Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Aparjodu mamma Aiva: "Uztraucos, pārdzīvoju, bet sacensības skatīties nespēju"

Jānis Celmiņš

Aparjodu mamma Aiva: "Uztraucos, pārdzīvoju, bet sacensības skatīties nespēju"
Aiva Aparjode (vidū). Foto: sporto.lv

“Par Kristeru biju pārliecinātāka, zināju, ka viņš spēj uzrādīt labu rezultātu. Iespējams, par daudz bijām sacerējušies un sadomājušies par individuālo startu, taču tam bija pamats,” pēc savu bērnu Kristera un Kendijas Aparjodu startiem Pekinas olimpiskajās spēlēs saka viņu mamma Aiva, kura pati savulaik arī startējusi olimpiskajās spēlēs.

Aiva Aparjode ir bijusī kamaniņu braucēja un bobslejiste, kura tagad strādā kā kamaniņu braukšanas trenere. Aiva piedalījusies 2006. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Turīnā, kur individuālajās sacensībās, kur ieņēmusi 18. vietu. Viņas bērni Pekinā nostartējuši salīdzinoši veiksmīgi. Dēlam izdevies tikt pie bronzas godalgas komandu stafetē, bet mamma neslēpj, ka individuālajā sacensībās Kristers pats cerējis uz kaut ko vairāk (5.vieta).

“Sajūtas maču laikā, kā jau visām mammām. Jutu līdzi, satraucos, pārdzīvoju, nervozēju… Kendija pēc traumas vēl īsti nebija atguvusies. Zinu, ka viņa pati nav apmierināta ar sasniegto rezultātu (11. vieta), taču man pašai galvenais bija, lai viņa negūst vēl kādu savainojumu. Par Kristeru biju pārliecinātāka, zināju, ka viņš spēj uzrādīt labu rezultātu. Iespējams, par daudz bijām sacerējušies un sadomājušies par individuālo startu, taču tam bija pamats. Par komandas stafeti liels prieks. Kristers jau intervijā teica, ka medaļa ir smaga gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, tam es pilnībā piekrītu. Ieguldīts liels darbs,” teic Aiva Aparjode.

Īpašu fanošanas paradumu ģimenē neesot, jo gan tēvs, gan mamma sacensību laikā izvēlas būt tālāk no TV ekrāniem. “Uztraucamies, pārdzīvojam… Tēvs (Dainis) iet uz jūru, met līkumus pa Saulkrastiem… Es arī izvēlos sacensību laikā darīt kaut ko citu, ne skatīties. Mazgāju māju, izvedu pastaigāties suni, atkarīgs, kur konkrētajā brīdī atrodos. Dažkārt tiešsaistē paskatos rezultātus, bet kopumā izvēlamies darīt kaut ko citu,” neslēpj olimpiešu mamma. Arī olimpiskās spēles redzētas tikai atkārtojumos, kad rezultāti jau zināmi. “Es to nevaru skatīties,” stingri piebilst Aparjode.

Lūgta kopumā novērtēt mūsu kamaniņu braucēju rezultātu Pekinā, viņa atzīst, ka spiediens bijis liels, taču apstākļi visiem vienādi. “Olimpiskajās spēlēs startēt vienmēr bijis sarežģītāk, uzmanība un spiediens uz sportistiem ir krietni lielāks. Kopumā rezultāti ir labi. Vienu vakaru palasīju interneta komentārus. Ja piektā un septītā vieta olimpiskajās spēlēs ir slikts rezultāts, tad es nezinu… Vīriešu konkurencē uz medaļām reāli pretendēja 15 sportisti. Tā ir ievērojama konkurence,” pauž Aparjode.

Nekādas kopīga ģimenes pēc olimpiskās vakariņas Aparjodiem pagaidām plānā nav, jo jau jaunnedēļ sportistiem paredzētas sacensības Siguldas trasē – Latvijas kauss, Latvijas čempionāts un Prezidenta kauss. Pēc tam vēl sacensības Šveicē.