Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Pirms PFL cīņas Berlīnē iznāk dokumentālā filma par cīkstoni Čižovu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Pirms PFL cīņas Berlīnē iznāk dokumentālā filma par cīkstoni Čižovu
Aleksandrs Čižovs. Foto: Ekrānšāviņš no filmas ''All In - Chizov's story''

Jau šajā nedēļas nogalē, 8. jūlijā, Vācijas galvaspilsētā Berlīnē otro cīņu ‘’Professional Fighters League’’ jeb PFL ietvaros aizvadīs Latvijas MMA cīkstonis Aleksandrs Čižovs, kurš līdz šim 11 aizvadītajās cīņās izcīnījis desmit uzvaras. Pirms tās iznākusi dokumentālā filma ‘’All In - Chizov’s Story’’, kurā iespējams ieskatīties viņa ceļā uz sportisko mērķu sasniegšanu un MMA pasaules aizkulisēs.

25 gadus vecais MMA cīkstonis Aleksandrs Čižovs uzskatāms par vienu no Latvijas labākajiem šīs cīņu mākslas pārstāvjiem. Karjeras laikā viņš aizvadījis 11 profesionālās cīņas vieglajā svara kategorijā, no kurām uzvarējis desmit. Viņš kļuvis par pirmo Latvijas pārstāvi, kurš noslēdzis līgumu ar ASV bāzēto organizāciju ‘’Professional Fighters League’’ jeb PFL.

Čižovs sportam pievērsās 12 gadu vecumā. Domas mainīja viens vakars, skatoties ‘’Rokija’’ filmas kopā ar savu tēvu. ‘’’’Rokijs’’ mani iedvesmoja, tētis solīja, ka mani aizvedīs uz vienu boksa treniņu. Nākamajā rītā es attapos boksa treniņā, un sapratu, ka bokss kļūs par manu turpmāko sporta veidu,’’ iepriekš intervijā ‘’tv3.lv’’ savus pirmos soļus sportā atklāja Čižovs. Boksā nu jau 25 gadus vecajam cīkstonim izdevās kļūt par Latvijas čempionu, bet interese par MMA jeb jauktās cīņas mākslu viņam parādījās Konora Magregora dēļ. ‘’Viņš izsauca milzu interesi par MMA cīņu sporta veidu visā pasaulē, kas mani ierāva iekšā šajā sporta veidā. Sāku sekot līdz cīņām un analizēt cīkstoņus.’’

Savu MMA karjeru Čižovs attīstījis soli pa solim. Viņš nenoliedz, ka kādu dienu viņa mērķis ir sasniegt UFC līmeni, kas ir zināmākā organizācija MMA vidē. Vienu no nozīmīgākajām uzvarām savā karjerā viņš svinēja 2021. gada 26. septembrī, kad Ukrainas galvaspilsētā Kijivā WWFC 20 cīņu šova ietvaros viņš pirmajā raundā nokautēja vietējo sportistu Vitāliju Stojanu. Tas viņam ļāva kļūt par jau minētās organizācijas čempionu vieglajā svarā, kā arī deva pakāpienu karjerā, jo Čižovs panāca vienošanos par dalību ASV bāzētās organizācijas ‘’Professional Fighters League’’ jeb PFL rīkotajos cīņu šovos. ‘’Cits līmenis, citi vārdi, citi cipari. Esmu priecīgs, ka varēšu pārstāvēt savu valsti uz pasaules skatuves,’’ pēc nonākšanas PFL apritē teica sportists. Debija šajā līmenī viņam izdevās spilgta. 2022. gada 20. augustā viņš ar žņaugšanas paņēmienu otrajā raundā pieveica Omaru Huseinu.

Kas ir tā saucamā PFL? To izveidojis slavenais kikbokseris Refs Sefo un ‘’Professional Fighting League’’ var saukt par vienu no lielākajām, kā arī ietekmīgākajām MMA organizācijām pasaulē. Tās pirmsākumi meklējami 2012. gadā, kad izveidoja ‘’World Series of Fighting’’’, bet 2018. gadā tā pārtapa par PFL. Organizācija pieturas pie ‘’Grand Prix’’ turnīru formāta. Tas nozīmē, ka ‘’Grand Prix’’ ietvarā cīnās vienas svara kategorijas cīkstoņi, par uzvarām pelnot punktus. Par uzvaru cīkstonis iegūst trīs punktus kopvērtējumā, bet papildus punktus var iegūt, ja cīņa noslēgta priekšlaicīgi. Uzvara pirmajā raundā dos vēl trīs punktus, otrajā divus, bet priekšlaicīga cīņas noslēgšana trešajā raundā - vienu. PFL ir pirmā nozīmīgā MMA organizācija, kas veidota pēc ‘’Grand Prix’’ principa un kurā ir tā saucamā regulārā sezona un ‘’play-off’’ kārtas.

‘’PFL Europe’’ kategorija tika izveidota vien šogad un tajā piedalīsies labākie MMA cīkstoņi no vecā kontinenta. Viens no tiem būs arī latvietis Aleksandrs Čižovs. Ja raugās iepriekšējo gadu čempionus, tad, piemēram, Čižova pārstāvētajā vieglā svara kategorijā 2018. un 2019. gadā par čempionu kļuva Neitans Šulte, 2021. gadā titulu ieguva Raušs Manfio, bet pirms gada labākais šajā svara kategorijā bija Olivjē Obins-Mesjē. No trijotnes UFC līmenī startējis pēdējais, kurš tās apritē atradās no 2014. līdz pat 2019. gadam.

Šī gada 8. jūlijs kļūs par nākamo pārbaudījumu Aleksandra Čižova karjerā. Viņš PFL ietvaros aizvadīs otro cīņu karjerā, bet savā - 12. Notiekošajā cīņu vakarā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē viņam pretī stāsies spānis Akiodans Dukuē, kurš karjeras laikā aizvadījis 21 cīņu. No tām 17 viņš spējis uzvarēt, kamēr četrās piedzīvojis zaudējumus. Jāmin, ka divi no zaudējumiem piedzīvoti pēdējās trijās cīņās. 2022. gada 20. oktobrī Dukuē pēc vienbalsīga tiesnešu lēmuma piekāpās Martunam Mežlumjanam, kamēr 2021. gada 19. jūnijā viņš ar žņaugšanas paņēmienu trešajā raundā zaudēja Danielam Skibinskim. Jāpiebilst, ka latvietis Čižovs ir augumā nedaudz garāks par savu nākamo pretinieku, kā arī ir ar lielāku roku izvērsumu.

Pirms nozīmīgās cīņas iznākusi arī dokumentālā filma par Čižova ceļu līdz MMA augstākajam līmenim. Tās nosaukums ir ‘’All In - Chizov’s story’’ un tās pamatā ir paša sportista stāstījums par viņa grūto ceļu pretī panākumiem jauktās cīņu mākslas ringā. Filmas laikā iespējams uzzināt par Aleksandra bērnību, uzaugšanu Olainē, attiecībām ar ģimeni un draugiem, kuru atbalsts karjeras laikā bijis nozīmīgs. ‘’All In - Chizov’s story’’ filma demonstrēs, kā sākās sportista gaitas MMA, līdz šim izcīnītākās lielākās uzvaras, kā arī piedzīvotos rūgtākos zaudējumus. Katrai medaļa ir arī ēnas puses, tāpēc sportists atklās tumšākus brīžus savā dzīvē un ko tie viņam iemācījuši. Filmas laikā būs iespējams arī ieskatīties MMA pasaules aizkulisēs un paša, Aleksandra Čižova, treniņu ikdienā.