Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: Latvijas hokejisti Eiropas valstu nacionālo čempionātu kartē

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: Latvijas hokejisti Eiropas valstu nacionālo čempionātu kartē
Miks Indrašis savu pirmo sezonu Vācijas DEL līgā iesācis rezultatīvi. Foto: schwenninger-wildwings.de

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Gan Latvijā, gan citur Eiropā ar rudens atnākšanu sākusies arī jaunā nacionālo čempionātu sezona hokejā. Ik gadu dažādu Eiropas valstu līgās ledu griež arī Latvijas hokejisti – šajā špikerī apkopots, kuru valstu vadošajos čempionātos jauno sezonu iesākuši mūsējie, par mērauklu ņemot 2023. gada elites divīzijas pasaules čempionāta dalībvalstu augstākās līgas.

Latviešu hokejisti Zviedrijas SHL

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Rodrigo Ābols (U)26Örebro3. sezona

Zviedrijas augstākajā hokeja līgā (SHL) vienīgais mūsu valsts pārstāvis šobrīd ir Latvijas izlases kapteinis Rodrigo Ābols. 26 gadus vecais uzbrucējs trešo sezonu pēc kārtas pārstāv “Örebro” vienību, un arī klubā nēsā kapteiņa uzšuvi. Kopā “Örebro” rindās Ābolam šī būs piektā sezona – uz SHL centra uzbrucējs pirmoreiz pārcēlās 2017. gadā, bet 2019./20. gada sezonu pavadīja Ziemeļamerikā, vēlāk atkal atgriežoties Erebrū. Pirmajā jaunās SHL sezonas spēlē 17. septembrī latvietis punktus neguva.

Latviešu hokejisti Somijas “Liiga”

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Oskars Batņa (U)27Jukurit2. sezona

Arī Somijas, citas hokeja lielvalsts nacionālajā čempionātā (“Liiga”) sezonu iesācis tikai viens latvietis – centra uzbrucējs Oskars Batņa, kuram priekšā otrais gads Mikeli “Jukurit” komandā. Ar Latvijas izlases hokejistu sastāvā komanda pērn pirmo reizi sešu sezonu laikā kvalificējās “Liiga” izslēgšanas spēlēm, kur izstājās ceturtdaļfinālā. Šosezon aizvadītajos trīs mačos Batņa punktus nav guvis.

Latviešu hokejisti Šveices NL

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Ivars Punnenovs (V)28Lausanne HC1. sezona
2.Sandis Smons (A)23Geneve-Servette HC4. sezona
3.Ronalds Ķēniņš (U)31Lausanne HC5. sezona
4.Oskars Lapinskis (U)20SCL Tigers2. sezona
5.Deniss Smirnovs (U)23Geneve-Servette HC4. sezona

Bez latviešu hokejistiem neiztrūkstošs ir Šveices vadošais čempionāts (NL), kas ierasti izceļas ar to, ka tajā latvieši nobāzējušies jau uz ilgāku laiku, izaugot no Šveices klubu jaunatnes sistēmām. Ilggadējs šveicietis ir uzbrucējs Ronalds Ķēniņš, kuram šosezon Lozannā pievienojies arī vārtsargs Ivars Punnenovs. Tāpat savu klubu pieteikumos atrodami arī junioru vecumā komandas pārstāvējušie Deniss Smirnovs un Sandis Smons (“Geneve-Servette HC”), un Oskars Lapiniskis (“SCL Tigers”). Neviens no laukuma spēlētājiem divās aizvadītajās spēļu kārtās ar punktiem vēl nav izcēlies [Smons un Lapinskis NL šosezon vēl nav spēlējuši], bet Punnenovs vienīgajā mačā atvairījis 34 no 37 metieniem komandas uzvarā.

Latviešu hokejisti Vācijas DEL

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Kaspars Daugaviņš (U)34Roosters1. sezona
2.Miks Indrašis (U)31Wild Wings1. sezona

Savas debijas sezonas Vācijas spēcīgākajā līgā (DEL) aizvada pieredzējušie uzbrucēji Kaspars Daugaviņš un Miks Indrašis. Bijušais valstsvienības kapteinis Daugaviņš divās spēlēs paguvis pierakstīties “Roosters” rindās ar pirmo vārtu guvumu, bet Indrašis ar divām rezultatīvām piespēlēm bijis starp produktīvākajiem “Wild Wings” hokejistiem.

Latviešu hokejisti Čehijas Ekstralīgā

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Uvis Balinskis (A)26Bílí Tygři1. sezona
2.Kristofers Bindulis (A)27Motor2. sezona
3.Oskars Cibuļskis (A)34Rytíři1. sezona
4.Kārlis Čukste (A)25Oceláři1. sezona
5.Ralfs Freibergs (A)31Verva1. sezona
6.Jānis Jaks (A)27Verva1. sezona
7.Kristaps Sotnieks (A)35Rytíři1. sezona
8.Kristaps Zīle (A)24Verva1. sezona
9.Māris Bičevskis (U)31Mlada Boleslav4. sezona
10.Roberts Bukarts (U)32Ridera2. sezona
11.Mārtiņš Dzierkals (U)25Motor1. sezona

Jau ierasti, bet šosezon - īpaši labi pārstāvēta no Latvijas hokejistu puses ir Čehijas Ekstralīga (“Tipsport Extraliga”), turklāt vairāki latvieši spēlē vienās komandās. Litvīnovas “Verva” aizsardzības līniju veido Jānis Jaks, Ralfs Freibergs un Kristaps Zīle, Kladno “Rytíři” – Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis, savukārt Českes Budejovices “Motor” pārstāv uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals un aizsargs Kristofers Bindulis.

Vitkovices “Ridera” rindās otro sezonu pēc kārtas spēlēs Roberts Bukarts, Mārim Bičevskim ceturtā sezona “Mlada Boleslav” sastāvā, bet Uvis Balinskis šosezon pārcēlies uz Liberecas “Bílí Tygři”. Pirmo sezonu Čehijā pavadīs Tršinecas “Oceláři” aizsargs Kārlis Čukste.

Rezultatīvi sezonu iesācis aizsargs Balinskis, kurš divos mačos pa reizei gan guvis vārtus, gan rezultatīvi piespēlējis. Pa vienam punktam arī Bukarta (vārti) un Jaka (piespēle) rēķinā, bet pārējie pagaidām punktus nav guvuši.

Latviešu hokejisti Slovākijas Ekstralīgā

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Roberts Mamčics (A)27Nove Zamky1. sezona
2.Patriks Ozols (A)21Dukla Trenčín1. sezona
3.Filips Buncis (U)25Nitra2. sezona
4.Mārtiņš Karsums (U)36Liptovsky Mikuláš1. sezona
5.Frenks Razgals (U)26Dukla Trenčín1. sezona

Turpat kaimiņos, Slovākijas “Tipos Extraliga”, spēlē pieci latvieši. Trenčīnas “Dukla” starpsezonā pievienojās aizsargs Patriks Ozols un uzbrucējs Frenks Razgals. Šogad pasaules čempionātā un olimpiskajās spēlēs debitējušais aizsargs Roberts Mamčics spēlē “Nove Zamky”, bet uzbrucējs Filips Buncis pārstāv “Nitra”, kur noslēdza arī iepriekšējo sezonu. Uz Slovākiju pārcēlies arī pieredzējušais Mārtiņš Karsums, kurš savas kvalitātes turpina apliecināt “Liptovsky Mikuláš” vienībā – 36 gadus vecais uzbrucējs divās spēlēs jau guvis trīs vārtus, kas ir dalīts labākais rādītājs turnīrā. Viens vārtu guvums arī Razgalam, bet Bunča rēķinā viena rezultatīva piespēle.

Latviešu hokejisti Austrijas ICEHL

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Artūrs Kulda (A)34VSV1. sezona

Pieredzējušais Latvijas izlases aizsargs Artūrs Kulda sezonas ievadā ir vienīgais Latvijas pārstāvis Austrijas vadošajā hokeja čempionātā ICEHL, kurā apvienotas astoņas vietējās komandas, trīs Itālijas klubi, kā arī pa vienai komandai no Slovēnijas un Ungārijas. 34 gadus vecais Kulda pirmajās divās spēlēs punktus nav guvis.

Latviešu hokejisti Dānijas “Metal Ligaen”

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Artūrs Salija (A)30Bulldogs1. sezona
2.Andris Džeriņš (U)34Blue Fox1. sezona
3.Edgars Kulda (U)27Energy1. sezona
4.Gunārs Skvorcovs (U)32Bulldogs2. sezona

Četri latvieši pārstāv Dānijas augstākās līgas “Metal Ligaen” klubus. Pērnās sezonas Latvijas čempionāta play-off vērtīgākais spēlētājs Edgars Kulda pievienojies Esbjergas “Energy”, ilggadējais Latvijas izlases centra uzbrucējs Andris Džeriņš pārstāv Herningas “Blue Fox”, bet Odenses “Bulldogs” vienībā komandas biedri ir aizsargs Artūrs Salija un uzbrucējs Gunārs Skvorcovs – tieši viņš ir vienīgais no četrotnes, kas Dānijā jau spēlējis, pievienojoties Odenses komandai pērn. Ar septiņiem punktiem (4+3) četrās spēlēs sezonu sākušais Skvorcovs ieņem dalītu otro vietu starp visas līgas hokejistiem, bet Džeriņš trīs mačos atzīmējies ar rezultatīvu piespēli.

Latviešu hokejisti Francijas “Ligue Magnus”

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Kristaps Bazevičs (A)28Briançon2. sezona
2.Emīls Ģēģeris (U)23Mullhouse1. sezona
3.Ņikita Jevpalovs (U)28Bordeaux1. sezona
4.Artūrs Mickēvičs (U)31Nice1. sezona
5.Oļegs Šišļaņņikovs (U)26Gap1. sezona
6.Rolands Vīgners (U)31Rouen3. sezona

Salīdzinoši plaši pārstāvēts ir Francijas spēcīgākais čempionāts “Ligue Magnus”. Tajā jau ilgstoši spēlē uzbrucēji Rolands Vīgners (“Rouen”) un Artūrs Mickēvičs (“Nice”), kas Francijā iepriekš pārstāvējuši dažādus klubus. Otro sezonu pēc kārtas “Ligue Magnus” spēlēs Emīls Ģēģeris (“Mullhouse”) un Kristaps Bazevičs (“Briançon”), bet pirmais gads šajā līgā Oļegam Šišļaņņikovam (“Gap”) un Ņikitam Jevpalovam (“Bordeaux”).

Mickēvičs (3+2), kuram Francijā kopumā šī ir sestā sezona, un Ģēģeris (1+4) ar pieciem punktiem trīs spēlēs turnīra labāko punktu guvēju sarakstā ierindojas uzreiz aiz labāko trijnieka, bet pa četriem punktiem Šišļaņņikovam (1+3) un Jevpalovam (0+4). Bazevičs divās spēlēs guvis vienus vārtus, savukārt Vīgners, kurš uz Franciju pārcēlās jau 2009. gadā, savu punktu rēķinu vēl nav atklājis.

Latviešu hokejisti Norvēģijas “Fjordkraft-ligaen”

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Maksims Ponomarenko (A)25Sparta2. sezona
2.Leonards Rimjāns (U)28Ringerike4. sezona

Norvēģijas spēcīgāko čempionātu “Fjordkraft-ligaen” pārstāv divi latviešu hokejisti, kas šajā valstī spēlē jau ilgi. Jau kopš jaunatnes vecuma to dara aizsargs Maksims Ponomarenko (“Sparta”), bet uzbrucējs Leonards Rimjāns kopā ar “Ringerike” pacēlies no otrās uz spēcīgāko līgu. Ponomarenko trīs spēlēs ir bez punktiem, bet Rimjāns divos mačos iekrājis 2+1.

Latviešu hokejisti Ungārijas “Erste Liga”

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Jānis Voris (V)22DVTK Jegesmedvék1. sezona
2.Kirils Galoha (U)26Jégkorong Akadémia1. sezona
3.Antons Trastašenkovs (U)22Fehérvár Hockey Academy 191. sezona

Trīs Latvijas hokejisti ikdienā maizi pelna Ungārijas vadošajā līgā “Erste Liga”, kurā spēlē septiņas Ungārijas un trīs Rumānijas klubi. Visi latvieši gan spēlē ungāru komandās - vārtsargs Jānis Voris (“DVTK Jegesmedvék”), uzbrucēji Kirils Galoha (“Jégkorong Akadémia”) un Antons Trastašenkovs (“Fehérvár Hockey Academy 19”). Voris divās spēlēs atvairījis 93,5% metienu un ielaidis vidēji 2,00 ripas spēlē, Trastašenkovam un Galoham vienā mačā pa rezultatīvai piespēlei.

Latviešu hokejisti Slovēnijas čempionātā

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Mikus Mintautišķis (U)22Celje1. sezona

Viens pārstāvis Latvijai ir arī otras elites divīzijas jaunpienācējas Slovēnijas čempionātā – uzbrucējs Mikus Mintautišķis, kurš spēlē HK “Celje” komandā. Tieši latviešu hokejists ar divās spēlēs sakrātiem pieciem (4+1) punktiem sezonas ievadā ir rezultatīvākais spēlētājs visā čempionātā, kurā spēlē četras komandas. “Celje” gan spēlēs arī IHL turnīrā, kurā piedalīsies arī horvātu un serbu komandas.

Latviešu hokejisti Kazahstānas “Pro Hokei Ligasy”

Nr.Hokejists (Poz.)Vec.KomandaSez. klubā p.k.
1.Edgars Siksna (A)29Saryarqa8. sezona
2.Deniss Fjodorovs (U)21Saryarqa2. sezona
3.Daņila Larionovs (U)21Arlan1. sezona

Latvieši ir pārstāvēti arī Kazahstānā, kas ģeogrāfiski gan vairāk pieskaitāma Āzijas reģionam. Karagandas “Saryarqa” vienībā, kas pērn izcīnīja valsts vadošā čempionāta “Pro Hokei Ligasy” zeltu, arī šosezon trenera Pētera Skudras vadībā spēlē Edgars Siksna un Deniss Fjodorovs, savukārt Daņila Larionovs pārstāv Kokšetavas “Arlan”. Īpaši uz visu pārējo latviešu leģionāru fona Eiropā izceļas aizsargs Siksna, kurš Karagandā iesācis jau astoto sezonu pēc kārtas. Jauno cēlienu Siksna sācis ar divām rezultatīvām piespēlēm trīs mačos, Fjodorovam četrās spēlēs 1+1, bet Larionovam vienīgajā mačā viena rezultatīva piespēle.

Jāatzīmē, ka vairāki labi zināmi latviešu hokejisti spēlē arī dažādu valstu pēc spēka otrajās līgās. Zviedrijā, “HockeyAllsvenskan” turnīrā, sezonu iesākuši Latvijas valstsvienību pasaules čempionātos pārstāvējušie Rihards Marenis, Kristers Gudļevskis (abi - “MoDo Hockey”) un Renārs Krastenbergs (“Södertälje SK”). Tāpat šajā turnīrā "Almtuna IS" sastāvā spēlē uzbrucējs Georgs Golovkovs.

Vairāki gados jauni Latvijas hokejisti pārstāv “Mestis” klubus Somijā: Artūrs Andžāns (“TUTO Hockey”), Roberts Kaļķis (IPK), Ņikita Mateiko un Ernests Ošenieks (abi - “Hermes”). Gana plaša pārstāvniecība ir arī Šveices SL: Sandis Smons, Toms Andersons (abi – “La Chaux de-Fonds”), Rihards Melnalksnis un Nauris Sējējs (abi – “Küsnacht Lions”), un Haralds Egle (“Langenthal”).

No valstīm, kas elites divīzijas pasaules čempionātā nespēlēs, jāizceļ Polija, kuras čempionātā spēlē pat astoņi latvieši. Vitālijs Pavlovs, Antons Siņegubovs, Raivo Freidenfelds, Eduards Jansons, Ēriks Ševčenko un Gvido Jansons pārstāv “GKS Jastrzebie”, Aleksandrs Jerofejevs un Kristaps Jākobsons – “Unia Oswiecim”, bet Edmunds Augstkalns spēlē “Torun” komandā.

  -1 [+] [-]

, 2022-09-20 15:26, pirms gada
Ap 20 spēlētājiem no top Eiropas līgām. Ir ok, lai neizkristu no elites un vismaz pacīnītos par 1/4 finālu. Lai gribētu ko vairak, no ZA jāgaida palīgā un jācer, ka kāds tur arī no jauniešiem sper soli tuvāk šogad izlases virzienā, kaut gan tiem sezonas var ievilkties.
Vēl jau Egle, cerams, jau šīs sezonas laikā būs NL un redzēs kur Ri Bukarts nobāzesies. Viņi abi spēlēs lielu lomu pavasarī izlasē, sevišķi, ja nebūs nhl džeku un kāds no izlases pametušajiem neatgriežas. Eglem jai tagad 3 piespēles 2ās spēlēs, viņam būs laba karjera Eiropā.
Veiksmi čaļiem klubos!

Vēl jau protams, Haris...kaut kā nespēju iedomāties, ka viņš ieved mūs mājas čempī 1/4 finālā. Ceru, ka maldos

  -2 [+] [-]

, 2022-09-20 16:30, pirms gada
cik spēlē Igaunijas ekstralīgā ? 50 ?

  +1 [+] [-]

, 2022-09-21 01:20, pirms gada
Labs un sakarīgi veidots raksts!
Biežāk tādus SC

     [+] [-]

, 2022-09-21 20:02, pirms gada
j888 rakstīja: cik spēlē Igaunijas ekstralīgā ? 50 ?
tur spēlē veselas divas komandas

  +1 [+] [-]

, 2022-09-21 20:10, pirms gada
Čehija - Latvijas izlases aizsargu līga.

     [+] [-]

, 2022-09-21 20:44, pirms gada
Sochi rakstīja: Ap 20 spēlētājiem no top Eiropas līgām. Ir ok, lai neizkristu no elites un vismaz pacīnītos par 1/4 finālu. Lai gribētu ko vairak, no ZA jāgaida palīgā un jācer, ka kāds tur arī no jauniešiem sper soli tuvāk šogad izlases virzienā, kaut gan tiem sezonas var ievilkties.
Vēl jau Egle, cerams, jau šīs sezonas laikā būs NL un redzēs kur Ri Bukarts nobāzesies. Viņi abi spēlēs lielu lomu pavasarī izlasē, sevišķi, ja nebūs nhl džeku un kāds no izlases pametušajiem neatgriežas. Eglem jai tagad 3 piespēles 2ās spēlēs, viņam būs laba karjera Eiropā.
Veiksmi čaļiem klubos!

Vēl jau protams, Haris...kaut kā nespēju iedomāties, ka viņš ieved mūs mājas čempī 1/4 finālā. Ceru, ka maldos
4 piespēles 3 mačos SL nu galīgi nav nekas tāds, lai viestu mega cerības. Kovid laikā Slovākijā bija punkts spēlē. AHL neko dižu nenodemnstrēja, tagad tāpēc arī spēlē SL nevis kaut tai pašā Čehijā. Eglem ir 25 gadi, lai viņš, kā tu saki sezonas laikā nonāktu NL ir jāparāda, kaut kas ļoti jaudīgs - kāpēc ņemt ārzemnieku, ja līdzvērtīgi var nospēlēt vietējais, kas krietni jaunāks? Viņš šobrīd noslēdz līgas top10 un ir vienīgais bez gūtajiem vārtiem. Labākajam jau ir 10 punkti.

     [+] [-]

, 2022-09-22 09:55, pirms gada
Geralt of Rivia rakstīja: 4 piespēles 3 mačos SL nu galīgi nav nekas tāds, lai viestu mega cerības. Kovid laikā Slovākijā bija punkts spēlē. AHL neko dižu nenodemnstrēja, tagad tāpēc arī spēlē SL nevis kaut tai pašā Čehijā. Eglem ir 25 gadi, lai viņš, kā tu saki sezonas laikā nonāktu NL ir jāparāda, kaut kas ļoti jaudīgs - kāpēc ņemt ārzemnieku, ja līdzvērtīgi var nospēlēt vietējais, kas krietni jaunāks? Viņš šobrīd noslēdz līgas top10 un ir vienīgais bez gūtajiem vārtiem. Labākajam jau ir 10 punkti.
nomierinies

     [+] [-]

, 2022-09-22 15:05, pirms gada
Labakie legionari spelē KHL , Jeliseevam pirmais punkts Admirala!