Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

UFC smagsvari pārmaiņu priekšā: Nganū aiziet, Džounss atgriežas ar titulcīņu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

UFC smagsvari pārmaiņu priekšā: Nganū aiziet, Džounss atgriežas ar titulcīņu
Fransiss Nganū - nu jau bijušais UFC smagsvaru čempions. Foto: USA Today Sports/Scanpix

UFC smagsvaru divīziju skārušas ievērojamas pārmaiņas - tās čempions Fransiss Nganū izvēlējies neturpināt sadarbību ar organizāciju un kļuvis par brīvo aģentu. Par vakanto titulu 4. martā "UFC 285" šovā cīnīsies bijušais divīzijas pagaidu čempions Sirils Gans un par vienu no visu laiku izcilālajiem MMA cīkstoņiem uzskatītais Džons Džounss, kuram tā būs atgriešanās pēc trīs gadu pauzes un debija smagsvaros.

Kamerūniešu smagsvars Fransiss Nganū (17-3) jau iepriekš izrādījis neapmierinātību ar UFC piedāvātā jaunā līguma nosacījumiem, un tā arī nav spējis panākt kopsaucēju, izvēloties kļūt par brīvo aģentu un organizāciju atstājot. 36 gadus vecais Nganū UFC rindās kopš 2015. gada aizvadīja 14 cīņas, kurās cieta divus zaudējumus un 12 uzvaras, atstājot nospiedumu kā viena no smagākajām dūrēm UFC vēsturē. Smagsvaru čempiontitulu Nganū izcīnīja 2021. gada martā, kad revanša cīņā nokautēja bijušo čempionu Stipi Miočiču. Vienīgajā titula aizstāvēšanas cīņā pirms gada izdevās ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pieveikt Sirilu Ganu.

Pēc šīs uzvaras, kas izrādījās pēdējā Nganū cīņa UFC, kamerūnieša atgriešanos oktagonā aizkavējis arī ceļgala saišu plīsums. Nganū tagad kļuvis par brīvo aģentu un var pievienoties jebkurai pasaules MMA organizācijai, taču cīkstonis allaž izteicies, ka noteikti vēlas kādā karjeras posmā pievērsties arī profesionālajam boksam.

UFC prezidents Deina Vaits paziņojis, ka cīņā par Nganū atstāto vakanto smagsvaru jostu pēc gandrīz trīs gadu pauzes oktagonā atgriezīsies ilggadējais pussmagā svara čempions Džons Džounss (26-1). 35 gadus vecais ASV cīkstonis savu iepriekšējo cīņu aizvadīja 2020. gada 8. februārī, kad ar diskutablu tiesnešu lēmumu 11. reizi karjerā aizstāvēja UFC pussmagā svara čempiontitulu, pieveicot Dominiku Reijesu.

Jau toreiz Džounss lika noprast, ka met savus skatus uz smagsvaru troni, un kopš tā laika aktīvi aģitējis savu pāreju uz smagsvariem sociālajos tīklos. Džounsa atgriešanās gan izrādījās ievilkusies, tomēr "UFC 285" šovā ilggadējais UFC čempions atkal būs ierindā. Turklāt sagaidāms, ka uz ilgāku laiku, jo parakstīts jauns astoņu cīņu līgums. Amerikāņu cīkstonis aizvien ir visu laiku jaunākais UFC čempions, to paveicot 2011. gadā 23 gadu vecumā, un ilgus gadus atradies UFC cīkstoņu pound-for-pound reitinga virsotnē. Tomēr pār Džounsa sasniegumiem ēnu metušas diskvalifikācijas, apsūdzības un skandāli saistībā ar aizliegto vielu lietošanu, incidentiem narkotiku un alkohola iespaidā.

Džounsa pretinieks cīņā par smagsvaru titulu būs francūzis Sirils Gans (11-1). 32 gadus vecais francūzis savu UFC kampaņu 2019. gadā sāka ar septiņu uzvaru sēriju, nonākot arī divīzijas pagaidu čempiona statusā ar uzvaru pār Deriku Lūisu. Sekojošajā duelī ar Nganū par pilnvērtīgo titulu gan ciests līdz šim vienīgais karjeras zaudējums. Savu iepriekšējo cīņu gans aizvadīja pagājušā gada septembrī, kad trešajā raundā nokautēja Taju Tuivasu.

''UFC 285" cīņu šovs risināsies 4. martā, Lasvegasā.

Citi jaunumi

Ziņas par izmaiņām smagsvaru divīzijā tika paziņotas preses konferencē pēc 2023. gada pirmā "UFC Fight Night" cīņu šova. Tā galvenajā duelī uzvaru guva ASV vidējā svara cīkstonis Šons Striklends (26-5), kurš ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveica Franciju pārstāvošo krievu cīkstoni Nasurdinu Imavovu (12-4). Striklends kļuva par Imavova pretinieku vien piecas dienas pirms paredzētās cīņas, jo veselības likstas liedza cīnīties sākotnējam cīņas dalībniekam Kelvinam Gastelumam. Ņemot vērā īso laiku, kādā Striklendam būtu jāsasniedz vidējā svara limits, cīņa notika pussmagajā svarā.

Amerikāņu cīkstonis, kurš pirms mēneša aizvadīja arī 2022. gada pēdējo cīņu, piekāpjoties Džaredam Kenonīram, spēja uzspiest pretiniekam savu cīņas stilu un noturēt augstu tempu pilnus piecus raundus, izcīnot pelnītu uzvaru. Imavovam šī bija karjeras pirmā piecu raundu cīņa, kamēr Striklendam - ceturtā. "Vienīgais iemesls, kāpēc viņš man kādreiz iesita, ir tas, ka gribēju cīņu pabeigt priekšlaicīgi. Cenšos iet pēc šiem finišiem, īpaši pēc savas iepriekšējās garlaicīgās cīņas. Negribu, lai šāda birka tiek piekarināta pie mana vārda," izteicās Striklends.

Tāpat oficiāli tika paziņots, ka UFC pusvidējā svara čempions Leons Edvardss (20-3) un Kamaru Usmans (20-2) "UFC 286" šovā Londonā tiksies savstarpējās triloģijas noslēguma duelī. Patlaban tajā rezultāts ir neizšķirts - pirmajā divkaujā pirms astoņiem gadiem, kad abi vēl atradās tikai karjeras sākumposmā, vienbalsīgi pēc punktiem uzvarēja Usmans, savukārt pagājušajā gadā jau cīņā par nigērietim piederošo UFC titulu saldu revanšu guva Edvardss - Jamaikā dzimušā Anglijas cīkstoņa head kick nokauts piektajā raundā "UFC 278" šovā Soltleiksitijā kļuva par vienu no spilgtākajiem momentiem UFC titulcīņu vēsturē.

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/