Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Zviedrijas kērlingisti pieveic britus un pirmo reizi izcīna zelta medaļas

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Zviedrijas kērlingisti pieveic britus un pirmo reizi izcīna zelta medaļas
Zviedrijas kērlingisti svin uzvaru. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu vīriešu kērlinga turnīrs noslēdzies ar Zviedrijas komandas triumfu. Zviedri finālā ar 5:4 ekstra endā pārspēja Lielbritānijas komandu, pirmo reizi kļūstot par olimpiskajiem čempioniem.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Klasiskajās kērlinga sacensībās komandā ir četri spēlētāji, kur noskaidro labāko 10 endu garā spēlē. Katra komanda izspēlē astoņus akmeņus, kurus cenšas nogādāt laukuma (mājas) centrā. Jo vairāk vienas komandas akmeņu tuvāk centram, jo vairāk komanda iegūst punktus. Pirms četriem gadiem par olimpiskajiem čempioniem kļuva ASV kērlingisti, kuri finālā pārspēja zviedrus.

• Ceturtdien tika aizvadītas pusfināla spēles, kurās noskaidrojās, ka par zelta medaļām cīnīsies Zviedrijas un Lielbritānijas kērlingisti, kuri attiecīgi pusfinālā pieveica bronzas medaļas izcīnījušos Kanādas un ceturtajā vietā palikušos ASV kērlingistus. Abu komandu savstarpējā spēle regulārajā turnīrā noslēdzās ar Lielbritānijas kērlingistu uzvaru (7:6).

• Spēles pirmajā endā punktu paņēma briti, bet otrajā viens no diviem mājā esošajiem zviedru akmeņiem bija pašā malā. Tam briti nespēja piekļūt. Tālāk cīņa ritēja ap akmeni mājas centrā, kas beidzās ar diviem punktiem Zviedrijas komandas rēķinā. Trešajā endā Niklas Edīns veica lielisku metienu, izsitot no mājas centra divus pretinieku akmeņus, bet paša akmens palika pašā mājas centrā aiz diviem sargiem. Brūsam Mouatam vajadzēja tikpat precīzu metienu, lai neļautu zviedriem nozagt punktu. Mouata metiens bija tik precīzs, kā cerēts, bet akmens atdūrās pret pretinieku akmeni un nedaudz paslīdēja vairāk uz sānu, zviedriem izvirzoties vadībā ar 3:1.

Ceturtajā endā vien ar mērierīces palīdzību tika noteikts punkta ieguvējs. Mouata pēdējais mestais akmens līdz galam neiegriezās mājas centrā, bet tomēr bija par pāris milimetriem tuvāk, neļaujot zviedriem vēl palielināt pārsvaru. Nākamos divus endus komandas nospēlēja pa nullēm, bet septītajā briti spēja nosargāt savu akmeni mājas centrā, kopā uzliekot tam piecus sargus. Šo akmeni perfekti mājas centrā raidīja Grants Hārdijs, ļaujot britiem panākt izlīdzinājumu (3:3).

Astotā enda beigās mājā atradās divi Lielbritānijas komandas akmeņi. Edīns nemēģināja tos izsist, ar pēdējo akmeni paņemot punktu un atjaunojot minimālu vadību zviedriem (4:3). Devītajā endā komandas palika bez punktiem, uz desmito endu pēdējā akmens tiesības saglabājot britiem. Zviedri neļāva pretiniekiem cerēt uz uzvaras izcīnīšanu un piespieda Mouatu desmito endu noslēgt ar vienu punktu (4:4).

• Tādējādi olimpisko čempionu vajadzēja noskaidrot ekstra endā, kurā pēdējā akmens iespēja bija zviedriem. Britiem izdevās atstāt mājā vienu akmeni, bet zviedru akmens bija tās centrā. Briti ar sargu centās šo akmeni nosargāt, lai ar savu pēdējo akmeni mēģinātu nozagt punktu. Zviedri šos sargus sita ārā, bet briti pat pēc ilgas apspriedes pieņēma lēmumu nemainīt stratēģiju, gaidot pretinieku kļūdu.Zviedri nodrošinājās ar vēl vienu akmeni mājas priekšā, bet Moats ar sarežģītu metienu centās izsist pretinieku akmeni no mājas centra, lai to aizslēptu aiz otra Zviedrijas komandas akmens. Rikošets nebija gana sekmīgs, Zviedrijas kērlingistiem pirmo reizi kļūstot par olimpiskajiem čempioniem.

Olimpisko spēļu medaļnieki kērlingā vīriešiem

GadsZeltsSudrabsBronza
1924LielbritānijaZviedrijaFrancija
1998ŠveiceKanādaNorvēģija
2002NorvēģijaKanādaŠveice
2006KanādaSomijaASV
2010KanādaNorvēģijaŠveice
2014KanādaLielbritānijaZviedrija
2018ASVZviedrijaŠveice
2022ZviedrijaLielbritānijaKanāda

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums