Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: septiņas intrigas pirms jaunās NHL sezonas

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: septiņas intrigas pirms jaunās NHL sezonas
Elvis Merzļikins. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Kamēr Kanādā un ASV komandas vēl aizvadīs pārbaudes spēles, ar Sanhosē “Sharks” un Nešvilas “Predators” izbraukuma dueli Prāgas “O2” arēnā Čehijā tiks dots starta šāviens jaunajai Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonai. Pirms tās ievada piedāvājam septiņas intrigas, kurām būtu vērts pasekot ierindas skatītājam.

Čempionvienība “Avalanche” zaudē pamatvārtsargu, bet atalgo līderi

Kolorādo “Avalanche” pērn aizvadīja spīdošu izslēgšanas turnīru, četrās sērijās kopā zaudējot tikai četrās spēlēs, kas vainagojās ar godam nopelnītu Stenlija kausu. Apetīte rodas ēdot, un panākuma kaldinātāji vēlējās savu ieguldījumu redzēt novērtētu ne tikai gravējumā uz trofejas, bet arī algas čekā. Visu prasības apmierināt nebija pa kabatai, un prom devās arī daži atslēgas spēlētāji – Vašingtonas “Capitals” piecu gadu un 26,25 miljonu līgumu izvēlējās pamatvārtsargs Dārsijs Kempers, rezultatīvais otrās maiņas centrs Nazems Kadri pārcēlās uz Kalgarī “Flames” (septiņi gadi un 49 miljoni), bet zviedrs Andrē Burakovskis pieņēma Sietlas “Kraken” piedāvājumu (pieci gadi un 27,5 miljoni).

Vismaz sezonas ievadā sagaidāms, ka uz Kadri posteni otrās maiņas centrā tiks paaugstināts kāds no hierarhijā zemākiem centra uzbrucējiem. Pamatvārtsarga pozīcijā “Avalanche” izšķīrās par labu ārpakalpojumam, vasarā piesaistot Aleksandru Georgijevu no Ņujorkas “Rangers”. Kolorādo faniem bažas var raisīt fakts, ka Georgijevs savā NHL karjerā vēl nav bijis komandas pirmais numurs, Ņujorkā esot aiz Henrika Lundkvista un Igora Šestjorkina mugurām. Bulgāru izcelsmes krievu vārtsargam gan konkurenci sastādīs Kempera pērnās sezonas dublieris Pāvels Francouzs. Savu maciņu “Avalanche” gan atvēra komandas lielākajai zvaigznei un uzbrukuma līderim Neitanam Makinnonam, piešķirot dāsnāko līgumu visā NHL (astoņi gadi un 100,8 miljoni).

Kalgarī “Flames” – no nulles līdz...?

Gana aktīvajā NHL starpsezonā pats karstākais telefons, iespējams, bija Kalgarī “Flames” ģenerālmenedžerim Bredam Trelivingam. Pērn katrs sakrājuši vairāk nekā 100 punktus, komandu izlēma pamest amerikāņi Džonijs Gudro (115) un Metjū Tkačaks (104). No lieliskā uzbrukuma trio, kas izcēlās ar labākajiem lietderības koeficientiem visā līgā (Gudro +64, Tkačakam +57) pāri bija palicis “tikai” zviedrs Eliass Lindholms (+61), un ģenerālmenedžerim nācās meklēt risinājumu, lai no situācijas mēģinātu iziet ja ne kā uzvarētājs, tad vismaz ar iespējami mazāku zaudējumu.

Vieni aizies, nāks citi – šādai parunai sekojusi arī Kalgarī, kas, uz brīdi zaudējusi divas lielākās zvaigznes, aizpildījusi tukšās vietas ar ievērojamiem papildinājumiem. Tkačaka maiņas darījumā no Floridas “Panthers” tika iemainīts pērn 115 punktus sakrājušais uzbrucējs Žonatans Iberdo un rezultatīvais aizsargs Makenzijs Vīgars, bet kā brīvais aģents komandai pievienojās jau minētais Kadri. Šādi papildinājumi gan uzbrukumā, gan aizsardzībā kopā ar jau minēto Lindholmu un vienu no vadošajiem NHL vārtsargiem, Jākobu Markstrēmu, ļauj ar cerībām raudzīties augstu mērķu virzienā.

Džeks Kempbels – iztrūkstošais puzles gabaliņš Makdeivida un Draizaitla sapnī par Stenlija kausu?

Par Edmontonas “Oilers” talantu un jaudu priekšējās līnijās šaubu nav, taču lielākas bažas komandai raisījusi savu vārtu drošība. Stabila pirmā vārtsarga trūkumu, kurš varētu pienācīgā līmenī aizvadīt lielāko daļu regulārā turnīra spēļu un kļūt par izšķirošo faktoru arī izslēgšanas turnīrā, “Oilers” cerējusi atrisināt ar kanādieša Džeka Kempbela piesaisti šovasar.

30 gadus vecais vārtsargs pārcēlies uz Edmontonu pēc divām sezonām Toronto “Maple Leafs”, kur pērn 49 regulārā turnīra spēlēs atvairīja 91,4% metienu un vidēji spēlē ielaida 2,64 vārtus, bet Stenlija kausa izcīņā nespēja paglābt kļavu lapas no kārtējās vilšanās, septiņos mačos uzrādot krietni vājākus rādītājus (89,7% un 3,15). Kempbels, kurš Toronto jau izbaudīja spēlēšanu zem milzu spiediena, ar “Oilers” noslēdza piecu gadu līgumu 25 miljonu vērtībā. Komandas galvenais spēks gan joprojām būs punktu mašīnas un NHL superzvaigznes, Konors Makdeivids un Leons Draizaitls, kuriem punktu gūšanā noderīgs palīgs izrādījās jau pērnās sezonas izskaņā piesaistītais NHL skandālists Evanders Keins. Iespējams, komplektā ar stabilu sniegumu no vārtsarga savos spēka gados, “Oilers” spēs uzlabot savu pagājušās sezonas rezultātu, kad apstājās Rietumu konferences finālā.

Pastarīšu ambīcijas aug

Jau iepriekšējā sezona parādīja pirmos cerību stariņus atsevišķu NHL lejasgala komandu stāstos, un arī šogad tās savu vēl gados jauno talantu vadībā mēģinās turpināt ceļu ārā no līgas pagraba. Pērn par NHL labāko debitantu atzītā Morica Zaidera (21) pārstāvētā Detroitas “Red Wings” starpsezonā parūpējusies par sastāva dziļuma papildināšanu ar pieredzējušākiem hokejistiem, nedaudz atšķaidot jaunības un azarta kokteili. Anaheimas “Ducks” uzbrukuma virtuozam Trevoram Zīgrasam (21) talkā mēģinās nākt aizvadītā pasaules U20 čempionāta MVP – 19 gadus vecais Meisons Maktavišs.

Daudzsološi talanti, sākot ar 2021. gada drafta pirmo numuru Ouenu Paueru, gatavojas savām pirmajām pilnvērtīgajām sezonām “Sabres” rindās. Nedaudz citu ceļu gājusi Otavas “Senators”, kurai vasarā izdevies pievilināt skaļus vārdus un jaudīgus papildinājumus no citām komandām – gan pērn 41 vārtus guvušo Aleksu Debrinkatu no Čikāgas “Blackhawks”, gan pieredzējušo Klodu Žirū, kurš pērn sasniedza 1000 spēļu un 900 gūto punktu sliekšņus NHL.

Jaunais NHL dzelzs vīrs un tuvošanās Grecka rekordam

Jau pašā sezonas ievadā var tikt veikts jauns ieraksts NHL rekordu grāmatās – Vegasas “Golden Knights” uzbrucējs Fils Kesels ir astoņu spēļu attālumā no Kīta Jendla pērn sasniegtā rekorda visvairāk aizvadītajās spēlēs pēc kārtas. 35 gadus vecais Kesels nav izlaidis nevienu NHL maču jau kopš 2009. gada, iepriekšējā sezonā sasniedzot 982 spēļu atzīmi. Aizsargs Jendls apstājās pie 989 spēļu sliekšņa un septembrī paziņoja par karjeras beigām.

Leģendārajam Veina Grecka rekordam karjeras laikā gūtajos vārtos turpinās tuvoties Aleksandrs Ovečkins. Vašingtonas “Capitals” kapteinis ar 780 šobrīd ieņem trešo vietu – 21 vārtu guvuma attālumā ir Misters Hokejs Gordijs Hovs, bet līdz Greckim vēl 114 ripu tiesa. 37 gadus vecais Ovečkins pērn ar 50 vārtu guvumiem apliecināja, ka aizvien ir augstākās klases snaiperis, taču šajā sezonā uz vēl nezināmu laiku Ovečkinam nāksies krāt punktus bez ilggadējā partnera un piespēlētāja Niklasa Bekstrēma palīdzības – zviedrs atkopjas pēc gurna operācijas.

Sīva cīņa par Kaldera trofeju

Liela intriga apvij arī potenciālo Kaldera trofejas laureātu loku sacensībā par sezonas labākā debitanta atzinību. Pretendentu pirmajās rindās liekams pagājušā gada drafta pirmais trijnieks – jau pieminētie Pauers, Maktavišs, kā arī otrais numurs, Sietlas “Kraken” uzbrucējs Metijs Benīrss, kurš jau pērn NHL pierakstījās ar deviņiem (3+6) punktiem 10 spēlēs. Visai trijotnei priekšā pirmā pilnā NHL sezona.

Šī gada draftā ar pirmajām divām izvēlēm tika aizrunāti 18 gadus vecie slovāki – Pekinas olimpisko spēļu MVP, uzbrucējs Jurajs Slafkovskis (“Canadiens”), un aizsargs Šimons Nemecs (“Devils”), kuru galvenais uzdevums gan šosezon būs adaptācija NHL un Ziemeļamerikas hokejam. Tāpat prognozēs par Kaldera trofejas pretendentiem izskan arī uzbrucēju Kenta Džonsona (“Blue Jackets”), Marko Rosi (“Wild”), Viljama Eklunda (“Sharks”) un citu hokejistu vārdi.

Kā veiksies latviešiem un viņu pārstāvētajām komandām?

Četri latviešu hokejisti sezonu pasaules spēcīgākajā hokeja līgā uzsāks komandās ar dažādām ambīcijām. Elvja Merzļikina Kolumbusas “Blue Jackets” vasarā ieguvusi necerēti grandiozu papildinājumu Džonija Gudro personā, un centīsies apvienot amerikāņa izdomu ar soma Patrika Laines snaipera dotībām, lai pēc divu sezonu pārtraukuma atgrieztos play-off dalībnieču lokā. Par šādu sausumu vien skumji pasmieties var Zemgus Girgensona Bufalo “Sabres”, kas izslēgšanas turnīrā nav spēlējusi jau 11 sezonas pēc kārtas. Komanda, kas atrodas konstantā pārbūvē, šosezon uz savas zilās līnijas nostādīs divus NHL draftu pirmos numurus (Pauers un Rasmuss Dalīns), bet 28 gadus vecais Girgensons gatavojas jau desmitajai sezonai “Sabres” kreklā.

Savu pozīciju komandā nostabilizējis arī uz piekto ziemu ir Pitsburgas pingvīns Teodors Bļugers. Starpsezonā pagarinot līgumus ar veterāniem Jevgēņiju Malkinu un Kristu Letangu, Pitsburga apliecinājusi savu ticību pašreizējam kursam, cenšoties no pieredzējušā, bet neapšaubāmi zvaigžņotā kodola, vēl pieskaitot Sidniju Krosbiju, izspiest pēdējo sulu. Vasarā uz trešo komandu savā NHL karjerā pārcēlās Rūdolfs Balcers, pievienojoties Floridas “Panthers”. Uzbrucējam šī būs pirmā pieredze komandā ar visaugstākajiem mērķiem un ambīcijām. Sezonas gaitā jācer arī uz citu latviešu parādīšanos NHL apcirkņos – vasarā divvirzienu līgumu ar Otavas “Senators” noslēdza aizsargs Kristiāns Rubīns, bet pērn uz Vankūveras “Canucks” soliņa jau pabijis vārtsargs Artūrs Šilovs.

Visas NHL spēļu tiešraides pieejamas Viaplay platformā.

     [+] [-]

, 2022-10-07 17:50, pirms gada
Žirū 900 vārti? Kā tad jā.. 294 vārti, punkti gan ir pāri par 900!

     [+] [-]

, 2022-10-07 18:13, pirms gada
Tādas pašvakas, tās intrigas. Jo tikpat labi var rakstīt arī par to, kas iegūs Rosu - vai atkal Makdeivids, vai jau kuro reizi Rišārs būs Metjūzam, vai turpināsies Prezidenta kausa "lāsts", kā izskatīsies Vegasa, kura pirms sezonas pazaudē pirmos 2 nr, toties sezonu saks ar Eikelu - sīkās intridziņas, līdzīgas aprakstītajām varētu rakstu sēriju sadrukāt. Galvenā intriga - pat nav pieminēta. Tas, kurš potenciāli varētu izcelt Stenliju. AVs uz papīra ir kļuvuši jūtami vājāki, Oileri pastiprināja vārtus ar labu vārtsargu, bet aizsardzība, joprojām, pacaura. TML tāpat pirmajai kārtai pāri netiks, ticības, ka NYR augs arī lielas nav. Kāds cits?

  +1 [+] [-]

, 2022-10-07 18:27, pirms gada
sandis444444 rakstīja: Žirū 900 vārti? Kā tad jā.. 294 vārti, punkti gan ir pāri par 900!
Labots, paldies!

     [+] [-]

, 2022-10-07 19:21, pirms gada
Geralt of Rivia rakstīja: Tādas pašvakas, tās intrigas. Jo tikpat labi var rakstīt arī par to, kas iegūs Rosu - vai atkal Makdeivids, vai jau kuro reizi Rišārs būs Metjūzam, vai turpināsies Prezidenta kausa "lāsts", kā izskatīsies Vegasa, kura pirms sezonas pazaudē pirmos 2 nr, toties sezonu saks ar Eikelu - sīkās intridziņas, līdzīgas aprakstītajām varētu rakstu sēriju sadrukāt. Galvenā intriga - pat nav pieminēta. Tas, kurš potenciāli varētu izcelt Stenliju. AVs uz papīra ir kļuvuši jūtami vājāki, Oileri pastiprināja vārtus ar labu vārtsargu, bet aizsardzība, joprojām, pacaura. TML tāpat pirmajai kārtai pāri netiks, ticības, ka NYR augs arī lielas nav. Kāds cits?
Ta protams ir utopija,bet fantaziju limeni nebutu slikti viens uzbrukoss un vel viens labs aizsar.s Oilers sastava.

     [+] [-]

, 2022-10-08 22:15, pirms gada
Kā tieši skaita tās spēles pēc kārtas? Jo visos tajos rekordos spēles tiek izlaistas starpā, bet neskaita tad traumas laikā vai kā?