Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: tautasbumba un Maiks Taisons jeb NHL Zvaigžņu spēles konkursi

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: tautasbumba un Maiks Taisons jeb NHL Zvaigžņu spēles konkursi
Trevors Zīgrass pērn izpildīja bullīti ar aizsietām acīm un atveidoja tēlu no komēdijas par tautasbumbas komandu. Foto: AP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas regulārajā sezonā, kas ir jau tuvāk tās beigām nevis sākumam, neliela atelpa komandām dota februāra sākumā – liela daļa hokejistu izmanto pāris brīvās dienas, lai no spēles nedaudz atpūstos, bet tikmēr komandu spilgtākie spēlētāji tiekas uz līgas visu Zvaigžņu spēli. Šogad tā risināsies saulainajā Floridā, un šonakt “All Star” brīvdienas sāksies ar ierasto spēlētāju prasmju konkursu.

Kā ierasts, Zvaigžņu spēles programmā ir arī zināmākie un klasiskākie meistarības konkursi. Viens no tiem ir “Fastest skater” jeb ātrākā slidotāja konkurss, kurā hokejisti sacenšas ātrumā, veicot vienu pilnu apli. 2022. gadā ar rezultātu 13,55 sekundes ātrākais bija Sentluisas “Blues” uzbrucējs Džordans Kairū, pārspējot Konoru Makdeividu. Edmontonas “Oilers” kapteinis un NHL superzvaigzne ir vienīgais, kuram savulaik izdevies uzvarēt šajā konkursā vairāk kā vienu gadu pēc kārtas (2017.-2019.), bet trīs uzvaras ir arī Vašingtonas “Capitals” leģendas Maika Gartnera rēķinā (1990., 1993., 1996.).

Tieši Gartneram 20 gadus piederēja Zvaigžņu spēles ātrākā apļa laika rekords (13,386), līdz 2016. gadā to pārspēja amerikānis Dilans Larkins – toreiz līgas pirmgadnieks distanci veica 13,172 sekundēs. Detroitas “Red Wings” kapteinis starp konkursa dalībniekiem ir arī šogad.

Ātrākā apļa konkursa dalībnieki

HokejistsKomanda
Kevins FialaLosandželosas “Kings”
Dilans LarkinsDetroitas “Red Wings”
Kirils KaprizovsMinesotas “Wild”
Keils MakarsKolorādo “Avalanche”
Čendlers StīvensonsVegasas “Golden Knights”
Andrejs SvečņikovsKarolīnas “Hurricanes”

Pastāvīga vērtība NHL Zvaigžņu spēlē ir arī spēcīgākā metiena noskaidrošana “Hardest Shot” konkursā. Vēsturiski tajā dominējuši aizsargi, bet iepriekšējais uzbrucējs, kurš izcēlies ar spēcīgāko metienu, bijis Aleksandrs Ovečkins 2018. gadā (163,03 km/h). Tas gan krietni atpaliek no augumā raženo aizsargu sasniegumiem. Pērn jaudīgākais metiens Tampabejas “Lightning” hokejista Viktora Hedmana rēķinā (166,08), bet 2020. gadā ar 171,4 triumfēja Šejs Vebers no Monreālas “Canadiens”.

Kanādietis kopā konkursā uzvarējis četras reizes, bet slovāku milzim Zdeno Hāram NHL spēcīgākā metiena gods piederējis piecus gadus pēc kārtas. 2012. gadā aizsargs uzstādīja vēl šodien spēkā esošo NHL rekordu un toreiz kā pirmais pārsniedza 175 kilometru stundā atzīmi (175,1 km/h).

Spēcīgākā metiena konkursa dalībnieki

HokejistsKomanda
Rasmuss DalīnsBufalo “Sabres”
Sets DžounssČikāgas “Blackhawks”
Džošs MorisijsVinipegas “Jets”
Aleksandrs OvečkinsVašingtonas “Capitals”
Eliass PetešonsVankūveras “Canucks”

Papildus spēcīgākā metiena īpašniekam tiek noskaidrots arī precīzākais “Accuracy Shooting” konkursā. Spēlētājiem, atrodoties pretī vārtiem un saņemot piespēles no laukuma stūriem, visīsākajā iespējamā laikā jātrāpa metieni pa tukšu vārtu stūros novietotiem mērķiem. Šim konkursam gadu gaitā bijušas dažādas variācijas, bet pērn Vegasā akurātākais un ātrākais bija Karolīnas “Hurricanes” uzbrucējs Sebastians Aho – soms izcēlās ar simtprocentīgu realizāciju un trāpīja mērķī četras no četrām piespēlētajām ripām. Arī 2020. gadā Zvaigžņu spēlē precizitātes konkursā uzvarēja viesuļvētru hokejists, to paveicot aizsargam Džeikobam Sleivinam. Viņa pozīcijas spēlētāji to nebija paveikuši kopš 2008. gada, kad labākais bija čehs Tomāšs Kaberle.

Metienu precizitātes konkursa dalībnieki

HokejistsKomanda
Aleksandrs BarkovsFloridas “Panthers”
Leons DraizaitlsEdmontonas “Oilers”
Kevins HeizsFiladelfijas “Flyers”
Džeks HjūzsŅūdžersijas “Devils”
Nazems KadriKalgarī “Flames”
Ņikita KučerovsTampabejas “Lightning”
Konors MakdeividsEdmontonas “Oilers”
Broks NelsonsŅujorkas “Islanders”
Artēmijs PanarinsŅujorkas “Rangers”
Vladimirs TarasenkoSentluisas “Blues”

Par radošāko var uzskatīt “Breakaway Challenge” jeb bullīšu konkursu, kurā hokejisti cenšas piedomāt ne tikai pie atjautīga metiena izpildījuma, bet arī vizuālā tēla. Piemēram, pagājušogad, kad Zvaigžņu spēle norisinājās Lasvegasā, tā brīža Čikāgas “Blackhawks” snaiperis Alekss Debrinkats savu bullīti izpildīja, iejūtoties aktiera Zeka Galifanaka atveidotā Alana Gārnera tēlā no “Hangover” komēdiju triloģijas pirmās filmas, kuras darbība norisinājās tieši Vegasā. Pilnai ainai neiztrūka arī “Maika Taisona” un tīģera klātbūtne.

No komēdiju filmām iedvesmojies sava bullīša izpildījumā pērn bija arī Anaheimas “Ducks” uzbrucējs Trevors Zīgrass, iekāpjot dodžbola jeb tautas bumbas spēlētāja veidolā no Vinsa Vona un Bena Stillera komēdijas “Dodgeball: A True Underdog Story”. Tiesa, Zīgrass bija krietni piedomājis ne tikai pie vizuālā tēla, bet arī pie bullīša izpildījuma – 21 gadu vecais uzbrucējs savu mēģinājumu veica ar aizsietām acīm, un parūpējās par šedevru. Lai arī Zīgrasa bullīša tehniskais izpildījums neapšaubāmi bija uzvaras cienīgs, pērn to saņēma Vegasas “Golden Knights” aizsargs Alekss Petrandželo – pieredzējušais hokejists, kurš NHL spēlēs pēcspēles metienu izpildīšanu parasti noraugās no rezervistu soliņa, savu metienu Zvaigžņu spēlē nemaz nerealizēja, taču uzvaru guva pēc žūrijā esošā aktiera Džona Hama “ārpus kārtas” piešķirtiem 19 punktiem.

Iepriekšējo gadu laikā bullīšu konkursā gan vairāk priekšplānā izvirzījies hokejistu izveidotais “priekšnesums”, mazāku uzsvaru liekot uz tehnisko izpildījumu. Pirms gada Vegasā vārtsargu funkcijas konkursā pildīja aktieris un bijušais hokejists Vaiets Rasels, un vienīgā sieviete, kas stājusies NHL spēles vārtos – Manona Reoma, bet šogad Floridā bullīšu konkursā vārtos stāsies vietējā “Panthers” kluba leģenda – ilggadējais NHL vārtsargs Roberto Luongo, kurš 2019. gadā noslēdza karjeru.

Gaidāms, ka kādu īpašāku šovu skatītājiem būs sarūpējušas NHL zvaigznes un ilggadējie konkurenti “Penguins” un “Capitals” komandās – Sidnijs Krosbijs un Aleksandrs Ovečkins, kuri vienojušies bullīšu konkursā startēt tandēmā. “Runājām par šo ar viņu – tad redzēsim, kas iznāks,” vēl neko daudz neatklāja Pitsburgas kapteinis Krosbijs.

Bullīšu konkursa dalībnieki

HokejistsKomanda
Mičs MārnersToronto “Maple Leafs”
Ovečkins/KrosbijsCapitals/Penguins
Davids PastrņāksBruins
Metjū TkačaksPanthers

Šogad tiks izspēlēti arī vairāki jauni konkursi, kas pielāgoti Zvaigžņu spēles norises vietai. Ja pērn grēku pilsētā zvaigznes sacentās hokeja blekdžekā un metienu konkursā kazino kūrorta āra baseinā, tad šogad saullēkta štatā NHL pieturējusies pie pludmales tematikas. “Splash Shot” konkurss risināsies Fortloderdeilas pludmalē, un tajā dalībnieki sacentīsies komandās pa divi, cenšoties trāpīt piecos mērķos un nogremdēt pretinieku duetu ūdenī. “Pitch`n`Puck” konkursā tiks apvienoti divi sporta veidi, golfa laukumā hokejistiem cenšoties pielietot gan golfa, gan hokeja sitienu un metienu prasmes, un sasniegt bedrīti (“par” – 4).

Astoņi vārtsargi pa pāriem sacentīsies “Tendy Tandem” konkursā. Viens izpildīs metienus pa vārtiem, krājot punktus uz precizitāti. Otrs tikmēr stāsies vārtos, un atkarībā no iegūtā punktu skaita, ko būs izdevies iekrāt pirmajam, uz vārtiem sekos viena, divu vai trīs uzbrucēju uzbrukumi. Uzbrucēju funkcijas konkursā pildīs ASV dāmu hokeja izlases spēlētājas Aleksa Kārpentere un Hilarija Naita, kā arī Kanādas valstsvienības hokejistes Emilija Klārka, Rebeka Džonstone un Sāra Nērsa.

Jauno konkursu dalībnieki

“Tendy Tandem”“Splash Shot”“Pitch`n`Puck”
K. Helebaks/J. Sāross (Jets/Predators)N. Makinons/S. Krosbijs (Avalanche/Penguins)N. Suzuki (Canadiens)
L. Ulmarks/A. Vasiļevskis (Bruins/Lightning)M. Tkačaks/B. Tkačaks (Panthers/Senators)Dž. Gudro (Blue Jackets)
I. Sorokins/I. Šestjorkins (Islanders/Rangers)K. Makars/M. Rantanens (Avalanche)Dž. Robertsons (Stars)
S. Skiners/L. Tompsons (Oilers/Golden Knights)A. Fokss/I. Šestjorkins (Rangers)K. Kellers (Coyotes)

Konkursu uzvarētāji saņems arī 30 tūkstošu dolāru naudas balvas.

1999. gada NHL Zvaigžņu spēlē divos meistarības konkursos izcēlās leģendārais latviešu vārtsargs Artūrs Irbe. Karolīnas “Hurricanes” vārtsargs tika galā ar visvairāk izpildītajiem bullīšiem, dalot pirmo vietu ar Dominiku Hašeku [tika noteikti arī labākie vārtsargi], kā arī bija labākais metienu atvairīšanas konkursā.

Irbe karjeras laikā piedalījies divās Zvaigžņu spēlēs (arī 1994. gadā). Starp trim latviešu hokejistiem, kas pārstāvējuši savus klubus NHL Zvaigžņu spēlē, visvairāk – septiņas – aizvadījis neviens cits kā Sandis Ozoliņš, bet 2015. gadā, pateicoties vērienīgajai Latvijas hokeja fanu kampaņai spēlētāju balsojumā, uz “All Star” skatuves 2015. gadā nonāca arī Zemgus Girgensons - Bufalo “Sabres” uzbrucējs piedalījās ātrākā slidotāja konkursā.

Pēc prasmju konkursiem NHL Zvaigžņu spēle noslēgsies ar miniturnīru trīs pret trīs formātā, sacenšoties visu četru divīziju komandām. Katru divīziju pārstāv divi vārtsargi un deviņi laukuma spēlētāji. Šogad Zvaigžņu spēlē debitēs veseli 14 hokejisti. Pieredzes bagātākais ir Ovečkins ar astoņām, kuram seko Ēriks Kārlsons un Džonijs Gudro (7).

2023. gada NHL Zvaigžņu spēles sastāvi

Metropoles divīzijaAtlantijas okeāna divīzija
Sidnijs Krosbijs (Penguins)Ņikita Kučerovs (Lightning)
Džonijs Gudro (Blue Jackets)Dilans Larkins (Red Wings)
Kevinss Heiss (Flyers)Mičs Mārners (Maple Leafs)
Džeks Hjūzs (Devils)Niks Suzuki (Canadiens)
Broks Nelsons (Islanders)Rasmuss Dalīns (Sabres)
Aleksandrs Ovečkins (Capitals)Breidijs Tkačaks (Senators)
Artemijs Panarins (Rangers)Aleksandrs Barkovs (Panthers)
Ādams Fokss (Rangers)Davids Pastrņāks (Bruins)
Andrejs Svečņikovs (Hurricanes)Metjū Tkačaks (Panthers)
Igors Šestjorkins (Rangers)Līnuss Ullmarks (Bruins)
Iļja Sorokins (Islanders)Andrejs Vasiļevskis (Lightning)
Centrālā divīzijaKlusā okeāna divīzija
Kirils Kaprizovs (Wild)Čendlers Stīvensons (Golden Knights)
Kleitons Kellers (Coyotes)Kevins Fiala (Kings)
Džeisons Robertsons (Stars)Nazems Kadri (Flames)
Vladimirs Tarasenko (Blues)Konors Makdeivids (Oilers)
Sets Džounss (Blackhawks)Elīass Petešons (Canucks)
Neitans Makinons (Avalanche)Leons Draizaitls (Oilers)
Miko Rantanens (Avalanche)Bo Horvats (Islanders)
Keils Makārs (Avalanche)Trojs Terijs (Ducks)
Džošs Morisijs (Jets)Ēriks Kārlsons (Sharks)
Jūse Saross (Predators)Logans Tompsons (Golden Knights)
Konors Helebaks (Jets)Stjuarts Skiners (Oilers)

Izmantotie resursi:
https://www.nhl.com/news/nhl-all-st...
https://www.nhl.com/news/2023-nhl-a...
https://www.nhl.com/news/2023-nhl-a...
https://www.nhl.com/news/alex-ovech...

     [+] [-]

, 2023-02-03 22:36, pirms gada
Jāvāc parakstus par Larkina rekorda anulēšanu, viņš apli sāka gaitā, nevis no vietas. Kurš piekrīt?