Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

VEF pretiniece ''Manresa'': ČL fināliste ar Šteinbergu un bijušo vefieti ierindā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

VEF pretiniece ''Manresa'': ČL fināliste ar Šteinbergu un bijušo vefieti ierindā
Mārcis Šteinbergs (#12) un Markuss Lī (#24) mačā pret "Limoges". Foto: FIBA

Otrdienas, 11. oktobra vakarā Latvijas čempionvienība basketbolā ''VEF Rīga'' aizvadīs otro spēli 2022./2023. gada FIBA Čempionu līgas grupu turnīrā, viesojoties Spānijā pie Mārča Šteinberga, bijušā vefieša Džastina Hamiltona un ''BAXI Manresa'' basketbolistiem, kuri pagājušajā sezonā sasniedza turnīra finālu.

Aptuveni 65 kilometrus uz ziemeļiem no Barselonas bāzētā Manresas komanda dibināta 1931. gadā, bet debiju Spānijas čempionātā piedzīvojusi vien 1968. gadā, kopš tā laika esot regulāra ''Liga Nacional'' un ACB līgas dalībniece.

Klubs līdzšinējā vēsturē spilgtāko laika periodu piedzīvojis 20. gadsimta deviņdesmito beigās. No 1993. līdz 1998. gadam Manresas vienība katru no ACB sezonām noslēdza vadošo astotniekā, izcīnot arī divus nozīmīgākos titulus kluba vēsturē – 1996. gada Spānijas Karaļa kausu un 1998. gada ACB līgas čempiontitulu. Kausa finālā pārspēta ''Barcelona'', bet čempionāta finālsērijā līdz trīs uzvarām četros mačos pieveikta ''TAU Ceramica'' jeb tagadējā Vitorijas ''Baskonia''. Pēc 1998. gada sekoja komandas vienīgā sezona Eirolīgā, kas noslēdzās jau grupu fāzē ar piecām uzvarām 16 mačos, un lejupslīde līdz pat izkrišanai no spēcīgāko komandu pulka Spānijā.

21. gadsimtā Manresas komanda lielākoties spēlējusi ACB līgā, tiesa gan pārsvarā ieņemot pozīcijas otrajā desmitā un trīsreiz izkrītot uz ''LEB Oro''. 2007. gadā izdevās triumfēt pēc spēka otrajā līgā, nākamos desmit gadus pavadot ACB čempionātā, kas gan bija pagalam neveiksmīgi, nevienā no sezonām nesasniedzot play-off. Šajā laikā divreiz no slīdēšanas līgu zemāk Manresas klubu paglāba citu komandu finansiālās nedienas.

Vēl viena izkrišana uz nomināli otro līgu, atgriešanās sezonu vēlāk 2018. gadā un sadarbības uzsākšana ar gaisa kondicioneru un siltināšanas iekārtu ražotāju BAXI pacēlusi Manresas klubu nākamajā līmenī. Trīs no četrām aizvadītajām sezonām izdevies noslēgt starp desmit labākajiem klubiem ACB līgā, kā arī izdevies atgriezties starptautiskajā arēnā. Šajā sezonā ''BAXI Manresa'' trešo reizi piedalīsies FIBA Čempionu līgā, mājas spēles joprojām aizvadot piecu tūkstošu skatītāju vietu ietilpīgajā ''Pavello Nou Congost''.

Sekmīgais starts FIBA Čempionu līgā un līderu kodola nenoturēšana starpsezonā

Pagājušajā sezonā Pedro Martinesa vadītā komanda pārsteidza Eiropu, ar 2,7 miljonus eiro lielu budžetu sasniedzot FIBA Čempionu līgas finālu, kurā vien vāja trešā ceturtdaļa liedza cīnīties par uzvaru, piekāpjoties citai spāņu vienībai ''Tenerife'' – 87:98.

Katalonijā bāzētā vienība ne tikai veiksmīgi startēja starptautiskajā arēnā, bet arī pirmo reizi kopš 2004. gada kvalificējās Copa del Rey jeb Spānijas Karaļa kausa izcīņai februārī. Tāpat ''BAXI Manresa'' sezonas gaitā ilgstoši atradās labāko ACB klubu pieciniekā, tomēr pamatturnīra izskaņā noslīdēja uz septīto pozīciju, ceturtdaļfinālā divās spēlēs atzīstot Madrides ''Real'' pārākumu.

Aizvadītais arī bija pirmais gads Manresas kluba rindās latviešu spēka uzbrucējām Mārcim Šteinbergam. Viņš gan pagājušajā Čempionu līgas sezonā spēlēja diezgan maz, laukumā atrodoties vien nepilnas astoņas minūtes mačā un izceļoties ar 1,9 punktiem un 1,1 atlēkušo bumbu. Līdzīgā spēles laikā ar lielāku pienesumu izdevās atzīmēties Spānijas meistarsacīkstēs – 22 spēlēs 2,6 punkti un 1,1 bumba zem groziem. Sezonu ''BAXI Manresa'' uzsāka arī Jānis Bērziņš, pēc astoņām ACB līgas spēlēm vienību pametot un karjeru turpinot Grieķijas meistarsacīkstēs.

Viena no galvenajām Manresas komandas panākumu atslēgām 2021./2022. gada sezonā bija veiksmīgā leģionāru selekcija, jo īpaši garajā galā. Pieci produktīvākie arī vienību starpsezonā pametuši, pārceļoties nākamajā līmenī vai pieņemot finansiāli ienesīgākus piedāvājumus.

Aizvadītajā sezonā Čempionu līgas mačos ar caurmērā gūtiem 13,9 punktiem rezultatīvākais bija Čima Moneke, kurš oktobra izskaņā debitēs NBA, pārstāvot Sakramento ''Kings''. Par punktu mazāk vidēji mačā guva amerikāņu uzbrūkošais aizsargs Džo Tomasons, kurš jaunajā sezonā izvēlējies pārcelties uz okupantu līgu. 11,8 un 11,2 punktus vidēji mačā guvušie francūzis Silvēns Fransisko un amerikānis Lūks Mejs karjeru attiecīgi turpina grieķu ''Peristeri'' un ACB līgas jaunpienācējā ''Granada'', bet Beļģijas izlases centrs Ismaels Bako atgriezies Eirolīgā un pievienojies Boloņas ''Virtus''.

Tāpat vasarā ''BAXI Manresa'' neizdevās noturēt vēl vienu garo spēlētāju – 26 gadus veco spāni Jankubu Simu, kurš bija starp valstsvienības kandidātiem dalībai ''EuroBasket'', bet klubu līmenī izvēlējās Itāliju un pārstāv Eirokausa komandu Venēcijas ''Umana Reyer''.

Svārstīgais sezonas ievads, ilggadējie komandas spēlētāji un jauni leģionāri

Manresas komanda sezonas sākumā spēlējusi nepārliecinoši. ACB līgā piedzīvota sakāve mājās pret ''Tenerife'' ar 70:89, ceturtās ceturtdaļas galotnē izrauta uzvara pār jaunpienācēju ''Granada'' (87:84), kā arī aizvadītajā sestdienā Seviljā zaudēts Daira Bertāna un Rodiona Kuruca ''Real Betis'' (83:87). Pozitīvu bilanci izdevies iekrāt FIBA Čempionu līgā, kur gan aizvadīta tikai viena spēle. Tajā ''BAXI Manresa'' vēl vienā spraigā mača izskaņā prata noturēt pārsvaru un izbraukumā pieveikt Francijas ''Pro A'' čempionāta klubu ''Limoges'' – 76:73.

Pedro Martinesa trenētās komandas rindās palikuši pieci basketbolisti, kuri iepriekšējā Čempionu līgas kampaņā uz parketa caurmērā pavadīja vairāk nekā desmit minūtes – spāņu aizsargi Dani Peress un Dani Garsija, uzbrucējs Gijems Žou, argentīnietis Huans Vaulets un Somijas izlases uzbrucējs Eliass Valtonens. Tiesa, neviens no minētajiem basketbolistiem nebija starp izteiktiem komandas līderiem. No kvinteta tikai Valtonens klubā aizvada otro sezonu. Pārējie ''BAXI Manresa'' rindās bijuši trīs vai vairāk sezonas.

Pieredzējušais Peress ar vidēji piecām rezultatīvām piespēlēm mačā diriģēja komandas saspēli, soms Valtonens gādāja par pretinieku līderu uzbrucēju pozīcijās apturēšanu, bet Vaulets, Garsija un Žou ar vismaz 40% precizitāti uzbruka grozam no tālās distances. Pēdējais gan, visticamāk, pirmajā mačā pret rīdziniekiem laukumā nedosies, jo patlaban turpina atlabt no savainojuma.

Pirmajā Čempionu līgas mačā Peress bija produktīvākais ar desmit punktiem, piecām piespēlēm un tikpat atlēkušajām bumbām, bet Valtonens izpelnījās otras lielākās minūtes komandā (24:01), savukārt Garsija un Vaulets pildīja līdzīgu lomu kā pagājušajā sezonā.

Piecu komandu pametušo leģionāru vietā izdevies piesaistīt tikpat daudz jaunus. Līdz šim spilgtākais no tiem bijis 24 gadus vecais amerikāņu aizsargs Džeriks Hārdings, kurš savās pirmajās divās sezonās Vecajā kontinentā bija viens no čehu ''Nymburk'' līderiem, caurmērā izceļoties ar attiecīgi 16,9 un 19,1 punktiem mačā. 185 centimetrus garais basketbolists savas punktu guvēja kvalitātes spējis apliecināt sezonas ievadā gan ACB līgā, gan vienīgajā Čempionu līgas mačā. Trīs spēlēs Spānijas čempionātā Hārdinga kontā vidēji 24 punkti, trāpot 50% trejaču, bet Limožas kluba grozā viņš sabēra 16 punktus ar 15 metieniem no spēles.

No Itālijas ''Treviso'' uz ''Manresa'' starpsezonā pārcēlās vefiņam labi zināmais itāļu talants Džordāno Bortolāni. Viņš pagājušajā sezonā izpelnījās Čempionu līgas labākā jaunā spēlētāja apbalvojumu, bet spēlēs pret rīdziniekiem izcēlās ar astoņiem un 14 punktiem. Viņš arī bijis otrs rezultatīvākais aiz Hārdinga abos turnīros, kur Manresas komanda piedalās. ACB līgā Bortolāni kontā līdz šim 9,7 punkti, bet spēlē pret franču komandu viņš 15 minūšu laikā guva 13 punktus.

Šajā starpsezonā pēc sešu gadu pārtraukuma ''BAXI Manresa'' vadībai Eiropā izdevās atgriezt 213 centimetrus raženo amerikāņu centru Džastinu Hamiltonu, kurš labi zināms Jānim Gailītim, jo 2013. gadā pārstāvēja Rīgas VEF. Tolaik tā bija Hamiltona otrā pieturvieta Eiropā, viņam Latvijas Basketbola līgā izceļoties ar 20,2 punktiem un 9,5 atlēkušajām bumbām. Iepriekšējās sešas sezonas Hamiltons pavadīja NBA klubā Bruklinas ''Nets'' un Ķīnas Basketbola asociācijas (CBA) vienībā Pekinas ''Ducks''. Pīļu rindās pagājušajā sezonā viņš atzīmējās ar 12,8 punktiem un 7,3 atlēkušajām bumbām. Manresas komanda kļuvusi vien par ceturto Hamiltona pārstāvēto klubu Eiropā. 32 gadus vecais centrs karjerā pārstāvējis arī Zagrebas ''Cibona'' un citu spāņu vienību ''Valencia''.

Atgriešanās Eiropā pieredzējušajam centram gan nav sākusies šķietami tik veiksmīgi, cik pats Hamiltons iepriekš demonstrējis. Trīs Spānijas čempionāta mačos viņš vidēji 15 minūšu laikā izcēlies ar 4,7 punktiem un četrām atlēkušajām bumbām, bet Čempionu līgā 24 minūtēs iespēja desmit punktus (2p. 3/6, 3p. 0/2, s.m. 4/6) un trīs bumbas zem groziem.

Līgumus ar ''Manresa'' vasarā parakstīja arī divi bijušie ''MoraBanc Andorra'', kas izkrita uz ''LEB Oro'', basketbolisti Taisons Peress un pieredzējušais centrs Babatundē Olumudživa. Pirmais ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ pagājušajā sezonā nespēlēja vispār, nesen laukumā atgriežoties ar vidēji 4+6 divās ACB spēlēs un deviņiem punktiem Čempionu līgā, bet sjerraleonietis Olumudživa šosezon laukumā vēl nav devies un, visticamāk, arī pret VEF nespēlēs pēdas traumas dēļ.

Olumudživas prombūtnē pie lielāka spēles laika ticis 28 gadus vecais amerikāņu centrs Markuss Lī, kurš aizvadītajā sezonā spēlēja Turcijas Superlīgā, pārstāvēdams pastarīti ''Yalovaspor'' un vidēji spēlē sakrājot desmit punktus un sešas bumbas zem groziem. ACB līgā amerikānis iekrājis septiņus punktus un piecas bumbas, bet Čempionu līgas mačā 16 nospēlētajās minūtēs grozam no spēles neuzbruka, savāca divas atlēkušās bumbas un četras reizes pārkāpa noteikumus.

Pie leģionāriem, kas šajā sezonā spēlē lielāku lomu komandas zīmējumā, pieskaitāms arī latviešu spēka uzbrucējs Mārcis Šteinbergs, kurš bez Spānijas basketbola pilsonības izkarojis minūtes laukumā, esot jaunākais starp tiem, kuri reāli spēlē. Viņš trīs ACB mačos bijis trešais rezultatīvākais aiz Hārdinga un Bortolāni ar 8,3 punktiem un trīs atlēkušajām bumbām sev atvēlētajās 17 minūtēs. Mačā Limožā latvietim gan tikai nepilnas piecas minūtes uz parketa.

Spēles sākums ''Pavello Nou Congost'' arēnā starp mājinieci ''BAXI Manresa'' un Latvijas čempioni ''VEF Rīga'' pulksten 22:00. Atbildes mačs ''Arēnā Rīga'' paredzēts 20. decembrī.

''BAXI Manresa'' sastāvs

PozīcijaSpēlētājsAugumsVecumsValstsKlubs 21/22
AizsargiDžordāno Bortolāni193 cm21ItālijaTreviso (Itālija-1)
Džeriks Hārdings185 cm24ASVNymburk (Čehija-1)
Branko Badio188 cm23SenegālaManresa
Dani Garsija185 cm24SpānijaManresa
Dani Peress186 cm32SpānijaManresa
UzbrucējiHuans Vaulets198 cm26ArgentīnaManresa
Pols Bols201 cm15DienvidsudānaManresa
Eliass Valtonens200 cm23SomijaManresa
Gijems Žou195 cm25SpānijaManresa
Taisons Peress202 cm26Spānija
Mārcis Šteinbergs206 cm21LatvijaManresa
Musa Sanja203 cm19GambijaZentro Basket (Spānija-3)
CentriMarkuss Lī208 cm28ASVYalovaspor (Turcija-1)
Džastins Hamiltons213 cm32ASVDucks (Ķīna-1)
Ladži Kulibalī209 cm16MaliManresa
Babatundē Olumudživa203 cm30SjerraleoneAndorra (Spānija-1)