Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: futbols – vai karalis arī olimpiskajās spēlēs?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: futbols – vai karalis arī olimpiskajās spēlēs?
Brazīlijas izlases lielākās zvaigznes Tokijā - Rišarlisons (pa kreisi) un Dani Alvešs (pa labi). Foto: AFP/Scanpix

Futbola faniem šī bijusi notikumiem bagāta vasara – Itālijas veterānu Džordžio Kjelīni un Leonardo Bonuči zvaigžņu stunda Itālijas triumfā “Euro 2020”, kā arī ilgi gaidītā pirmā trofeja Argentīnas kreklā Lionelam Mesi, izcīnot uzvaru “Copa America”. Šobrīd Tokijā risinās cīņas arī par olimpisko čempiontitulu, taču futbola sacensības ierasti nepulcē lielākās zvaigznes un izpelnās krietni mazāku uzmanību.

Kā futbols olimpiskajās spēlēs atšķiras no citiem lielajiem turnīriem?

Galvenā nianse, kas atšķir olimpisko spēļu futbola turnīrus no FIFA un kontinentālo futbola asociāciju [UEFA, CONMEBOL u.c.] rīkotajiem, ir vecuma ierobežojums – olimpiskajās spēlēs piedalās U-23 vecuma valstu izlases.

Katrai izlasei gan ir atļauts izņēmuma kārtā turnīram pieteikt arī trīs futbolistus, kas pārsniedz maksimālo pieļaujamo vecumu [23 gadus]. Tokijas spēlēm pandēmijas dēļ tiekot pārceltām par vienu gadu uz priekšu, vecuma ierobežojums gan tiek skaitīts no pērnā gada vasaras, līdz ar to teorētiski olimpiādē šogad var piedalīties arī futbolisti, kuri jau ir 24 gadus veci. Jāatzīmē, ka vecuma ierobežojums ir spēkā tikai vīru sacensībās – dāmām šādu noteikumu nav.

Lai arī olimpiskais futbola turnīrs ir pat senāks nekā Pasaules kauss, [pirmoreiz olimpiskajās spēlēs futbola sacensības notika 1900. gadā, pirmais PK – 30 gadus vēlāk] prestiža ziņā olimpiskie riņķi pārliecinoši piekāpjas Pasaules kausa trofejas priekšā. Līdz pat 1984. gadam olimpiādē drīkstēja startēt tikai amatieru futbolisti, bet kopš 1992. gada turnīrs notiek šā brīža formātā. Tāpat jāatzīmē, ka pasaules “top” līgu klubi jau sāk gatavošanos nākamajai sezonai, un olimpiskās spēles to lielākajām zvaigznēm parasti tiek noliktas otrajā plānā.

Kā notiek kvalifikācija?

Kvalifikācijas noteikumi katrā kontinentālajā futbola asociācijā ir atšķirīgi. Eiropā [UEFA] olimpisko spēļu dalībnieču vidū iekļūst U-21 Eiropas čempionāta pusfinālistes – 2019. gadā notikušajā turnīrā šo barjeru izdevās sasniegt Vācijai, Francijai, Rumānijai un Spānijai, kas kļuva par čempioni. OFC jeb Okeānijas futbola konfederācijā tiek aizvadīts atsevišķs olimpiskās kvalifikācijas turnīrs, kur ceļazīmi uz Tokiju ieguva uzvarētāja – Jaunzēlande.

Āfrikā [CAF] olimpiskais atlases turnīrs ir Nāciju kauss U-23 izlasēm, kur olimpiādē iekļūst visas trīs Nāciju kausa medaļnieces. Tokijā darbībā redzami Ēģiptes, Kotdivuāras un Dienvidāfrikas futbolisti. Šāda pati sistēma ir spēkā arī Āzijas Futbola konferderācijā [AFC], Tokijas spēlēm kvalificējoties Austrālijai, Taizemei un Dienvidkorejai.

CONMEBOL [Dienvidamerika] un CONCACAF [Ziemeļamerika, Centrālamerika un Karību līcis] konfederācijās tiek rīkoti olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīri, kur pie ceļazīmēm tiek abas finālistes. Dienvidameriku pārstāvēs reģiona futbola smagsvari - Argentīna un Brazīlija, savukārt no CONCACAF izlasēm olimpiādē startēs Hondurasa un Meksika, kas kļuva par 2012. gada olimpisko čempioni. Atlikusī 16. vieta pienākas Japānai kā olimpisko spēļu saimniecei.

Sieviešu sacensībās startē 12 izlases, un kvalifikācijas principi nedaudz atšķiras – Eiropas izlases kvalificējas atbilstoši rezultātiem Pasaules kausa izcīņā, Okeānijas un Dienvidamerikas izlases – pēc rezultātiem konfederāciju čempionātos [“Copa America” un Okeānijas Nāciju kauss]. CONCACAF, CAF un AFC konfederācijās izspēlē kvalifikācijas turnīrus, vēl pa vienai ceļazīmei tiek Japānai, kā arī pārspēļu uzvarētājai duelī, kurā tiekas abas tieši aiz strīpas palikušās izlases no Āfrikas un Dienvidamerikas.

Olimpiskā turnīra lielākās zvaigznes

Futbols olimpiskajās spēlēs ierasti nepulcē pašus skaļākos vārdus, tomēr vēl salīdzinoši nesenā vēsturē par olimpiskajiem čempioniem kļuvuši tādi futbolisti kā Lionels Mesi, Serhio Agvero un Anhels Di Marija Argentīnas izlases rindās [Pekina, 2008], gan arī Neimārs, Gabriels Žezušs un Brazīlijas valstsvienība [Rio, 2016].

Viena no lielākajām turnīra zvaigznēm ir brazīliešu veterāns Dani Alvešs, kurš olimpiādē piedalās, izmantojot iespēju trim futbolistiem komandā pārsniegt vecuma limitu. 38 gadus vecais malējais aizsargs, bez kura savulaik “Barcelona” aizsardzības līnija teju vai nebija iedomājama, jau divus gadus atkal spēlē dzimtenē, pārstāvot “Sao Paolo”. Jāatzīmē, ka vēl 2019. gadā notikušajā “Copa America” turnīrā Alvešs Brazīlijas izlases rindās kļuva par Dienvidamerikas čempionu un tika atzīts arī par sacensību vērtīgāko spēlētāju.

2021. gada olimpiādē pieļautajā vecuma limitā vēl iekļaujas “Everton” uzbrucējs Rišarlisons. Brazīlietis divās iepriekšējās Anglijas Premjerlīgas sezonās kopā guvis 20 vārtus. Tokijas olimpiādes ievadā Rišarlisons jau sevi pieteicis ļoti spilgti, izceļoties ar “hat trick” Brazīlijas pirmajā spēlē pret Vāciju (4:2).

“Euro 2020” finālturnīrā apstājusies pusfinālā, uz olimpisko turnīru pat sešus futbolistus no Eiropas čempionāta sastāva līdzi paņēmusi Spānija - pamatvārtsargu Unaju Simonu, uzbrucējus Mikelu Ojarzabalu un Dani Olmo, aizsargus Pau Torresu un Eriku Garsiju, kā arī “Barcelona” supertalantu Pedri. 18 gadus vecais centra pussargs tika iekļauts arī “Euro 2020” simboliskajā izlasē, un olimpiskajās spēlēs ir viens no “lielākajiem vārdiem” turnīrā. Tāpat Tokijā Spānijas valstsvienību pārstāv arī “Real Madrid” uzbrucējs Marko Asensio kā viens no vecuma limitu pārsniegušajiem futbolistiem.

Francijas valstvienības uzbrukuma smailē darbojas pieredzējušais Andrē-Pjērs Žiņaks. 35 gadus vecais francūzis pilda komandas kapteiņa funkcijas un grupu turnīra otrajā spēlē guva trīs vārtus pret Dienvidāfriku (4:3).

OS, futbola grupu turnīrs, vīrieši

A grupaPB grupaPC grupaPD grupaP
Japāna6Dienvidkoreja3Spānija4Brazīlija4
Meksika3Hondurasa3Austrālija3Kotdivuāra4
Francija3Jaunzēlande3Argentīna3Vācija3
DĀR0Rumānija3Ēģipte1Saūda Arābija0

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/olympics/...
https://bleacherreport.com/articles...
https://en.wikipedia.org/wiki/Footb...
https://olympics.com/tokyo-2020/en/...
https://www.fifa.com/tournaments/me...
https://www.fifa.com/tournaments/wo...