Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: game, set, match - punktu skaitīšana un korta sadalījums tenisā

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: game, set, match - punktu skaitīšana un korta sadalījums tenisā
Aļona Ostapenko. Foto: Maxime Le Pihif/SIPA/Scanpix

Sporta špikeris - vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Jau pirmdien ar pirmās kārtas spēlēm sāksies sezonas pēdējais tenisa "Grand Slam" turnīrs - ASV atklātais čempionāts jeb "US Open", kurā darbībā būs vērojama arī Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko. Teniss nenoliedzami ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē, un tā sekotāju netrūkst arī Latvijā, tomēr "ierindas" skatītājam spēļu vērošanu, iespējams, apgrūtina tenisa noteikumu specifika. Šajā špikerī - par dažiem no šiem elementiem.

Punktu skaitīšana

• Lai uzvarētu geimā, jāuzvar četrās izspēlēs. Geima rezultāts sākas ar 0:0, bet izspēļu punkti aug sekojoši: [piemērs] 0:0; 15:0; 30:0; 40:0; geims. Uzvarot vienu geimu, setā rezultāts kļūst 1:0.

• Ja geims nonāk līdz 40:40 rezultātam, ko tenisā traktē kā “vienādi” [“deuce”], uzvarai geimā kādam no spēlētājiem jāuzvar vēl divās izspēlēs. Spēlētājam pie šāda rezultāta uzvarot vēl vienu izspēli, tiek gūta priekšrocība [“advantage”], bet, nākamo izspēli zaudējot, rezultāts atkal kļūst “vienādi”.

• Lai uzvarētu setā, nepieciešams uzvarēt sešos geimos ar vismaz divu punktu pārsvaru. Atšķirībā no uzvarētām izspēlēm geimā, seta ietvaros uzvarētie geimi gan tiek skaitīti pa vienam.

• Gadījumos, kad setā rezultāts kļūst 6:6, tiek izspēlēts taibreiks [“tiebreak”]. Taibreika geimā katru uzvarētu izspēli tiek iegūts viens punkts [nevis kā “parastajos” geimos]. Uzvarai taibreika geimā nepieciešami septiņi punkti un divu punktu pārsvars pār pretinieku.

• Taibreika geima uzvarētājs gūst arī izšķirošo punktu uzvarai setā. Spēles rezultātā seta rezultātam, kurā izspēlēts taibreiks, iekavās blakus liek arī taibreika izspēļu rezultātu [piemērs - šeit].

• Atšķirībā no turnīra līmeņa, uzvarai visā spēlē nepieciešams uzvarēt divus vai trīs setus. “Grand Slam” turnīros, tātad arī “US Open”, vīriešiem labākos noskaidro spēlēs līdz trīs setu uzvarām, sievietēm - divu. Game, set, match - ar šādu signālu spēles tiesnesis paziņo par spēles beigām.

• Atsevišķos turnīros reizēs, kad taibreikā izšķiras visas spēles uzvarētājs [attiecīgi trešajā setā dāmām, piektajā - kungiem], tiek spēlēts supertaibreiks – lai tajā uzvarētu, jāuzvar vismaz desmit izspēlēs un ar divu punktu pārsvaru. Lielākoties supertaibreiki tiek spēlēti dubultspēlēs, kā arī šī gada "Grand Slam" turnīros kopumā.

Laukums

• Vienspēlēs spēles laukums jeb korts ir 23,77 metrus garš un 8,23 metrus plats, dubultspēlēs – tikpat garš un 10,97 metrus plats. Pa vidu nostiepts tīkls 0,914 metru augstumā.

Foto: tenniscreative.com

• Servējot tenisistam jāatrodas aiz gala līnijas starp sānu līniju un centra līnijas atzīmi [gala līnijas vidū]. Serve jātrāpa diagonāli pretējā taisnstūra laukumā – vienā no diviem serves laukumiem [sadalīti ar centra līniju perpendikulāri tīklam un nodalīti ar serves līniju paralēli gala līnijai].

• Vienspēlēs laukums no sāniem ierobežots ar tīklam tuvākajām sānu līnijām visā korta garumā, dubultspēlēs – ar tālākajām sānu līnijām [attēlā – kur izbeidzas sarkanais segums]. Izsitot bumbu ārpus sānu līnijas, fiksē autu, un izspēlē punktu iegūst pretinieks.

• Ja bumbiņa pēc sitiena [serves vai vienkārši izspēles laikā] trāpa pa līniju, punkts skaitās. Ja servējot bumbiņa skar tīklu, serve jāatkārto, savukārt, ja tīkls tiek skarts izspēles laikā, tā turpinās.

Citi noderīgi tenisa "Sporta špikeri"

• Tenisā izmantotie termini un jēdzieni, to skaidrojumi - šeit!

• Tenisa turnīru kategorijas - šeit!

Izmantotie resursi:
https://www.itftennis.com/media/722...
https://olympics.com/en/news/tennis...
https://www.atptour.com/en/news/gra...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2022-08-28 14:57, pirms 2 gadiem
Lūdzu šādu par amerikāņu futbolu, uz NFL sezonas sākumu!

     [+] [-]

, 2022-08-28 18:10, pirms 2 gadiem
Šādu špikeri daudz noderīgāk būtu uztaisīt par kādu no mūsu pusē švakāk zināmajiem sporta veidiem, piemēram, beisbolu vai to pašu amerikāņu futbolu.

  -1 [+] [-]

, 2022-08-29 10:07, pirms 2 gadiem
denebs rakstīja: Šādu špikeri daudz noderīgāk būtu uztaisīt par kādu no mūsu pusē švakāk zināmajiem sporta veidiem, piemēram, beisbolu vai to pašu amerikāņu futbolu.
paldies par ierosinājumiem! Par beisbolu jau ir bijis, bet NFL varētu būt interesanti

https://sportacentrs.com/sporta_spi...

     [+] [-]

, 2022-09-11 17:00, pirms 2 gadiem
Uzrakstat vel par hokeju, domāju cilvēki nezin