Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Čempione Valijeva par spīti pozitīvām dopinga analīzēm pielaista sacensībām

Agris Suveizda

Čempione Valijeva par spīti pozitīvām dopinga analīzēm pielaista sacensībām
Kamila Valijeva. Foto: AFP/Scanpix

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) lēmusi noraidīt Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK), Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) apelācijas un pielaist krievu daiļslidotāju Kamilu Valijevu Pekinas olimpisko spēļu sieviešu sacensībām, kas sāksies rīt.

Piedaloties komandu sacensībās, Valijeva 6. februārī laboja olimpisko rekordu sieviešu daiļslidošanas īsajā programmā, 7. februārī kopā ar Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) izlasi kļuva par komandu sacensību čempioni, bet 8. februārī WADA akreditētajā laboratorijā Stokholmā viņai tika atklātas pozitīvas dopinga analīzes, kas tika ņemtas 25. decembrī Krievijas čempionātā Sanktpēterburgā. Valijevas urīna paraugā tika atklāta trimetazidīna klātbūtne. Trimetazidīns ir vielmaiņas līdzeklis, kas paredzēts stenokardijas un reiboņu ārstēšanai. WADA to iekļāvusi aizliegto līdzekļu sarakstā, jo tas var palielināt asinsrites efektivitāti un vairot izturību.

Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) nekavējoties piesprieda Valijevai pagaidu diskvalifikāciju, taču tajā pašā dienā apmierināja Valijevas apelāciju un sankcijas atcēla, tādējādi ļaujot viņai turpināt olimpiskās spēles. Ar šādu lēmumu nebija mierā starptautiskās organizācijas, tomēr CAS, vienlaikus izskatot trīs dažādas lietas (1. SOK pret RUSADA, 2. WADA pret RUSADA un sportisti, 3. ISU pret RUSADA, sportisti un KOK), lēma par labu Krievijas pusei. Šāda lēmuma galvenais aspekts ir tas, ka Valijeva ir tikai 15 gadus veca un atbilstoši Pasaules Antidopinga kodeksam (WADC) ir aizsargātas personas statusā, kuru nedrīkst atzīt par vainīgu dopinga lietošanā. CAS lēmuma argumentācijā pamato, ka:

a) Valijeva sava vecuma dēļ ir aizsargātas personas statusā,

b) nedz RUSADA noteikumos, nedz WADC nekas nav minēts par pagaidu diskvalifikācijas piemērošanu aizsargātai personai, toties noteikumos ir īpaši piemērojami atšķirīgi standarti un mazāka sankciju bardzība pret aizsargātām personām,

c) pozitīvas analīzes sportistei tika atklātas citās sacensībās, nevis olimpiskajās spēlēs, un viņas disciplinārlieta tik un tā vēl tiks izskatīta, tādēļ pagaidu sankciju piemērošana olimpisko spēļu laikā šajos apstākļos sportistei nodarītu pārmērīgu kaitējumu,

d) ziņas par pozitīvām analīzēm pienākušas ļoti nepiemērotā brīdī pašā olimpisko spēļu sacensību vidū, apgrūtinot sportistes juridiskās aizstāvības sagatavošanu, kas nav viņas vaina.

CAS sēde notika no 13. februāra plkst. 20:34 pēc Pekinas laika līdz 14. februāra plkst. 2:10 pēc Peinas laika. Arbitrāžas paneļa vadītājs bija Fabio Judika no Itālijas, kuram palīdzēja tiesneši Džefrijs Benzs no ASV un Vesna Bergante-Rakočeviča no Slovēnijas. Valijeva kopā ar Marku Kondratjuku un deju pāriem Anastasija Mišina/Aleksandrs Gaļļamovs, Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs kļuva par olimpisko čempioni komandu sacensībās - tā kā Valijevas lietas izskatīšana turpināsies, vēl nav skaidrības, vai krievu daiļslidotāji saglabās titulu. Valijevai tā, protams, ir pirmā olimpiskā medaļa, un viņa būs sieviešu individuālo sacensību favorīte – rīt gaidāma īsā programma, bet ceturtdien notiks sieviešu sacensību otrā daļa jeb izvēles programma. Janvārī Valijeva Igaunijas galvaspilsētā Tallinā kļuva par Eiropas čempioni.

Izmantotie resursi:
https://www.tas-cas.org/fileadmin/u...

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

1 2 3 4 5 6 184 komentāri

  -2 [+] [-]

, 2022-02-14 10:24, pirms 2 gadiem
Skaisti Super ! Es biedzu

  +3 [+] [-]

, 2022-02-14 10:25, pirms 2 gadiem
Krievijas dzivnieki tik uz dopinga un visa veida krāpšanas.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-14 10:28, pirms 2 gadiem
Krievija kā tāda ir jaizdzen no cilvēku sporta..

 +12 [+] [-]

, 2022-02-14 10:37, pirms 2 gadiem
Tātad jaunieši mazliet drīks palietot. Nav slikti.

 +11 [+] [-]

, 2022-02-14 10:38, pirms 2 gadiem
Šīs olimpiskās spēles ir izsmiekls. Dopinga pozitīvo pielaiž pie starta tikai dēļ vecuma. Tas nekas, ka ieguvusi negodīgas priekšrocības pret pārējām sportistēm. Tas ir no tās pašas sērijas, kā ja transvestītiem vīriešiem ļauj startēt sieviešu sportā un lauzt visus rekordus vienu pēc otra.
Bet nu Krievijai acīmredzami nav robežas. Ja vajadzēs, sanarkos arī bērnus.
Slēpts komentārs: Andrjuha_Ziekurs

  +3 [+] [-]

, 2022-02-14 10:42, pirms 2 gadiem
25. decembr tika nemtas analīzes,bet vakar 8. februārī WADA akreditētajā laboratorijā Stokholmā viņai tika atklātas pozitīvas dopinga analīzes.
Slēpts komentārs: Renijs Krastenbergs

  +3 [+] [-]

, 2022-02-14 10:47, pirms 2 gadiem
Andrjuha_Ziekurs rakstīja: Dopingu lieto visas lielvalstis
Tas nav attaisnojums, lai dopinga pozitīvos laistu pie starta. Kā reiz pret to cīnās. Lai dopingotājus startam nepielaistu.
Bērnišķīgs arguments. Es ko darīšu, jo tas otrs to dara. Bet rezultātā cietēji ir godīgie sportisti, kas pret šiem dopingotājiem loģisku iemeslu dēļ nav spējīgi neko izdarīt.
Bet laikmetā, kad vīrieši var startēt sieviešu sportā, laikam jau arī šis nav nekāds baigais pārsteigums...
Slēpts komentārs: Renijs Krastenbergs

  +2 [+] [-]

, 2022-02-14 10:50, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: 25. decembr tika nemtas analīzes,bet vakar 8. februārī WADA akreditētajā laboratorijā Stokholmā viņai tika atklātas pozitīvas dopinga analīzes.
Inetai Radevičai pēc cik gadiem anulēja OS 2012 rezultātu dēļ dopinga?
Atgadināt?
Pusotrs mēnesis Valijevas analīzēm vēl ir nieks.
Raškas anticivilizanti ir krāpnieki un nekas tur nemainās kopš 2014. čuru spēlēm Sočos.

  +7 [+] [-]

, 2022-02-14 10:50, pirms 2 gadiem
Renijs Krastenbergs rakstīja: Ļoti labi, jāatbalsta mūsu kaimiņvalsts, jo viņa ir vienīga kas mūs glābs ja sāksies karš, tiem nato un asv ir pilnība pie kājas, tikai aiz cieņas kaut ko tur gvelž!
vislabāk būtu ja tu atbalstītu kaimiņvalsti no Pleskavas..
Slēpts komentārs: svomalraH
Slēpts komentārs: svomalraH

  +8 [+] [-]

, 2022-02-14 10:56, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Tu rakstu izlasīji ? Olimpiādē viņai viss kārtibā ar dopingtestu. Pozitīvas analīzes bija decembrī ! Tas tas pats,ja tu decembrī iešmigotu,bet februārī tev atņemtu vadītāja tiesības par to ! Un ja ņem vērā,ka tas ir medicīnisks preparāts - tad nevar zināt,kā tas tika lietotots un kādēļ !
Vecīt dopinga lietošanai iemesli var būt dažādi. Tas ka viņai tagad neuzrāda, nenozīmē, ka iepriekš neuzrādīja. Uzrādīja!!! Minimums viņa ir ieguvusi negodīgas priekšrocības treniņu procesā, pateicoties aizliegtajām vielām ļaujot izturēt smagākas treniņu slodzes kā piemēram to spēj vīrieši!!! Rezultātā arī citas pret tādu nevar cīnīties vēlāk.
Slēpts komentārs: Renijs Krastenbergs
Slēpts komentārs: Renijs Krastenbergs
Slēpts komentārs: svomalraH

  +5 [+] [-]

, 2022-02-14 11:03, pirms 2 gadiem
Sporta domātājs rakstīja: ...Tas ir no tās pašas sērijas, kā ja transvestītiem vīriešiem ļauj startēt sieviešu sportā un lauzt visus rekordus vienu pēc otra.
Tas ir jau noticis olimpiādē Tokijā pirms gada, kad jaunzēlandietim Gavinam Hubardam ļāva startēt sieviešu svarcelšanā kā Lorelai Hubardai. Tā ka ļoti tālu no olimpediādes vairs nav. Bērnu dopingošana tādi ziediņi vien ir.

  +2 [+] [-]

, 2022-02-14 11:03, pirms 2 gadiem
tā jau raškas politika sportā,dopings,dokumentu viltošana,vecuma viltošana...u.t.t.zināma lieta

  +4 [+] [-]

, 2022-02-14 11:03, pirms 2 gadiem
Krievi ir smieklīgi bet suka bagāti kad jādod kukuļi..tas nekas ka pusvalsts joorojām dzīvojas pa sausajām atejām

  +9 [+] [-]

, 2022-02-14 11:05, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Man dēlam ir 13 gadi,divi gadi jaunāks par šo meiteni. Viņš arī nodarbojas ar sportu no 4 gadu vecuma. Situācijā ja ir nepieciešami kādi medikamenti,tev tiešām liekas ka es varētu zināt kādas ārstnieciskās piles ir dopings un kādas nav ? Pirms pļūtīt ir reāli jāzin fakti,bet tev tie nav vajadzīgi. Jo pēc taviem faktiem,bez faktiem katrs krievu sportists ir vainīgs ! Iet runa par 15 gadīgu bērnu !
Runa ir par profesionālu sportisti - vienu no olimpisko spēļu favorītēm. Jebkurš sportists, piedaloties sacensībās, automātiski piekrīt Antidopinga kodeksam (ja tas attiecas uz šīm sacensībām, kā tas ir viņas gadījumā). Un jebkuram šādam sportistam ir jāseko līdzi tam, ko lieto. Ja neseko, tad muļķis un dopingists. Tas nekādi neatbrīvo no atbildības, un pieķeršana dopinga lietošanā var notikt arī krietni, krietni vēlāk kā tikai pusotru mēnesi pēc proves (gan tādēļ, ka proves rezultātu nav uzreiz, gan tādēļ, ka dopinga laboratoriju spēja atrast aizliegtās vielas laika gaitā uzlabojas) - tas ir pilnīgi normāli.
Slēpts komentārs: Renijs Krastenbergs

  +6 [+] [-]

, 2022-02-14 11:06, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Man dēlam ir 13 gadi,divi gadi jaunāks par šo meiteni. Viņš arī nodarbojas ar sportu no 4 gadu vecuma. Situācijā ja ir nepieciešami kādi medikamenti,tev tiešām liekas ka es varētu zināt kādas ārstnieciskās piles ir dopings un kādas nav ? Pirms pļūtīt ir reāli jāzin fakti,bet tev tie nav vajadzīgi. Jo pēc taviem faktiem,bez faktiem katrs krievu sportists ir vainīgs ! Iet runa par 15 gadīgu bērnu !
Netēlo vates antiņu.
Jebkuram pro sportistam ārsta nozīmētie medikamenti, kuriem ir problēmas ar WADA saraksta vielām, tiek ofic. apstiprināti un fiksēti viņa medicīniskajā kartē, ar pamatojumu - kāpēc?
VALIJEVAS GADĪJUMĀ minētais medikaments viņas medkartē neeksistēja.
Viss.
Priekškars.

     [+] [-]

, 2022-02-14 11:09, pirms 2 gadiem
Renijs Krastenbergs rakstīja: Man nekas nav pret transfestītiem, kā arī pret gejiem, tās ir viņu izvēles un daudzi geji ir daudz mīļāki un jaukāki cilvēki par tā saucamajiem normālajiem!
Manis pēc viņi lai dzīvo mierīgi savu dzīvi. Tai pat laikā, lai ievēro godīga sporta principus. Vīriešiem ir fizioloģiskas priekšrocības sportā pret sievietēm. Gluži kā dopingu lietojošiem sportistiem priekšrocības pret tiem, kas tos nelieto.
Te manā skatījumā pat nekādai diskusijai par šo nav jābūt.

  +9 [+] [-]

, 2022-02-14 11:10, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Tu rakstu izlasīji ? Olimpiādē viņai viss kārtibā ar dopingtestu. Pozitīvas analīzes bija decembrī ! Tas tas pats,ja tu decembrī iešmigotu,bet februārī tev atņemtu vadītāja tiesības par to ! Un ja ņem vērā,ka tas ir medicīnisks preparāts - tad nevar zināt,kā tas tika lietotots un kādēļ !
Tu tiešām dumjš, vai tikai tēlo?

  +6 [+] [-]

, 2022-02-14 11:10, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Iet runa par 15 gadīgu bērnu !
Bērniem ir jābauda bērnība, nevis jāstartē olimpiādē! Beidzot gan būtu jānosaka vecums (piemēram, 18 gadi), no kura olimpiādē var startēt. Tā ir īpaši izteikta problēma sieviešu vingrošanā un arī daiļslidošanā. Bērni nav jāmoka profesionālajā sportā.

  +5 [+] [-]

, 2022-02-14 11:12, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Tu rakstu izlasīji ? Olimpiādē viņai viss kārtibā ar dopingtestu. Pozitīvas analīzes bija decembrī ! Tas tas pats,ja tu decembrī iešmigotu,bet februārī tev atņemtu vadītāja tiesības par to ! Un ja ņem vērā,ka tas ir medicīnisks preparāts - tad nevar zināt,kā tas tika lietotots un kādēļ !
Pēdējā laikā tādas nejēdzības nāk ārā no tevis, ka te laikam cits cilvēks aiz šī nikneima sēž. Kas tas par argumentu par to, ka TAGAD analīzes ir kārtībā un problēma bijusi pagātnē? Tātad treniņu laikā var dopingot, galvenais, lai uz sacensībām tīrs? Tāpēc jau analīzes ņem cauru gadu, nevis tikai sačos...

Un neuztraucies, tiesības arī tev ar atņemt vēlākā datumā, ja tiesā spēj pierādīt, ka esi sēdies pie stūres dzērumā kaut kad pagātnē
Slēpts komentārs: Renijs Krastenbergs

  -4 [+] [-]

, 2022-02-14 11:13, pirms 2 gadiem
cloud rakstīja: Netēlo vates antiņu.
Jebkuram pro sportistam ārsta nozīmētie medikamenti, kuriem ir problēmas ar WADA saraksta vielām, tiek ofic. apstiprināti un fiksēti viņa medicīniskajā kartē, ar pamatojumu - kāpēc?
VALIJEVAS GADĪJUMĀ minētais medikaments viņas medkartē neeksistēja.
Viss.
Priekškars.
Tu debīls,vai izliecies ! Es tev tikko minēju piemēru. Pro sportistiem nekādi speciāli ārsti neko nenozīmē.Kā tu esi iedomājies pro sportistus ? Ķēdēs saslēgtus,kā cietumniekus ? Es neprasu kluba menedžeriem kādas zāles dot bērnam,ja ir nepieciešamība. Ārsts izraksta un viss.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-14 11:16, pirms 2 gadiem
Putina vārdā pat bērni ir gatavi savu veselību nesaudzēt. Jūtūbā ir video, kurā viņa pati apsola Putinam labus rezultātus.

  +7 [+] [-]

, 2022-02-14 11:18, pirms 2 gadiem
svomalraH rakstīja: Tu debīls,vai izliecies ! Es tev tikko minēju piemēru. Pro sportistiem nekādi speciāli ārsti neko nenozīmē.Kā tu esi iedomājies pro sportistus ? Ķēdēs saslēgtus,kā cietumniekus ? Es neprasu kluba menedžeriem kādas zāles dot bērnam,ja ir nepieciešamība. Ārsts izraksta un viss.
Ar katru komentāru vēl stulbāks
Nezināšana neatbrīvo no atbildības, ja tu esi pro sportists un nesaproti, ka nevari rīt zāles uz paša galvu, vai nepasaki savam ārstam, ka tu esi pro sportists un vispirms ir jāpārliecinās par anti-dopinga noteikumiem, tad tur kaut kas nav kārtībā ar galvu.

  +4 [+] [-]

, 2022-02-14 11:18, pirms 2 gadiem
Dranķīga situācija priekš sporta. Ļoti daudz problēmu pēkšņi ir izlecis ārā. Pieļauju, ka pēc šī gadījuma Olimpiādē uzliks vienotu vecuma limitu 16 gadi, lai nebūtu šādi jāmokas nākotnē, jo šobrīd vecuma limitus uzliek pašas federācijas, kas vietām nav vispār vai ir mazs.

Ja runā par pašu dopinga situāciju, tad ceru, ka pie dziesmas paņems cilvēkus, kas ir apkārt sportistei, jo pati diez vai meklēja dažādas vielas, kas varētu uzlabot sniegumu. Tā pat, ja viņa jau nebūtu izcīnījusi medaļas, tad domāju šāda cīnīšanās tiesu zālēs nenotiktu no krievu puses. Viņiem tur ir tāda mašinērija uzbūvēta, ka pēc pāris gadiem viņa jau skaitīsies "veca mēbele" un jau būs atrasts nākamais "brīnumbērns". Nav pirmā un nebūs pēdējā.

  -2 [+] [-]

, 2022-02-14 11:20, pirms 2 gadiem
K/P#6 rakstīja: Putina vārdā pat bērni ir gatavi savu veselību nesaudzēt. Jūtūbā ir video, kurā viņa pati apsola Putinam labus rezultātus.
Katram normālam pilsonim savs prezidents ir jāciena.
Arī ja es kaut kur startētu un mani uzaicinātu pie Levita, es viņam solītu ka darīšu visu maksimāli lai atnestu medaļu valstij!
Slēpts komentārs: svomalraH
1 2 3 4 5 6 184 komentāri