Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:810, Did:0, useCase: 3

Ceļš uz augsto sasniegumu sportu

Helmuts Rodke
Helmuts Rodke

Ceļš uz augsto sasniegumu sportu
Helmuts Rodke
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Sveiks, topošais čempion! Vai Tu izdari pietiekami, lai par tādu kļūtu ? Vai centies sevi pēc iespējas vairāk pilnveidot? Iespējams, jaunajā Sportacentrs.com rubrikā „Efektīvie treniņi” atradīsi kādu padomu, kas tevi padarīs gudrāku, stiprāku un iedvesmos panākumiem.

Sportacentrs.com sadarbībā ar daudzkārtējo Latvijas čempionu vieglatlētikā, sporta meistaru Helmutu Rodki tuvāko mēnešu laikā centīsies sniegt ieskatu tajā, kā efektīvi uzlabot fizisko sagatavotību un pārvietošanās spējas sportā.

Tas, cik daudz ikviens no mums sasniegs sportā ir atkarīgs no ārkārtīgi daudz faktoriem, piemēram – ģenētikas, vecāku lomas un izpratnes, treniņu apstākļiem, sportista psihoemocionālā stāvokļa ikdienā un treniņos, motivācijas, ēdiena, miega, pareizi attīstītām pārvietošanās spējām sportā un citām lietām.

Augsto sasniegumu sports viennozīmīgi balstās uz bērnībā ieliktiem kustību pamatiem, sportista veselību, zināšanām, pozitīvu domāšanu un mērķtiecību! Katram, kurš grib daudz sasniegt, ir ļoti daudz sevi jāattīsta un jātrenējas. Katru dienu ir jādomā, kā rīkoties, lai būtu pēc iespējas labākā formā. Tas attiecas gan uz vingrinājumiem, gan dienas režīma un veselīga dzīvesveida ievērošanu, kas ir sporta ilggadības pamatā. Sportistam jāsaprot, ka tikai caur pareizi apgūtām pamata kustībām viņi var kļūt par teicamiem atlētiem un čempioniem. Jāizprot katra vingrinājuma dziļākā būtība, un galvenais ir kvalitatīvi izpildīta pat šķietami visvienkāršākā kustība. Daudz lielāka jēga būs no labi un pareizi izpildītiem vienkāršiem vingrinājumiem, nekā no nekvalitatīvi apgūtiem tehniski grūtiem paņēmieniem! Sirds ir cilvēka galvenais muskulis, tāpēc par tās stāvokli un trenētību jārūpējas vispirms. Katram sportistam, kurš tiecas uz augstiem sasniegumiem vai dalību valsts izlasē, nepieciešama tikai viņam pielāgota vingrinājumu un sportiskās formas attīstības shēma. Katrs sportists individuāli jāapmāca izprast un tehniski pareizi izpildīt visus uzdevumus. Veiksmīgi uzkonstruēt šādu treniņu un līdzekļu kopumu jau ir trenera meistarības rādītājs. Protams, lai treneris kā nākas iepazītu audzēkni, ir nepieciešams laiks.

Par enerģiju. Mēs esam enerģijas sakopojums, paši radām enerģiju, un caur mūsu ķermeni plūst enerģijas. Ir enerģijas plūsmas bloki traumu, emocionālo stāvokļu, domu vai slimību veidā. Sportā svarīgi uzturēt savu fizisko, emocionālo un garīgo stāvokli veselu un līdzsvarotu. Šeit ir runa par veselu biolauku, netraucētu enerģijas plūsmu pa meridiāniem, un līdzsvarotu enerģētisko centru jeb čakru darbību. Mūsu domas ir spēcīga enerģija, un tām ļoti lielā mērā atkarīgi mūsu panākumi. Sportā būt ”top” formā nozīmē sasniegt teicamu fiziskās un garīgās enerģijas kondīciju, un atrasties īstajā brīdī vieglā pacilātības un pozitīva stresa stāvoklī. Šā stāvokļa attīstībai ir sava līkne un likumsakarības. Izcilas sporta zvaigznes perfekti jūt sevi, un spēj vajadzīgajā brīdī iztērēto enerģiju atjaunot, un atkal ieiet augstākajā formā.
Par daudz specializācijas un par maz vispusības bērnu un jauniešu vecumā – ir tas šķērslis, kas daudziem atlētiem neļauj izaugt par pasaulē konkurētspējīgiem. Rezultāts ir viduvējs sportists bez pietiekami attīstītām kustību iemaņām. Pārvietošanās spēja sportā, skrējiens, lēciens, veiklības elementu izpilde ir tās lietas, kas tevi padara pārāku pār konkurentu, vai arī gremdē tevi, ja nav attīstītas.
Pamatu pamats ir pēda .Tās anatomija un muskuļu kondīcija nosaka visu karjeru sportā.
Kustīgums, fleksija, ekstenzija, gareniskās un šķērsvelves stāvoklis ietekmē ne tikai pārvietošanās dinamiku, bet arī visas locītavas uz augšu – celi, iegurni. Tālākā ietekmes ķēdīte ir: mugurkauls, stāja, krūšu kurvis, plecu josla. Pie izteiktām novirzēm no normas, pēdas stāvoklis ietekmē arī asinsriti, iekšējo orgānu darbību, elpošanu. Rodas nepareizs muskuļu tonuss, enerģijas trūkums, nepietiekama izturība un traucēta smadzeņu apasiņošana, galvassāpes, nespēja koncentrēties. Viss ir saistīts! Pēdām ir svarīgi veikt dinamisko podometriju, iegādāties atbilstošas zolītes ikdienas un sporta apaviem, veikt koriģējošos un attīstošos vingrinājumus. Pēdas ir jāaprūpē un jāmasē, jāstimulē un jārelaksē.

Kā fiziskās sagatavotības treneris redzu daudz kustību brāķa jaunajiem sportistiem, kas trenējas basketbolā, volejbolā, tenisā , arī futbolā .Daudziem no viņiem gadiem ejot nekas arī nemainās. Konkrēti gribu runāt par to, kā attīstīt sekojošas kustības: neaizkavēts vēziens, pēdas darbība, atspēriens, kā arī kopējā kustību koordinācija. Šīs lietas ir jebkura skrējiena vai lēciena pamatā. Tikai tad, kad ir pienācīgi attīstīta pēdas muskulatūra un velves, var sākt pastiprināti trenēt atspērienu un skrējienu kā taisnvirzienā, tā arī sāniski vai ar virziena maiņām.

Īpašs veltījums basketbolistiem: sezonas beigas, vasara - trijos mēnešos var spert platu soli uz priekšu savā fiziskajā attīstībā, var uztrenēt lēcienu, skrējienu, spēku, ātrumu, reakciju, lokanību, koordināciju, utt. Stadions gaida! Var arī gadiem ejot muļļāties uz vietas... Basketbolistiem, kas pretendē uz spēlēšanu valsts izlasē lieku aiz auss faktu, ka īsā laikā saforsēta fiziskā kondīcija tikai palielina traumu un pārtrenēšanās risku. Mazāka arī garantija, ka vēlamā kondīcija būs vajadzīgā turnīra laikā. Tāpēc vasaras treniņus vēlams sākt nedēļu pēc sezonas beigām ar mērenas intensitātes fizisku slodzi, kas dos labu enerģijas lādiņu pirms vasaras nometnēm. Jāatceras, ka labs fiziskais treniņš ne vienmēr nozīmē sportista nodzīšanu līdz spēku izsīkumam. Kāpēc par garo spēlētāju veselību un locītavām sākam rūpēties tikai tad, kad jau ir parādījušās problēmas? Treneri un vecāki – nepārforsējiet ar slodzēm un neatbilstošiem vingrinājumiem! Ļaujiet jaunietim izaugt un nobriest, un tad sāciet gaidīt superrezultātus!

Kā pareizi trenēties ? Nekādas slepenās receptes nav! Ir mērķtiecība, zināšanas un to prasmīgs pielietojums. Viss atkarīgs tikai no paša! Ja ko ļoti stipri gribi, un centies to sasniegt, tad arī apstākļi izkārtojas labvēlīgi! Cik stipra ir tava iedvesma ?

Uzdod jautājumu Helmutam Rodkem!