulāri mainoties līderei. Pēc pus distances nekas nemainījās, kas lika domāt, ka kāds saasinājums braucienā varētu notikt vien pēdējos apļos. Kad atlikuši bija seši apļi, riteņbraucējas strauji kāpināja tempu. Vadībā izvirzījās Laura Kenija no Lielbritānijas, bet visa grupa bija līdzās, nevienai neatpaliekot.

Trīs apļus līdz beigām notika pirmā sadursme, kurā kritienu piedzīvoja arī Lietuvas sportiste Olīvija Baleisīte, bet nākamajā aplī itālietes Elīzas Balzāmo izraisītās sadurmes rezultātā krita teju puse riteņbraucēju. Par brauciena uzvarētāju kļuva un 40 punktus ieguva Dženifera Valentī no ASV, kura finiša taisnē aizsteidzās priekšā pasaules čempionei omniumā, Jumi Kadžihari no Japānas un Anetei Edmondsonei no Austrālijas. Tikmēr deviņas riteņbraucējas kritienu rezultātā nefinišēja.

Tempa braucienā riteņbraucējas veica 30 apļus, 26 sprinta apļos cīnoties par vienu punktu, ko iegūst ātrākā riteņbraucēja. Tikmēr, ja kādu apdzina par apli, tad varēja zaudēt 20 punktus. Laura Kenija pēc nefinišēšanas pirmajā braucienā šajā braucienā jau pirmajos apļos izrāvās vadībā, lai cīnītos par 40 kopvērtējuma punktiem, ko saņemtu brauciena uzvarētāja. Viņa uzvarēja trīs no pirmajiem sešiem sprinta apļiem. Pēc tam divus sprinta apļus uzvarēja Edmondsone, bet tad grupa sadalījās divās daļās. Otrā grupa tika apdzīta par apli, kurā atradās arī Edmondsone, arīdzan zaudējot 20 punktus. Tikmēr ar septiņiem punktiem vadībā bija Kenija, kurai ar to pietika, lai uzvarētu šajā braucienā. Kenija pēc diviem braucieniem ar 56 punktiem bija piektajā pozīcijā, bet vadību ar 76 punktiem saglabāja Valentī no ASV.

Trešais bija izslēgšanas brauciens, kurā pēdējais braucējs konkrētajā starpfinišā izstājās no sacensībām un par ieņemto vietu ieguva konkrētu punktu skaitu. Brauciens ritēja tik ilgi, kamēr noskaidrojās tā uzvarētāja. Pirmo pārsteigumu sagādāja Edmondsone, negaidīti izstājoties jau pēc otrā apļa. Nākamā no favorītēm pēc septītā apļa izstājās Kenija, iedragājot iespējas pacīnīties par godalgu. Tāpat neveiksmīgi braucienu veica vicelīdere Kirstena Vailda no Nīderlandes. Tikmēr labāko sešiniekā negaidīti ielauzās Olīvija Baleisīte no Lietuvas. Pēc pārliecinoši veiktā brauciena tomēr ceturtā palika Dženifera Valentī no ASV, kamēr uzvaru braucienā izcīnīja Klāra Koponi no Francijas, aiz sevis atstājot Jumi Kadžiharu no Japānas. Pēc trim braucieniem ar 110 punktiem vadību saglabāja Valentī, bet par diviem punktiem mazāk bija Kadžiharai. Tikmēr trešajā vietā ar 94 punktiem bija Anita Stenberga no Norvēģijas.

Omniuma noslēgumā riteņbraucējas sacentās 80 apļus (20 km) garajā punktu braucienā, ik pēc 10 apļiem cīnoties par sprinta punktiem, kas nāca klāt kopvērtējumā iegūtajiem punktiem. Tāpat riteņbraucējām bija iespēja tikt pie ekstra 20 punktiem, ja noķertu konkurentes par apli. Pēc neveiksmes izslēgšanas braucienā, pirmajos 20 apļos savas pozīcijas cīņā par medaļām centās uzlabot Kirstena Vailda no Nīderlandes, bet tad viņas tiešā konkurente, Amālija Dideriksena no Dānijas, devās atrāvienā, aizsteidzoties priekšā konkurentēm par pus apli. Drīz vien izrāvienā devās arī Vailda, ātri vien noķerot jau pagurušo Dideriksenu. Abām tomēr trūka ātruma, lai aizbēgtu no lielās grupas.

Pēc pus distances vadību kopvērtējumā ar 118 punktiem saglabāja Dženifera Valentī no ASV, bet 110 punkti bija Jumi Kadžiharai no Japānas. Trešajā vietā ar 100 punktiem izvirzījās Dideriksena, bet vien par punktu mazāk bija Vaildai. 30 apļus līdz beigām sadursmē iekļuva Valentī, piedzīvojot kritienu. Viņa ātri spēja atgriezties distancē, īpaši neiedragājot savas izredzes uz uzvaru. Ja Kadžihara gribēja izcīnīt uzvaru, viņai vajadzēja uzvarēt pēdējos divos sprintos, Valentī paliekot tukšā. Tikmēr daudz sīvāka cīņa bija starp Dideriksenu un Vaildu, nīderlandietei pirms pēdējiem 10 apļiem izvirzoties minimālā vadībā. Tad Vailda sadūrās ar Kadžiharu, kura piedzīvoja kritienu, bet atgriezās sacensībā.

Par uzvaru braucienā riteņbraucējas varēja izcīnīt 10 punktus, kas saglabāja intrigu šajās sacensībās. Pēdējā aplī pirmā devās Laura Kenija no Lielbritānijas, izcīnot uzvaru braucienā, bet aiz viņas finišēja Dženifera Valentī, ar 124 punktiem kļūstot par olimpisko čempioni omniumā. Jumi Kadžihara nosargāja otro pozīciju, šajā braucienā tiekot vien pie diviem punktiem, bet kopā savācot 110. Tikmēr cīņā par bronzas godalgu Kirstena Vailda pārspēja Amāliju Dideriksenu, kura pēdējā sprintā netika pie punktiem, kamēr nīderlandiete tika pie četriem, kopā savācot 108.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, omniums sievietēm

VSportistePunkti
1.Dž.Valentī (ASV)124 pts
2.J.Kadžihara (Japāna)110 pts
3.K.Vailda (Nīderlande)108 pts
4.A.Dideriksena (Dānija)103 pts
5.A.Stenberga (Norvēģija)97 pts
6.L.Kenija (Lielbritānija)96 pts
7.M.Martinsa (Portugāle)95 pts
8.K.Koponi (Francija)85 pts

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
02.08Komandu sprints sievietēmĶīnaVācijaROC
03.08Komandu iedzīšana sievietēmVācijaLielbritānijaASV
03.08Komandu sprints vīriešiemNīderlandeLielbritānijaFrancija
04.08Komandu iedzīšana vīriešiemItālijaDānijaAustrālija
05.08Kērings sievietēmBraspeninksa (NED)Endrjūsa (NZL)Genesta (CAN)
05.08Omniums vīriešiemVols (GBR)Stjuarts (NZL)Viviani (ITA)
06.08Medisona brauciens sievietēmLielbritānijaDānijaROC
06.08Sprints vīriešiemLavrejsens (NED)Hoglands (NED)Kārlins (GBR)
07.08Medisona brauciens vīriešiemDānijaLielbritānijaFrancija
08.08Sprints sievietēmMičela (CAN)Starikova (UKR)Lī (HKG)
08.08Kērings vīriešiemKenijs (GBR)Avans (MAS)Lavrejsens (NED)
08.08Omniums sievietēmValentī (USA)Kadžihara (JPN)Vailda (NED)

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!