Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

UFC atgriežas Brazīlijā ar vēsturisku ceturto Figeiredu un Moreno dueli

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

UFC atgriežas Brazīlijā ar vēsturisku ceturto Figeiredu un Moreno dueli
Brendons Moreno (pa kreisi) un Deivesons Figeiredu (pa labi) abu iepriekšējā cīņā. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Pirmo reizi kopš 2020. gada pavasara UFC atgriezīsies ar cīņām MMA sporta lielvalstī Brazīlijā. Rio olimpisko spēļu norises vietā “Jeunesse Arena” “UFC 283” šova galvenajā cīņā par vakanto UFC titulu pussmagajā svarā tiksies Glovers Tešeira un Džamals Hils, bet pirms tam pirmo tetraloģiju organizācijas vēsturē noslēgs Deivesons Figeiredu un Brendons Moreno, cīnoties par mušas svara čempiontitulu. Cīņas no 5:00 rītā tiešraidē translēs “Go3”.

• Veterāna Glovera Teišeiras (33-8) un Džamala Hila titulcīņu (11-1) varētu nosaukt par negaidītas apstākļu sakritības rezultātu. Pēc sākotnējā plāna 43 gadus vecajam Tešeiram savu titulcīņu jau vajadzēja aizvadīt 10. decembrī, bet 12 gadus jaunākais Hils gatavojās paredzētajam duelim ar Entoniju Smitu šī gada martā.

• Minētajā decembra datumā Lasvegasā tika paredzēts otrais cēliens 2022. gadā par labāko cīņu atzītajam duelim starp Tešeiru un tā brīža pussmagā svara čempionu Jirži Prohāzku. Neilgi pirms cīņas gan čehs guva nopietnu pleca traumu, kas liks izlaist vairāk nekā gadu.

• Prohāzka paziņoja, ka noliek čempiona pilnvaras, un josta palika bez īpašnieka. UFC nespēja vienoties ar Tešeiru par cīņu ar citu pretinieku, un tovakar “UFC 282” ietvaros par vakanto titulu cīnījās Magomeds Ankalajevs un Jans Blahovičs. Cīņa gan noslēdzās bez uzvarētāja, un zvaigznes sastājās par labu Tešeiram.

• Jau tajā pašā vakarā UFC prezidents Deina Vaits izziņoja jau nākamo titulcīņu, kurā vieta atkal atradās Tešeiram, bet karjeras līdz šim lielāko iespēju saņēma pussmagā svara kategorijas reitinga septītais numurs Džamals Hils.

• Hils UFC nokļuva, izcīnot uzvaru organizācijas rīkotajā atlases turnīrā. Kopš savas debijas 2020. gadā amerikānis guvis sešas uzvaras un piedzīvojis vienu zaudējumu, 2021. gada vasarā piekāpjoties skotam Polam Kreigam.

• 31 gadu vecais cīkstonis ieguvis nokautu meistara reputāciju. Tiesnešu lēmums bijis nepieciešams tikai Hila pirmajā UFC cīņā, bet pārējās viņš uzvarējis ar nokautu vai tehnisko nokautu. Tostarp arī pērn, kad pirmajā raundā no Hila rokas krita Džonijs Volkers, bet ceturtajā raundā izdevās salauzt bijušā titula pretendenta Tjagu Santuša pretestību. Tā ir līdz šim lielākā Hila uzvara karjerā.

• Gadu pirms Hila UFC debijas karjeras otro elpu ieguvušais brazīlietis Tešeira uzsāka savu sešu uzvaru sēriju, kas vēlāk atveda līdz virsotnei. 2021. gada oktobrī, pieveicot Janu Blahoviču, Tešeira 42 gadu vecumā kļuva par visu laiku vecāko UFC cīkstoni, kurš izcīnījis savu pirmo titulu.

• Tam sekoja minētais duelis ar Prohāzku pagājušā gada vasarā. Pēc fantastiskas divkaujas gandrīz pilnu piecu raundu garumā Gloveram pietrūka vien 28 sekunžu, lai titulu aizstāvētu – pretinieks izglābās no neapskaužamas pozīcijas un tomēr salauza brazīliešu veterāna pretestību, tiekot pie izšķiroša tvēriena ap Tešeiras kaklu. 43 gadus vecais veterāns gan ir apņēmības pilns titulu atgūt.

• “Vienmēr esmu skatījies uz vīriem kā Rendijs Kotūrs, Dens Hendersons, kas cīnās lielākā vecumā. Šeit nu es esmu, aizvadot gada labāko cīņu, izcīnot jostu 42 gadu vecumā. Tagad ceru, ka izdarīšu to vēlreiz, kad man ir 43. Man patīk dot motivāciju jaunajiem čaļiem,” izteicās Tešeira.

• Negaidītās notikumu attīstības rezultātā Džamals Hils ticis pie pirmās titulcīņas karjerā, turklāt ienaidnieka teritorijā: “Tāds ir cīņu sports – lietas var mainīties vienā mirklī, tieši tāpat kā cīņas laikā. Glovers ir lielisks pretinieks un šīs spēles OG [original gangster]. Kad esam aci pret aci, variet redzēt atšķirību – man acis deg, esmu izsalcis un gatavs iet pēc uzvaras.”

• Tikmēr jau ceturto reizi oktagonā tiksies mušas svara divīzijas vadošie cīkstoņi – čempions Deivesons Figeiredu (21-2-1) un pagaidu titula īpašnieks Brendons Moreno (20-6-2). Četras savstarpējas cīņas diviem pretiniekiem ir vēl nebijis gadījums UFC vēsturē.

• Brazīlieša un meksikāņa sāncensība aizsākās vēl 2020. gada izskaņā. Toreiz čempions Figeiredu aizstāvēja jostu pret Moreno vien trīs nedēļas pēc savas iepriekšējās cīņas. Jau abu pirmais duelis nodemonstrēja, ka arī gabarītos mazākie UFC cīkstoņi var iedot un uzņemt lērumu sitienu bez aiztures, sagādājot lielisku cīņu.

• Pirmais duelis noslēdzās ar kaujiniecisku neizšķirtu, kā rezultātā tituls vēl palika Figeiredu īpašumā. Tomēr revanšā pusgadu vēlāk jau dominēja Moreno, kļūstot par pirmo Meksikas UFC čempionu.

• Pirms gada Figeiredu tika dota iespēja titulu atgūt. Arī trešā cīņa, līdzīgi pirmajai, izvērtās ļoti līdzvērtīga, taču noslēgumā tiesneši nosliecās par labu brazīlietim. Daļa skatītāju gan arī šo lēmumu sauca par diskutablu, un, ņemot vērā gan cīņas pēcgaršu, gan triloģijas iznākumu (1-1-1), ceturtais savstarpējais duelis izcēlās kā tā brīža reālākais scenārijs.

• To gan nācās krietni atlikt Figeiredu savainojumu dēļ, kā rezultātā brazīlietis nu izlaidis jau veselu gadu. Tikmēr šovasar rīkotajā cīņā par mušas svara pagaidu titulu Moreno ar tehnisko nokautu pieveica Kaju-Karu Frensu, padarot ceturto randiņu ar joprojām čempiona statusā esošo Figeiredu par nenovēršamu.

• “Pēdējā deja. Mans plāns ir piebeigt Figeiredu. Izdarīju to vienreiz un zinu, ka to varu izdarīt atkal. Cīņa būs lieliska, es apsolu, bet tas arī viss – negribu šo čali vairs redzēt,” izteicās Moreno, cerot šim stāstam likt punktu. “Esmu Brendona murgs. Domāju, ka lielākā atšķirība starp mums ir viņa bailes – viņš nevar mani ciest,” savukārt komentēja mājinieks.

• Savu skatītāju priekšā šonakt no MMA sporta veida atvadīsies viena no tā leģendām – 41 gadu vecais pussmagā svara cīkstonis, bijušais UFC čempions Maurisio Rua (27-13-1), kurš savā pēdējā cīņā tiksies ar ukraini Ihoru Poterju (18-3).

• Brazīlietis pirmo profesionālo MMA cīņu aizvadīja 2002. gadā, bet karjeras sākumā cīnījās leģendārajā PRIDE organizācijā Japānā, 2005. gadā kļūstot arī par tās vidējā svara čempionu. Piecus gadus vēlāk, pieveicot tautieti Lioto Mačidu, Rua izcīnīja UFC pussmagā svara titulu, ko gan nākamajā cīņā zaudēja Džonam Džounsam..

• “Jeunesse” arēnas oktagonā šonakt cīnīsies arī bijušais UFC pusvidējā svara titula pretendents Gilberts Bērnss (20-5) un divīzijas uzvaru rekordists (20) Nīls Magnijs (27-9), kā arī bijusī UFC čempione Žesika Andrade (23-9) un citi.

Izmantotie resursi:
https://mmajunkie.usatoday.com/2023...
https://mmajunkie.usatoday.com/2023...
https://www.mmafighting.com/2023/1/...
https://mmajunkie.usatoday.com/2023...