Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: Kas ir “Ziemas klasika”?

Juris Miņins
Juris Miņins

Sporta špikeris: Kas ir “Ziemas klasika”?
Spēle starp Bostonas "Bruins" un Čikāgas "Blackhawks" Notrdamas stadionā, 2019. gadā, Foto:AP/Scanpix

Nacionālā hokeja līga jau teju 15 gadus rīko tā saukto "Ziemas klasikas" spēli, kas ļoti ātri kļuva par vienu no sezonas gaidītākajiem mačiem un spilgtākajiem notikumiem. Taču – kas ir šī Ziemas klasika, kā tā ir radusies un kāpēc tas vispār ir svarīgi?

Lai arī hokeju mūsdienās spēlē modernās sporta hallēs un spēlē no agra rudens līdz pat Jāņu laikam, hokejs, protams, ir ziemas un āra sporta veids. Vēl aizvien tūkstošiem jauno un vairs ne tik jauno entuziastu turpina pulcēties uz dabīgi aizsalušām ūdenskrātuvēm vai pašu izveidotos ledus "pleķīšos", lai padzenātu ripu.

Savukārt Nacionālā hokeja līga, lai arī cik dīvaini tas liktos, visā savā vairāk nekā 100 gadus ilgajā pastāvēšanā nevienā brīdī nav spēlējusi šādos "kaujas apstākļos", jo jau no pirmās sezonas mačus aizvadīja slēgtās hallēs, un nebija arī tā, ka turpmākajos gados līga rautos ārā no "betona virtuļiem”. Halles viņiem tīri labi patika.

Protams, ka bija daži izņēmumi, kā, piemēram, 1954. gada mačs, kurā Detroitas "Red Wings" tikās ar Marketas cietuma "iedzīvotāju" komandu, vai Bostonas "Bruins" paraugmačs pret amatieriem 1956. gadā, taču visa 20. gadsimta laikā tika aizvadītas tikai trīs spēles āra laukumos ar NHL komandu dalību.

Interesantākā lokācija (tāda tā ir vēl aizvien) bija 1991. gada mačam starp Losandželosas "Kings" un Ņujorkas "Rangers", jo šīs komandas sacentās tuksneša vidū – Nevadas štatā, Lasvegasā. Tobrīd tur nebija ne "Golden Knights", ne dabīga ledus ārpus bāru saldētavām, tāpēc pasākums bija visai riskants un notika tikai viena no divām ieplānotajām spēlēm, taču tāpat palika ieraksts vēstures grāmatā.

Āra stadionu ēru NHL sāka 2008. gadā, taču 2003. gadā viņi mēģināja ideju pārbaudīt, sarīkojot "Heritage Classic" maču, pirms kura vispirms spēlēja Edmontonas "Oilers" un Monreālas "Canadiens" veterāni, bet tad arī tobrīd aktuālais sastāvs aizvadīja regulārās sezonas maču.

Atsauksmes par maču bija labas, tāpēc šo ideju NHL paturēja, bet pa īstam realizēt to sanāca vien 2008. gadā un jau jaunajā formātā, jo starp abām āra spēlēm bija lokauts, izlaista sezona un grandiozas pārmaiņas NHL apcirkņos.

Patiesībā tieši lokauts, NHL vēlme "restartēties" un nepieciešamība pēc jauniem lieliem projektiem NBC televīzijā noveda pie tā, ka 2008. gada 1. janvārī Bufalo "Sabres" un Pitsburgas "Penguins" tika izdzīti ārā, lai radītu jaunu tradīciju. Patiesībā gan šo tradīciju bija jāatklāj Bostonas "Bruins" un Ņujorkas "Rangers" komandām, taču ņujorkiešu līgums ar "Madison Square Garden", kas paredzēja visu mājas spēļu aizvadīšanu tieši šajā arēnā, pārvilka iniciatīvai svītru. Spēle radīja absolūtu furoru, un bija skaidrs – tam ir jāturpinās.

Kopš 2008. gada pirmās dienas nu jau ir aizvadīti vairāk nekā 30 mači un, no vienas puses, protams, katra atsevišķi ņemta spēle tādu sajūsmu vairs neizraisa, no otras – šīs spēles tāpat tiek gaidītas, un katru reizi tās atnes kaut ko jaunu.

Vai tas būtu 2014. gada mačs, kurā tika uzstādīts NHL apmeklētības rekords, jo Detroitas "Red Wings" un Toronto "Maple Leafs" spēli Mičiganas stadionā (lielākais stadions ASV un trešais lielākais pasaulē) noskatījās vairāk nekā 105 tūkstoši skatītāju, vai arī mači Taho ezera krastā. Tas vēl aizvien ir nepierasti.

Taisnības labad gan ir jāatzīmē, ka ne visi šie mači ir dēvējami par "Winter Classic", jo īstā “Ziemas klasika” ir tikai viens mačs, kas norisinās katra gada 1. janvārī. Kopumā NHL ir trīs aktīvas āra maču sērijas – "Winter Classic", "Stadium Series" un "Heritage Classic".

Kāpēc tas vispār ir svarīgi? Protams, ka mēs varam visu noreducēt uz veiksmīgu biznesa ideju, kas, protams, tā arī ir, taču tāpat šī "Ziemas klasika" vai jebkura cita spēle āra laukumos ir hokeja atgriešanās pie saknēm, sava veida rituāls, pasakoties gan aizgājušo gadu varoņiem, gan visiem tiem, kas uztur hokeju pie dzīvības, – tūkstošiem jauno hokejistu un viņu vecāku, kas trenējas, cenšas un popularizē spēli, kā arī slīpē savu meistarību, tajā skaitā arī atklātajos laukumos.

Jāatgādina, ka āra mači nav pagājuši bez Latvijas hokejistu dalības. 2010. gadā Oskars Bārtulis un viņa pārstāvētā FIladelfijas "Flyers" tikās ar Bostonas "Bruins" (1:2), bet 2018. gadā Zemgus Girgensons un Bufalo "Sabres" cīnījās pret Ņujorkas "Rangers" (2:3). Interesanti, ka pēc pirmā no mačiem Oskara Bārtuļa spēles krekls tika paņemts hokeja Slavas zāles ekspozīcijai.

Šogad āra laukumos, ja vien savas korekcijas neieviesīs Covid-19, tiks aizvadītas trīs spēles. Pirmais "Winter Classic" mačs jau tika aizvadīts 1. janvārī, kurā Sentluisas "Blues" uzvarēja Minesotas "Wild" ar 6:4. Nākamā spēle paredzēta 26. februārī starp Tampabejas "Lightning" un Nešvilas "Predators", kas norisināsies "Stadium Series" ietvaros, bet 13. martā Zemgus Girgensona "Sabres" tiksies ar Toronto "Maple Leafs", lai savas kaimiņu attiecības noskaidrotu "Heritage Classic" cīņā.

Foto: NHL

     [+] [-]

, 2022-01-02 22:12, pirms 2 gadiem
Rajona katru gadu šādas ziemas klasikas notiek. Galvenais jāņem līdzi labs garastāvoklis un azartisks raksturs, jo uz visu dienu nevar atraut no ledus entuziastus.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-02 22:22, pirms 2 gadiem
Ziemas klasika ir kad Dinamo izliek pārdošanā savus labākos spēlētājus pirms jaunā gada

  +1 [+] [-]

, 2022-01-02 22:31, pirms 2 gadiem
Celmiņa fanāts rakstīja: Ziemas klasika ir kad Dinamo izliek pārdošanā savus labākos spēlētājus pirms jaunā gada
Šim komentāram jānonāk zelta fonda

  -1 [+] [-]

, 2022-01-02 22:35, pirms 2 gadiem
Diezgan neticami ka Malkins pēc Cipuļa un Modano piespēles ir iemetis vārtus Masaļskim

  +2 [+] [-]

, 2022-01-02 22:44, pirms 2 gadiem
Celmiņa fanāts rakstīja: Ziemas klasika ir kad Dinamo izliek pārdošanā savus labākos spēlētājus pirms jaunā gada
Šis ir elegants joks!
Cepums!

  -2 [+] [-]

, 2022-01-02 23:13, pirms 2 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Šis ir elegants joks!
Cepums!
cepumus un vafeles pieturi sev

     [+] [-]

, 2022-01-02 23:41, pirms 2 gadiem
Ziemas klasika ir kad Dinamo izliek pārdošanā savus labākos spēlētājus pirms jaunā gada

     [+] [-]

, 2022-01-03 00:01, pirms 2 gadiem
Crosby .JR rakstīja: Ziemas klasika ir kad Dinamo izliek pārdošanā savus labākos spēlētājus pirms jaunā gada
Varēsi tagad Celmiņa fanāta joku izstāstīt visam rajonam, Krosbija kungs!

     [+] [-]

, 2022-01-03 00:19, pirms 2 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Varēsi tagad Celmiņa fanāta joku izstāstīt visam rajonam, Krosbija kungs!
Es jau pāris dienas skaidra