Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kāpēc “Real Madrid” nespēlē Čempionu līgā kopā ar VEF?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: kāpēc “Real Madrid” nespēlē Čempionu līgā kopā ar VEF?
VEF basketbolists Māris Gulbis. Foto: FIBA

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Oktobris basketbolā nozīmē starptautisko Eiropas klubu turnīru sezonu sākumu. Atšķirībā, piemēram, no futbola, kur šādus turnīrus organizē UEFA [oficiālā futbola institūcija Eiropā], basketbolā dažādus turnīrus ar gana līdzīgiem nosaukumiem rīko dažādas organizācijas, kas var radīt zināmu jucekli, mēģinot saprast, kura komanda spēlē kurā turnīrā. Piemēram, Rīgas VEF jau ceturto sezonu spēlēs Čempionu līgā, bet vai tajā piedalīsies arī Spānijas čempionvienība Madrides “Real”?

Spēcīgākais starptautiskais klubu turnīrs Eiropas basketbolā ir ULEB [Eiropas Basketbola līgu savienība] “Turkish Airlines” Eirolīga, kas pulcē vadošos Eiropas klubus. Turnīrā startē 18 komandas. 12 komandām dalību Eirolīgā nodrošina ilgtermiņa licences – lai tās iegūtu, klubam jāatbilst dažādiem līgas uzstādītiem kritērijiem, galvenokārt – augstiem finanšu rādītājiem un komerciāliem apsvērumiem, nodrošinot pietiekami lielu tirgu Eirolīgas produktam.

Piemēram, Eirolīgas noteikumi paredz, ka klubiem, kas vēlas pretendēt uz licenci, sezonā jāsasniedz vismaz 7 miljonu eiro lieli ieņēmumi. Lai arī kluba finansiālā rocība un sportiskie rezultāti lielākajā daļā gadījumu iet roku rokā, Eirolīgai dalībnieku atlasē nereti tiek pārmests sportiskā principa trūkums, to veidojot par “bagāto klubiņu” bez iespējām sevi apliecināt gana spēcīgiem klubiem ar zemāku budžetu. Šosezon Eirolīgā spēlē divi latviešu basketbolisti – Artūrs Kurucs (Vitorijas “Baskonia”) un Rolands Šmits (Kauņas “Žalgiris”).

Četriem klubiem uz sezonu ticis piešķirts wild card jeb īpašais organizatoru uzaicinājums. Tāpat Eirolīgai iespējams kvalificēties, uzvarot [atsevišķos gadījumos arī otrai finālistei] “otrā līmeņa” ULEB turnīrā – “7Days” Eirokausā, kur sezonas minimālais ieņēmumu slieksnis klubiem noteikts 2,5 miljonu eiro apmērā. Eirokausā šosezon piedalās 20 komandas no 14 valstīm, un arī tām, atbilstoši kritērijiem, tiek piešķirtas licences [trīs gadu/viena gada] vai wild card. Jāatzīmē, ka Eirokausa nolikumā licenču piešķiršanas kritērijos pirmais punkts ir līmenim atbilstoši sportiskie rezultāti nacionālajā čempionātā vai starptautiskajos turnīros, taču Eirolīgas nolikumā pie kritērijiem tas nav pieminēts vispār.

Eirokausā Latviju šosezon pārstāv Andrejs Gražulis (Trento “Dolomiti Energia”), bet Vroclavas “Slask” pieteikumā turnīram iekļauts arī dublieru komandas basketbolists Oskars Hlebovickis.

Oficiālās basketbolu pārraugošās organizācijas pasaulē - FIBA [Starptautiskā basketbola federācija] rīkotais spēcīgākais klubu turnīrs ir Čempionu līga. Tā savulaik tika izveidota kā alternatīva ULEB Eirokausam, nesekmīgi cenšoties pārvilināt arī Eiropas grandus no Eirolīgas. Čempionu līga spēku ziņā samērojama ar Eirokausu, un kā primāros klubu dalībai izvirza sportiskos rezultātus nacionālajos čempionātos. Pamata kritērijs ir valsts čempiontituls, taču valsti [federāciju] ČL var pārstāvēt arī vairāki klubi, atkarībā no valsts vietas FIBA rangā.

Realitātē gan vairums vadošo Eiropas valstu čempionvienību [un komandu kopumā] gan spēlē Eirolīgā – turnīrā ar augstāko sportisko līmeni, kas arī raisa lielāku līdzjutēju interesi un, līdz ar to – arī klubu ieņēmumus. Tāpat jāņem vērā arī ieilgušais FIBA un ULEB konflikts, kas rezultējies Eirolīgas spēlētāju nespēlēšanā izlašu turnīru pauzēs sezonas laikā, ULEB atsakoties pielāgot spēļu kalendāru valstsvienību mačiem.

Pie izņēmumiem gan jāpieskaita pērnās sezonas Lietuvas un Izraēlas čempionvienības Viļņas “Lietuvos Rytas” un Holonas “Hapoel”, kas šosezon spēlē Čempionu līgā. Šajā turnīrā kopš 2019./20. gada sezonas spēlē arī pašreizējā Latvijas čempionvienība “VEF Rīga”. Jāņa Gailīša vadītajai komandai šovakar priekšā sezonas otrā ČL spēle, viesojoties Spānijā pie Mārča Šteinberga pārstāvētās "Manresa". Savulaik rīdzinieki startējuši arī ULEB Eirokausā.

Neskaitot latviešu spēlētājus VEF rindās, Čempionu līgā šosezon spēlēs arī Jānis Strēlnieks (Atēnu AEK), Mareks Mejeris (Jeruzalemes “Hapoel”), Mārcis Šteinbergs (“Manresa”), Jānis Bērziņš (Varšavas “Legia”) un Artūrs Strautiņš (“Reggio Emilia”). Tāpat turnīrā startē arī Roberta Štelmahera trenētā Čehijas komanda “Nymburk”.

Čempionu līgas pamatturnīrā piedalās 32 komandas – 28, kas sezonu sāk uzreiz no pamatturnīra, kā arī vēl četras, kas pārvarējušas kvalifikāciju. Komandām, kas izstājušās ČL kvalifikācijā, ir iespēja startēt pēc spēka zemākajā Eiropas starptautisko klubu turnīrā – FIBA Eiropas kausā, kas pulcē 32 komandas.

Starp latviešu basketbolistiem Eiropas kausa dalībnieču sastāvos atrodami: Zigmārs Raimo un Mārtiņš Meiers (abi – Tallinas “Kalev/Cramo”), Artjoms Butjankovs un Ronalds Zaķis (abi - Groningenas “Donar”), Verners Kohs (“Heroes Den Bosch”), Dāvis Geks (“Parnu Sadam”) un Mārtiņš Laksa (Jonavas “CBet”).

Izmantotie resursi:
ftpserver.euroleague.net
ftpserver.euroleague.net
https://www.fiba.basketball/champio...
https://www.fiba.basketball/europec...