Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

OS pārcelšana sniegs iespēju vairākiem diskvalificētajiem sportistiem

Rolands Eliņš

OS pārcelšana sniegs iespēju vairākiem diskvalificētajiem sportistiem
Japānas peldētājs Junja Koga. Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinusi, ka tās rīcībā nav iespēju par dopinga lietošanu diskvalificētajiem sportistiem soda termiņu pagarināt līdz Tokijas olimpiskajām spēlēm, kas bija pārceltas uz nākamo gadu, lai gan vairākos gadījumos soda piespriešana un soda termiņš bija tieši ar domu par olimpiskajām spēlēm.

Tokijas olimpisko spēļu pārcelšana no 2020. uz 2021. gadu jau šobrīd radījusi daudzas organizatoriskas un finansiālas problēmas, kā arī ietekmējusi daudzu sportistu plānus par tuvāko nākotni. Koronavīrusa pandēmijas radītās sekas nozīmē, ka ilgs gatavošanās posms daudziem sportistiem bijis ja ne veltīgs, tad jāpagarina vēl par gadu.

Taču britu medijs „The Times”, atsaucoties uz WADA sniegto informāciju, vēsta, ka ir vairāki simti sportistu, kuriem OS pārcelšana bijusi pozitīva ziņa, proti, sportisti, kuri šobrīd diskvalificēti un kuru soda termiņš beigsies pirms 2021. gada vasaras.

Tiek norādīts, ka šobrīd vieglatlētikā vien ir 163 sportisti, kuriem diskvalifikācija par dopinga lietošanu vai citiem antidopinga programmas noteikumu pārkāpumiem beigsies šogad, bet vēl 51 vieglatlētam tā beigsies 2021. gada pirmajos piecos mēnešos, attiecīgi padarot viņus tiesīgus pretendēt uz vietu Tokijas OS. Savukārt vēl vairāki desmiti citu līdzīgu gadījumi ir citos vasaras olimpiskajos sporta veidos.

No Latvijas šo sportistu vidū ir džudists Aigars Mīlenbergs, kurš par meldonija lietošanu tika diskvalificēts pirms gada un viņa diskvalifikācijas termiņš ir 2021. gada 12. janvāris. Mīlenbergs pirms pozitīvajām dopinga analīzēm kļuva par Latvijas čempionu džudo un bija pārstāvējis Latviju pasaules un Eiropas čempionātos, taču ne olimpiskajās spēlēs. Uz Tokijas spēlēm viņš teorētiski varēs pretendēt.

Starp citu valstu diskvalificētajiem sportistiem, kuriem soda termiņš beigsies pēc šīs vasaras, taču pirms Tokijas OS, tiek izcelts Japānas peldētājs Junja Koga, bijušais pasaules čempions.

„Soda termiņš ir noteikts laiks, nevis konkrētas sacensības,” skaidroja WADA prezidents Vitolds Banka. „To neietekmē tas, kādas sacensības notiek vai nenotiek šajā laikā. Antidopinga aģentūrām, piešķirot sodus, nav noteikta reglamenta par to, ka jāizvēlas tāds laiks, lai tas iekļautu konkrētas sacensības.”

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) iepriekš gan centusies panākt, lai dopinga lietošanā pieķertajiem sportistiem soda apmērā būtu iekļauta nākamo olimpisko spēļu izlaišana, taču pēc vairākām tiesas prāvām arī SOK bija spiesta palikt pie tā, ka diskvalifikācija ir laika periods, nevis nepielaišana konkrētām sacensībām.

Izmantotie resursi:
https://www.thetimes.co.uk/article/...