Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Brezā-Bušē izcīna Francijai pirmo olimpisko zeltu biatlona masu startā

Emils Ozerinskis

Brezā-Bušē izcīna Francijai pirmo olimpisko zeltu biatlona masu startā
Žistīne Brezā-Bušē. Foto: AFP/Scanpix

Pekinas olimpiskajās spēlēs vēsturisku pirmo zelta medaļu sieviešu biatlonā ar kopēju startu Francijai izcīnījusi Žistīne Brezā-Bušē, apsteidzot divas norvēģietes Tirilu Ekhofu un Martu Reiselannu.

• Līdz ar sestdien Pekinā gaidāmo salu, dāmu biatlona kopējā starta sacensības tika pārceltas uz piektdienu. Tādējādi samazinot biatlona programmu Pekinas olimpiskajās spēlēs par vienu dienu.

• Pēc pirmajām divām šautuvēm guļus, šķietamu pieteikumu uz potenciālu dubultuzvaru veica divas norvēģietes Marta Reiselanna un Tirila Ekhofa, kuras sašāva visus mērķus un strauji iekrāja vairāk nekā pusminūtes pārsvaru pār tuvākajām sekotājām.

• Trešajā šaušanā norvēģiešu duets ieslēpoja pie vēja ātruma septiņi metri sekundē. Pirmā drosmi šaut saņēmās Reiselanna, kurai nācās sapelnīt divus soda apļus. Savukārt Ekhofa uzdrošinājās šaut tikai brīdī, kad blakus bija nostājušās jau sekotājas. Izslēpojot no soda apļiem starp norvēģietēm iespraucās francūziete Žistīne Brezā-Bušē, zviedriete Elvīra Ēberja un čehiete Marketa Davidova.

• Pirms pēdējās šaušanas 15 sekunžu atrāvienu no pārējām četrām līderēm veica Brezā-Bušē, kura šāva pa mērķiem ar augstu tempu, netrāpot vienam mērķim. Visas pārējās no līderu grupiņas pieļāva kļūdas un Brezā-Bušē pat no soda apļa iznāca pirmā, droši pēdējos divos ar pusi kilometros metoties pretī zelta medaļai.

Francijas biatloniste konkurentēm nebija ķerama un, distanci veicot kopumā 40 minūtēs un 18 sekundēs, Žistīne Brezā-Bušē kļuva par olimpiskās zelta medaļas ieguvēju. Pēc 15 sekundēm finišu sasniedza Tirila Ekhofa, bet bronzu ieguva Marta Reiselanna.

• Sacensību gaitā biatlonistēm pamatīgi traucēja vējš, visām medaļniecēm netrāpot četros mērķos. Vismazāk kļūdas pieļāva Jūlija Džima, netrāpot vien trīs mērķiem, bet visvairāk garām aizpilntēja Anaīsa Beskona, neaizverot pusi no mērķiem un paliekot priekšpēdējā vietā.

• Norvēģiete Reiselanna pie medaļas tikusi katrā no dāmu individuālajām biatlona sacensībām, no Pekinas mājās aizvedot divus zeltus un divas bronzas. Viņas tautietei Ekhofai mājās trofeju skapītī nu būs olimpiskā sudraba un bronzas medaļa.

Biatlons, 12,5 km kopējais starts, sievietes

V.SportisteValstsLaiks
1.Ž. Brezā-BušēFrancija40:18.0 (4)
2.T. EkhofaNorvēģija+15.3 (4)
3.M. ReiselannaNorvēģija+34.9 (4)
4.M. DavidovaČehija+53.4 (4)
5.K. RezcovaROC+1:11.0 (6)
6.Ž. SimonaFrancija+1:22.6 (6)
7.J. DžimaUkraina+1:25.7 (3)
8.F. ProisaVācija+1:26.4 (4)
9.E. ĒberjaZviedrija+1:37.7 (4)
10.H. SolaBaltkrievija+1:39.2 (8)

Piedalījās 30 sportistes.

Pekinas olimpiskās spēles, biatlons sievietēm, medaļnieces

DisciplīnaZeltsSudrabsBronza
KlasikaHermane (GER)Ševaljē-Bušē (FRA)Reiselanna (NOR)
SprintsReiselanna (NOR)E.Ēberja (SWE)Vīrere (ITA)
IedzīšanaReiselanna (NOR)E.Ēberja (SWE)Ekhofa (NOR)
Masu startsBrezā-Bušē (FRA)Ekhofa (NOR)Reiselanna (NOR)
StafeteZviedrijaROCVācija

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

  +2 [+] [-]

, 2022-02-18 10:21, pirms 2 gadiem
Norvēģietes zeltu atstāja šautuvē, pārāk ilgi tēmējot - Ekhofa šautuvēs patērēja 1:09 vairak nekā čempione, bet Reiselanna 56 sekundes. Trešajā šautuvē nevarēja saprast, vai vējš purināja norvēģiešu stobrus, vai abas bija "saēdušās", pārķerot tempu.

  +5 [+] [-]

, 2022-02-18 10:29, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Norvēģietes zeltu atstāja šautuvē, pārāk ilgi tēmējot - Ekhofa šautuvēs patērēja 1:09 vairak nekā čempione, bet Reiselanna 56 sekundes. Trešajā šautuvē nevarēja saprast, vai vējš purināja norvēģiešu stobrus, vai abas bija "saēdušās", pārķerot tempu.
Norvēģietēm vēja lodziņā rādija 7 metrus sekundē, kad blakus nostājās pārējās nokrita uz 3.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-18 10:32, pirms 2 gadiem
Ekhofa iekrita, gaidot bezvēju. Noslēpotu vienu soda apli vairāk, bet būtu augstāk beigās.

  -1 [+] [-]

, 2022-02-18 10:33, pirms 2 gadiem
Vīriešu masu startā nestartēs Jakovs Faks, kaut gan bija kvalificējies pēc rezultātiem Pekinā. Viņa vietā startēs mājinieks Čens.Viņš kļūs par pirmo ķīnieti, kurš piedalījies vīru masu startā. Vienīgā reize, kad Ķīna bija pārstāvēta kādā no masu startiem OS, bija 2006.g. OS - 3 ķīnietes sieviešu masu startā. Man uzreiz iekrita acīs, ka startēs 3 kanādieši. Vakar paskatījos, vai tā ir bijis arī iepriekš. Jā, Sočos arī startēja 3 kanādieši.

  +2 [+] [-]

, 2022-02-18 10:35, pirms 2 gadiem
Jaukākā biatloniste vienalga ir Tandervolda

  +1 [+] [-]

, 2022-02-18 10:40, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vīriešu masu startā nestartēs Jakovs Faks, kaut gan bija kvalificējies pēc rezultātiem Pekinā. Viņa vietā startēs mājinieks Čens.Viņš kļūs par pirmo ķīnieti, kurš piedalījies vīru masu startā. Vienīgā reize, kad Ķīna bija pārstāvēta kādā no masu startiem OS, bija 2006.g. OS - 3 ķīnietes sieviešu masu startā. Man uzreiz iekrita acīs, ka startēs 3 kanādieši. Vakar paskatījos, vai tā ir bijis arī iepriekš. Jā, Sočos arī startēja 3 kanādieši.
Kanādieši ļoti stabili, īpaši brāļi Govi, taču līdz pjedestālam vēl nav sanācis tikt (arī PK).

  +1 [+] [-]

, 2022-02-18 10:44, pirms 2 gadiem
Smacee nost rakstīja: Jaukākā biatloniste vienalga ir Tandervolda
jaukākā tak jaukākākā, bet visām tur šādā aukstuma tur viss ir aizsalis!

  +1 [+] [-]

, 2022-02-18 10:47, pirms 2 gadiem
Emīls Ozerinskis rakstīja: Norvēģietēm vēja lodziņā rādija 7 metrus sekundē, kad blakus nostājās pārējās nokrita uz 3.
Aha, bet izskatījās, ka bija arī saēdušās. Pēc otrās šautuves līdz trešajai norvēģietes palielināja pārsvaru pār Brezā par 10 sekundēm, bet pēc šautuves jau vienā splitā dabūja iekšā 15.

Bet cik aizraujošs ir biatlons. Brezā pēc pirmajā šautuvē pieļautajām divām kļūdām bija tikai 21. vietā, pirms trešās šautuves atpalikšana no līderes bija vislielākā (1:24,5), bet no šautuves jau izslēpoja kā pirmā kopā ar Reiselanni, un vēl pēc kilometra jau bija vadībā ar 15 sekunžu pārsvaru.

  -1 [+] [-]

, 2022-02-18 12:23, pirms 2 gadiem
Smacee nost rakstīja: Jaukākā biatloniste vienalga ir Tandervolda
Doroteja labāka

     [+] [-]

, 2022-02-18 12:32, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Aha, bet izskatījās, ka bija arī saēdušās. Pēc otrās šautuves līdz trešajai norvēģietes palielināja pārsvaru pār Brezā par 10 sekundēm, bet pēc šautuves jau vienā splitā dabūja iekšā 15.

Bet cik aizraujošs ir biatlons. Brezā pēc pirmajā šautuvē pieļautajām divām kļūdām bija tikai 21. vietā, pirms trešās šautuves atpalikšana no līderes bija vislielākā (1:24,5), bet no šautuves jau izslēpoja kā pirmā kopā ar Reiselanni, un vēl pēc kilometra jau bija vadībā ar 15 sekunžu pārsvaru.
Tak paši biatlonisti ir teikuši, ka nekur Pasaules kausā nav šādu apstākļu - auksts, vējš, augstums uzreiz vienā trasē kopā Trešajā šaušanā tak varēja konkrēti redzēt, ka Ekhofa ieturējusi elpu, bet vējš tāds, ka stobrs uz visām pusēm iet. Tāda Sola ar 8 kļūdām top 10 tas vien liecina, ka vējš visiem šaušanu ievērojami čakarēja. Par "pārāk lielu tempu" norvēģietēm es noteikti nepiekritīšu. Viņas jau gadiem arī pasaules kausā ir starp ātrākajām slēpotājām, tā ka tas nav vispār nekāds pārsteigums, ka viņas slēpoja ātri.

     [+] [-]

, 2022-02-18 12:43, pirms 2 gadiem
Par apstākļiem runājot, tad uzvarētājas laiks ir sliktāks kā bija 30 vietai Antholcā!

     [+] [-]

, 2022-02-18 14:23, pirms 2 gadiem
ventilators rakstīja: Tak paši biatlonisti ir teikuši, ka nekur Pasaules kausā nav šādu apstākļu - auksts, vējš, augstums uzreiz vienā trasē kopā Trešajā šaušanā tak varēja konkrēti redzēt, ka Ekhofa ieturējusi elpu, bet vējš tāds, ka stobrs uz visām pusēm iet. Tāda Sola ar 8 kļūdām top 10 tas vien liecina, ka vējš visiem šaušanu ievērojami čakarēja. Par "pārāk lielu tempu" norvēģietēm es noteikti nepiekritīšu. Viņas jau gadiem arī pasaules kausā ir starp ātrākajām slēpotājām, tā ka tas nav vispār nekāds pārsteigums, ka viņas slēpoja ātri.
Nuuu, nezinu. Nākamo apli pēc trešās šautuves abas norvēģietes noslēpoja 15-20 sekundes lēnāk nekā iepriekšējo apli, bet pārējās +/- savā iepriekšējā tempā.

     [+] [-]

, 2022-02-18 16:02, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Nuuu, nezinu. Nākamo apli pēc trešās šautuves abas norvēģietes noslēpoja 15-20 sekundes lēnāk nekā iepriekšējo apli, bet pārējās +/- savā iepriekšējā tempā.
Kur zvanīts, ka francūziete vispār gāja uz "pilnu banku" pēdējā aplī? Kāpēc viņai lieki pārcensties, ja uzvara jau rokā. Ne viena vien biatloniste šajās OS jau izstājusies. Norvēģietes gan vismaz pirmo apļa pusi gāja abas uz pilnu banku cīnoties par 2. vietu. Ir tomēr milzīga atšķirība vai tu cīnies par vietām, vai tikai slēpo uz finišu.

     [+] [-]

, 2022-02-18 16:20, pirms 2 gadiem
ventilators rakstīja: Kur zvanīts, ka francūziete vispār gāja uz "pilnu banku" pēdējā aplī? Kāpēc viņai lieki pārcensties, ja uzvara jau rokā. Ne viena vien biatloniste šajās OS jau izstājusies. Norvēģietes gan vismaz pirmo apļa pusi gāja abas uz pilnu banku cīnoties par 2. vietu. Ir tomēr milzīga atšķirība vai tu cīnies par vietām, vai tikai slēpo uz finišu.
Pārlasi vēlreiz uzmanīgu - es runāju par nogriežņiem no otrās uz trešo šautuvu un no trešās uz ceturtom, nevis finiša daļu!

Uz otro šautuvu norvēģietes uz slēpēm tuvākajām sekotājām, arī Brezā, atveda ap 10 sekundēm. No trešās šautuves uz ceturto Brezā jau pirmajā nogrieznī aizmuka no norvēģietēm par 15 sekundēm. Un norvēģietes splitā no trešās šautuves uz ceturto savam laikam no otrās uz trešo šautuvi zaudēja 15-20 sekundes! Tātad, palika krietni lēnākas, lai gan citas turēja savu tempu.

     [+] [-]

, 2022-02-18 16:55, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Pārlasi vēlreiz uzmanīgu - es runāju par nogriežņiem no otrās uz trešo šautuvu un no trešās uz ceturtom, nevis finiša daļu!

Uz otro šautuvu norvēģietes uz slēpēm tuvākajām sekotājām, arī Brezā, atveda ap 10 sekundēm. No trešās šautuves uz ceturto Brezā jau pirmajā nogrieznī aizmuka no norvēģietēm par 15 sekundēm. Un norvēģietes splitā no trešās šautuves uz ceturto savam laikam no otrās uz trešo šautuvi zaudēja 15-20 sekundes! Tātad, palika krietni lēnākas, lai gan citas turēja savu tempu.
nezinu, ko tu tur mēģini izmurgot, bet ja paskaties oficiālo statistiku par slēpošānas ātrumiem, tad abas norvēģietes tur ir diezgan stabili pirmā un otrā (Ekhofa un Roiselande). Tīri uz lēnu un neprecīzu trešo šaušanu zaudēts zelts.