Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Par vakanto olimpisko čempionu titulu kērlingā cīnīsies Itālijas un Norvēģijas dueti

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Par vakanto olimpisko čempionu titulu kērlingā cīnīsies Itālijas un Norvēģijas dueti
Kristīna Skaslīna. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpisko spēļu jaukto pāru kērlinga turnīrā noslēgušās pusfināla spēles. Ļoti pārliecinošu uzvaru izcīnīja Itālijas duets, ar 8:1 pārspējot Zviedriju, bet otru vietu finālā nopelnīja Norvēģija, pārspējot Lielbritāniju ar 6:5.

Pekinas olimpisko spēļu kērlinga turnīri risinās 2008. gada vasaras spēļu peldēšanas sacensību norises vietā, kas pārveidota par ledus arēnu. Pāru sacensības ir nedaudz dinamiskākas par klasisko kērlingu, jo tajās ir vien astoņi endi (klasiskajā kērlingā 10) un izspēlēti tiek pieci akmeņi (klasiskajā kērlingā astoņi), kamēr vēl pa akmenim novietoti jau laukumā.

• Vien turnīra pēdējā kārtā noskaidrojās, abi pusfināla pāri, četrām komandām turpinot cīņu par medaļām. Pēdējā no šīs cīņas izkrita olimpiskā čempione Kanāda (Reičela Homena/Džons Moriss), kas dramatiskā izšķirošajā mačā piekāpās Itālijai. Itālija (Stefānija Konstantīnī/Amos Mosaners) pamatturnīrā tādējādi uzvarēja visās spēlēs, bet pusfinālā mērojās spēkiem ar Zviedriju (Almida Devala/Oskars Eriksons), kas kā pēdējā iekļuva pusfinālā.

• Pirmajā endā komandas salika daudzus akmeņus mājas centrā, zviedriem cenšoties nozagt kādu punktu. Veiksme tomēr bija Itālijas sabiedrotā, kuras akmens bija par pāris milimetriem tuvāk mājas centram. Otrajā endā itāļiem izdevās noslēpt akmeni mājas centrā aiz diviem citiem saviem akmeņiem. Eriksons šo akmeni prasmīgi izsita, bet tad Konstantīnī vēl vienu akmeni ielika mājas centrā. Devala nespēja atkārtot Eriksona iespēto, ļaujot pretiniekiem nozagt punktu. Vēl katastrofālāk Zviedrijai noslēdzās trešais ends, jo itāļi nozaga vēl divus punktus (4:0).

• Arī nākamajos divos endos zviedri pamanījās pazaudēt punktus, paši paliekot tukšā līdz sestajam endam. Viens goda punkts palika arī pēdējais, jo septītajā endā Itālijas duets nokārtoja graujošu uzvaru ar 8:1. Astotais ends netika izspēlēts, Itālijai turpinot perfekto uzvaru sēriju un iekļūstot finālā.

• Otrā pusfinālā Lielbritānija (Dženifera Dodsa/Brūss Mauats) sacentās ar Norvēģijas kērlingistiem (Kristina Skaslīna/Magnus Nedregotens). Šī cīņa bija daudz interesantāka. Pirmajos endos komandas apmainījās ar gūtiem punktiem, bet trešajā endā norvēģiem nekādi neizdevās izvairīties no divu punktu zaudēšanas. Britiem vēl pie šī otrā punkta bija jātiek, ko nokārtoja Dodsa (3:1). Nākamajos divos endos komandas atkal apmainījās gūtiem punktiem, situācijai nemainoties (4:2).

• Izšķirošs izrādījās sestais ends, kurā norvēģi veiksmīgi aizslēpa savus akmeņus aiz pretinieku sargiem, pretendējot uz vismaz diviem punktiem. Ar pēdējo metienu Skaslīna varēja nodrošināt Norvēģijai vadību, ko izdevās paveikt, raidot akmeni mājas centrā (5:4). Briti cerēja atgūt vadību septītajā endā, bet izvēlētā stratēģija nenesa vēlamos augļus. Beigās briti tika piespiesti paņemt tikai punktu un astotajā endā atdot pēdējā akmens tiesības Norvēģijai (5:5). Astotajā endā pirms pēdējās metienu sērijas mājas centrā viens otram blakus atradās abu duetu akmeņi. Dodsa nolika savu akmeni nedaudz tuvāk mājas centram, bet Skaslīna savējo ieraidīja tieši centrā, ievedot Norvēģiju olimpisko spēļu finālā - 6:5.

• Līdz ar to Lielbritānijas un Zviedrijas kērlingisti otrdien, plkst. 8:05 cīnīsies par bronzu, bet finālā, plkst. 14:05 olimpisko čempionu noskaidros Itālija un Norvēģija.

Pekinas olimpiskās spēles, kērlings, jaukto pāru turnīra pusfināli

SpēleRezultāts
Itālija - Zviedrija8:1
Norvēģija - Lielbritānija6:5

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums