Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Zviedrijas kērlingisti sagrauj britus un izcīna olimpisko bronzu

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Zviedrijas kērlingisti sagrauj britus un izcīna olimpisko bronzu
Almida Devala un Oskars Eriksons. Foto: AFP/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu jaukto pāru kērlinga turnīrā aizvadīta spēle par trešo vietu. Tajā graujošu uzvaru pār Lielbritānijas duetu ar 9:3 izcīnīja Zviedrijas duets, tiekot pie bronzas medaļām.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Pāru sacensības ir nedaudz dinamiskākas par klasisko kērlingu, jo tajās ir vien astoņi endi (klasiskajā kērlingā 10) un izspēlēti tiek pieci akmeņi (klasiskajā kērlingā astoņi), kamēr vēl pa akmenim novietoti jau laukumā.

• Vakar tika aizvadītas pusfināla spēles, kurās noskaidrojās, ka par bronzu būs jācīnās Lielbritānijas (Dženifera Dodsa/Brūss Mauats) un Zviedrijas (Almida Devala/Oskars Eriksons) duetiem, kas attiecīgi atzina Norvēģijas un Itālijas pārākumu. Abu komandu tikšanās reizē regulārā turnīra atklāšanas spēlē britiem izdevās izcīnīt panākumu ar 9:5.

• Jau pirmajā endā abi dueti salika septiņus akmeņus tuvu mājas centram vai tajā. Devala pēdējo akmeni uzlika kā sargu, saprotot, ka punktu nozagt neizdosies, jo tuvāk mājas centram bija pretinieku akmens. Tikmēr Dodsa meklēja veidus, kā dot Lielbritānijas duetam vairāk par vienu punktu, bet to neatrada. Līdzīga situācija izveidojās arī otrajā endā, nu jau pēdējā akmens tiesībām esot Zviedrijai. Dodsa ar pēdējo akmeni centās no mājas centra izsist divus pretinieku akmeņus, bet izsita tikai vienu. Minimālā programma zviedriem bija izpildīta, be pie veiksmīga pēdējā metiena varēja paņemt vairāk punktu. Devala izpildīja lielisku metienu, izsitot divus pretinieku akmeņus no mājas un izvirzot Zviedriju vadībā ar 4:1.

Arī trešo endu labi aizvadīja zviedri, kuri ielika trīs akmeņus mājas centrā un uzlika sargu, lai mēģinātu nozagt punktus. Ar pirmspēdējo akmeni Mauats izsita vienu zviedru akmeni no mājas centra, bet tad britu akmeni izsita Devala. Nesekmīgu pēdējo metienu izpildīja Dodsa, ļaujot zviedriem nozagt uzreiz trīs punktus un principā izšķirt šīs spēles likteni (7:1). Ceturtajā endā ar lielisku metienu izcēlās Eriksons, izsitot no mājas centra divus pretinieku akmeņus. Britiem saglabājās iespēja ar pēdējo akmeni atspēlēt vairākus punktus, bet Dodsa trāpīja akmeni pa pretinieku sargu, ļaujot zviedriem nozagt vēl vienu punktu (8:1).

• Ja briti vēl cerēja uz izglābšanos, tad vajadzēja lieliski aizvadīt piekto endu un paņemt daudzus punktus. Zviedri atkal bija labās pozīcijās, lai to nepieļautu. Viņi piespieda Dodsu ar pēdējo metienu riskēt, bet risks neattaisnojās. Mājas centrā palika Zviedrijas akmens, rezultātam kļūstot 9:1. Sestajā endā briti cerēja uz vismaz trim gūtiem punktiem, bet vēl vienu lielisku metienu veica Devala, ļaujot pretiniekiem gūt vien divus punktus. Ar to arī spēle noslēdzās, jo pēdējos divus endus komandas nolēma nespēlēt. Līdz ar to Zviedrijas kērlingisti Almida Devala un Oskars Eriksons uzvarēja spēli ar 9:3 un izcīnīja bronzas medaļas.

Olimpisko spēļu laureāti kērlingā jaukto pāru komandām

GadsZeltsSudrabsBronza
2022Zviedrija
2018KanādaŠveiceNorvēģija