Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Tīrumas māsa Maija: "Elīza ir cīnītāja, kura karjeru noslēgusi godam"

Tīrumas māsa Maija: "Elīza ir cīnītāja, kura karjeru noslēgusi godam"
Elīza Tīruma (priekšplānā) ar Latvijas stafetes komandu Pekinā. Foto: LOK/Mikus Kļaviņš

Latvijas kamaniņu braucēja Elīza Tīruma no sporta gribēja aiziet ar godu, un viņai tas izdevies, sarunā ar portālu Sportacentrs.com uzsver sportistes māsa Maija. “Tādu karjeras noslēgumu varētu novēlēt jebkuram atlētam”.

Latvijas kamaniņu komanda ar Tīrumu, Kristeru Aparjodu un divnieku Mārtiņu Botu/Robertu Plūmi ceturtdien Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzu stafetes sacensībās. Tā delegācijai bija pirmā medaļa šajās spēlēs.

“Ne es viena, bet ļoti daudzi zināja, ka kamaniņu braucējiem stafetē ir pa spēkam izcīnīt medaļas un ka ir vēl viena divas komandas, kas var pretendēt uz bronzu. Vieninieku sacensībās redzējām, ka trases lejasdaļā ir neliela laimes spēle – krīt pat pasaules līderi un zelta medaļu pretendenti. Pilnīgi drošs par godalgām nevarēja būt neviens, kamēr neaizbrauca līdz finišam,” arī pati Maija kā kamaniņu braucēja savulaik pārstāvējusi Latviju olimpiskajās spēlēs un strādājusi arī treneres arodā.

Bijusī sportiste atgādina, ka no Latvijas kamaniņu braucējiem Pekinā gaidītas medaļas, un ceturtdien, iespējams, uz viņu pleciem bijis psiholoģiskais slogs par pēdējo iespēju tās iegūt, taču vienlaikus arī spīts tās beidzot dabūt, jo individuāli tālu no tām nebija ne Aparjods, ne Bots/Plūme.

Savukārt Elīzai Tīrumai šīs bija pēdējās starptautiskās sacensības, jo ar šo sezonu viņa nolēmusi likt punktu karjerai.

“Manuprāt, šis (medaļa olimpiskajās spēlēs – aut.) ir lielisks karjeras noslēgums. Tādu varētu novēlēt jebkuram atlētam. Šosezon Elīza brauca ar brīvu galvu un izbaudīja katru braucienu, ko viņas sniegumā varēja redzēt,” Maija savas māsas panākumu Pekinā sauc par absolūti pelnītu.

“Zinot, cik enerģijas un nervu tas no Elīzas prasījis... Iepriekšējās sezonās viņu mocīja traumas, pleciem bija vairākas operācijas. Bet Elīza ir cīnītāja. Domāju, šosezon šis psiholoģiskais fons, ka viņa jūtas ļoti labi un ir apmierināta ar dzīvi, palīdzēja. Viņai nebija nevienas traumas! Viss izdevās lieliski,” priecājas Maija. "Ģimenē visi lepojamies ar Elīzu."

Sportistes māsa piebilst, ka Elīza noteikti nepārdomās un nepaildzinās karjeru. Vasarā kamaniņu braucējai apritēs 32 gadi.

“Sportiskais pīķis nav mūžīgs. Elīza gribēja aiziet ar godu, un viņai tas izdevās. Domāju, viņa pati ar domām ir jau savā dzīves nākamajā posmā. Grib izbaudīt dzīvi ārpus sporta,” saka Maija Tīruma. “Nav jau nekas traks. Latvijas izlasē ienāk jaunā paaudze, kas ir vēl spēcīgāka un jaudīgāka. Nākamie panākumi un medaļas nebūs ilgi jāgaida.”

Kamēr Elīza bija Pekinā, abas māsas sazvanījušās katru dienu. Maija Pekinā juta līdzi par divām komandām – arī par spēcīgo Vāciju, jo tajā par treneri strādā viņas vīrs Jans Eihorns. Tā kā olimpiskajām spēlēm gatavojās arī vācieši, Maija kopā ar bērniem jau no gada sākuma ir Latvijā, bet prom dosies nākamnedēļ. Elīzu aci pret aci visu šo laiku tā arī neesot sanācis satikt, jo sportiste par katru cenu centās izvairīties no saslimšanas ar Covid-19.

“Visu šo laiku dzīvojamies pa Elīzas māju. Lai pasargātu sevi un izlasi, viņa Siguldā īrēja dzīvokli un dzīvoja tur. Šosezon aci pret aci vēl neesam tikušās,” atklāj Maija, kurai satikt māsu un iespēja nosvinēt medaļu būs piektdien, kad kamaniņu izlase atgriezīsies mājās.

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

  -1 [+] [-]

, 2022-02-11 15:54, pirms 2 gadiem
Prieks ka beigas pozitīvas!

     [+] [-]

, 2022-02-11 17:46, pirms 2 gadiem
nu jā,laiks beigt,ja vāciete un austriete uz dibena nošļūcot ir summā labākas...paldies