Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: F1 drāma Austrālijā - kādus karogus un kad izmanto?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: F1 drāma Austrālijā - kādus karogus un kad izmanto?
Tiesnesis ar sarkano karogu signalizē par Austrālijas GP pārtraukšanu. Foto: IMAGO/HochZwei/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Aizvadītajā nedēļas nogalē F1 Austrālijas “Grand Prix” izcīņa izvērtās par vienu no pavērsieniem bagātākajām sacīkstēm iepriekšējo sezonu laikā. Sacensību gaitā tiesneši pat trīs reizes ar sarkanajiem karogiem par sacensību pārtraukšanu, par ko vēlāk neizpratni pauda arī posma uzvarētājs un F1 kopvērtējuma līderis Makss Verstapens. Kādi tad ir F1 sacīkšu karogi, un ko tie nozīmē?

Sarkanais karogs

Sarkanā karoga parādīšanās signalizē par sacensību pārtraukšanu gadījumos, kad trase tikusi bloķēta [piemēram, ar avarējušu formulu] vai citi apstākļi [piemēram, stiprs lietus vai migla] neatļauj droši sacensības turpināt. Parādoties sarkanajam karogam, pilotiem jāsamazina ātrums un jābrauc uz boksiem, kur pēc tam tiesneši dod tālākas norādes par atkārtotu startu vai sacensību izbeigšanu.

Trasē parādoties sarkanajam karogam, apdzīšana ir aizliegta. Atkārtota starta gadījumā piloti pie starta līnijas izkārtojas atbilstoši ieņemtajai vietai pirms karoga signāla – ar nosacījumu, ka līdz tam braucēji veikuši vismaz pirmo trases sektoru. Piemēram, minētajā Austrālijas posmā, kad pēc otrā atkārtotā starta divus apļus pirms sacīkšu beigām sadursmes un avārijas piedzīvoja vairākas formulas un atkal tika māts sarkanais karogs, nākamajā atkārtotajā startā piloti atgriezās trasē nevis atbilstoši savām pozīcijām, bet secībai iepriekšējā starta izkārtojumā, jo kopš sacensību pārtraukšanas nebija šķērsots pirmais trases sektors. Tā kā tobrīd vēl bija atlikuši tikai divi apļi, trešajā atkārtotajā startā piloti sacīksti atsāka gaitā drošības mašīnas pavadībā, nevis no starta pozīcijām.

Melburnas “Grand Prix” kļuva par pirmo sacīksti F1 vēsturē, kuras ietvaros sarkanie karogi tika parādīti trīsreiz. Gan posma uzvarētājs Makss Verstapens, gan trešās vietas laureāts Fernando Alonso, kuram gan trešais atkārtotais starts ļāva atgriezties pjedestāla pozīcijā, nebija līdz galam pārliecināti par tiesnešu lēmumiem. “Mani pārsteidza visi trīs sarkanie karogi. Pēc pirmā braucām garām līkumam kopā ar drošības mašīnu. Uz trases bija nedaudz grants, bet nekas pārāk traks. Atrodoties formulā, ne vienmēr zini, kas notiek ārpusē. Ja ir sarkanais karogs, tad jābūt iemeslam," teica Alonso.

Dzeltenais karogs

Dzeltenais karogs paredzēts, lai brīdinātu braucējus par trasē priekšā esošu bīstamību vai šķērsli, piemēram, formulas atlūzām, kas aizšķērsojušas trasi pēc kādas avārijas. Apdzīšana ir aizliegta un jāsamazina ātrums, kā arī jābūt gataviem apstāties un sekot drošības mašīnai, kad tā devusies trasē. Ja dots signāls ar vienu dzelteno karogu, tad bīstamība ir salīdzinoši mazāka, savukārt divi karogi liecina par nopietnāku šķērsli, kas var būt saistīta arī ar tehnisko darbinieku vai mediķu atrašanos trasē vai tās malā.

Zaļais karogs

Uzreiz pēc tam, kad novērsta bīstamība, kuras dēļ izkārts dzeltenais karogs, tiesneši dod signālu ar zaļo karogu. Tas nozīmē, ka trase atkal ir brīva, un piloti var atsākt braukšanu maksimālā ātrumā, un veikt apdzīšanu. Tāpat zaļais karogs var tikt izmantots, lai signalizētu par iesildīšanās apļa vai treniņu sesijas sākumu.

Zilais karogs

Karogs zilā krāsā norāda uz ātrākas formulas tuvošanos. Pirmkārt, zilais karogs tiek rādīts no pitstopa izbraucošam pilotam, ja tam boksu izejā tuvojas kāda no trasē esošām formulām. Sacīkšu laikā šī karoga signāls var arī tikt dots pilotam, kurš tūlīt tiks apdzīts par apli – šādā situācijā jādod ceļš aizmugurē esošai formulai, pretējā gadījumā braucējs var saņemt sodu. Savukārt treniņu laikā zilais karogs vienkārši informē par ātrāka braucēja pietuvošanos un apdzīšanas manevra veikšanu.

Baltais karogs

Izkārts baltais karogs pilotiem nodod ziņu, ka konkrētajā vietā atrodas daudz lēnāks transportlīdzeklis – piemēram, avarējusi formula, kas pamet trasi, medicīniskās palīdzības auto vai evakuators.

Karogs ar zeltenām un sarkanām vertikālām svītrām

Šāds karogs norāda uz slidenu trases daļu ar zemu saķeri, ko var izraisīt lietus, uz braucamās daļas tikusi grants vai kādi noplūduši šķidrumi no formulas, kā arī signalizē par kādas formulas atlūzām vai citiem priekšmetiem, kas nonākuši uz trases un var apgrūtināt braukšanu. Sarkandzelteni svītrotais karogs tiek signalizēts vismaz četrus apļus līdz trases braucamajā daļā atkal konstatēta pietiekami laba saķere.

Melnais karogs

Melnā karoga signāls kopā ar konkrētās formulas numuru tiek dots pilotam, kurš pārkāpumu dēļ no sacensībām ticis diskvalificēts. Nākamā apļa laikā pilotam jādodas uz boksiem un sacīkste jānoslēdz. Melnais karogs F1 sacensībās gan bijusi reta parādība – iepriekšējo reizi tas ticis parādīts 2007. gadā Felipem Masam un Džankarlo Fisikellam, kuri atstāja pitstopu pēc sarkanās gaismas signāla, bet savulaik šāds sods ticis gan Airtonam Sennam, gan Mihaēlam Šūmaheram.

Interesanti, ka Šūmaheram 1994. gadā parādītais melnais karogs gan netraucēja izcīnīt otro vietu Lielbritānijas “Grand Prix” un malkot apbalvošanas šampanieti – leģendārais vācietis divreiz bija apdzinis “pole position” ieņēmušo Deimonu Hilu iesildīšanās aplī un vēlāk ignorēja arī melno karogu. Tomēr divas nedēļas vēlāk Šūmaheru uz divām sacensībām diskvalificēja un piesprieda pilotam 500 tūkstošu dolāru naudas sodu.

Melnbaltais diagonāles karogs

Karogs, kurš pa diagonāli uz pusēm sadalīts melnā un baltā krāsā, nodod tiesnešu brīdinājumu konkrētam braucējam par nesportisku uzvedību trasē. 2021. gada Sanpaulu Lielās balvas izcīņā šo karogu savā acu priekšā ieraudzīja Makss Verstapens, kurš agresīvi aizstāvēja savu pozīciju cīņā ar Lūisu Hamiltonu. Holandietis par šādu tiesnešu žestu tika informēts arī komandas radio, un ar tā starpniecību pasveicināja arī pašus tiesnešus.

Melns karogs ar oranžu apli

Melns karogs ar oranžu apli pa vidu tiek rādīts pilotam, kura formulā redzamas kādas problēmas, kas varētu apdraudēt pašu pilotu vai pārējos konkurentus. Redzot šo karogu, pilotam nekavējoties jādodas boksos, kur mehāniķiem jācenšas problēmu novērst. Pretējā gadījumā nākas izstāties.

Finiša karogs

Melnā un baltā krāsā rūtotais finiša karogs signalizē par sacensību vai treniņu sesijas beigām, un tiek parādīts brīdī, sacensību līderis ir noslēdzis pēdējo apli. Finiša karogs, kā arī iepriekšējie trīs minētie karogi melnā krāsā, atrodas tikai sacensību galvenā tiesneša pārziņā.

Izmantotie resursi:
https://www.fia.com/sites/default/f...
https://theathletic.com/4372455/202...
https://www.motorsport.com/f1/news/...