Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: Latvijas futbolisti pārstāvēti gan Nīderlandē, gan Fēru salās

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: Latvijas futbolisti pārstāvēti gan Nīderlandē, gan Fēru salās
Vladislavs Gutkovskis "Rakow" rindās divus gadus pēc kārtas triumfējis Polijas kausa izcīņā. Foto: IMAGO/Newspix/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

No Polijas un Igaunijas līdz Fēru salām un Nīderlandei – Latvijas futbolistu ģeogrāfija Eiropas valstu augstākajās līgās ir gana plaša. Kur spēlē Latvijas izlases līderi, kā Roberts Uldriķis, Jānis Ikaunieks un Vladislavs Gutkovskis, kā arī par lielu uzbrukuma talantu un Turcijas izlases biedu savulaik uzskatītais Valērijs Šabala – to iespējams uzzināt šajā špikerī.

Latviešu futbolisti Eiropas valstu augstākajās līgās

Nr.FutbolistsVec.ČempionātsKomandaSez. komandā p. k.
1.Ivans Baturins25Igaunijas “Premium Liiga”TJK Legion2. sezona
2.Andrejs Cigaņiks25Slovākijas “Fortuna liga”DAC 19042. sezona
3.Eduards Daškevičs20Norvēģijas “Eliteserien”HamKam2. sezona
4.Eduards Emsis26Somijas “Veikkausliiga”Lahti1. sezona
5.Vladislavs Gutkovskis27Polijas “Ekstraklasa”Rakow3. sezona
6.Dāvis Ikaunieks28Čehijas “Fortuna liga”Jablonec2. sezona
7.Jānis Ikaunieks27Somijas “Veikkausliiga”KuPS2. sezona
8.Čebrails Makreckis22Bulgārijas “efbet Liga”Pirin1. sezona
9.Daniils Skopenko22Luksemburgas “BGL Ligue”Racing1. sezona
10.Valērijs Šabala28Fēru salu “Betri Deildin”KÍ Klaksvík1. sezona
11.Kristers Tobers21Polijas “Ekstraklasa”Lechia4. sezona
12.Roberts Uldriķis24Nīderlandes “Eredivisie”Cambuur2. sezona

Dažādu Eiropas valstu augstākajās līgās šobrīd spēlē 12 Latvijas futbolisti. Pa diviem latviešiem ir gan Polijas Ekstraklasē, gan Somijas spēcīgākajā čempionātā. Kopš 2020. gada sākuma Gdaņskas “Lechia” pārstāv Latvijas izlases balsta pussargs Kristers Tobers, kurš šajā Ekstraklases sezonā devies laukumā deviņos mačos, no kuriem septiņos – starta sastāvā, atzīmējoties ar vienu rezultatīvu piespēli. Valstsvienības uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis trešo sezonu pārstāv Polijas kausa ieguvējas Čenstohovas “Rakow” krāsas, un šosezon 11 spēlēs [piecas starta sastāvā] Ekstraklasē guvis vienus vārtus.

Uzbrūkošais pussargs Jānis Ikaunieks savā otrajā sezonā Somijas čempionāta vicelīderes Kuopio “KuPS” rindās 19 mačos izcēlies ar pieciem vārtiem un četrām rezultatīvām piespēlēm, 18 reizes dodoties sākumsastāvā. Balsta pussargam Eduardam Emsim debijas sezonā līgas vienā no pastarītēm, “Lahti” komandā, 16 mači, visus sākot starta vienpadsmitniekā.

Dāvis Ikaunieks šosezon “Jablonec” sastāvā Čehijas vadošajā čempionātā pie teikšanas ticis vien trīs spēlēs no 11, visās nākot uz maiņu un ar rezultativitāti neizceļoties. Dunajskas Stredas “DAC 1904” sastāvā septiņas spēles [no 12] šosezon aizvadījis Andrejs Cigaņiks [četrreiz starta sastāvā] un atzīmējies ar vienu rezultatīvu piespēli. Vasaras izskaņā Jūrmalas “Spartaku” atstāja iepriekš “Valmieras” sastāvā Virslīgā uzspīdējušais Daniils Skopenko, pievienojoties Luksemburgas “Racing”, kur gan vēl nav spēlējis. Seši mači Bulgārijas čempionāta komandas “Pirin” rindās latviešu izcelsmes pussargam Čebrailam Makreckim, kurš iepriekš spēlējis Dortmundes “Borussia” sistēmā.

Gados jaunākais no latviešu futbolistiem ārzemēs ir U21 izlases pussargs Eduards Daškevičs, kurš pārstāv Norvēģijas Eitsērijas klubu “HamKam”. Daškevičs no 25 spēlēm septiņās nācis uz maiņu, atzīmējoties ar divām dzeltenajām kartītēm. Eiropas ziemeļos savu kārtējo ārzemju klubu karjerā atradis arī bijušais Latvijas izlases uzbrucējs Valērijs Šabala. Pārliecinošās Fēru Salu čempionāta līdervienības “KÍ Klaksvík” sastāvā 18 mači, četras reizes dodoties starta vienpadsmitniekā, un septiņi vārtu guvumi. Otro sezonu pēc kārtas Tallinas “TJK Legion” vārtus Igaunijas augstākajā līgā sargā Ivans Baturins, kura rēķinā šosezon 29 mači, visus aizvadot no zvana līdz zvanam un ielaižot 68 vārtus. Trīs spēlēs turnīra lejasgala komandas rindās izdevies nosargāt vārtus neieņemtus.

Visspēcīgākajā čempionātā starp latviešu futbolistiem ārzemēs spēlē Roberts Uldriķis, otro sezonu pavadot Nīderlandes “Eredivisie” komandā “Cambuur”. Uzbrucējam ticis uzticēts arī komandas kapteiņa apsējs, bet septiņās aizvadītajās spēlēs vēl nav izdevies atklāt savu gūto vārtu rēķinu.

No uzskaitītā divpadsmitnieka regulāri Latvijas izlases dalībnieki ir septiņi. Jānis Ikaunieks, Vladislavs Gutkovskis, Roberts Uldriķis, Andrejs Cigaņiks, Kristers Tobers un Eduards Emsis iemantojuši lielāku galvenā trenera Daiņa Kazakeviča uzticību un ir stabili pamatsastāva futbolisti, savukārt Dāvis Ikaunieks biežāk spēlēs iesaistās no soliņa.

Vairāki zināmi Latvijas futbolisti pārstāv arī citu Eiropas valstu zemāko līgu klubus. Artūrs Karašausks un Igors Tarasovs spēlē Kipras otrās līgas klubā “Ypsonas”. 18 gadus vecais uzbrukuma talants Dario Šits pārstāv pazīstamā Itālijas kluba “Parma” jauniešu sistēmu un valsts pēc spēka otrās līgas klubu, bet savulaik Minhenes “Bayern” sistēmā un Latvijas izlasē uzspēlējušais Daniels Ontužāns karjeru turpina “SC Freiburg” dublieru komandas rindās Vācijas 3. līgā.

  -2 [+] [-]

, 2022-10-18 09:45, pirms 2 gadiem
Šajā sarakstā varētu vēl pievienot dārzeņu, ogu lasītajus un būvniekus- sanāktu nopietna blice

  +4 [+] [-]

, 2022-10-18 10:37, pirms 2 gadiem
Šabalam katastrofāla karjeras līkne - no Club Brugge līdz Fēru salām...

     [+] [-]

, 2022-10-18 11:30, pirms 2 gadiem
Visstiprākajā komandā spēlē Šits. Parmā, Italijas 2,divīzijā ( seri B).
Pat pēc transfermarket datiem, Parmas vērtība ir 57 miljoni, bet Uldriķa Camboor - 17 m.
Nemaz nerunājot par tām poļu un citām trešajām divīzijām.
Tikai šitam ir 18 gadi, un pārsvarā rezervē.

     [+] [-]

, 2022-10-18 11:38, pirms 2 gadiem
p.s.
Visa Somijas augtākā līga pēc transfermarket datiem ir 49 miljoni, Parma - 57

     [+] [-]

, 2022-10-18 12:15, pirms 2 gadiem
Autor, Makreckis!

  +1 [+] [-]

, 2022-10-18 13:32, pirms 2 gadiem
Pandora rakstīja: Šabalam katastrofāla karjeras līkne - no Club Brugge līdz Fēru salām...
Čekulājevs labi pastrādājis. No Club Brügge līdz soliņa sildīšanai Fēru Salās.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-18 15:07, pirms 2 gadiem
kaut kāda neizdevusies atrauga šis spirtacentra špikeris no tā foruma topika ko agrāk veidoja tāds lietotājs kā anjo par futbolistiem ārzemēs...

     [+] [-]

, 2022-10-18 15:32, pirms 2 gadiem
zaipis rakstīja: kaut kāda neizdevusies atrauga šis spirtacentra špikeris no tā foruma topika ko agrāk veidoja tāds lietotājs kā anjo par futbolistiem ārzemēs...
Jā, arī par hokeju bija foruma topiks, kuru agrāk veidoja tāds lietotājs kā zaipis, par hokejistiem ārzemēs