Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3019, Did:0, useCase: 3

Atkal vienā komandā: Vītols un Andžāns turpinās "Mestis" ceļu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Atkal vienā komandā: Vītols un Andžāns turpinās "Mestis" ceļu
Ēriks Vītols (no labās) un Artūrs Andžāns. Foto: LHF

Gaidāmajā sezonā "Mestis" jeb Somijas pēc spēka otrajā hokeja līgā vairs nestartēs Latvijas čempione "Zemgale"/LBTU. Taču atspēriena punktu izmantojis vārtsargs Ēriks Vītols, kurš apvienos spēkus ar aizsargu Artūru Andžānu un pārstāvēs Keurū "KeuPa". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņi pastāstīja par žiglajām pārrunām un nospraustajiem mērķiem.

Pirmajā un arī vienīgajā sezonā Somijā "Zemgalei" neizdevās sasniegt izslēgšanas spēles, un galvenais klupšanas akmens bija sniegums uzbrukumā, kamēr aizsardzība un vārtsargu līnija kotējās ļoti augstu. Rihards Cimermanis ar 92,1% atvairītu metienu ieņēma trešo vietu, bet tūdaļ aiz viņa atradās astoņus gadus jaunākais Ēriks Vītols ar 92,0%.

Vītols ir vienīgais, kurš "Zemgales" doto skatuvi izmantojis, lai tiktu pie līguma ar Somijas komandu. "Protams, liekas dīvaini, ka nospēlējām tikai vienu sezonu, kaut gan sākumā bija runas par trīs gadiem. Pienesums tāpat bija jūtams. To redzējām arī Latvijas čempionāta finālā. "Mestis" ir ļoti labs līmenis jauniešiem, kuri pāriet uz lielo hokeju. Ja tur nespēlētu, domāju, ka no Latvijas varētu tikt uz Poliju vai tamlīdzīgu līmeni. Varbūt ar laiku – pēc trīs četriem gadiem – tiktu līdz "Mestis". Somi uz ārzemniekiem skatās specifiski," secināja 21 gadu vecais Vītols.

Viņa vienaudzis Artūrs Andžāns uz Somiju devās jau pirms pagājušās sezonas. Pārstāvot Turku "Tuto", aizsargs 51 spēlē izcēlās ar diviem vārtiem un deviņiem punktiem, pamazām iekarojot treneru uzticību. "Sākums bija pagrūts. Nevarēju saprast, kādu spēli no manis gaida, arī spēles stils bija pavisam citādāks. Taču sezonas laikā kāpa minūtes. Regulāri bija 20, reizēm – arī vairāk par 24 minūtēm. Jutos arvien labāk, un arī treneri to ievēroja."

Abus latviešus, par kuru līgumiem "KeuPa" paziņoja 23. maijā, pārstāv aģents Rūdolfs Nerets, līdz ar to abi zinājuši, ka nākamajā sezonā būs komandas biedri. Iepriekš divas sezonas aizvadītas plecu pie pleca HK "Rīga" sastāvā. Aprīlī gan Vītols, gan Andžāns piedalījās Latvijas izlases treniņnometnē, cīnoties par vietu sastāvā.

"Bija trīs iespējas. "KeuPa" jau no sākuma piedāvāja līgumu. Bija vēl viens "Mestis" variants, interesējās arī komanda no citas valsts. Izdomāju, ka nav ko raustīties. Sarunas bija ļoti īsas, bet konkrētas, un visi nosacījumi apmierināja. Ļoti laba iespēja," pauda Vītols. "KeuPa" vadība latvieti noskatījusi kā savu pamatvārtsargu.

Tikmēr Andžānam bijušas sarunas ar vienu no Somijas augstākās līgas klubiem – ar plānu, ka aizsargs augustā ieradīsies uz pārbaudes laiku un cīnīsies par vietu sastāvā. Taču pēdējā brīdī mainījusies kluba nostāja, priekšroku dodot somu hokejistam.

Pagājušās sezonas laikā Andžānam bijušas sarunas arī ar "Zemgali". Ziemas pilnbriedā viņš saņēmis zvanu no ģenerālmenedžera Edgara Bunča, kurš izteicis vēlmi nākamajā sezonā piesaistīt vairākus ārzemēs spēlējošos latviešu hokejistus. "Aģentam teicu, ka prioritāte tāpat paliek klubs ārzemēs. Līga ir tā pati, taču augstākās līgas komandas uz tevi skatās citādāk, ja spēlē Somijas komandā. Iespējas izsisties ir lielākas," secināja aizsargs.

Gan viņš, gan Vītols liek cerības uz "KeuPa" noslīpēto sadarbību ar Jiveskiles JYP. Divas dienas pēc līguma parakstīšanas Vītols saņēmis piedāvājumu doties uz Jiveskili, lai trenētos kopā ar augstākās līgas komandu. "Būtu muļķīgi tādu iespēju neizmantot. Aizbraucu sevi parādīt gan JYP, gan "KeuPa" vārtsargu treneriem. Ja nu sezonas laikā kaut kas atgadās un ir iespēja izsaukt uz augšu, lai viņi zina, ar ko rēķināties."

Aizvadītajā sezonā bija trīs ar "KeuPa" līgumus noslēguši hokejisti, kuri tika pie iespējas pielaikot JYP kreklu, taču nevienam no viņiem dotā iespēja nebija ilgāka par trīs spēlēm. Krietni ierastāks bija scenārijs, kurā JYP nosūta savus hokejistus uz "KeuPa" spēļu prakses gūšanai. Arī vienības un visas "Mestis" līgas rezultatīvākais spēlētājs Miko Pertu (50 mačos 24+47) ir JYP īpašums, bet bija izīrēts uz "KeuPa".

"Viņu nopietnā sadarbība ar JYP nospēlēja lielu lomu. Apstākļu sakritības gadījumā varu debitēt Somijas augstākajā līgā. Patika arī "KeuPa" vadības attieksme. Sazvanījos ar menedžeri un treneri, un viņi paši uzreiz izstāstīja, kādā lomā mani redz. Sastāvs ir pamainījies, un viņi meklēja aizsargu, kurš gatavs spēlēt pirmajos divos pāros. Teica, ka būs iespējas sevi pierādīt," teica Andžāns.

Pagājušajā sezonā "KeuPa" ar 79 punktiem ierindojās septītajā vietā. "Tuto" bija par desmit punktiem mazāk un desmitā vieta, kamēr "Zemgale" ar 51 punktu ierindojās 12. vietā.

"Ja skatāmies uz pagājušo sezonu, tad viņi spēlēja ļoti uzbrūkošu hokeju un par aizsardzību baigi nedomāja. Tagad ir piesaistīti vairāki aizsargi. Zīmējums būs nedaudz citāds, un arī mērķi ir augstāki," teica Vītols. Viņš sargāja vārtus divās spēlēs pret "KeuPa". Janvārī viesos tika piedzīvots zaudējums ar 2:3, bet martā savā laukumā izdevās revanšēties ar 3:1. Vītols atvairīja 49 no 50 metieniem.

Latviešu jaunā mājvieta Keurū ar mazāk nekā sešiem tūkstošiem iedzīvotāju tik tikko iespraukusies Somijas simts lielāko pilsētu sarakstā. Nav pārsteigums, ka vidēji ar 338 līdzjutējiem "KeuPa" bija vissliktāk apmeklētā komanda visā līgā.

"Atceros spēles pret viņiem, bet no pilsētas neko neatceros. Jā, pilsēta ir diezgan maziņa, bet likās ļoti mājīga. Trīs kilometru rādiusā visa pilsēta ir izstaigājama," stāstīja Vītols. Kad viņš maija beigās devās trenēties uz Jiveskli, izdevies apciemot arī 40 minūšu brauciena attālumā esošo Keurū.

"Pilsētas izmēri bija pirmais, par ko runājām ar Ēriku. Maza pilsēta, tāpēc – atliek tikai trenēties un spēlēt. Tagad tieši tas ir pats svarīgākais. Spēles laiks un treneru uzticība," pauda Andžāns.