Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2962, Did:0, useCase: 3

No F1 pilotiem līdz UFC cīkstoņiem - vegāni un veģetārieši pasaules sportā

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

No F1 pilotiem līdz UFC cīkstoņiem - vegāni un veģetārieši pasaules sportā
UFC zvaigzne Neits Diazs. Foto: AP/Scanpix

11. jūlijā Sportacentrs.com portālā tika publicēta kolēģa Toma Mālmeistera intervija ar latviešu basketbolistu Kasparu Vecvagaru, kurš atklāja, ka piekopjot vegānisku uzturu. Mūsdienās šī tendence kļūst arvien populārāka, un redzams, ka arī sporta pasaulē netrūkst līdzīgu piemēru. No gaļas savā ēdienkartē atteikušies daudz pasaules klases atlētu – sākot ar smagsvaru bokseriem, beidzot ar tenisistiem un citu sporta veidu pārstāvjiem.

Minētajā intervijā Kaspars Vecvagars atklāja, ka pievēršanos vegānismam veicinājusi pieredze ar karjeras laikā gūtiem savainojumiem: “Atzīšu – sākumā bija grūti, taču laika gaitā izdevās izslēgt gaļu no savas ēdienkartes. Uzzināju, ka ir ļoti daudz dažādu ēdienu, kuri ļauj labi un garšīgi paēst. Pie tam, ķermenis ātrāk pārstrādā ēdienu. Ja tavs ķermenis ātrāk visu pārstrādā, tad arī citas norises ir ātrākas, piemēram, arī atjaunošanās no traumām.”

“Veģetārs uzturs ir uz augu valsts produktiem balstīts, bet vegāns būtībā ir ļoti strikts veģetārietis – nelieto pilnīgi nekādus dzīvnieku valsts produktus, atsevišķos gadījumos, piemēram, arī medu,” jēdzienus skaidro RSU Sporta un uztura katedras docētājs, vieglatlēts Jānis Leitis.

“Gaļā ir atrodams pilns neaizstājamo aminoskābju profils, kas tālāk veido olbaltumvielas. Augu valsts produktos šādas aminoskābes var būt niecīgā daudzumā. Tāpat gaļā ir dzelzs, kas īpaši izturības sportu pārstāvjiem ir svarīga lieta,” gaļas produktu galvenās labās īpašības izceļ Latvijas rekordists 400 metru skrējienā, kā lielāko mīnusu minot piesātinātās taukskābes. “Skatoties no pieredzes ar saviem klientiem - veģetāriešiem, ir grūti dienā savākt nepieciešamo olbaltumvielu apjomu. Ja sportistam ir svarīgi pieaudzēt muskuļu masu, tad to ir nepieciešams daudz."

Uztura speciālists atklāj, ka viņa pieredzē cilvēki biežāk veģetāram uzturam pievēršas, morālu apsvērumu vadīti: “No medicīniska viedokļa skatoties, pārsvarā nav tā, ka kādam tiktu ieteikts pāriet uz veģetāru uzturu.” Leitis gan piebilst, ka sportisti nereti aizmirst par augļu, dārzeņu un zaļumu ēšanu ikdienā: “Tieši tas ir iztrūkstošais posms visēdājam, ēdot, piemēram, makaronus ar vistu, bet nepievienojot salātus – mazāk antioksidantu, pretiekaisuma iedarbības pie lielām slodzēm, kur varbūt vegānam viss ir kārtībā.”

Kāda ir šo sportistu motivācija un kādi specifiski ieradumi tam raksturīgi?

F1 pilots Lūiss Hamiltons

Septiņkārtējais F1 čempions Lūiss Hamiltons, iespējams, ir zināmākais vegāniskā dzīvesveida piekritējs sportistu aprindās. Britu pilots jebkādus produktus ar dzīvnieku valsts sastāvdaļām no sava uztura izslēdzis jau piecus gadus, un paudis nožēlu, ka to nav darījis jau agrāk. “Man ir daudz vairāk enerģijas, esmu daudz produktīvāks. Jūtos daudz labāk pamostoties, ar skaidrāku prātu un svaiguma sajūtu ķermenī. Gan guļu, gan atjaunojos labāk. Man ir mazāk alerģiju. Tam ir bijusi ļoti liela ietekme,” par savas diētas ieguvumiem izteicies Hamiltons.

Pilnīga atteikšanās no dzīvnieku valsts produktiem uzturā gan nav bijusi viegla – Hamiltonam visvairāk sirds iesāpoties, veikalā ejot garām saldumu plauktiem. “Vegānu diēta noteikti nav domāta visiem. Man ļoti garšo “Nutella”, bet tā satur piena produktus, tāpēc nevaru to ēst. Man pietrūkst dažādu saldumu, bet tagad es zinu, kas ir to saturā, un man tas šķiet pretīgi.”

“Brīdī, kad esi šķērsojis šo robežu, nevaru iztēloties atpakaļceļu. Skatos uz lietām, ko ēd mani draugi un kādreiz ēdu es pats, un reizēm man sametas nelabi, domājot, ko cilvēki liek savā ķermenī. Es to saprotu, jo esmu lasījis zinātniskos pamatojumus,” piebilst titulētais autosportists, kuram vegānisks dzīvesveids neaprobežojas tikai ar paša ēdienkartes pielāgošanu.

“Mercedes” komandas pilots šogad dzimtajā Lielbritānijā atvēris arī vegānu burgeru restorānu ķēdi “Neat Burger”, kas gatavojas ienākt arī ASV tirgū. Lai arī pats Hamiltons apgalvojis, ka savu dzīvesveidu nevienam uzspiest nevēlas, 37 gadus vecā formulas braucēja sunim Rosko noteikti būtu kas iebilstams, jo arī Hamiltona britu buldogs tiek barots tikai ar augu izcelsmes produktiem. Saimnieks apgalvo, ka arī viņa četrkājainajam draugam šāda diēta nākusi tikai par labu, labāk tiekot galā ar artrītu un elpošanas problēmām.

UFC cīkstonis Neits Diazs

Ja dažādu vides aizsardzības un sabiedrības iniciatīvu aktīvists Hamiltons drīzāk atbilstu tipiskā vegāna profilam, tad to noteikti nevarētu teikt par UFC cīkstoni Neitu Diazu.

Amerikāņu cīkstonis, kurš lielāku atpazīstamību ārpus cīņas sporta fanu burbuļa ieguva, pateicoties nu jau teju leģendārajai 2016. gadā gūtajai uzvarai pār UFC superzvaigzni Konoru Makgregoru, UFC oktagonā gan nav kāpis jau vairāk kā gadu, tomēr arvien ir fanu favorīts un viena no lielākajām MMA sporta zvaigznēm. Diazs ne velti tiek saukts par vienu no autentiskākajiem UFC cīkstoņiem.

Tomēr, lai arī Diaza seju pēc cīņām bieži vien klāj asinis, atgādinot saplosīšanas ainu, ja domājam plēsīgu zvēru analoģijās, no Sakramento piepilsētas Stoktonas ielām nākušais cīkstonis neēd gaļu, piekopjot veģetāru diētu uz augu bāzes. Retos gadījumos 37 gadus vecais Diazs uz šķīvja liek arī jūras veltes vai olas, taču kopš pusaudža gadiem ir atteicies no piena produktiem un gaļas. Gatavojoties cīņām, Diazs pilnībā pāriet uz augu bāzes uzturu.

“Kurš tad ir īstais nezvērs? Ēst ko svaigu ir mežonīgāk un zvērīgāk par jebko citu. Ja kaut ko gaļa dos, tad tā būs tikai sevis nobremzēšana,” par augu un svaigas ēdmaņas lietošanu izteicies Diazs. Šādu diētu piekopj arī cits UFC veterāns - Neita vecākais brālis Niks, kurš pēc minētās brāļa uzvaras pār Makgregoru nekautrējās norādīt, kam īru cīkstonis duelī piekāpies.

“Vienu reizi pēc cīņas atkal pamēģināju gaļu, un tas visu sačakarēja - mans ķermenis pie tā galīgi nebija pieradis. Tāpat bija arī ar piena produktiem. Pēc tam sapratu, ka man tas patiešām nav vajadzīgs un ka bez tā funkcionēju daudz labāk. Neskaitot to, kā iespert kādam pa galvu, tev vajadzētu zināt arī to, kā rītdien justies labi,” savu diētu rezumē Diazs. Šobrīd gan Diazs sagājis ragos ar UFC, jau vairāk kā gadu nespējot vienoties par nākamo cīņu un pieprasot atbrīvošanu no līguma.

Pirms nepilniem trim gadiem “UFC 244” šovā Diazs cīnījās pret Horhi Masvidalu par neoficiālo BMF [baddest motherf*cker] titulu, un Neitam tika uzdots jautājums par to, vai veģetārietis šādu apzīmējumu vispār būtu pelnījis - amerikānis atbildi parādā nepalika.

Smagsvaru bokseris Deivids Hejs

2014. gadā par vegānu kļuva arī bijušais krūzeru un smagsvaru boksa čempions Deivids Hejs . Arī Hejs, kurš profesionāļa karjeru noslēdza pirms četriem gadiem, pērn gan aizvadot vēl vienu paraugcīņu, augu bāzes diētu min kā labāko, lai muskuļi atjaunotos pēc traumām: “Tas sākās, kad biju savainots un meklēju labākās diētas, lai sadziedētu muskuļus. Visi ceļi veda pie augu valsts uztura.”

Tomēr pieredzējušais britu bokseris, kurš savas karjeras laikā izteikumos par pretiniekiem bijis gana skaļš, solot ielauzt Tonija Beljū galvaskausu un nēsājot t-kreklu, uz kura attēlots viņš pats ar norautām brāļu Kļičko galvām, vegānismam pievērsies arī emocionālu apsvērumu vadīts: “Skatījos dokumentālo filmu par to, kā dzīvnieki tiek audzēti, nogalināti un mums sagatavoti ēšanai. Redzēju visas tās cūkas, govis, un sapratu, ka vairs nevaru būt daļa no tā visa. Tas bija briesmīgi.”

“Skatoties uz to, kā pret šiem dzīvniekiem izturas, pāriet [uz vegānismu] bija vieglāk,” atzīst Hejs, kurš arī, līdzīgi kā Diazs, gaļas neēšanu salīdzina ar dabas kārtību. “Cilvēki man vaicā, no kurienes tu gūsti spēkus? Es jautāju pretī – no kurienes spēkus gūst pērtiķi, kas ir tuvākie cilvēku radinieki? Tie ir 20 reižu spēcīgāki par cilvēkiem un neēd gaļu. Viņi ēd augus katru mīļu dienu. Tas ir mīts, ka spēkam ir nepieciešama gaļa.”

Atteikšanās no gaļas produktiem un olām uzturā nozīmē meklēt citus avotus, lai nodrošinātu ķermenim nepieciešamo olbaltumvielu [proteīnu] daudzumu. Pirms vegāna diētas sākšanas, Hejam bijis vajadzīgs dienā apēst 24 olu baltumus un četras sardīņu bundžas, taču to britu cīkstonis aizstājis ar augu bāzes proteīna pulveriem, ko veido no brūnajiem rīsiem, kvinojas un šķeltajiem zirņiem: “No tā vien dienā uzņemu 200 gramus olbaltumvielu – tikai no trim kokteiļiem.”

Tenisiste Venusa Viljamsa

Septiņkārtējās “Grand Slam” turnīru uzvarētājas Venusas Viljamsas pievēršanos augu bāzes uzturam veicinājusi cīņa ar slimību. 2011. gadā amerikānietei tika konstatēts Šegrēna sindroms, kas pamatā skar asaru un siekalu dziedzerus, radot sausuma un dedzināšanas sajutu, kā arī dziedzeru pietūkumu, locītavu sāpes un nogurumu.

“Sadzīvojot ar šādu slimību, lietas var kļūt slidenas un var nākties uzsēsties uz daudz un dažādiem medikamentiem – to es nevēlos. Tāpēc kontrolēt visu, ko vien varu – kas notiek manā ķermenī, kāds ir iekaisuma līmenis – ar savas ēdienkartes palīdzību ir liela laime. Augu bāzes diēta noteikti mainīja manu dzīvi,” stāsta vecākā no titulētajām māsām Viljamsām.

42 gadus vecā ASV tenisiste gan savu līdz šim pēdējo tenisa maču aizvadījusi pirms gada, taču par karjeras beigām vēl nav paziņojusi. 2020. gadā Viljamsa dibināja pārtikas zīmolu “Happy Viking”, kas ražo vegāniskas izcelsmes proteīnu dzērienus un pulverus.

Pieckārtējā Vimbldonas čempione gan atklāj, ka uzturā arī viņa reizēm pagrēkojot attiecībā uz fast food: “Lielākoties cenšos savas maltītas gatavot pilnībā svaigas un vegāniskas, taču dažreiz nedaudz krāpjos. Nekad neesmu redzējusi frī kartupeli, kas nebūtu veģetārs. Noteikti neesmu robots – dažreiz ir sevi jāatalgo un jāizbauda šāda veida ēdiens. Ja kaut kas patrāpās uz mana šķīvja, tad es nevainojiet mani, jo daru labāko priekš sevis. Man daudzi sportisti vaicā, kā to izdarīt, tāpēc citreiz atbildu – hei, varbūt tev vienkārši vajag kādu gabaliņu kūkas.”

NBA un Latvijas izlases basketbolists Dāvis Bertāns

Gaļas un piena produktus no savas ēdienkartes izslēdzis ir arī Latvijas valstsvienības basketbolists Dāvis Bertāns. Dalasas “Mavericks” pārstāvis iepriekš piekopis arī pilnībā vegānisku uzturu, taču vēlāk pievienojis savām maltītēm arī jūras veltes [peskoveģetārisms]. Laikā, kad vēl spēlēja Vašingtonas “Wizards” rindās, rūjienietis 2020. gadā sarunā ar “Washington Post” atklāja, ka atteikšanās no dzīvnieku valsts produktiem sekojusi pēc otrās ceļgala krustenisko saišu traumas 2015. gadā.

“Tobrīd sāku domāt, ka kaut kas ir jāmaina. Nevaru visu laiku darīt vienu un to pašu, kas var beigties ar nemainīgu rezultātu,” atklāja Bertāns, kurš veģetāram uzturam pievērsies kopā ar sievu. “Ģimene mani īsti nesaprata, kad teicu, ka šos produktus vairs nelietošu – tēvs teica, ka droši vien pēc mēneša pārslēgšos atpakaļ.” Arī spēlētāja pārstāvētajās komandās bijušas šaubas par to, vai Bertāns ar šādu diētu uzņems pietiekami daudz uzturvielu.

“Tad, kad man bija 17 vai 18 gadi, tas nešķita tik svarīgi. Kļūstot vecākam, spēles reizēm arī ir smagākas, un tad sapratu, ka ēdiens un miegs ir vienas no svarīgākajām lietām,” skaidro Latvijas izlases basketbolists.

1 2 65 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 10:18, pirms 2 gadiem
Prieks, ka aizvien vairāk cilvēku pievēršas vegānismam. Pats pagaidām vēl nevaru to darīt, jo apkārtējie mani nesapratīs, ja es svētdienā no tirgus nesīšu nevis pilnu kuļķeni ar cūciņgaļu, bet kāpostgalvas. Bet pa kluso jau ēdu tikai zaļumus un jūtos daudz labāk, VOT!

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 11:40, pirms 2 gadiem
A Burts īstais rakstīja: Prieks, ka aizvien vairāk cilvēku pievēršas vegānismam. Pats pagaidām vēl nevaru to darīt, jo apkārtējie mani nesapratīs, ja es svētdienā no tirgus nesīšu nevis pilnu kuļķeni ar cūciņgaļu, bet kāpostgalvas. Bet pa kluso jau ēdu tikai zaļumus un jūtos daudz labāk, VOT!
Iesaku pamēģināt. Veselība pateiks paldies. Arī pašsajūta uzlabosies. Bet viss atkarīgs, ar kādu mērķi to dari. Ja ir nepareizā motivācija, tad jeb ko darot, nesaņemsi pareizo "feed back", ko vēlējies.

Žēl, ka cilvēki uztraucas, ko citi par viņiem padomās. Tādēļ jau pie īres dzīvokļiem stāv tādi auto, ko cilvēki nevar atļauties, jo viņiem svarīgi, ko par viņiem padomās, ne tas, vai viņiem to vajag vai var atļauties. Bet tā jau ir patērētāju sabiedrība kopumā, skriet pakaļ tendencēm, reklamēt apģērbu ražotāju, nevis valkāt to.

  -2 [+] [-]

, 2022-07-18 11:41, pirms 2 gadiem
Ļoti vienkārši - tikai retais cilvēks ilgtermiņā spēj adaptēties tik ekstrēmai lietai kā vegānisms. Ar vairumu sportistu ir tā - piekop vegānismu un pāris gadu laikā vari norakstīt savu karjeru (un es nerunāju par veģetāriešiem). Traumas, traumas, traumas. Vegānisms nav cilvēkiem piemērots ēšanas veids, tas ir vairāk kā skaidrs. Protams, pārtikas ražotājiem vegānisms potenciāli ir īsta zelta bedre, jo cilvēks ir gatavs maksāt par mēsliem, kuru pašizmaksa ir smieklīga, salīdzinājumā ar ĪSTU ēdienu. Cilvēks vairāk vai mazāk ir gaļēdājs, un tas ir ētiskāk nekā ēst augu valsts produktus. Ja kāds stāsta, ka gaļa ir kaitīga organismam, tad bēdziet, bēdziet cik ātri viena varat no šādiem cilvēkiem, jo viņi melo.

     [+] [-]

, 2022-07-18 11:45, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Ļoti vienkārši - tikai retais cilvēks ilgtermiņā spēj adaptēties tik ekstrēmai lietai kā vegānisms. Ar vairumu sportistu ir tā - piekop vegānismu un pāris gadu laikā vari norakstīt savu karjeru (un es nerunāju par veģetāriešiem). Traumas, traumas, traumas. Vegānisms nav cilvēkiem piemērots ēšanas veids, tas ir vairāk kā skaidrs. Protams, pārtikas ražotājiem vegānisms potenciāli ir īsta zelta bedre, jo cilvēks ir gatavs maksāt par mēsliem, kuru pašizmaksa ir smieklīga, salīdzinājumā ar ĪSTU ēdienu. Cilvēks vairāk vai mazāk ir gaļēdājs, un tas ir ētiskāk nekā ēst augu valsts produktus. Ja kāds stāsta, ka gaļa ir kaitīga organismam, tad bēdziet, bēdziet cik ātri viena varat no šādiem cilvēkiem, jo viņi melo.
Interesants viedoklis. Vai vari padalīties ar informacijas avotu, labprāt iepazītos.
Cik esmu lasījis zinātniskos pētījumus, par uzturu, nekur neesmu saskāries, ka gaļa būtu ieteicama. Efekts ēdot gaļu, ir tieši pretējs, taču gaļu ir ērti ēst. Lai vai kā, katram ir dota izvēles tiesība, ko ēst vai nē. Bet parasti tad, kad piespiež veselība, cilvēki maina paradumus.

     [+] [-]

, 2022-07-18 11:49, pirms 2 gadiem
Pats gaļu ēdu diezgan reti, bet neesmu no tās atteicies. Patīk veģetārie ēdieni, bet vegānisms šajā pasaulē šķiet grūti realizējams. Galvenais nekarot vienam ar otru, katrs lai ēd ko vēlas. Es gan iesaku pakonsultēties ar uztura speciālistiem, var sanākt slikts rezultāts kardināli mainot ēdienkarti. Un ne tikai mainot, bet arī vispār - iedziļinoties uzturā var sakārtot ikdienas ēdienkarti gan daudzuma, gan garšas, gan arī veselības ziņā.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 12:09, pirms 2 gadiem
VienTiesis rakstīja: Interesants viedoklis. Vai vari padalīties ar informacijas avotu, labprāt iepazītos.
Cik esmu lasījis zinātniskos pētījumus, par uzturu, nekur neesmu saskāries, ka gaļa būtu ieteicama. Efekts ēdot gaļu, ir tieši pretējs, taču gaļu ir ērti ēst. Lai vai kā, katram ir dota izvēles tiesība, ko ēst vai nē. Bet parasti tad, kad piespiež veselība, cilvēki maina paradumus.
Patiesība ir interesantāka. Neviens no tiem pētījumiem, kurš it kā ir pētījis gaļas ietekmi uz organismu un it kā "pierādījis" tās kaitīgumu, nav kauzatīvs un pat ne korelatīvi nozīmīgs. Kāpēc? Tāpēc, ka šādi pētījumi mūsdienās nav ētiski, tāpēc galvenokārt tās būs tikai aptauju datu analīzes, kuras pie tam vēl tiek apstrādātas un koriģētas. Holesterīna mīts ir pamatā tam, ka gaļa tiek demonizēta. Vēl, protams, arī vegānisms, kura "zinātniskās" saknes iestiepjas dziļi Septītās dienas adventistu kustībā, kurai ar zinātni ir ļoti mazs sakars. Mūsdienās joprojām tiek atgremoti šie mīti, lai gan lieki teikt, ka sabiedrība jau gadu desmitiem ēd vairāk augu valsts pārtikas nekā jebkad tās vēsturē. Un kā ir veicies? Labi?
Pētījumi ir daudz un dažādi, bet prieks, ka zinātnieki beidzot sāk atzīt, ka aizspriedumi ir izrādījušies maldīgi.
https://www.sciencedirect.com/scien...

  +3 [+] [-]

, 2022-07-18 12:13, pirms 2 gadiem
Pats esmu vairākkārt mēģinājis atteikties no gaļas un sajūtas viennozīmīgi ir nesalīdzināmi labākas, kā patērējot gaļu uzturā. Fiziski jūties vieglāks, ātrāks, kustīgāks, enerģiskāks.
Tiesa gan apņemšanās kādā brīdī pagaist, jo kā jau te iepriekš minēja - ir visai grūti mūsu sabiedrībā dzīvot bez gaļas, jo visos saviesīgos pasākumos Tevi vienmēr mēģinās pierunāt paņemt kotletīti

  -2 [+] [-]

, 2022-07-18 12:15, pirms 2 gadiem
Varu teikt no personīgās pieredzes, ka ēšanas paradumu maiņa no standarta diētas uz zema ogļhidrātu satura dzīvesveidu ir pilnībā izmainījusi manu dzīvi un man nav nekādas vēlmes atgriezties pie iepriekšējiem paradumiem. Vai es kādreiz esmu apsvēris vegānismu? Jā, bet vairāk iedziļinoties tā zinātniskajā pamatojumā, esmu pilnībā pārliecinājies tikai par to, ka tam nav nekāda zinātniska pamatojuma un ka tas tikai īstermiņā var būt labāks par standarta diētu (lai gan arī standarta diēta var būt ilgtspējīga, ja izvairāmies no dažādiem pārstrādātiem draņķiem un pārmērīga cukura patēriņa).
Man nekad mūžā nav bijis tik daudz enerģijas un nekad vēl nav bijis tik viegli mosties no rītiem. Arī miegs pēc maltītēm praktiski vairs nenāk, atšķirībā no tā, kā tas bija senāks. Jo mazāk lietoju augu valsts pārtiku, jo labāk jūtos. Un lai neizbrīna, ka ir neskaitāmi daudz cilvēku, kuri gadu desmitiem pārtikuši tikai no dzīvnieku izcelsmes produktiem un kuru veselība ir pilnībā ideāla.

     [+] [-]

, 2022-07-18 12:24, pirms 2 gadiem
Ir vēl viena mazāk zināma nianse par to, kāpēc standarta diētas piekopējiem šķiet, ka gaļa viņus padara gurdenākus. Atbilde varētu būt Rendla cikls. Kombinējot taukus ar ogļhidrātiem, viena enerģija izslēdz otru un cilvēks kļūst miegains un bezspēcīgs. Ir tikai divi reāli varianti optimālas enerģijas ražošanai. Vai nu cilvēks uzturā lieto galvenokārt olbaltumvielas kombinācijā ar taukiem (kā cilvēki ir ēduši praktiski visu savu pastāvēšanas laiku), vai arī olbaltumvielas kombinācijā ar ogļhidrātiem. Otrā situācija ir izdzīvošanas mehānisms, kurš mums palīdzējis īstermiņā, bet nav piemērots ilgtermiņa vajadzībām. Profesionāls sportists, protams, spēti ilgāku laiku turēties pie otrā varianta, bet ne katrs no mums spēj tikt galā ar tik milzīgu daudzumu ogļhidrātu. Tā lūk, draugi.

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:08, pirms 2 gadiem
Vispār cilvēks pēc dabas ir visēdājs, un daudzi zinātnieki arī uzskata ka nav pareizi pilnībā izslēgt gaļu no uztura

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:11, pirms 2 gadiem
Man vienmēr rodas jautājums. Kā vegāni svin jāņus? Viņi tak gaļu necep un sieru arī neēd

     [+] [-]

, 2022-07-18 13:18, pirms 2 gadiem
Ir pietiekoši daudz vegānu atlētu, kuri šajā rakstā diemžēl nav pieminēti. Pāris labprāt nosaukšu.

Lauri Markkanen, DeMarcus Cousins, Andrew Luck, Arian Foster, Kyrie Irving, CC Sabathia, Kendrick Farris, Morgan Mitchell, Brian Orakpo, Canelo Álvarez, Alex Morgan, DeAndre Hopkins, Pat Neshek, Michael Porter Jr., Cam Newton, Bryant Jennings, Chris Paul, Tom Brady (o nē, viņš tomēr ēd gaļu ).

Džokovičam nācās pārskatīt savu diētu pēc traumām. māsas Viljamsas vegānes? - Nē, viņas reiz pa reizei uzēd gaļu. Apsveicam! Bet iepriekšminētie kadri ir izpētes vērti. Uz priekšu, Sportacentr!

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:24, pirms 2 gadiem
A Burts īstais rakstīja: Prieks, ka aizvien vairāk cilvēku pievēršas vegānismam. Pats pagaidām vēl nevaru to darīt, jo apkārtējie mani nesapratīs, ja es svētdienā no tirgus nesīšu nevis pilnu kuļķeni ar cūciņgaļu, bet kāpostgalvas. Bet pa kluso jau ēdu tikai zaļumus un jūtos daudz labāk, VOT!
krieviski pareizi ņemt mutē ir VROT, LŪK!

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:25, pirms 2 gadiem
AK-95 rakstīja: Vispār cilvēks pēc dabas ir visēdājs, un daudzi zinātnieki arī uzskata ka nav pareizi pilnībā izslēgt gaļu no uztura
Vēl interesantāk. Cilvēka kuņģa skābes pH ir vēl zemāks nekā plēsējiem. Tā ir līdzīga kā maitēdājiem Visēdājiem pH ir augstāks, bet zālēdājiem - daudz, daudz augstāks. Un kāpēc gan izslēgt no uztura augstas kvalitātes olbaltumvielas, aizstājot tās ar zemākas kvalitātes olbaltumvielām, kuru uzņemšanai nepieciešams uzņemt krietni vairāk kaloriju?

     [+] [-]

, 2022-07-18 13:31, pirms 2 gadiem
AK-95 rakstīja: Man vienmēr rodas jautājums. Kā vegāni svin jāņus? Viņi tak gaļu necep un sieru arī neēd
kniebjas kā truši papardēs . Un cepeņa (kr. šašlik) pagatavošana nav pieskaitāma pie Jāņu tradīcijām, siera vietā pie alus var maukt iekšā sojas tofi, var to pat uzsiet pats ar ķimenēm.

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:42, pirms 2 gadiem
Ticu ,ka vegānisms ir cilvēkam piemērotākā diēta tīri skatoties uz anatomiju, bet pieņemu ka tas pārējās periods dažiem var būt grūtāks ja visu dzīvi dažādas uztura vielas ir uzņemtas tieši no dzīvnieku valsts produktiem. Pats arī lielāko spēku un izturību sportā atradu tieši atsakoties no dzīvnieku valsts produktiem. Šajā laikā jau ir pietiekami daudz studiju kas to pierāda, protams, pretējā flanga industrijas šos faktus cenšas atspēkot veidojot safabricētas studijas un šaubas publikā, arī tas ir diezgan viegli pierādāms.
Labs piemērs par viltus faktu ir kā piena produkti ir labi kaulu veselībai. Tas ir tas pats kā teikt ka cigaretes ir labas plaušu veselībai. Kā zināms tas kādreiz arī tā tika teikts.
Uzskatu ka uz pārstrādātiem gaļas produktiem būtu jābūt tiem pašiem brīdinājumiem kādi tie ir uz cigarešu pakām.
Katrā ziņā nevienu netiesāju un katram pašam jālemj par savu diētu un veselību. Diskusijās negribu iesaistīties, neesmu nekāds speciālists. Informāciju vācu no cilvēkiem kas māk atrast studiju avotos kuriem interesē zinātnisks secinājums nevis kādas industrijas peļņas palielināšana. Dzīvojot, peļņas balstīta pasaulei tā ir pirmā lieta uz ko skatīties jo ticiet vai nē ir arī studijas kas "pierāda" ka ātro ēstuvju ēdieni ir ļoti labi veselībai.
Tiem kuriem veselība ir aizraušanās, papētiet ko cilvēki ēd planētas zilajās zonās kur cilvēki dzīvo vidēji tur ap 10 gadiem ilgāk kā visur citur.

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:52, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Ļoti vienkārši - tikai retais cilvēks ilgtermiņā spēj adaptēties tik ekstrēmai lietai kā vegānisms. Ar vairumu sportistu ir tā - piekop vegānismu un pāris gadu laikā vari norakstīt savu karjeru (un es nerunāju par veģetāriešiem). Traumas, traumas, traumas. Vegānisms nav cilvēkiem piemērots ēšanas veids, tas ir vairāk kā skaidrs. Protams, pārtikas ražotājiem vegānisms potenciāli ir īsta zelta bedre, jo cilvēks ir gatavs maksāt par mēsliem, kuru pašizmaksa ir smieklīga, salīdzinājumā ar ĪSTU ēdienu. Cilvēks vairāk vai mazāk ir gaļēdājs, un tas ir ētiskāk nekā ēst augu valsts produktus. Ja kāds stāsta, ka gaļa ir kaitīga organismam, tad bēdziet, bēdziet cik ātri viena varat no šādiem cilvēkiem, jo viņi melo.
Ekstrēmai lietai. Man jau gan liekas ka parastā rietumu pasaules diēta ir daudz ekstrēmaka bet nu labi.

  -2 [+] [-]

, 2022-07-18 13:54, pirms 2 gadiem
Jēzus un Marija. "Zilās zonas"? Tā ir žurnālistikas "pērle". Tiešām papētiet tās "zonas"! Patiesībā viss jau sen ir izpētīts un atspēkots, bet droši pētiet! Un jā, dodot trušiem treknus dzīvnieku izcelsmes produktus, viņiem ātri vien aizsērēs asinsvadi un tie nobeigsies, jo mēs taču zinām, cik tā ir dabiska diēta trušiem. Bet tieši tā radās holesterīna teorija, ko mūsdienas pazīstam arī kā mītu

  +3 [+] [-]

, 2022-07-18 13:57, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Ir vēl viena mazāk zināma nianse par to, kāpēc standarta diētas piekopējiem šķiet, ka gaļa viņus padara gurdenākus. Atbilde varētu būt Rendla cikls. Kombinējot taukus ar ogļhidrātiem, viena enerģija izslēdz otru un cilvēks kļūst miegains un bezspēcīgs. Ir tikai divi reāli varianti optimālas enerģijas ražošanai. Vai nu cilvēks uzturā lieto galvenokārt olbaltumvielas kombinācijā ar taukiem (kā cilvēki ir ēduši praktiski visu savu pastāvēšanas laiku), vai arī olbaltumvielas kombinācijā ar ogļhidrātiem. Otrā situācija ir izdzīvošanas mehānisms, kurš mums palīdzējis īstermiņā, bet nav piemērots ilgtermiņa vajadzībām. Profesionāls sportists, protams, spēti ilgāku laiku turēties pie otrā varianta, bet ne katrs no mums spēj tikt galā ar tik milzīgu daudzumu ogļhidrātu. Tā lūk, draugi.
Pēc taviem komentāriem var spriest, ka tev ir diezgan aprobežota domāšana un interneta padomi ir tava virtuves bībele. No tava teksta - "Vai nu cilvēks uzturā lieto galvenokārt olbaltumvielas kombinācijā ar taukiem (kā cilvēki ir ēduši praktiski visu savu pastāvēšanas laiku)" - Cilvēki praktiski visu savu pastāvēšanas laiku ir ēduši tieši otrādi, augu valsts, visu ko varēja atrast mežā un mazie dzīvnieki - grauzēji. Tas bija tas, ko 10 tūkstošu gadus ēda, jo barības ķēdē mēs bijām diezgan zemu. Un vadošie zinātnieki, pētnieki jau sen ir apstiprinājuši, ka cilvēks pirms zemniecības ieviešanas bija krietni veselīgāks un spēcīgāks par mūsdienu Homo.
"Jo mazāk lietoju augu valsts pārtiku, jo labāk jūtos" - Agri vai vēlu bet veselības problēmas tev būs, labāk netēlo gudro šeit un ēd arī augu valsti
Pasaki man, cik daudz tu patērē ikdienā kafiju, alkoholu, cigaretes, balto miltu produktus (baltmaize, parastie makaroni), rafinēto cukuru. Lieliskāk būtu, ja tu uzrakstītu, piemēram, savu šodienas ēdienkarti. Gribas saprast, cik tiešām esi zinošs vai vnk salasījies interneta rakstus!
Tas viss, ko tu te raksti ir tāda nezinīša līmeņa bļaustīšanās un mēģinājums pierādīt, ka esi gudrs kkur. Bet ja tu ikdienā iztiec bez svaigiem augļiem, dārzeņiem, sēklām, riekstiem, pākšaugiem - tu neesi ne tuvu intelektuālam diētas speciālistam.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 13:59, pirms 2 gadiem
Krizz14 rakstīja: Ekstrēmai lietai. Man jau gan liekas ka parastā rietumu pasaules diēta ir daudz ekstrēmaka bet nu labi.
Lai cik arī ačgārna un cilvēkam nepiemērota būtu rietumu diēta, vegānisms cilvēkam ir vēl nepiemērotāks, turklāt zinātniski nav iespējams pierādīt pretējo. Vegānisms patiesībā ir ideoloģija, nevis diēta. Tā radās reliģisku apstākļu iespaidā un "pētījumi" tika īpaši piemeklēti. Vegānisms ir kā krievu rulete, kura agri vai vēlu novedīs pie atteikšanās no tās, bet nenoliedzu, ka ir neliels procents cilvēku, kuri fizioloģiski spēj pielāgoties vegānismam arī ilgtermiņā (tieši tāpat kā smēķētāji, kuri mēdz nodzīvot līdz sirmam vecumam), bet tas ir absolūtais mazākums.

  +2 [+] [-]

, 2022-07-18 14:00, pirms 2 gadiem
Krizz14 rakstīja: Ticu ,ka vegānisms ir cilvēkam piemērotākā diēta tīri skatoties uz anatomiju, bet pieņemu ka tas pārējās periods dažiem var būt grūtāks ja visu dzīvi dažādas uztura vielas ir uzņemtas tieši no dzīvnieku valsts produktiem. Pats arī lielāko spēku un izturību sportā atradu tieši atsakoties no dzīvnieku valsts produktiem. Šajā laikā jau ir pietiekami daudz studiju kas to pierāda, protams, pretējā flanga industrijas šos faktus cenšas atspēkot veidojot safabricētas studijas un šaubas publikā, arī tas ir diezgan viegli pierādāms.
Labs piemērs par viltus faktu ir kā piena produkti ir labi kaulu veselībai. Tas ir tas pats kā teikt ka cigaretes ir labas plaušu veselībai. Kā zināms tas kādreiz arī tā tika teikts.
Uzskatu ka uz pārstrādātiem gaļas produktiem būtu jābūt tiem pašiem brīdinājumiem kādi tie ir uz cigarešu pakām.
Katrā ziņā nevienu netiesāju un katram pašam jālemj par savu diētu un veselību. Diskusijās negribu iesaistīties, neesmu nekāds speciālists. Informāciju vācu no cilvēkiem kas māk atrast studiju avotos kuriem interesē zinātnisks secinājums nevis kādas industrijas peļņas palielināšana. Dzīvojot, peļņas balstīta pasaulei tā ir pirmā lieta uz ko skatīties jo ticiet vai nē ir arī studijas kas "pierāda" ka ātro ēstuvju ēdieni ir ļoti labi veselībai.
Tiem kuriem veselība ir aizraušanās, papētiet ko cilvēki ēd planētas zilajās zonās kur cilvēki dzīvo vidēji tur ap 10 gadiem ilgāk kā visur citur.
Prieks dzirdēt sakarīgu komentāru. Klausīties Hose ir tā pat kā klausīties krievu propagandā

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 14:16, pirms 2 gadiem
hektors_07 rakstīja: Pēc taviem komentāriem var spriest, ka tev ir diezgan aprobežota domāšana un interneta padomi ir tava virtuves bībele. No tava teksta - "Vai nu cilvēks uzturā lieto galvenokārt olbaltumvielas kombinācijā ar taukiem (kā cilvēki ir ēduši praktiski visu savu pastāvēšanas laiku)" - Cilvēki praktiski visu savu pastāvēšanas laiku ir ēduši tieši otrādi, augu valsts, visu ko varēja atrast mežā un mazie dzīvnieki - grauzēji. Tas bija tas, ko 10 tūkstošu gadus ēda, jo barības ķēdē mēs bijām diezgan zemu. Un vadošie zinātnieki, pētnieki jau sen ir apstiprinājuši, ka cilvēks pirms zemniecības ieviešanas bija krietni veselīgāks un spēcīgāks par mūsdienu Homo.
"Jo mazāk lietoju augu valsts pārtiku, jo labāk jūtos" - Agri vai vēlu bet veselības problēmas tev būs, labāk netēlo gudro šeit un ēd arī augu valsti
Pasaki man, cik daudz tu patērē ikdienā kafiju, alkoholu, cigaretes, balto miltu produktus (baltmaize, parastie makaroni), rafinēto cukuru. Lieliskāk būtu, ja tu uzrakstītu, piemēram, savu šodienas ēdienkarti. Gribas saprast, cik tiešām esi zinošs vai vnk salasījies interneta rakstus!
Tas viss, ko tu te raksti ir tāda nezinīša līmeņa bļaustīšanās un mēģinājums pierādīt, ka esi gudrs kkur. Bet ja tu ikdienā iztiec bez svaigiem augļiem, dārzeņiem, sēklām, riekstiem, pākšaugiem - tu neesi ne tuvu intelektuālam diētas speciālistam.
Es runāju par mūsu sugu - par Homo Sapiens. Stabilo izotopu analīze jau visu ir pierādījusi, tāpēc vari nemaz necensties. Un par zemniecību Tev ir pilnīga taisnība, jo līdz tam cilvēki ēda galvenokārt dzīvnieku izcelsmes produktus, tāpēc pēc revolūcijas populācija krietni palielinājās, bet veselība pasliktinājās. Fakts.

Ikdienā es ēdu gaļu, zivis, olas, reizēm sieru, dzeru ūdeni un reizi dienā kafiju. Cukuru nelietoju jau 2 gadus. Sekoju līdzi pievienotajam cukuram. Miltu produktus (maizi, makaronus u.c.) nelietoju praktiski vispār. Reizēm uzēdu pa kādam auglim (pārsvarā avokado) un pa kādam dārzenim. Nesmēķēju. Vienīgais reizēm lietoju alkoholu, bet tāpēc arī atteicos no vairuma neveselīgo lietu, lai varētu izdzert savu glāzi vīna. Es šobrīd vados vairāk pēc sajūtām un nepiekopju stingru keto diētu. Ja būs tāda nepieciešamība, tad pie tās atgriezīšos, sekojot jaunākajām Amerikas Sirds Asociācijas rekomendācijām

Es neesmu diētas speciālists, bet arī neesmu redzējis pierādījumus tam, ka gaļa būtu kaitīga, vai arī tam, ka augu valsts uzturs būtu kaut kādā veidā pārāks vai vitāli svarīgs. Šādi pētījumi vienkārši nav iespējami, jo tie nebūtu ētiski. Pasaulē ir pietiekoši daudz cilvēku, kuri ēd tikai dzīvnieku valsts uzturu un kuriem ir ideāla veselība, un tas ir pilnīgi normāli, jo cilvēku fizioloģija tam ir piemērota. Vienmēr kritiski izturos pret jebkuru influenceru centieniem iestāstīt cilvēkiem kaut ko, jo galvenais ir informācijas avoti, uz kā tas viss ir balstīts.

  -4 [+] [-]

, 2022-07-18 14:37, pirms 2 gadiem
Par ko vel sportacentrs uztaisīs rakstus?

Es uzskatu ka cilvēki kas atsakās no gaļas ir psihiski slimi un vel ar tieksmi taisīt piketus pie saeimas un meģināt visiem sākt atteikties no gaļas, vegānisms ir pielīdzināms homofobiskai slimībai, pasaulē tika iekārtots V+S
kā arī cilvēks visēdājs, nevis zāles ēdājs, bet atkārtošu velreiz tie kas piekopj kādu no netradicionālām vērtībam ir galvā psihiski slims cilvēks kuram nepieciešama ārstēšana!

     [+] [-]

, 2022-07-18 14:38, pirms 2 gadiem
hektors_07 rakstīja: Prieks dzirdēt sakarīgu komentāru. Klausīties Hose ir tā pat kā klausīties krievu propagandā
Nu redzi, šis ir klasisks piemērs, kā selektīvi izvēlēties informāciju, kura pēc satura Tevi uzrunā vai neuzrunā. Atšķirībā no propagandas, es tikai izklāstu manā rīcībā esošos argumentus un hipotēzes, bet neaicinu nekritiski ticēt visam ko saku. Ja vegāns vai cits kritiķis man piedāvā kādus jaunus argumentus, tad es labprāt tos uzklausu un iespēju robežās iepazīstos ar to avotu. Pretējā gadījumā mēs visi paliktu pie saviem aizspriedumiem un nebūtu atvērti nekam jaunam. Saprotu, ka ne katram ir laiks, lai iedziļinātos informācijā, kuru patērē, bet reizēm tas ir nepieciešams, lai nepalaistu garām ko svarīgu.

     [+] [-]

, 2022-07-18 15:00, pirms 2 gadiem
Kamēr leitene neredz, apēdīšu kādu burkānlasi no saviem slepenajiem krājumiem, VOT!

  +2 [+] [-]

, 2022-07-18 15:05, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Es runāju par mūsu sugu - par Homo Sapiens. Stabilo izotopu analīze jau visu ir pierādījusi, tāpēc vari nemaz necensties. Un par zemniecību Tev ir pilnīga taisnība, jo līdz tam cilvēki ēda galvenokārt dzīvnieku izcelsmes produktus, tāpēc pēc revolūcijas populācija krietni palielinājās, bet veselība pasliktinājās. Fakts.

Ikdienā es ēdu gaļu, zivis, olas, reizēm sieru, dzeru ūdeni un reizi dienā kafiju. Cukuru nelietoju jau 2 gadus. Sekoju līdzi pievienotajam cukuram. Miltu produktus (maizi, makaronus u.c.) nelietoju praktiski vispār. Reizēm uzēdu pa kādam auglim (pārsvarā avokado) un pa kādam dārzenim. Nesmēķēju. Vienīgais reizēm lietoju alkoholu, bet tāpēc arī atteicos no vairuma neveselīgo lietu, lai varētu izdzert savu glāzi vīna. Es šobrīd vados vairāk pēc sajūtām un nepiekopju stingru keto diētu. Ja būs tāda nepieciešamība, tad pie tās atgriezīšos, sekojot jaunākajām Amerikas Sirds Asociācijas rekomendācijām

Es neesmu diētas speciālists, bet arī neesmu redzējis pierādījumus tam, ka gaļa būtu kaitīga, vai arī tam, ka augu valsts uzturs būtu kaut kādā veidā pārāks vai vitāli svarīgs. Šādi pētījumi vienkārši nav iespējami, jo tie nebūtu ētiski. Pasaulē ir pietiekoši daudz cilvēku, kuri ēd tikai dzīvnieku valsts uzturu un kuriem ir ideāla veselība, un tas ir pilnīgi normāli, jo cilvēku fizioloģija tam ir piemērota. Vienmēr kritiski izturos pret jebkuru influenceru centieniem iestāstīt cilvēkiem kaut ko, jo galvenais ir informācijas avoti, uz kā tas viss ir balstīts.
"jo līdz tam cilvēki ēda galvenokārt dzīvnieku izcelsmes produktus" - cik esmu lasījis grāmatas vairāk gan ēda augus, nebijām vēl pietiekami izzinājuši, lai mācētu gaļu uzturēt svaigu. Daudz kas mainījās, kad iemācijāmies stratēģiski grupās medīt.
Kafija ir laikam viena no lielākajām problēmām, mēģinu aizvietot ar zāļu tējām kā piparmētra. Kafija paaugstina asinsspiedienu, paātrina ādas novecošanu un samazina dzelzs un cinka uzsūkšanos organismā diezgan drastiski.
Es jau nesaku, ka gaļa ir kaitīga. Tikai vajag ņemt vērā ka ir ĻOTI liela atšķirība vai tu ēd nomedītas stirnas gaļu vai veikala plauktā paņemtu fileju. To pašu varu teikt par piena produktiem, gribi ēst veselīgi, pērc olas no piegādātājiem, kas nodrošina savai vistai atbilstošus apstākļus un ēdienkarti, lai vista būtu priecīga. Kad es pirmo reizi nopirku praktiski vakar speciāli priekš manis nokautu vistu, es biju pārsteigts, ka lauku vistai tauku slānis ir vismaz 5mm, veikalā pirktajai liekas, ka āda ir pielipusi pie muskuļiem
Katrā ziņā es uzskatu, ka var ēst visu, tikai jāsaprot, kurš produkts ko tev dod vai atņem, kāda ir tā izcelsme un cik daudz vēl kāds ir parūpējies kko piegāzt klāt. Veikalā gaļu es neesmu pircis jau gadiem, bet zemniekiem vai medniekiem nekad neatsaku, ja ir iespēja. Pašam vēl nav saņemta dūša iet medībās un ķidāt lopus, tāpec sanāk dārgāk.

  +3 [+] [-]

, 2022-07-18 15:12, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Nu redzi, šis ir klasisks piemērs, kā selektīvi izvēlēties informāciju, kura pēc satura Tevi uzrunā vai neuzrunā. Atšķirībā no propagandas, es tikai izklāstu manā rīcībā esošos argumentus un hipotēzes, bet neaicinu nekritiski ticēt visam ko saku. Ja vegāns vai cits kritiķis man piedāvā kādus jaunus argumentus, tad es labprāt tos uzklausu un iespēju robežās iepazīstos ar to avotu. Pretējā gadījumā mēs visi paliktu pie saviem aizspriedumiem un nebūtu atvērti nekam jaunam. Saprotu, ka ne katram ir laiks, lai iedziļinātos informācijā, kuru patērē, bet reizēm tas ir nepieciešams, lai nepalaistu garām ko svarīgu.
Iesaku izlasīt grāmatu Džiljena Makīta - Kā ēdīsi, tā dzīvosi. Ļoti informatīva grāmata par produktiem kā tādiem un katrs var atrast kaut ko sev.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 15:12, pirms 2 gadiem
NaVI Broky rakstīja: Par ko vel sportacentrs uztaisīs rakstus?

Es uzskatu ka cilvēki kas atsakās no gaļas ir psihiski slimi un vel ar tieksmi taisīt piketus pie saeimas un meģināt visiem sākt atteikties no gaļas, vegānisms ir pielīdzināms homofobiskai slimībai, pasaulē tika iekārtots V+S
kā arī cilvēks visēdājs, nevis zāles ēdājs, bet atkārtošu velreiz tie kas piekopj kādu no netradicionālām vērtībam ir galvā psihiski slims cilvēks kuram nepieciešama ārstēšana!
domāju, ka Tu pārspīlē. Lai katrs izvēlas savu diētu un nelien cita sķīvī. Galvenais, kā iepriekš rakstīju, ir "nekarot" savā starpā. Arī šajā rakstā pieminēti sportisti ir izvēlējušies savu diētu un arī dažādu argumentu dēļ to mainījuši, kā piemēram - Dāvis Bertāns.

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 15:28, pirms 2 gadiem
NaVI Broky rakstīja: Par ko vel sportacentrs uztaisīs rakstus?

Es uzskatu ka cilvēki kas atsakās no gaļas ir psihiski slimi un vel ar tieksmi taisīt piketus pie saeimas un meģināt visiem sākt atteikties no gaļas, vegānisms ir pielīdzināms homofobiskai slimībai, pasaulē tika iekārtots V+S
kā arī cilvēks visēdājs, nevis zāles ēdājs, bet atkārtošu velreiz tie kas piekopj kādu no netradicionālām vērtībam ir galvā psihiski slims cilvēks kuram nepieciešama ārstēšana!
Tu izklausies pēc padomju savienības produkta mūsdienu pasaulē
Rakstam nav ne vainas, sports ir tomēr ļoti saistīts ar uzturu un ir interesanti uzzināt, kas ko domā un kāpēc tieši izvēlējies šādu ceļu.
Atsūti kādu linku vai info, kurš taisa piketus pie saeimas par gaļas neešanu, neesmu dzirdējis par tādiem?!
Vari man pateikt, kas vispārēji visā cilvēces pastāvēšanas laikā ir vārds tradicionāli? Kas mūsu senču senčiem pateica, ka tas ir tradicionāli un tas ir tā kā ir jādara visiem? Kkāds dievs, vadonis, gars, zvirbulis varbūt iečukstēja?
V+S ir kristiešu un citu reliģiju propaganda, cilvēki jau sen desmitiem tūkstošus gadus atpakaļ vālējās kā vēlējās, tikai ar laiku nāca varas aizspiedumi, noteikumi parastajiem. Pat senie grieķu filozofi un tā laika augstas personības tautā mēdza būt geji un pedofili. Par pedofiliem es gan saku, ka tas nav pareizi un labi vien ir, ka uzskati lielākajā pasaules daļā ir mainījušies par tiem. Bet tavs komentārs ir zem jebkura zināšanu līmeņa, es ceru, ka ir sfēras, kuras tu saproti vairāk, jo savādāk tev dzīvē ies grūti bez veiksmes.

     [+] [-]

, 2022-07-18 15:29, pirms 2 gadiem
hektors_07 rakstīja: "jo līdz tam cilvēki ēda galvenokārt dzīvnieku izcelsmes produktus" - cik esmu lasījis grāmatas vairāk gan ēda augus, nebijām vēl pietiekami izzinājuši, lai mācētu gaļu uzturēt svaigu. Daudz kas mainījās, kad iemācijāmies stratēģiski grupās medīt.
Kafija ir laikam viena no lielākajām problēmām, mēģinu aizvietot ar zāļu tējām kā piparmētra. Kafija paaugstina asinsspiedienu, paātrina ādas novecošanu un samazina dzelzs un cinka uzsūkšanos organismā diezgan drastiski.
Es jau nesaku, ka gaļa ir kaitīga. Tikai vajag ņemt vērā ka ir ĻOTI liela atšķirība vai tu ēd nomedītas stirnas gaļu vai veikala plauktā paņemtu fileju. To pašu varu teikt par piena produktiem, gribi ēst veselīgi, pērc olas no piegādātājiem, kas nodrošina savai vistai atbilstošus apstākļus un ēdienkarti, lai vista būtu priecīga. Kad es pirmo reizi nopirku praktiski vakar speciāli priekš manis nokautu vistu, es biju pārsteigts, ka lauku vistai tauku slānis ir vismaz 5mm, veikalā pirktajai liekas, ka āda ir pielipusi pie muskuļiem
Katrā ziņā es uzskatu, ka var ēst visu, tikai jāsaprot, kurš produkts ko tev dod vai atņem, kāda ir tā izcelsme un cik daudz vēl kāds ir parūpējies kko piegāzt klāt. Veikalā gaļu es neesmu pircis jau gadiem, bet zemniekiem vai medniekiem nekad neatsaku, ja ir iespēja. Pašam vēl nav saņemta dūša iet medībās un ķidāt lopus, tāpec sanāk dārgāk.
Mednieki-vācēji tāpēc jau ir mednieki-vācēji, ka medī un paralēli ievāc rezerves. Ar augu valsts produktiem ir tāda interesanta lieta, ka tajos agrāk bija vairāk šķiedrvielas un no tiem bija mazāk jēgas, turklāt daudz kas bija pieejams tikai sezonāli. Cilvēki ne katru dienu dabūja paēst. Mūsdienās tas saucas "fasting", bet senāk tā bija ikdiena. Kāpēc es runāju par maitēdājiem? Jo ideja ir tāda, ka mēs apēdām tās atliekas, kuras neapēda plēsēji, tāpēc arī mums ir tik zems kuņģa sulas pH. Mēs galvenokārt ēdām muskuļu gaļu, nevis orgānus, kā te daži influenceri mēģina iestāstīt. Stabilo izotopu analīze ir ļoti praktisks veids, kā izpētīt seno cilvēku paradumus. Kad iemācījāmies medīt grupās, jā - tad kļuva jau daudz vieglāk. Pats galvenais atklājums bija uguns, jo gatavojot gaļu, uzturvielas kļūst daudzkārt pieejamākas, nekā ēdot svaigu gaļu. Vēl viens akmens "karnivoru" un Aknu karaļa lauciņā

Par piparmētru tēju iesaku mazliet papētīt. Zāļu tējas ir laba lieta, tikai periodiski. Un kaut kas tur bija ar to piparmētru tēju tieši vīriešiem, ja nemaldos. Par kafiju un dzelzi fakts, lai gan viena tasīte jau nekaitē, īpaši ja izdzerta ārpus maltītes. Vēl ir zināmi pētījumi, ka kafijas lietošana uzlabojot aknu veselību. Manam asinsspiedienam un veģetatīvajai nervu sistēmai varbūt par labu nenāk, bet esmu tomēr atkarīgais, turklāt man tā ļoti garšo un arī sieva dzer.

Ar taukiem patiešām ir tā, ka visi draņķi uzsūcas tieši tajos, tāpēc ir vērts pirkt gaļu pie tā paša zemnieka. Arī olas pēc iespējas izvēlos no "brīvajām vistām" un vispār no zemnieka par tiešo. Ir tāda iespēja. Ja būtu tāda rocība, tad noteikti pirktu ar zāli barota liellopa gaļu. Bet ņemot vērā dzīvnieku produktu proteīna augsto vērtību pretstatā augu valsts proteīnam, tad izvēlos kaut vai to pašu Rimčika virtuvi, ja nav citu variantu un laika. Vienīgais gribētos lietot uzturā vairāk liellopa gaļu. Latvija tomēr ir cūkēdāju paradīze. Un vispār runājot par zemniekiem, es arī biju pārsteigts par gaļas kvalitāti pērkot no sakarīgas saimniecības pa tiešo. Mēli var norīt. Arī meža gaļai nav ne vainas.

Visu cieņu par principiem un apņēmību! Ceru, ka pēc pāris gadiem arī pāriešu pilnībā uz fermeru produkciju. Un, protams, ir svarīgi apzināties, ka ir produkti, kuri neitralizē citu produktu vērtību. Tāpēc esmu uzmanīgs attiecībā pret augu valsts produktiem, jo mēs tomēr visu vēl nezinām, tai skaitā par antinutrientiem un antioksidantiem, lai arī daudzi apgalvo pretējo. Kopumā tas ir mūsu pašu risks, kuru uzņemamies, jo pētījumi nekad nebeigsies un radīsies tikai jaunas un jaunas hipotēzes, bet dzīvojam mēs vienreiz.

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 15:32, pirms 2 gadiem
hektors_07 rakstīja: Iesaku izlasīt grāmatu Džiljena Makīta - Kā ēdīsi, tā dzīvosi. Ļoti informatīva grāmata par produktiem kā tādiem un katrs var atrast kaut ko sev.
Paldies par ieteikumu! Jau atradu.

  +1 [+] [-]

, 2022-07-18 16:04, pirms 2 gadiem
Ja kāds gadījumā nav pazīstams ar Stefansonu, tad iemetīšu Vikipēdijas saiti, kurā varēsiet vismaz ātri uzmest aci viņa piedzīvojumiem eskimosu pasaulē Ļoti interesants stāsts, starp citu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vilhj...
Sadaļa: Advocacy of exclusively meat diet.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 16:17, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Mednieki-vācēji tāpēc jau ir mednieki-vācēji, ka medī un paralēli ievāc rezerves. Ar augu valsts produktiem ir tāda interesanta lieta, ka tajos agrāk bija vairāk šķiedrvielas un no tiem bija mazāk jēgas, turklāt daudz kas bija pieejams tikai sezonāli. Cilvēki ne katru dienu dabūja paēst. Mūsdienās tas saucas "fasting", bet senāk tā bija ikdiena. Kāpēc es runāju par maitēdājiem? Jo ideja ir tāda, ka mēs apēdām tās atliekas, kuras neapēda plēsēji, tāpēc arī mums ir tik zems kuņģa sulas pH. Mēs galvenokārt ēdām muskuļu gaļu, nevis orgānus, kā te daži influenceri mēģina iestāstīt. Stabilo izotopu analīze ir ļoti praktisks veids, kā izpētīt seno cilvēku paradumus. Kad iemācījāmies medīt grupās, jā - tad kļuva jau daudz vieglāk. Pats galvenais atklājums bija uguns, jo gatavojot gaļu, uzturvielas kļūst daudzkārt pieejamākas, nekā ēdot svaigu gaļu. Vēl viens akmens "karnivoru" un Aknu karaļa lauciņā

Par piparmētru tēju iesaku mazliet papētīt. Zāļu tējas ir laba lieta, tikai periodiski. Un kaut kas tur bija ar to piparmētru tēju tieši vīriešiem, ja nemaldos. Par kafiju un dzelzi fakts, lai gan viena tasīte jau nekaitē, īpaši ja izdzerta ārpus maltītes. Vēl ir zināmi pētījumi, ka kafijas lietošana uzlabojot aknu veselību. Manam asinsspiedienam un veģetatīvajai nervu sistēmai varbūt par labu nenāk, bet esmu tomēr atkarīgais, turklāt man tā ļoti garšo un arī sieva dzer.

Ar taukiem patiešām ir tā, ka visi draņķi uzsūcas tieši tajos, tāpēc ir vērts pirkt gaļu pie tā paša zemnieka. Arī olas pēc iespējas izvēlos no "brīvajām vistām" un vispār no zemnieka par tiešo. Ir tāda iespēja. Ja būtu tāda rocība, tad noteikti pirktu ar zāli barota liellopa gaļu. Bet ņemot vērā dzīvnieku produktu proteīna augsto vērtību pretstatā augu valsts proteīnam, tad izvēlos kaut vai to pašu Rimčika virtuvi, ja nav citu variantu un laika. Vienīgais gribētos lietot uzturā vairāk liellopa gaļu. Latvija tomēr ir cūkēdāju paradīze. Un vispār runājot par zemniekiem, es arī biju pārsteigts par gaļas kvalitāti pērkot no sakarīgas saimniecības pa tiešo. Mēli var norīt. Arī meža gaļai nav ne vainas.

Visu cieņu par principiem un apņēmību! Ceru, ka pēc pāris gadiem arī pāriešu pilnībā uz fermeru produkciju. Un, protams, ir svarīgi apzināties, ka ir produkti, kuri neitralizē citu produktu vērtību. Tāpēc esmu uzmanīgs attiecībā pret augu valsts produktiem, jo mēs tomēr visu vēl nezinām, tai skaitā par antinutrientiem un antioksidantiem, lai arī daudzi apgalvo pretējo. Kopumā tas ir mūsu pašu risks, kuru uzņemamies, jo pētījumi nekad nebeigsies un radīsies tikai jaunas un jaunas hipotēzes, bet dzīvojam mēs vienreiz.
Lai es tiktu vaļā no vēlmes dzert kafiju katru dienu, man vajadzēja nedēļu bez kafijas, pēc tam organisms pats vairs neprasīja. Viens labs veida kā pamēģināt atturēties uz kādu laiku un saprast atšķirību, kad esi slims parasti kafija, cigaretes utml lietas tavs organisms neprasa, viņam ir svarīgākas lietas darāmas, tādā veidā var to procesu uzsākt - saslimstot
Es jau sāku palēnām apsvērt iespēju stāties medniekos, pārvarēt beigta lopa bailes. Draugu lokā ir jau vairāki mednieki un tā gaļa ir vnk nesalīdzināma, vnk kūst uz mēles un mutē sagremojas kā dārzeņi.

  +4 [+] [-]

, 2022-07-18 16:20, pirms 2 gadiem
Pats nu jau 3 gadus piekopju veģitāru uzturu.
Jūtos fantastiski. Līdz vegānam vēl tālu
Laikam tiešām no sākuma bija tā neērti no draugiem, ka vairs neēdu gaļu, bet nu jau tikai pasmejamies par to. Redzama interese arī sāk parādīties, jo paliku, tieši pretēji ierastajiem uzskatiem, stiprāks un ar lielāku muskuļa masu.

Iedvesmai iesaku Netflix filmu "The Game changers"... par sportistiem kas ir mainījuši uzturu uz vegānismu.

Bet nu pateikt kas ir pareizi, būt veģitārietiem, vegānam, vai visēdājam nevaru... laikam katram savs un visam savs laiks ... galvanais justies spēcīgam, vesalam un jaudīgam. Galvanais sekot ko uzņemam uzturā un vai viss mums ir gana...

  -1 [+] [-]

, 2022-07-18 16:33, pirms 2 gadiem
hektors_07 rakstīja: Lai es tiktu vaļā no vēlmes dzert kafiju katru dienu, man vajadzēja nedēļu bez kafijas, pēc tam organisms pats vairs neprasīja. Viens labs veida kā pamēģināt atturēties uz kādu laiku un saprast atšķirību, kad esi slims parasti kafija, cigaretes utml lietas tavs organisms neprasa, viņam ir svarīgākas lietas darāmas, tādā veidā var to procesu uzsākt - saslimstot
Es jau sāku palēnām apsvērt iespēju stāties medniekos, pārvarēt beigta lopa bailes. Draugu lokā ir jau vairāki mednieki un tā gaļa ir vnk nesalīdzināma, vnk kūst uz mēles un mutē sagremojas kā dārzeņi.
Es smēķēšanu atmetu praktiski uzreiz kā uznāca pirmā panikas lēkme. Apzinājos prioritātes. Kafiju nedzēru kādu pus gadu. Bet tad atsāku. Interesanti, ka pāris dienas nedzerot kafiju, parasti kaut kādas spiediena maiņas sākās. Bet kopumā esmu sapratis, ka tieši šobrīd viena krūzīte kafijas dienā man nerada diskomfortu un trauksmi. Tāpēc šobrīd izvēlos to dzert. Ja kādreiz mainīšu domas, tad tam noteikti būs nopietns pamats

Ja ir tāda doma, tad noteikti jāpamēģina. Es diez vai to varētu, bet respektēju šo nodarbi. Lai es ēstu to garšīgo lopiņ', kādam tas ir sākumā jāpiebeidz. Tāpēc jau iepriekš pateicos
Kad man kāds stāsta par ētiku, tad vienmēr atceros faktu, ka vienā ražas novākšanas piegājienā iet bojā vairāk mazo dzīvnieku nekā tiek nokauti liellopi vairāku gadu laikā, vai kaut kā tā, rupji runājot.
1 2 65 komentāri