Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: latviešu basketbolisti Eiropas valstu nacionālajos čempionātos

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: latviešu basketbolisti Eiropas valstu nacionālajos čempionātos
Rihards Lomažs sezonu iesācis Spānijā, Eiropas spēcīgākajā nacionālajā līgā. Foto: Casademont Zaragoza

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Pēc spilgtiem mirkļiem bagātas, izlašu zīmē pagājušas vasaras Eiropā sākusies arī klubu sezona basketbolā. Līdzīgi kā hokejistu gadījumā, piedāvājam arī apkopojumu ar Latvijas basketbolistiem, kas šosezon bumbu grozā metīs Eiropas valstu augstākajās līgās.

Latviešu basketbolisti Spānijas ACB līgā

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Dairis Bertāns33Real Betis2. sezona
2.Artūrs Kurucs22Baskonia3. sezona
3.Rodions Kurucs24Real Betis1. sezona
4.Rihards Lomažs26Zaragoza1. sezona
5.Rodijs Mačoha19Fuenlabrada3. sezona
6.Mārcis Šteinbergs21Manresa2. sezona

Spānijas ACB līgā, ko pieņemts uzskatīt par spēcīgāko nacionālo čempionātu Eiropā, šo sezonu uzsākuši seši Latvijas basketbolisti. Rihards Lomažs “Zaragoza” rindās šosezon debitējis ACB līgā, bet Rodions Kurucs, kurš savulaik Spānijas čempionātā jau atzīmējies “Barcelona” sastāvā, kļuvis par izlases kapteiņa Daira Bertāna komandas biedru “Real Betis” sastāvā.

Artūrs Kurucs ar vienu no valsts spēcīgākajiem klubiem “Baskonia” spēlē arī Eirolīgā, savukārt Mārča Šteinberga “Manresa” nonākusi vienā apakšgrupā ar Rīgas VEF Čempionu līgā. No “Fuenlabrada” jauniešu sistēmas pieaugušo komandā turpina lauzties 19 gadus vecais Rodijs Mačoha, kurš iepriekšējo divu sezonu laikā ACB līgā devies laukumā 11 spēlēs, bet šosezon ticis pie teikšanas jau divos no trim mačiem, atzīmējoties ar 2,5 punktiem vidēji spēlē.

Šteinbergs ar vidēji 8,3 punktiem trīs spēlēs bijis trešais rezultatīvākais “Manresa” sastāvā, Artūram Kurucam vidēji 5,0 punkti, Rodionam – 8,7. Bertāns atzīmējies ar vidēji 6,3 punktiem mačā, bet Lomažam 5,3 punkti. Latviešu pārstāvētās komandas sezonu iesākušas līgas lejasgalā – “Zaragoza” un “Fuenlabrada” vēl ir bez uzvarām, bet “Baskonia”, “Real Betis” un “Manresa” guvušas vienu uzvaru trīs spēlēs.

Četri latvieši spēlē arī Spānijas pēc spēka otrajā līgā “LEB Oro”. Sesto sezonu šajā turnīrā aizvadīs Dāvis Rozītis, kurš šovasar pievienojās “Palencia”, “Caceres” pārstāv Kaspars Vecvagars, Toms Leimanis pievienojies “Estudiantes”, bet Ingum Jakovičam pirmā sezona Spānijā “Coruna” komandas sastāvā.

Latviešu basketbolisti Grieķijas basketbola līgā

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Jānis Strēlnieks33AEK1. sezona

Pieredzējušais Latvijas izlases saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks ir vienīgais latvietis Grieķijas basketbola līgā. Sezonas pirmajā spēlē turnīrā Strēlnieks Atēnu AEK labā atzīmējās ar 11 punktiem.

Latviešu basketbolisti Itālijas “Lega Basket Serie A”

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Andrejs Gražulis29Dolomiti Energia1. sezona
2.Artūrs Strautiņš23Reggio Emilia1. sezona

Savā trešajā sezonā Itālijas spēcīgākajā basketbola čempionātā Trentīno “Dolomiti Energia” krāsas pārstāv spēka uzbrucējs Andrejs Gražulis, kurš sezonas ievadā atzīmējies ar 12,5 punktiem un 7,0 atlēkušajām bumbām vidēji mačā. Artūrs Strautiņš, kurš savulaik pārstāvējis “Reggio Emilia” jaunatnes sistēmas komandas un Itālijā spēlē jau kopš 2014. gada, šosezon Itālijas čempionātā laukumā vēl nav devies.

Latviešu basketbolisti Izraēlas basketbola Superlīgā

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Mareks Mejeris31Hapoel Jerusalem1. sezona

Spēka uzbrucējs Mareks Mejeris šosezon nonācis latviešu basketbolistiem ne visai populārā galamērķī – Izraēlas čempionātā. Vienīgajā Jeruzalemes “Hapoel” mačā šosezon liepājnieks gan vēl nespēlēja.

Latviešu basketbolisti Lietuvas “Betsafe LKL”

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Rihards Kuksiks34Pieno Žvaigždes1. sezona
2.Mārtiņš Laksa32CBet1. sezona
3.Rinalds Mālmanis26Neptūnas1. sezona
4.Rolands Šmits27Žalgiris1. sezona
5.Artūrs Žagars22Nevežis1. sezona

Pieredzējušais Rihards Kuksiks Lietuvas vadošajā čempionātā spēlēja arī pērn. Tālmetienu speciālists šogad pievienojies Pasvāles “Pieno Žvaigždes”, kur četrās spēlēs guvis vidēji 9,3 punktus, Pārējiem latviešiem lietuvā šī ir pirmā sezona. Jaudīgi to iesācis saspēlnieks Artūrs Žagars, kurš ar vidēji 16,0 punktiem četrās spēlēs ir rezultatīvākais Ķēdaiņu “Nevežis-Optibet” basketbolists. Lietuvas superkluba Kauņas “Žalgiris” rindās Rolands Šmits LKL pierakstījies ar 7,3 punktiem četros mačos, bet Šmita novadnieks, rūjienietis Rinalds Mālmanis, kura pārstāvētā un galvenā trenera asistenta Sanda Buškevica trenētā Klaipēdas “Neptūnas” aizvien cīnās bez uzvarām, savas gaitas Lietuvā iesācis ar 4,3 punktiem spēlē.

Līdz ar “Žalgiris” vienīgā komanda turnīrā, kas LKL sezonu iesākusi ar četrām uzvarām tikpat spēlēs, ir Mārtiņa Laksas pārstāvētā Jonavas “CBet”, kuras labā latvietis izcēlies ar 8,0 punktiem vidēji mačā. Latvijas kaimiņvalstī sezonu sācis arī centrs Viktors Iļjins, kurš pārstāv Marijampoles “Sūduva-Mantinga” komandu Lietuvas pēc spēka otrajā līgā.

Latviešu basketbolisti Polijas “Energa Basket Liga”

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Jānis Bērziņš29Legia1. sezona
2.Klāvs Čavars26Start1. sezona
3.Rolands Freimanis34Trefl1. sezona
4.Ojārs Siliņš29Stal1. sezona
5.Aigars Šķēle30Stal1. sezona

Pieci latvieši sezonu iesākuši arī Polijas čempionātā. Ostrovas “Stal” pārstāvjiem, Aigaram Šķēlem (13,7 punkti un 7,0 piespēles 3 spēlēs) un Ojāram Siliņam (6,7 punkti), šī ir pirmā sezona Polijā, bet pārējie šajā čempionātā spēlējuši jau iepriekš. Latvijas izlases centrs Klāvs Čavars vasarā pievienojās Ļubļinas “Start”, kur trīs mačos izcēlies ar 9,3 punktiem un 8,0 izcīnītām bumbām zem groziem, bet Jānis Bērziņš un Rolands Freimanis atgriezušies Polijā pēc vienas sezonas pārtraukuma. Varšavas “Legia” rindās Bērziņš atzīmējies ar 9,0 punktiem un 7,7 atlēkušajām bumbām, bet Sopotas “Trefl” spēka uzbrucējam Freimanim vidēji 13,3 punkti trīs spēlēs.

Polijas otrās līgas čempionātā Vroclavas “Slask” dublieru komandu pārstāv Oskars Hlebovickis, bet “Miasto Szkła Krosno” vienībā spēlē Klāvs Dubults. Abi uz Poliju pārcēlušies no Latvijas-Igaunijas līgas.

Latviešu basketbolisti Igaunijas klubos “Pafbet” Latvijas-Igaunijas līgā

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Dāvis Geks27Parnu Sadam1. sezona
2.Kristaps Gludītis26TalTech/Optibet1. sezona
3.Mārtiņš Meiers31Kalev/Cramo1. sezona
4.Zigmārs Raimo24Kalev/Cramo1. sezona
5.Mārcis Vītols30Keila1. sezona

Vairākus latviešus ārzemju klubos darbībā uz vietas var redzēt arī Latvijā – Igaunijas klubu sastāvos valstu apvienotajā līgā. Kaimiņu pazīstamākajā komandā – Tallinas “Kalev/Cramo” - kopā spēlē centrs Mārtiņš Meiers (11,3 punkti un 6,0 atlēkušās bumbas trīs spēlēs) un spēka uzbrucējs Zigmārs Raimo (5,3 punkti un 4,0 bumbas), bet līgas jaunpienācējai “Keila” pievienojies saspēles vadītājs Mārcis Vītols, kurš jaunajā komandā atzīmējies ar daudzpusīgu statistiku - 14,0 punktiem, 8,5 atlēkušajām bumbām un 6,0 rezultatīvām piespēlēm spēlē.

“TalTech/Optibet” vienībā ar 15,3 punktiem rezultatīvākais spēlētājs sezonas ievadā bijis Kristaps Gludītis, bet Dāvis Geks, kurš jau sezonas gaitā pievienojies “Parnu Sadam”, savā pirmajā spēlē jaunās komandas rindās guva 11 punktus. Citā Igaunijas klubā – “Tartu Ülikool Maks & Moorits” – galvenā trenera funkcijas pilda latviešu speciālists Nikolajs Mazurs.

Latviešu basketbolisti BNXT līgas klubos Nīderlandē

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Artjoms Butjankovs31Donar1. sezona
2.Verners Kohs25Heroes1. sezona
3.Francis Lācis23Yoast United1. sezona
4.Ronalds Zaķis35Donar1. sezona

Nīderlandes un Beļģijas apvienotā BNXT līga ir pārstāvēta ar četriem latviešu basketbolistiem, kuri visi pārstāv Nīderlandes klubus. Groningenas “Donar” rindās komandas biedri ir divi “garā gala” spēlētāji – Artjoms Butjankovs un Ronalds Zaķis. Pagaidām vienīgā aizvadītajā BNXT spēlē Zaķis guva divus punktus, bet Butjankovs ar 18 bija rezultatīvākais komandā.

Pēc vairākām sezonām NCAA koledžu čempionātā pirmos soļus profesionāļa karjerā Bemmelas “Yoast United” komandā izvēlējies spert Francis Lācis, kurš Nīderlandē debitējis ar vidēji 16,0 punktiem divās aizvadītajās spēlēs. Hertogenbošas “Heroes” pārstāvim Verneram Koham tikpat mačos vidēji 11,5 punkti.

Latviešu basketbolisti Rumānijas “Liga Națională”

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Roberts Blumbergs24Sibiu1. sezona
2.Andris Misters30Petrolul Ploiesti1. sezona

Pērn Igaunijas čempiontitulu un vērtīgākā spēlētāja balvu izcīnījušais Andris Misters savas leģionāra gaitas turpina Rumānijas čempionātā, kur “Petrolul Ploiesti” rindās divās spēlēs atzīmējies ar 12,0 punktiem. Spēka uzbrucējam Robertam Blumbergam “Sibiu” sastāvā tikmēr 18,0 punkti vidēji mačā.

Latviešu basketbolisti Islandes “Úrvalsdeild karla”

Nr.BasketbolistsVec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Roberts Freimanis31KR Reykjavik1. sezona

Latvijas basketbolisti Roberta Freimaņa personā ir pārstāvēti arī Islandes spēcīgākajā līgā. Galvaspilsētas kluba “KR Reykjavik” rindās Freimanis divās spēlēs guvis vidēji 16,5 punktus un 8,5 atlēkušās bumbas.

# Sporta špikeris: Latvijas hokejisti Eiropas valstu nacionālo čempionātu kartē