Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Hokejs un basketbols pagaidīs, bērni jāved uz treniņiem kamaniņu sportā

Jānis Celmiņš

Hokejs un basketbols pagaidīs, bērni jāved uz treniņiem kamaniņu sportā
Kamaniņu sports. Foto: EPA/Scanpix

Ministru kabinets šodien apstiprināja projektu, kas paredz 294 tūkstošu eiro izmaksāšanu Latvijas sportistiem balvās "par izciliem sasniegumiem sportā". Kamēr čaklākie momentā paguva sakalkulēt, ka 43% no brangās naudas summas tiks kamaniņu braucējiem, tikmēr mans kaimiņš, merkantīlu mērķu vadīts, savus bērnus jau gatavojas sūtīt trenēties tieši šajā sporta veidā.

Bobsleja un kamaniņu trases “Sigulda” nosaukums pēdējās dienās tiek locīts ļoti daudz. Pirmie starptautiskie mači tajā šoziem jau aiz muguras, bet te Dainis Dukurs nolemj iznākt no skapja un pavēstīt, kas ir kas. Kā vēlāk izrādās, viņam ir sekotāji. Pēcāk plašāka sabiedrība uzzin, ka tuvāko septiņu gadu laikā 1986. gadā celtajā trasē tiek plānots ieguldīt 30 miljonus eiro no valsts budžeta naudas. No tiem gan tikai daļa pašā trasē, pārējais tās pieguļošajās teritorijās. Siguldai esot jākļūst par Eiropas renes šļūkšanas galvaspilsētu.

Vēl pāris dienas vēlāk Ministru kabinets pavēsta, ka no valsts par paveikto 2020. gadā visbrangāko prēmiju saņems Martins Dukurs, bet 43% no kopējā pīrāga nonāks kamaniņu braucējiem, ieskaitot jauniešu un viņu trenerus. Simpātiska izmēra prēmiju var saņemt jaunietis, kurš sasniedz labāko trijnieku Pasaules Jaunatnes olimpiskajās spēlēs. Apdalīti nepaliek arī pasaules junioru čempionāta medaļnieki un viņu treneri. Cik šāds panākums atbilst "izciliem panākumiem sportā" un cik plaši tas saistīja Latvijas sporta līdzjutēju uzmanību, tie jau ir citi jautājumi, par kuriem var padomāt brīvā laikā.

Viss kārtībā un visu cieņu kamaniņu sporta laureātiem, bet kur tad šajā prēmiju sarakstā ir, piemēram, Baiba Bendika, kura aizvadītajā ziemā sasniedza savus līdz šim labākos rezultātus pasaules līmeņa biatlona trasēs? Ne Bendika, ne kāds no citiem Trīs zvaigžņu gada sportista un gada sportistes nominantiem starp valsts prēmiju saņēmājiem nav atrodams. Kā tad tas nākas – labākie, bet bez prēmijām?

Manam kaimiņam kā nopietnam cilvēkam, kura divi puikas jau kādu laiku dzenā hokeja ripu, uzreiz šķiet interesanti, kur tad trenēties jāsūta atvases, lai arī viņi reiz varētu skaitīt valsts naudu? Par hokeja treniņiem viņš maksā brangu naudu, bet kamaniņu sports, bobslejs un skeletons taču ir vienīgie sporta veidi valstī, kuru infrastruktūru simtprocentīgi uztur valsts. Pēc septiņiem gadiem Sigulda būs renes sporta veidu galvaspilsēta ar modernu trīs manis minēto sporta veidu sacensību un treniņu bāzi, bet kaimiņš sapņo par puikām Nacionālajā hokeja līgā… Kaut kas te nav riktīgi. Kāpēc viņam ar saviem ikmēneša maksājumiem par puiku hokeja treniņiem jāuztur privātas ledus halles, Rīgā joprojām nav mūsdienīgas vieglatlētikas manēžas un jauna stadiona futbola izlasei, bet citi šļūc par brīvu un vēlāk vēl par paveikto saņem prēmijas no valsts? Konkurence kamanās un hokejā taču arī nesalīdzināma. Tie laiki, kad Vilis Krištopāns mūs sauca par reņģēdājiem ir garām, kaimiņš jau sen vairs nav muļķis. “Puikas, atdodiet hokeja slidas un nūjas, marš uz kamaniņu sporta treniņiem, arī es gribu būt slavens un bagāts,” blakus mājā kliedz mans kaimiņš.

Jā, vēl šis un tas par labākajiem, balvām un naudu. “Trīs Zvaigžņu balvai” nominācijā “Gada notikums sportā” ir nominēta Maira Brieža Pasaules Boksa Supersērijas (WBSS) cīņa finālā, kas, starp citu, notika Vācijā (sākotnēji bija plānots Rīgā), bet fināla uzvarētājs Briedis līdzīgi kā Bendika “par izciliem sasniegumiem sportā” nesaņem ne centa. Nu mums kritēriji… Valsts prēmiju noteikumi apstiprināti 2012. gadā, pēdējās izmaiņas redakcijā veiktas 2016. gadā, tad nu sanāk, ka četrus gadus šis likums stāv perfekts. “Izcils sasniegums sportā” pēc likuma neskaitās ne uzvara Čempionu līgā futbolā, ne Eirolīgā basketbolā. Par, teiksim, futbola Premjerlīgas, NBA un NHL čempiona tituliem nemaz nerunājot, arī, piemēram, Porziņģa iegūts NBA sezonas MVP tituls pēc Latvijas likuma “spička” vien būtu. Es neaicinu tagad prēmēt mūsu miljonārus, kuriem no šādām prēmijām gan jau ne silts, ne auksts, nauda patiešām vajadzīga citiem, bet aicinu iet līdzi laikam – patīk vai nē, bet tas periods, kurā visspīdīgākā lieta sportā bija vienalga kāda olimpiskā vai PČ medaļa, tomēr ir aizgājis.

1 2 3 4 5 6 7 8 276 komentāri

 +12 [+] [-]

, 2020-12-10 17:29, pirms 3 gadiem
Pārāk daudz visādu negāciju pēdējā laikā ap renes sporta veidiem.Tā vien šķiet, ka daudziem labāk patiktu, ja Siguldas trase sagrūtu un zeme tiktu iztirgotu.Valsts un pašvaldības tāpat atbalsta sporta veidus.Lielākoties visus.

  +1 [+] [-]

, 2020-12-10 17:34, pirms 3 gadiem
ceru, ka valdība ne tikai Siguldas reni attīstīs, bet arī tiks celtas renes visā Latvijā! katrā novadā pa renei!
nost ar bezjēdzīgiem kaučaku ripas dauzītājiem un citiem ne tik svarīgiem visādu gumijas bumbu mētātājiem, spārdītājiem un nēsātājiem!

 +11 [+] [-]

, 2020-12-10 17:48, pirms 3 gadiem
Pirmkārt, lai kā tas dažam labam nepatiktu, bet tas ir pareizi, ka valsts nodala tos sporta veidus, kuros profesionālā līmenī apgrozās miljoni, jo jāatbalsta tie, kuriem nav lemts šos miljonus apgrozīt.
Otrkārt, lai dažs labs, kurš čīkst par valsts atbalstu Siguldas trasei, lai vispirms uzzin cik valsts un pašvaldības ir ieguldījušas basketbola, hokeja un futbola infrastruktūras tapšanā, un cik valsts un pašvaldības iegulda šīs infrastruktūras, kurām ir Nacionālo sporta bāžu statuss, uzturēšanā.
Treškārt, ja cilvēks, kurš sevi dēvē par sporta žurnālistu, ir tik tālu degradējies, ka nesaprot, ka valsts prēmijas sportistiem maksā par noteiktiem sasniegumiem sportā, un nevis tāpēc, ka bijusi labākā sezona, vai tāpēc, ka sportists ir izvirzīts “Trīs Zvaigžņu balvas” nominācijā, tad vispār par ko šeit diskutēt.

 +11 [+] [-]

, 2020-12-10 18:14, pirms 3 gadiem
Eirolīgas futbolistam vai basketbolistam, gluži tāpat kā NBA spēlētājam, no šīs valsts neko nevajag, jo viņš tāpat jau saņem gaužām brangu atalgojumu, ar kuru salīdzinot LR premjers vai prezidents ir no nabagmājas. Tāpēc piešķirt šīm sportistu kategorijām prēmijas no valsts būtu vienkārši stulbi. Kurš tad te par savu naudu uzceļ brīvdabas basketbola laukumus? Mūrniece&Levits&Kankariņš vai Porziņģis ar Bertānu?

  +4 [+] [-]

, 2020-12-10 18:19, pirms 3 gadiem
Celmiņ, nesaki "renes šļūkšana", tas izklausās necienīgi un man kā bijušajam kamaniņbraucējam nepatīk.

  +4 [+] [-]

, 2020-12-10 18:26, pirms 3 gadiem
Manuprāt, ne mazāk svarīgi par mūsu iedalījumu, vai sporta veids un sacensības ir olimpiskās vai neolimpiskās, ir tas, vai un cik lielā mērā tie ir komerciāli. Lai cik ļoti nācija nelepotos ar lielu tenisa komercturnīru, F1 posmu vai Stenlija kausa uzvarētājiem, tiem kaut ko piemaksāt no valsts tikai tādēļ, lai uz papīra izskatītos pēc "vienlīdzības", ir acīmredzama nejēdzība un nelietderīgs sporta atbalsts. Šādas "valsts pateicības" var maksāt karjeras potenciāli augsta līmeņa, bet naudas ziņā amatieriskāku sporta veidu pārstāvjiem, kuriem pietrūcis atbalsta izšķirīgajā brīdī.

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 18:29, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Celmiņ, nesaki "renes šļūkšana", tas izklausās necienīgi un man kā bijušajam kamaniņbraucējam nepatīk.
Starp citu, man arī īsti nepatīk, ka latviešu valodā nav īsa un trāpīga kopīga apzīmējuma bobslejam, skeletonām un kamaniņbraukšanai, kas atbilstu angļu "sliding [sports]". Kas tādu izdomās, tam cepums no manis.

  +1 [+] [-]

, 2020-12-10 18:34, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Starp citu, man arī īsti nepatīk, ka latviešu valodā nav īsa un trāpīga kopīga apzīmējuma bobslejam, skeletonām un kamaniņbraukšanai, kas atbilstu angļu "sliding [sports]". Kas tādu izdomās, tam cepums no manis.
Var teikt - renes sporta veidi.

     [+] [-]

, 2020-12-10 18:36, pirms 3 gadiem
Konkurence šlūcējos un Piemēram Rastorgujevam vai bendikai ! Simti - simti ! Kamanas stafete 6 ! 6 ! Cik Cilvēki nodarbojas ar kamānām un cik vispar nodarbosies ! Valsts atbalstītam sportam jābūt masveidīgam !

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 18:41, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Starp citu, man arī īsti nepatīk, ka latviešu valodā nav īsa un trāpīga kopīga apzīmējuma bobslejam, skeletonām un kamaniņbraukšanai, kas atbilstu angļu "sliding [sports]". Kas tādu izdomās, tam cepums no manis.
Vai kamanu sporta veidi.

  -1 [+] [-]

, 2020-12-10 18:42, pirms 3 gadiem
svitra rakstīja: Konkurence šlūcējos un Piemēram Rastorgujevam vai bendikai ! Simti - simti ! Kamanas stafete 6 ! 6 ! Cik Cilvēki nodarbojas ar kamānām un cik vispar nodarbosies ! Valsts atbalstītam sportam jābūt masveidīgam !
Kad bija kamanu stafetē 6 komandas? Pēdējoreiz bija 9. Kad vairs nebūs kovida, būs vēl vairāk.

     [+] [-]

, 2020-12-10 18:43, pirms 3 gadiem
knaible rakstīja: Pārāk daudz visādu negāciju pēdējā laikā ap renes sporta veidiem.Tā vien šķiet, ka daudziem labāk patiktu, ja Siguldas trase sagrūtu un zeme tiktu iztirgotu.Valsts un pašvaldības tāpat atbalsta sporta veidus.Lielākoties visus.
strēķis ar vieglatlētikas manēžām Latvijai ļoti noderētu, bet nē, dos 30mio, lai daži pašļūkātu. Loģiski, ka sabrukums būtu labs notikums sportam.

  +1 [+] [-]

, 2020-12-10 18:51, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: strēķis ar vieglatlētikas manēžām Latvijai ļoti noderētu, bet nē, dos 30mio, lai daži pašļūkātu. Loģiski, ka sabrukums būtu labs notikums sportam.
skriet, lekt un mest pīķi var mežā. tam nevajag manēžas un stadionus. šļūkāt vajag renes!

  +4 [+] [-]

, 2020-12-10 18:53, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Var teikt - renes sporta veidi.
Par reni mēdz dēvēt arī notekas. Tātad pats piedāvā "noskalot" podā vai grāvī skeletu, bobu un kamanas?

  +6 [+] [-]

, 2020-12-10 18:58, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pirmkārt, lai kā tas dažam labam nepatiktu, bet tas ir pareizi, ka valsts nodala tos sporta veidus, kuros profesionālā līmenī apgrozās miljoni, jo jāatbalsta tie, kuriem nav lemts šos miljonus apgrozīt.
Otrkārt, lai dažs labs, kurš čīkst par valsts atbalstu Siguldas trasei, lai vispirms uzzin cik valsts un pašvaldības ir ieguldījušas basketbola, hokeja un futbola infrastruktūras tapšanā, un cik valsts un pašvaldības iegulda šīs infrastruktūras, kurām ir Nacionālo sporta bāžu statuss, uzturēšanā.
Treškārt, ja cilvēks, kurš sevi dēvē par sporta žurnālistu, ir tik tālu degradējies, ka nesaprot, ka valsts prēmijas sportistiem maksā par noteiktiem sasniegumiem sportā, un nevis tāpēc, ka bijusi labākā sezona, vai tāpēc, ka sportists ir izvirzīts “Trīs Zvaigžņu balvas” nominācijā, tad vispār par ko šeit diskutēt.
Par Celmiņa zināšanām nediskutēšu, bet par reni gan. Lai arī pašam patīk bobs, kamanas un skeletons (pēdējos gados gan interese mazinājusies) - kāpēc šis sporta veids tik izteikti tiek lobēts? Es nerunāsu par pro sporta veidiem (lai arī tajos tā nauda, ko iegulda renē noderētu -kaut vai jauniešu un bērnu sportā, lai noņemtu slogu no vecāku pleciem). Bet kā ar citiem sporta veidiem, kas nav pašpelnoši - tā pati vieglatlētika, biatlons un daudzi citi sporti, kas tāpat kā skeletons nes Latvijas vāŗdu pasaulē, iespējams pat krietni vairāk kā rene (neskatoties uz mazāku medaļu skaitu), taču atbalstu saņem mazāku.
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  +4 [+] [-]

, 2020-12-10 19:04, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Par reni mēdz dēvēt arī notekas. Tātad pats piedāvā "noskalot" podā vai grāvī skeletu, bobu un kamanas?
Tieši tā - rene ir sporta pasaules žargons, bet diez vai kaut kas tāds, ko publicēt preses materiālos. Pārāk šaubīgas asociācijas ar pamatnozīmi.

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:05, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Drīzāk jau ziemas tehnisko sportu veidi.
Nu lūk, un tas jau, pirmkārt, sāk likties par garu, otrkārt - vai tad sacensības ar sniega motocikliem nav "ziemas tehniskais sporta veids" bez ledus trases?

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:15, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Par Celmiņa zināšanām nediskutēšu, bet par reni gan. Lai arī pašam patīk bobs, kamanas un skeletons (pēdējos gados gan interese mazinājusies) - kāpēc šis sporta veids tik izteikti tiek lobēts? Es nerunāsu par pro sporta veidiem (lai arī tajos tā nauda, ko iegulda renē noderētu -kaut vai jauniešu un bērnu sportā, lai noņemtu slogu no vecāku pleciem). Bet kā ar citiem sporta veidiem, kas nav pašpelnoši - tā pati vieglatlētika, biatlons un daudzi citi sporti, kas tāpat kā skeletons nes Latvijas vāŗdu pasaulē, iespējams pat krietni vairāk kā rene (neskatoties uz mazāku medaļu skaitu), taču atbalstu saņem mazāku.
Ir normāli, ka valsts vai pašvaldības iegulda naudu tur, kur redz panākumus un iespēju kaut daļēji atgriezt ieguldītos līdzekļus.

Valsts un pašvaldības ir ieguldījušas naudu biatlona infrastruktūrā, bet kur šeit ir panākumi, un iespēja atgriezt ieguldītos līdzekļus. Tāpat par kaut kādu baigo masveidību runāt nav iespējams.

Tā pati vieglatlētikas infrastruktūra. Jā, vieglatlētika vismaz ir masveida sporta veids, un šeit var saskatīt valsts un pašvaldību ieinteresētību, jo ir pienākums par jaunatnes piesaisti sportam. Tāpat ar hokeja, basketbola utt. infrastruktūru, kura pa lielam valstij un pašvaldībām finanšu izteiksmē nes tikai un vienīgi mīnusus, bet arī tajā visā tiek ieguldīta milzu nauda, jo arī šeit ir tā masveidība.

Man personiski šķiet, ka stāsts par Siguldas bobsleja, kamaniņu un skeletona lobiju ir stipri pārspīlēts, jo tas kas no valsts un pašvaldības puses tiek ieguldīts šai Nacionālā sporta objektā ir siemuškas uz tā fona, kur valsts un pašvaldības investē milzu līdzekļus jaunu sporta objektu celtniecībai un uzturēšanai visos Latvijas novados, kuriem arī ir Nacionālā sporta objekta statusi.

  +2 [+] [-]

, 2020-12-10 19:17, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Starp citu, man arī īsti nepatīk, ka latviešu valodā nav īsa un trāpīga kopīga apzīmējuma bobslejam, skeletonām un kamaniņbraukšanai, kas atbilstu angļu "sliding [sports]". Kas tādu izdomās, tam cepums no manis.
slidināšanās?

  +7 [+] [-]

, 2020-12-10 19:18, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Par Celmiņa zināšanām nediskutēšu, bet par reni gan. Lai arī pašam patīk bobs, kamanas un skeletons (pēdējos gados gan interese mazinājusies) - kāpēc šis sporta veids tik izteikti tiek lobēts? Es nerunāsu par pro sporta veidiem (lai arī tajos tā nauda, ko iegulda renē noderētu -kaut vai jauniešu un bērnu sportā, lai noņemtu slogu no vecāku pleciem). Bet kā ar citiem sporta veidiem, kas nav pašpelnoši - tā pati vieglatlētika, biatlons un daudzi citi sporti, kas tāpat kā skeletons nes Latvijas vāŗdu pasaulē, iespējams pat krietni vairāk kā rene (neskatoties uz mazāku medaļu skaitu), taču atbalstu saņem mazāku.
Plus visi šie tevis minētie "citi" sporta veidi ir pieejami bērniem, ko nekad nevarēs teikt par renes šļūkāšanu. Pilnīgi piekrītu vienam no šeit esošajiem komentiem - valsts atbalstam ir jābūt tādiem sporta veidiem, kuriem ir bērnu un jauniešu sports un tie ir pieejami ikvienam, nevis eksluzīviem sporta veidiem, lai arī cik medaļas tie kkur nenestu. Tautas veselība pāri visam!

     [+] [-]

, 2020-12-10 19:18, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Nu lūk, un tas jau, pirmkārt, sāk likties par garu, otrkārt - vai tad sacensības ar sniega motocikliem nav "ziemas tehniskais sporta veids" bez ledus trases?
Arī taisnība!
Tad jau varbūt-ledus trašu sporta veidi.

     [+] [-]

, 2020-12-10 19:18, pirms 3 gadiem
slīdsports, slīdessports

     [+] [-]

, 2020-12-10 19:20, pirms 3 gadiem
sliečsports

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:22, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pirmkārt, lai kā tas dažam labam nepatiktu, bet tas ir pareizi, ka valsts nodala tos sporta veidus, kuros profesionālā līmenī apgrozās miljoni, jo jāatbalsta tie, kuriem nav lemts šos miljonus apgrozīt.
Pats saproti, ka miljonu būšana vai nebūšana vispār nevienā brīdī šajā naudas dalīšans procesā nav svarīga.

Renes sporti jau labu laiku ir vienīgie, kas no visa ziemas sportu klāsta var atnest kaut kādas medaļas. Jā, konkurence maza, jā, sports dārgs, jā, citiem vienkārši nav iespēju trenēties utt. Latvijas šļūkātāji izmanto savu stāvokli un vismaz kaut kādas medaļas vāc.

Ziemas OS tikai viņi ir atnesuši kaut kādus bleķus.

Ja nedos naudu šļūkātājiem, kas paliks?

Tikai tieši tā tas arī jāsauc - humānā palīdzība, dotācijas, lai ziemas sezonā ir kaut kādi sporta veiksmes stāsti.

Runas, ka jādod tiem, kam miljonu nav... kā jau n-tos gadus saku. Ja nevari pakakāt, nemoki pakaļu, t.i., šļūkt pa reni neviens nav spiests (ja nu vienīgi abi Dukuri).

  -2 [+] [-]

, 2020-12-10 19:25, pirms 3 gadiem
neputns rakstīja: Plus visi šie tevis minētie "citi" sporta veidi ir pieejami bērniem, ko nekad nevarēs teikt par renes šļūkāšanu. Pilnīgi piekrītu vienam no šeit esošajiem komentiem - valsts atbalstam ir jābūt tādiem sporta veidiem, kuriem ir bērnu un jauniešu sports un tie ir pieejami ikvienam, nevis eksluzīviem sporta veidiem, lai arī cik medaļas tie kkur nenestu. Tautas veselība pāri visam!
Pareizi būtu, ja visa sporta infrastruktūra piederētu privātiem investoriem, un viņi nodrošinātu bērnu un jaunieši iekļuvi savos sporta objektos, kā tas ir visā civilizētā pasaulē. Valsts un pašvaldības aprobežotos ar sporta infrastruktūras izveides pie skolām.

Latvijā šai ziņā ir galīgi aplami kaut vai tāpēc, ka valsts un pašvaldības nodrošina sporta infrastruktūru, ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī lielākai daļai profesionālā sporta komandām un sportistiem.

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:27, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ir normāli, ka valsts vai pašvaldības iegulda naudu tur, kur redz panākumus un iespēju kaut daļēji atgriezt ieguldītos līdzekļus.

Valsts un pašvaldības ir ieguldījušas naudu biatlona infrastruktūrā, bet kur šeit ir panākumi, un iespēja atgriezt ieguldītos līdzekļus. Tāpat par kaut kādu baigo masveidību runāt nav iespējams.

Tā pati vieglatlētikas infrastruktūra. Jā, vieglatlētika vismaz ir masveida sporta veids, un šeit var saskatīt valsts un pašvaldību ieinteresētību, jo ir pienākums par jaunatnes piesaisti sportam. Tāpat ar hokeja, basketbola utt. infrastruktūru, kura pa lielam valstij un pašvaldībām finanšu izteiksmē nes tikai un vienīgi mīnusus, bet arī tajā visā tiek ieguldīta milzu nauda, jo arī šeit ir tā masveidība.

Man personiski šķiet, ka stāsts par Siguldas bobsleja, kamaniņu un skeletona lobiju ir stipri pārspīlēts, jo tas kas no valsts un pašvaldības puses tiek ieguldīts šai Nacionālā sporta objektā ir siemuškas uz tā fona, kur valsts un pašvaldības investē milzu līdzekļus jaunu sporta objektu celtniecībai un uzturēšanai visos Latvijas novados, kuriem arī ir Nacionālā sporta objekta statusi.
270 - 300 tk gadā par trasi, kā arī jaunu bobu iegāde, treniņu apmaksa, ceļošana utt - to diez vai sedz kāds liels mecenāts. Daļu sedz atsevišķi sponsori (agrāk LG - tātad būtībā valsts un Arčers, kas tagad nezināšu) Renes kopējās izmaksas ir daudz lielākais, kā tikai trase un vai tās atmaksājās - to, lai ekonomists rēķina. Lieta ir tāda, ka atšķiras arī prestižs. Iešu dziļāk. Teniss un bokss. Sporta veidi (jo īpaši pirmais), kas pasaule ir prestižāki par reni un iespējams arī lielu daļu vieglatlētikas disciplīnu. Nopelna tikai top sportisti, kamēr treniņi ir ļoti dārgi. Vai no prestiža un atmaksas viedokļa izdevīgāk nav ieguldīt šādos sporta veidos? Kā arī par basketu, hokeju - tur tie ieguldījumi atmaksājas, jo daļa top sportistu nes atgriezenisko saiti - par savām algām iegādājoties īpašumus lv - maksājot lv cilvēkiem algas, lai tos uzceltu, nodokļi, atvērtas firmas vai kā Porziņģis - ieguldot savu naudu jaunā infrastruktūrā. Turklāt arī sacensības šajos sporta veidos notiek biežāk un pulcē vairāk cilvēku. ņemsim normālu gadu -nīstais Dinamo uz Rīgu 30 reizes sezonā atved vismaz 20 sportistus+ trenerus, tas pats ar HKR. VIesnīcas, ēdināšana, izklaide Un tas ir neņemot vērā ārzemju fanus, kas arī parasti ir zināmā apjomā, pat neskaitot Jokerit, kas šad tad atvedis vairāk kā 1000 viesus. Un tas ir no 2 sporta komandām.

  -2 [+] [-]

, 2020-12-10 19:28, pirms 3 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pats saproti, ka miljonu būšana vai nebūšana vispār nevienā brīdī šajā naudas dalīšans procesā nav svarīga.

Renes sporti jau labu laiku ir vienīgie, kas no visa ziemas sportu klāsta var atnest kaut kādas medaļas. Jā, konkurence maza, jā, sports dārgs, jā, citiem vienkārši nav iespēju trenēties utt. Latvijas šļūkātāji izmanto savu stāvokli un vismaz kaut kādas medaļas vāc.

Ziemas OS tikai viņi ir atnesuši kaut kādus bleķus.

Ja nedos naudu šļūkātājiem, kas paliks?

Tikai tieši tā tas arī jāsauc - humānā palīdzība, dotācijas, lai ziemas sezonā ir kaut kādi sporta veiksmes stāsti.

Runas, ka jādod tiem, kam miljonu nav... kā jau n-tos gadus saku. Ja nevari pakakāt, nemoki pakaļu, t.i., šļūkt pa reni neviens nav spiests (ja nu vienīgi abi Dukuri).
Arī medaļu iegūšanai OS ir milzu nozīmē, bet kā jau iepriekš rakstīju, tad pārējiem sporta veidiem ir nevietā raudāt par valsts un pašvaldību apdali.
Jums kas Rēzeknē uzcēla ledus halli, un kas to uzturēs? Neba privātie investori?

  +1 [+] [-]

, 2020-12-10 19:29, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pareizi būtu, ja visa sporta infrastruktūra piederētu privātiem investoriem, un viņi nodrošinātu bērnu un jaunieši iekļuvi savos sporta objektos, kā tas ir visā civilizētā pasaulē. Valsts un pašvaldības aprobežotos ar sporta infrastruktūras izveides pie skolām.

Latvijā šai ziņā ir galīgi aplami kaut vai tāpēc, ka valsts un pašvaldības nodrošina sporta infrastruktūru, ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī lielākai daļai profesionālā sporta komandām un sportistiem.
Skandināvija nav civilizēta pasaule? Arī tur ir dotācijas pieaugušo sportā. Spānija nav civilizēta pasaule? Un tā var turpināt...

  +1 [+] [-]

, 2020-12-10 19:30, pirms 3 gadiem
neputns rakstīja: Plus visi šie tevis minētie "citi" sporta veidi ir pieejami bērniem, ko nekad nevarēs teikt par renes šļūkāšanu. Pilnīgi piekrītu vienam no šeit esošajiem komentiem - valsts atbalstam ir jābūt tādiem sporta veidiem, kuriem ir bērnu un jauniešu sports un tie ir pieejami ikvienam, nevis eksluzīviem sporta veidiem, lai arī cik medaļas tie kkur nenestu. Tautas veselība pāri visam!
Es teiktu ir jānovelk tā josla starp "dodam veselību" un cik tas var atnest atpakaļ.

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:31, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Arī medaļu iegūšanai OS ir milzu nozīmē, bet kā jau iepriekš rakstīju, tad pārējiem sporta veidiem ir nevietā raudāt par valsts un pašvaldību apdali.
Jums kas Rēzeknē uzcēla ledus halli, un kas to uzturēs? Neba privātie investori?
ledus halles uztur mazo hokejistu un daiļslidotāju vecāki (dažviet arī šortrekistu palīdz) un amatieru hokejkomandas, kuras pērk laikusagros rītos, vēlos vakaros un pat naktīs

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:32, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Arī taisnība!
Tad jau varbūt-ledus trašu sporta veidi.
Ir tāds sporta veids, kā ledus rallijs, arī ziemas rallijs vai ralljkross, skijorings. Arī ātrslidošana un šortreks savā būtībā ir slidošana pa "trasi"

     [+] [-]

, 2020-12-10 19:33, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Ir tāds sporta veids, kā ledus rallijs, arī ziemas rallijs vai ralljkross, skijorings. Arī ātrslidošana un šortreks savā būtībā ir slidošana pa "trasi"
es jau nodefinēju - sliečsports, diskusija izbeigta

  -2 [+] [-]

, 2020-12-10 19:34, pirms 3 gadiem
adrock rakstīja: ledus halles uztur mazo hokejistu un daiļslidotāju vecāki (dažviet arī šortrekistu palīdz) un amatieru hokejkomandas, kuras pērk laikusagros rītos, vēlos vakaros un pat naktīs
kad nojauks kaučuka halles un sacels renes tad amatieriem un vecākiem cits nekas neatliks, kā uzturēt renes!

  +3 [+] [-]

, 2020-12-10 19:35, pirms 3 gadiem
Kāpēc raksta autors salīdzina pimmpi ar pirkstu?
1 2 3 4 5 6 7 8 276 komentāri