Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Pirmais zelts treka riteņbraukšanā Ķīnai, Lietuva piektā, krīt arī divi pasaules rekordi

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Pirmais zelts treka riteņbraukšanā Ķīnai, Lietuva piektā, krīt arī divi pasaules rekordi
Šanja Bao un Tianši Džuna. Foto: AFP/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu sacensības treka riteņbraukšanā sākušās ar Ķīnas komandas triumfu komandu sprinta sacensībās, ķīnietēm priekšbraucienā labojot arī pasaules rekordu. Vēl vienu pasaules rekordu laboja Vācijas riteņbraucējas komandu iedzīšanas kvalifikācijā.

Pirmo medaļu komplektu treka riteņbraukšanā Tokijas olimpiskajās spēlēs sadalīja sievietes komandu sprinta sacensībās, kurās komandas veic divus apļus (500 metri). Uz starta no kvalifikācijas kārtas uz starta stājās astoņas komandas (katrā divas riteņbraucējas), starp kurām bija arī Lietuvas sportistes. Kvalifikācijā labāko rezultātu uzrādīja pašreizējās pasaules čempiones, Vācijas sportistes Lī Sofija Frīdriha un Emma Hince, distanci veicot 32.102 sekundēs, kamēr lietuvietēm izdevās uzvarēt savā kvalifikācijas braucienā, bet galā vien sestais rezultāts.

Tālāk sekoja priekšbraucieni, kuros noskaidrojās par kādām vietām šajās olimpiskajās spēlēs komandas cīnīsies izšķirošajos braucienos. Galvenās favorītes uz iekļūšanu finālā bija Vācijas un Ķīnas riteņbraucējas, kamēr sacensībās nestartēja Austrālijas komanda, kas varēja sastādīt jau minētajām komandām nopietnu konkurenci. Pirmajā duelī Krievijas Olimpiskās komandas riteņbraucējas par teju pus sekundi pārspēja Meksikas komandu, bet otrajā duelī Nīderlandes komanda klātienē pārliecinoši pārspēja polietes. Trešajā duelī Migle Marozaite un Simona Krupeckaite piedzīvoja kā ķīnietes Šanju Bao un Tianši Džunu uzstāda jaunu pasaules rekordu - 31.804 sekundes. Tikmēr ceturtajā braucienā vācietes pārliecinoši pārspēja Ukrainas riteņbraucējas.

Pēc rezultātiem pamatbraucienos cīņu par piekto vietu varēja aizvadīt Lietuvas riteņbraucējas, kas mērojās spēkiem ar meksikānietēm. Pirmajā aplī vadībā izvirzījās Lietuva, bet pirms otrā apļa atstarpe bija zem vienas desmitdaļas. Otrajā aplī izdevās apliecināt favorītes statusu, izcīnot piekto vietu šajās sacensībās, pārspējot meksikānietes par 0.360 sekundēm.

Cīņā par bronzas godalgām sacentās Krievijas Olimpiskās komitejas riteņbraucējas Darja Šmeļeva un Anastasija Voinova un nīderlnadietes Laurīne van Rīsena un Šane Braspeninksa. Par vairāk nekā pus sekundi ātrāk sacensību par medaļu sāka krievietes, bet otrajā pusē noturēja iegūto pārsvaru, kas gan sadila līdz 0.252 sekundēm. Tādējādi tieši riteņbraucējas no Krievijas ierindojās trešajā vietā.

Finālā risinājās gaidītais duelis starp Ķīnu un Vāciju. Pirmajā aplī ķīnietes ieguva vairāk nekā trīs desmitdaļu pārsvaru, bet otrajā Vācijas komanda bija ļoti tuvu tam, lai izrautu zeltu. Pēdējā pus aplī vairāk nekā trīs desmitdaļu pārsvars sadila līdz nieka 0.085 sekundēm, par olimpiskajām čempionēm, pirms tam uzstādot jaunu pasaules rekordu, kļūstot Šanju Bao un Tianši Džunai, bet Lī Sofija Frīdriha un Emma Hince samierinājās ar sudrabu.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, komandu sprints sievietēm

VValstsRezultāts
1.Ķīna31.895
2.Vācija31.980
3.ROC32.252
4.Nīderlande32.504
5.Lietuva32.808
6.Meksika33.168
7.Polija33.054
8.Ukraina33.691

Šodien jau kvalifikācijas sacensībās krita arī 2016. gadā Rio olimpiskajās spēlēs Lielbritānijas kvarteta uzstādītais pasaules rekords komandu iedzīšanas sacensībās sievietēm, ko paveica Vācijas komanda, distanci veicot ar laiku 4:07.307 minūtes. Pēc tam britu riteņbraucējas centās atgūt pasaules rekordistu godu, bet beigās tomēr atzina pretinieču pārākumu, tiesa arī braucot par vairāk nekā sekundi ātrāk nekā pirms pieciem gadiem.

Tikmēr vīru sacensību kvalifikācijā četrus kilometrus garo iedzīšanas distanci ar jaunu olimpisko rekordu veica pašreizējie pasaules rekorda īpašnieki no Dānijas, uzlabojot Lielbritānijas uzstādīto olimpisko rekordu 2016. gadā Rio par vairāk nekā piecām sekundēm - 3:45.014 minūtes.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
02.08Komandu sprints sievietēmĶīnaVācijaROC
03.08Komandu iedzīšana sievietēm
03.08Komandu sprints vīriešiem
04.08Komandu iedzīšana vīriešiem
05.08Kērings sievietēm
05.08Omniuma brauciens vīriešiem
06.08Medisona brauciens sievietēm
06.08Sprints vīriešiem
07.08Medisona brauciens vīriešiem
08.08Sprints sievietēm
08.08Kērings vīriešiem
08.08Omniuma brauciens sievietēm