Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Freibergs: īsās brīvdienas, mērķis palikt Čehijā, cerība par bronzas grūdienu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Freibergs: īsās brīvdienas, mērķis palikt Čehijā, cerība par bronzas grūdienu
Ralfs Freibergs. Foto: LHF

Ja pērn līgums bija jāgaida līdz augusta vidum, tad šovasar Latvijas izlases bronzas aizsargs Ralfs Freibergs parakstu uz kontrakta lika jau jūnija vidū. Viņš pievienojies Čehijas Ekstralīgas sudraba medaļniecei Hradeckrāloves "Mountfield". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Freibergs atzina, ka vēlējies palikt Čehijā. "Tiklīdz uz galda tika nolikts konkrēts līgums, ilgi nedomāju," sacīja aizsargs.

Latvijas valstsvienības hokejistiem sezona noslēdzās tikai 28. maijā, kas vasaras brīvlaiku padarīja vēl īsāku. Jau pirmdien gatavošanos jaunajai sezonai sāka Ralfs Freibergs, kurš kopā ar Rodrigo Ābolu, Uvi Balinski un vairākiem junioru un jauniešu izlašu hokejistiem trenējas Rodrigo Laviņa un Aleksandra Ņiživija vadībā.

"Kamēr trenēsimies kopā, gribas, lai jaunie redz – bronza nebija tādēļ, ka mums būtu baigais talants. Darbs tiek ielikts katru dienu. Stadions, zāle, un katru dienu pildi uzdevumus. Pildi vairāk nekā treneris liek. Prieks sacensties. Jaunajiem ir motivācija mani noskriet, man – noskriet viņus. Varbūt viņi ieraudzīs ko tādu, ko neredz, trenējoties kopā ar vienaudžiem," pauda Freibergs.

Uz ledus viņš plāno kāpt nākamās nedēļas otrajā pusē, pieturoties pie ģimenes tradīcijām. "Pirmais ledus vienmēr ir kopā ar tēvu un viņa draugiem, kurus zinu jau no bērnības. Atbrauc arī brālis. Katru vasaru Mārupē savācamies un kopā uzspēlējam," norādīja Freibergs, kura atvaļinājums šovasar ildzis tikai četras dienas, kopā ar ģimeni apmeklējot Itāliju.

Brīvdienu plānos ietilpst arī Dziesmu un deju svētku apmeklēšana kopā ar komandu. Pēc tam, kad ceturtdaļfinālā izdevās pārvarēt Zviedrijas barjeru, Freibergs piedāvāja savu nūju ar visu hokejistu parakstiem iemainīt pret divām biļetēm. Rīkotāji atsaucās un sagādāja iespēju visai valstsvienībai.

Līdzīgu manevru Freibergs izpildīja arī pirms pieciem gadiem, taču palika bez biļetēm. "Sieva atgādināja, ka gribējām tikt. Ja ir liela vēlme, tad jādara viss. Kāpēc nepamēģināt? Ko es citu varu piedāvāt, ja ne nūju ar parakstiem. Bez parakstiem nebūtu tik lielas vērtības – pirms pieciem gadiem nenostrādāja. Tagad ir izlases paraksti – cita lieta," pauda Freibergs. "Cik sapratu, tad visi arī ir pierakstījušies, lai apmeklētu koncertus."

Pasaules čempionāta laikā Freibergs izcēlās ar četriem punktiem – vārti un piespēle uzvarā pret Šveici, kas nodrošināja vietu ceturtdaļfinālā, piespēle uzvarā pret kazahiem un piespēle pagarinājuma uzvarā pret Čehiju. Drīz pēc turnīra noslēguma Freibergs parakstīja līgumu ar Čehijas vicečempioni Hradeckrāloves "Mountfield".

"Mana prioritāte bija Čehija. Tiklīdz bija konkrēts līgums uz galda, ilgi nedomāju," pauda Freibergs. Sarunas sākušās pēc pasaules čempionāta. "Ģimene jūtas komfortabli – zinām, ar ko rēķināties. Gan valoda zināma, gan viss apkārt notiekošais. Līmenis laukumā ir labs. Gribēju tur palikt. Man ir aģents arī Vācijā, bet viņam nemaz nerakstīju. Mana prioritāte bija tikai Čehija."

Iepriekšējo sešu playoff griezumā "Mountfield" trīs reizes apstājusies ceturtdaļfinālā, divas reizes sasniegusi pusfinālu, bet aizvadītajā sezonā zaudēja finālā Kārļa Čukstes pārstāvētajai Tršinecas "Ocelari". Savukārt Čempionu līgā izdevās sasniegt ceturtdaļfinālu, pagarinājumā piekāpjoties Šveices tā brīža čempionei "EV Zug".

"Man kā aizsargam pret viņiem spēlēt bija ļoti grūti. Mazi un ātri uzbrucēji, ātrs hokejs," jauno komandu raksturoja Freibergs. "Esmu ļoti apmierināts. Cerams, ka spēlētāji saglabās pagājušajā sezonā uzlikto latiņu. Man parocīgs hokejs, līdzīgs Latvijas izlasei. Ātri un uz priekšu, neprasa no aizsargiem nekādus brīnumus."

Paziņojot par līguma parakstīšanu, Hradeckrāloves komanda atsaucās uz labo pieredzi darbā ar latviešiem. Trīs sezonas "Mountfield" kreklā aizvadīja Oskars Cibuļskis, pa divām – Andris Džeriņš un Māris Bičevskis.

Arī Freibergam iepriekš bijušas iespējas pievienoties "Mountfield". Uz Čehiju viņš devās 2017. gadā, pievienojoties Zlīnas "PSG Berani" un kļūstot par komandas rezultatīvāko aizsargu. "Pēc tās sezonas aģents runāja ar Hradeckrālovi, bet viņi spēlēja spēlītes naudas ziņā. Vienā brīdī Zlīna piedāvāja ļoti labu līgumu, un es uzreiz parakstīju. Viņi dzirdēja, ka ir tāds kontrakts, un gatavojās palielināt savu piedāvājumu, bet es jau biju parakstījis."

Otro reizi interese par Freibergu tika izrādīta 2021. gada ievadā, kad viņš grasījās pamest Brno "Cometa". Aizsargs pievienojās "Ocelari" un kļuva par Ekstralīgas čempionu.

"Ļoti, ļoti ceru, ka palīdzēs," par bronzas ietekmi uz nākamajiem līgumiem teica Freibergs. "Pagaidām gan tā neizskatās. Pats domāju, ka tas varētu palīdzēt ar piedāvājumu daudzumu – vairāk kvantitāti nekā kvalitāti. Nebija. Uz pasaules čempionātu vari braukt pacelt vai nolaist latiņu tām komandām, kas jau ir interesējušās, iepriekš runājušas. Ja iepriekš nav bijusi interese, tad nevari baigi iegūt. Ja vien neesi jaunais un perspektīvais, kurš izšauj. Klubi tomēr zina situāciju, skautings ir izteikti attīstījies. Bet gribētos, lai jaunāki čaļi par mani pēc bronzas varētu tikt Zviedrijā. Lai medaļa pavērtu ceļu. Redzējām, ka atšķirība līmenī nav tik liela."